Raf78 Opublikowano 11 Stycznia Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia Proszę o opinie i ewentualne sugestie do poniższego planowanego przeze mnie przepisu: Wielkość planowanej Warki 25 l. 1. Słód pale ale viking malt 6 kg 2. Słód karmelowy 150 0,5 kg 3. Chmiel Marynka 10 g 4. Chmiel Citra 50 g 5. Chmiel Mosaic 50 g Zacieranie: 66 stopni C - 80 min 78 stopni C - 5 min Gotowanie 60 min podczas, którego: Marynka - 55 min Citra i Mosaic po 20g - 5min Na Whirlpool do schłodzonej do 75 stopni brzeczki po 30 g Citra i Mosaic na 15 min. (Tutaj nie wiem czy podczas tych 15 minut dalej schładzać chłodnicą, czy naturalnie ma się obniżać?) Zakładana wydajność 73% Stosunek woda do słodu 4 l/1 kg Kalkulowane IBU 31,9 Blg początkowe 14,4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 12 Stycznia Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia Receptura w porządku, ale ja zamiast karmelowego dałbym pszeniczny na poprawę piany, a jeżeli dodatek karmelowego to raczej "30" niż "150". Wg mnie przydałoby się dorzucić chmielu na zimno, tak po 20-30g mieszanki Citry i Mosaica. Marynka oczywiście da co trzeba, ale żeby być tak całkiem poprawnym to na goryczkę raczej coś amerykańskiego np Chinook. 7 godzin temu, Raf78 napisał(a): Tutaj nie wiem czy podczas tych 15 minut dalej schładzać chłodnicą, czy naturalnie ma się obniżać? Schładzać dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 12 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia (edytowane) Co do słodu karmelowego 150 był to celowy zabieg, bo jak wyczytałem w opisie produktu słód karmelowy 30 daje posmak chlebowy/ciasteczkowy, którego chciałem uniknąć. W opisie słodu karmelowego 150 wskazany jest, że wpływa on także na trwałość i piany. Nie wiem czy to jest prawda. Ostatecznie ustaliłem, że nie wysłali jeszcze do mnie produktów, domówiłem pszeniczny zamiast karmelowego. Także dodatkowy chmiel mosaic i citra. Zmodyfikowana receptura: 1. Słód pale ale viking malt 6 kg 2. Słód pszeniczny 0,5 lub 1 kg 3. Chmiel Marynka 10 g 4. Chmiel Citra 80 g 5. Chmiel Mosaic 80 g Zacieranie: 66 stopni C - 80 min 78 stopni C - 5 min Gotowanie 60 min podczas, którego: Marynka - 55 min Citra i Mosaic po 20g - 5min Na Whirlpool do schłodzonej do 75 stopni brzeczki po 30 g Citra i Mosaic na 15 min. Na zimno po 30g (50 g?) citra i mosaic na 2 dni cichej. Edytowane 12 Stycznia przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 12 Stycznia Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia Ja bym dał odpowiednio więcej amerykańskiego chmielu na koniec zamiast na goryczkę. I na zimno. Karmelowy 150 przede wszystkim przyciemni i osłodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 12 Stycznia Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 1 godzinę temu, Raf78 napisał(a): Na zimno po 30g (50 g Wg mnie po 30g wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 12 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia Na jednej ze stron sklepów piwowarskich jest zestaw APA 14,3 blg, gdzie oprócz słodu pale ale, jest słód pszeniczny i carabody. Zastosowane chmiele to Amarillo, Cascade i Citra. Czy waszym zdaniem to dobre i sprawdzone zestawienie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 12 Stycznia Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia Że się wtrącę. Spoko przepis. Jakich drożdży będziesz używał do klasycznej APY? Z suchych które byście polecili? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 12 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia (edytowane) Ja zamawiam LalBrew Verdant IPA Edytowane 12 Stycznia przez Raf78 zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 12 Stycznia Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 27 minut temu, Raf78 napisał(a): LalBrew Cersanit IPA Ciekawe czy będą pyliste. edit: a skoro @elroy jeszcze nie cofnął mi uprawnień, przenoszę do właściwego miejsca, czyli poddziału Receptury. Pozdrawiam bez żadnego trybu! draker i x1d 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 12 Stycznia Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia (edytowane) Znaczy takie?😁 https://homebrewing.pl/drozdze-gornej-fermentacji-lalbrew-verdant-ipa-11g-p-1826.html Pytam się serio bo marzy mi się taka klasyczna prawdziwa APA a wiadomo jak drożdże są ważne w piwie domowym😋 Edytowane 12 Stycznia przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 12 Stycznia Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia Receptura wydaje się w porządku. Ja trzymam dłużej na hopstand i dłużej chmiel na cichej z dobrymi rezultatami. 100g chmielu na aromat w warce około 20l przy w miare lekkim piwie jakim jest APA wydaje się optymalną ilością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 12 Stycznia Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 1 godzinę temu, Reters napisał(a): APY? Z suchych które byście polecili? Dla mnie US-05-daja neutralny profil. Osobiście bardzo je lubię. Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 12 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 1 godzinę temu, zasada napisał(a): Ciekawe czy będą pyliste. edit: a skoro @elroy jeszcze nie cofnął mi uprawnień, przenoszę do właściwego miejsca, czyli poddziału Receptury. Pozdrawiam bez żadnego trybu! Sam się uśmiałem😀 Już poprawione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 12 Stycznia Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia Verdanty są super do piw, w których owocowe estry są wskazane i piwo nie musi być klarowne. Polecam zostawić dużo miejsca w fermentorze, bo już 2 razy uciekły mi rurką przy 24-25l w środku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 12 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia To do fermentora 33 l jaką max ilosć warki mogę zaplanować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 12 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia (edytowane) Ostateczna modyfikacja planowanej warki : 26 L 1. Słód Pale Ale - 6kg (lub 5) 2. Słód pszeniczny - 1 kg 3. Słód CaraBody - 0,5 kg Chmielenie: Gotowanie Marynka 10g 55 min Whirpool Citra 50g - 15 min Mosaic 50g - 15 min Na zimno Citra 50g - 4 dni Mosaic 50g - 4 dni Drożdże suche Verdand IPA 11g Nie znam dokłądnie wydajnosci mojego kociołka przyjąłem 70% stosunek słodu do wody 4 litry + 5 litrów przestrzeń pod koszem (to zmierzyłem) Z kalkulatora wychoidzi IBU 31,3 BLG 15,5 Edytowane 12 Stycznia przez Raf78 drakon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 12 Stycznia Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 49 minut temu, Raf78 napisał(a): Z kalkulatora wychoidzi IBU 31,3 BLG 15,5 Na taki ekstrakt dałbym już 2 paczki. Verdanty są żarłoczne, ale 15,5 BLG to już sporawo. W sumie ten ekstrakt to już poza widełkami stylu, APA z reguły powinna mieć 11-13,5 BLG, wyżej zaczynają się IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 12 Stycznia Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia (edytowane) 9 godzin temu, Raf78 napisał(a): Co do słodu karmelowego 150 był to celowy zabieg, bo jak wyczytałem w opisie produktu słód karmelowy 30 daje posmak chlebowy/ciasteczkowy, którego chciałem uniknąć. W opisie słodu karmelowego 150 wskazany jest, że wpływa on także na trwałość i piany. Gorzej jak daje ostry posmak kojarzący się z orzechami laskowymi, który potrafi się i pół roku układać. I ni czorta nie wiem od czego to zależy. Jakoś nigdy nie umiałem ujarzmić karmeli. W ogóle mam wrażenie, że coraz mniej warek udaje się dowieźć do szczęśliwego końca... Edytowane 12 Stycznia przez lechu555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 12 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia A jak z tym fermentorem 33 L, jaka maksymalna ilość brzeczki może być w niej fermentowana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 12 Stycznia Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia Verdanty nie schodza tak gleboko, dasz troche slodu karmelowego, ekstrakt srednio wysoki. Ja uwazam, ze na goryczke mozna by jeszcze troche dosypac. 10 g marynki to troche malo. Raczej sklanialbym sie do 15 moze nawet 20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 12 Stycznia Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia Godzinę temu, lechu555 napisał(a): W ogóle mam wrażenie, że coraz mniej warek udaje się dowieźć do szczęśliwego końca... Albo wymagania Ci wzrosły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 12 Stycznia Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia (edytowane) 2 godziny temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Na taki ekstrakt dałbym już 2 paczki. Verdanty są żarłoczne, ale 15,5 BLG to już sporawo. W sumie ten ekstrakt to już poza widełkami stylu, APA z reguły powinna mieć 11-13,5 BLG, wyżej zaczynają się IPA. Dokładnie tak. 2 paczki jak w mordę strzelił😉 https://www.lallemandbrewing.com/en/united-states/resources/brewers-corner/brewing-calculators/pitching-rate-calculator/ Polecam kalkulator do drożdży od firmy Lallemand. Bardzo dobrze wylicza. Czyli Verdant Ipa do APY będą pasować. Super bo polubiłem te drożdże😉 Jaką temperaturę polecacie na start(na zewnątrz)? Edytowane 12 Stycznia przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 12 Stycznia Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia Na pewno 15 stopni za nisko. Raczej koło 18 (wewnątrz) minimum i podnosić po przegięciu krzywej Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 12 Stycznia Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2 godziny temu, lechu555 napisał(a): W ogóle mam wrażenie, że coraz mniej warek udaje się dowieźć do szczęśliwego końca... To jak z kryzysem wieku średniego 😁. Mam podobnie, z każda kolejna warka mam wrażenie, że zawsze coś jest nie tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 12 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 7 godzin temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Verdanty są super do piw, w których owocowe estry są wskazane i piwo nie musi być klarowne. Polecam zostawić dużo miejsca w fermentorze, bo już 2 razy uciekły mi rurką przy 24-25l w środku. Może ktoś z doświadczenia potwierdzi, ile faktycznie brzeczki zmieści się do fermentora 33L, bo zaniepokoił mnie ten tekst. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się