grzeju Posted February 24, 2024 Share Posted February 24, 2024 Cześć, za trzy dni mija miesiąc odkąd moje piwo z brewkita Finlandia lager grzecznie stoi w fermentorze. Do fermentacji burzliwej użyłem ekstraktu słodowego który znajdował się w zestawie razem z brewkitem i sprzętem. Od tygodnia aerometr wskazuje niezmiennie 4 Brix, piwo nie wykazuje oznak zakażenia, wydaje mi się że to dobry moment na rozlew. Jako surowiec do refermentacji mam zamiar użyć ekstraktu ze słodów pilzneńskich w proszku, niestety producent nie jest do końca precyzyjny i zaleca pół łyżeczki surowca na każdą butelkę. Wiadomo jak to bywa z instrukcją, dlatego kieruję się do was, bardziej doświadczonych użytkowników z prośbą o jakieś wskazówki dotyczące refermentacji ekstraktem typowo w moim przypadku. Każda porada mile widziana. Miłego dnia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted February 24, 2024 Share Posted February 24, 2024 W markecie googla masz aplikację kalkulator piwowarski.Jaka temperatura fermentacji była? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted February 24, 2024 Share Posted February 24, 2024 7 minut temu, grzeju napisał(a): do refermentacji mam zamiar użyć ekstraktu ze słodów pilzneńskich w proszku, Weź sobie to zostaw do kolejnego brewkitu i użyj cukru. grzeju 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted February 24, 2024 Share Posted February 24, 2024 34 minuty temu, grzeju napisał(a): jakieś wskazówki dotyczące refermentacji ekstraktem Przelicz w kalkulatorze nagazowania ile potrzebujes, przykładowo: http://www.beer-calc.pl/ileDodacCukru https://brewness.com/calculator/pl/carbonation https://kalkulatorpiwowara.pl/carbonation grzeju 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szumidło Posted February 24, 2024 Share Posted February 24, 2024 Aplikacja "Kalkulator piwowarski", dane przykładowe... zasada 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted February 24, 2024 Share Posted February 24, 2024 (edited) Cukier lub dropsy. Ja akurat zalewy cukrowej nie używam bo piwa robię w jednym fermentorze z rozlewem. Moje ulubione dropsy coopersa teraz są drogie i z tego co widziałem nawet już trudno kupić. Są jeszcze do kupienia inne z innych firm. Jednak to już sobie wybierz. Ja za jakiś czas(bo mam zapas dropsów coppersa) będę używał także cukru jak koledzy radzą. Tylko będę sypał bezpośrednio do butelek po odmierzeniu w kieliszku na wadze jubilerskiej odpowiedniej ilości. I przez mini lejek, myk do butelek;) Jak się człowiek wdroży będzie jak automat szło;) Ekstrakt zostaw sobie na właśnie inne piwko. Poza tym ekstrakt jest mikroskopijny, się pyli itp. Możesz się irytować przy jego dodawaniu. Chyba że zrobisz z niego zalewę, jednak tutaj to już się nie wypowiem bo jej nie stosuję. Edited February 24, 2024 by Reters grzeju 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzeju Posted February 24, 2024 Author Share Posted February 24, 2024 10 godzin temu, INTseed napisał(a): Jaka temperatura fermentacji była? Pierwsze dni okolice 22-24 stopnie, później już raczej stabilne 19-20 9 godzin temu, zasada napisał(a): Przelicz w kalkulatorze nagazowania ile potrzebujes, przykładowo: http://www.beer-calc.pl/ileDodacCukru https://brewness.com/calculator/pl/carbonation https://kalkulatorpiwowara.pl/carbonation Dobra tylko jak traktować ten brewkit, jako jaki styl, może pils? Czy jakaś apa, mimo że w nazwie lager 😄 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted February 24, 2024 Share Posted February 24, 2024 (edited) Pils i Ale mają podobne stopnie nagazowania, szczególnie, kiedy temperatura fermentacji jest taka sama Edited February 24, 2024 by fotohobby Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted February 24, 2024 Share Posted February 24, 2024 Pseudo lager tak go nazwij😁 Nagazowanie spróbuj 2.4 max 2.6 vol Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted February 25, 2024 Share Posted February 25, 2024 Dobra tylko jak traktować ten brewkit, jako jaki styl, może pils? Czy jakaś apa, mimo że w nazwie lager Wypić i robić lepsze Fermentacja najważniejsza.Lagera bez lodówki nie zrobisz.Jak będziesz robił na kveikach dodaj gips.Nagazowanie 2. Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted February 25, 2024 Share Posted February 25, 2024 13 godzin temu, INTseed napisał(a): Lagera bez lodówki nie zrobisz. Zamiast lodówki można przeprowadzić fermentację ciśnieniową - efekt ten sam co lodówka, ale w temperaturach otoczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzeju Posted February 27, 2024 Author Share Posted February 27, 2024 W dniu 24.02.2024 o 12:07, Reters napisał(a): Tylko będę sypał bezpośrednio do butelek po odmierzeniu w kieliszku na wadze jubilerskiej odpowiedniej ilości. I przez mini lejek, myk do butelek;) Dobra w kalkulatorze wyszło mi 100 g cukru do refermentacji, podobnie będę sypał do butelek bo fermentowałem w fermentorze z kranikiem. Rozumiem że teraz należy podzielić ilość cukru jaką wskazał mi kalkulator przez ilość butelek i tą wartość sypać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted February 27, 2024 Share Posted February 27, 2024 Tak, odlicz ~1-1,5l na straty w zależności ile gęstwy leży na dnie fermentora. grzeju 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted February 27, 2024 Share Posted February 27, 2024 (edited) Tak. Aczkolwiek z doświadczenia np. 3.2 gr cukru na butelkę to już u mnie konkret nagazowanie. Style porter itp. daję 1.5gr i ostatnio na próbę 1gr na butelkę. Po roku spokojnie tak przeczuwam, będzie akurat. Od jakiegoś czasu już odkładam takie style na leżakowanie. Niech leżą lata całe, będzie dla wnóczków;) Wiadomo, że piwnica, bo do niej ostatnio mam dostęp u brata 6-8 stopni czyli warunki super. Oczywiście cukru w cudzysłowie bo używam dropsów coopers. Tylko ja tam je kroje i całkiem sprawnie mi to idzie. Jednak tego Ci nie polecam, to dla takich wariatów jak ja😉 Edited February 27, 2024 by Reters grzeju 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzeju Posted February 27, 2024 Author Share Posted February 27, 2024 Dobra, piwo zabutelkowane. Trzymajcie kciuki żeby wszystko się udało. Już teraz wiem że moja relacja z Gretą nie będzie usłana kwiatami 💐 jednak wszystko poszło zgodnie z planem. Podpowiedzcie mi jeszcze jak często kontrolować to piwo? Po jakim czasie otwarcie butelki ma w ogóle sens. Zdaję sobie sprawę że wykraczam poza temat wątku aczkolwiek obiecuję że to już końcówka 😬 Tak jak poleciliście odstawiłem ten ekstrakt w kąt i poczeka on na swoją kolej. Dziękuję serdecznie za pomoc. Reters 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted February 27, 2024 Share Posted February 27, 2024 (edited) Eterna ma moc;) Używam od ponad roku i zabutelkowała z ponad 500 butelek;) Tylko trzeba ją potraktować WD40. Po 10 dniach sobie zobacz 14 dni itd. U mnie 14 dni jest już git w temp. pokojowej. Potem w niej zostawiasz jak nie masz warunków lub do zimnego na leżakowanie. Aczkolwiek też od stylu zależne. Część stylów można trzymać w pokojowej. Np. mam Portera trzymanych kilka butelek w pokojowej w ciemnej szafce jakoś 3 miesiące minęło od butelkowania i coraz lepszy jest. Tylko w szafce tak jest jakoś 17-18 stopni na tą porę roku. W lato masakra;) Wiadomo, idealnie jednak piwnica. Edited February 27, 2024 by Reters grzeju 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzejkej Posted February 27, 2024 Share Posted February 27, 2024 7 minut temu, grzeju napisał(a): Dobra, piwo zabutelkowane Na następne warki zapoluj na transportery po piwie. Można kupić dosłownie za parę złotych, a zdecydowanie ułatwiają sprawę (chociażby przenoszenie) grzeju 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted February 28, 2024 Share Posted February 28, 2024 Też miałem o tym pisać. Abstrahując od dźwigania takiego ciężaru, bałbym się, że karton puści na dnie i cała warka na straty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now