Jump to content

Refermentacja ekstraktem słodowym w proszku


Recommended Posts

Cześć,

za trzy dni mija miesiąc odkąd moje piwo z brewkita Finlandia lager grzecznie stoi w fermentorze. Do fermentacji burzliwej użyłem ekstraktu słodowego który znajdował się w zestawie razem z brewkitem i sprzętem. Od tygodnia aerometr wskazuje niezmiennie 4 Brix, piwo nie wykazuje oznak zakażenia, wydaje mi się że to dobry moment na rozlew. 
Jako surowiec do refermentacji mam zamiar użyć ekstraktu ze słodów pilzneńskich w proszku, niestety producent nie jest do końca precyzyjny i zaleca pół łyżeczki surowca na każdą butelkę. Wiadomo jak to bywa z instrukcją, dlatego kieruję się do was, bardziej doświadczonych użytkowników z prośbą o jakieś wskazówki dotyczące refermentacji ekstraktem typowo w moim przypadku.

Każda porada mile widziana.

Miłego dnia.

Link to comment
Share on other sites

7 minut temu, grzeju napisał(a):

do refermentacji mam zamiar użyć ekstraktu ze słodów pilzneńskich w proszku,

Weź sobie to zostaw do kolejnego brewkitu i użyj cukru.

Link to comment
Share on other sites

34 minuty temu, grzeju napisał(a):

jakieś wskazówki dotyczące refermentacji ekstraktem

Przelicz w kalkulatorze nagazowania ile potrzebujes, przykładowo:

    http://www.beer-calc.pl/ileDodacCukru
    https://brewness.com/calculator/pl/carbonation
    https://kalkulatorpiwowara.pl/carbonation

Link to comment
Share on other sites

Cukier lub dropsy. Ja akurat zalewy cukrowej nie używam bo piwa robię w jednym fermentorze z rozlewem. Moje ulubione dropsy coopersa teraz są drogie i z tego co widziałem nawet już trudno kupić. Są jeszcze do kupienia inne z innych firm. Jednak to już sobie wybierz. Ja za jakiś czas(bo mam zapas dropsów coppersa) będę używał także cukru jak koledzy radzą. Tylko będę sypał bezpośrednio do butelek po odmierzeniu w kieliszku na wadze jubilerskiej odpowiedniej ilości. I przez mini lejek, myk do butelek;) Jak się człowiek wdroży będzie jak automat szło;) Ekstrakt zostaw sobie na właśnie inne piwko. Poza tym ekstrakt jest mikroskopijny, się pyli itp. Możesz się irytować przy jego dodawaniu. Chyba że zrobisz z niego zalewę, jednak tutaj to już się nie wypowiem bo jej nie stosuję.

Edited by Reters
Link to comment
Share on other sites

10 godzin temu, INTseed napisał(a):
Jaka temperatura fermentacji była?

Pierwsze dni okolice 22-24 stopnie, później już raczej stabilne 19-20

 

9 godzin temu, zasada napisał(a):

Przelicz w kalkulatorze nagazowania ile potrzebujes, przykładowo:

    http://www.beer-calc.pl/ileDodacCukru
    https://brewness.com/calculator/pl/carbonation
    https://kalkulatorpiwowara.pl/carbonation

Dobra tylko jak traktować ten brewkit, jako jaki styl, może pils? Czy jakaś apa, mimo że w nazwie lager 😄

Link to comment
Share on other sites

Dobra tylko jak traktować ten brewkit, jako jaki styl, może pils? Czy jakaś apa, mimo że w nazwie lager
Wypić i robić lepsze ;) Fermentacja najważniejsza.
Lagera bez lodówki nie zrobisz.
Jak będziesz robił na kveikach dodaj gips.

Nagazowanie 2.

Link to comment
Share on other sites

13 godzin temu, INTseed napisał(a):

Lagera bez lodówki nie zrobisz.

Zamiast lodówki można przeprowadzić fermentację ciśnieniową - efekt ten sam co lodówka, ale w temperaturach otoczenia.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 24.02.2024 o 12:07, Reters napisał(a):

Tylko będę sypał bezpośrednio do butelek po odmierzeniu w kieliszku na wadze jubilerskiej odpowiedniej ilości. I przez mini lejek, myk do butelek;) 

Dobra w kalkulatorze wyszło mi 100 g cukru do refermentacji, podobnie będę sypał do butelek bo fermentowałem w fermentorze z kranikiem. Rozumiem że teraz należy podzielić ilość cukru jaką wskazał mi kalkulator przez ilość butelek i tą wartość sypać.

Link to comment
Share on other sites

Tak. Aczkolwiek z doświadczenia np. 3.2 gr cukru na butelkę to już u mnie konkret nagazowanie. Style porter itp. daję 1.5gr i ostatnio na próbę 1gr na butelkę. Po roku spokojnie tak przeczuwam, będzie akurat. Od jakiegoś czasu już odkładam takie style na leżakowanie. Niech leżą lata całe, będzie dla wnóczków;) Wiadomo, że piwnica, bo do niej ostatnio mam dostęp u brata 6-8 stopni czyli warunki super.

 

Oczywiście cukru w cudzysłowie bo używam dropsów coopers. Tylko ja tam je kroje i całkiem sprawnie mi to idzie. Jednak tego Ci nie polecam, to dla takich wariatów jak ja😉

Edited by Reters
Link to comment
Share on other sites

Dobra, piwo zabutelkowane. Trzymajcie kciuki żeby wszystko się udało. Już teraz wiem że moja relacja z Gretą nie będzie usłana kwiatami 💐 jednak wszystko poszło zgodnie z planem. Podpowiedzcie mi jeszcze jak często kontrolować to piwo? Po jakim czasie otwarcie butelki ma w ogóle sens. Zdaję sobie sprawę że wykraczam poza temat wątku aczkolwiek obiecuję że to już końcówka 😬

Tak jak poleciliście odstawiłem ten ekstrakt w kąt i poczeka on na swoją kolej. 
Dziękuję serdecznie za pomoc.

501d9315-1cc1-4776-98ea-ddf055801304.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Eterna ma moc;) Używam od ponad roku i zabutelkowała z ponad 500 butelek;) Tylko trzeba ją potraktować WD40.

 

Po 10 dniach sobie zobacz 14 dni itd. U mnie 14 dni jest już git w temp. pokojowej. Potem w niej zostawiasz jak nie masz warunków lub do zimnego na leżakowanie. Aczkolwiek też od stylu zależne. Część stylów można trzymać w pokojowej. Np. mam Portera trzymanych kilka butelek w pokojowej w ciemnej szafce jakoś 3 miesiące minęło od butelkowania i coraz lepszy jest. Tylko w szafce tak jest jakoś 17-18 stopni na tą porę roku. W lato masakra;) Wiadomo, idealnie jednak piwnica.

Edited by Reters
Link to comment
Share on other sites

Też miałem o tym pisać. Abstrahując od dźwigania takiego ciężaru, bałbym się, że karton puści na dnie i cała warka na straty.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.