Skocz do zawartości

Refermentacja ekstraktem słodowym w proszku


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

za trzy dni mija miesiąc odkąd moje piwo z brewkita Finlandia lager grzecznie stoi w fermentorze. Do fermentacji burzliwej użyłem ekstraktu słodowego który znajdował się w zestawie razem z brewkitem i sprzętem. Od tygodnia aerometr wskazuje niezmiennie 4 Brix, piwo nie wykazuje oznak zakażenia, wydaje mi się że to dobry moment na rozlew. 
Jako surowiec do refermentacji mam zamiar użyć ekstraktu ze słodów pilzneńskich w proszku, niestety producent nie jest do końca precyzyjny i zaleca pół łyżeczki surowca na każdą butelkę. Wiadomo jak to bywa z instrukcją, dlatego kieruję się do was, bardziej doświadczonych użytkowników z prośbą o jakieś wskazówki dotyczące refermentacji ekstraktem typowo w moim przypadku.

Każda porada mile widziana.

Miłego dnia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

34 minuty temu, grzeju napisał(a):

jakieś wskazówki dotyczące refermentacji ekstraktem

Przelicz w kalkulatorze nagazowania ile potrzebujes, przykładowo:

    http://www.beer-calc.pl/ileDodacCukru
    https://brewness.com/calculator/pl/carbonation
    https://kalkulatorpiwowara.pl/carbonation

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cukier lub dropsy. Ja akurat zalewy cukrowej nie używam bo piwa robię w jednym fermentorze z rozlewem. Moje ulubione dropsy coopersa teraz są drogie i z tego co widziałem nawet już trudno kupić. Są jeszcze do kupienia inne z innych firm. Jednak to już sobie wybierz. Ja za jakiś czas(bo mam zapas dropsów coppersa) będę używał także cukru jak koledzy radzą. Tylko będę sypał bezpośrednio do butelek po odmierzeniu w kieliszku na wadze jubilerskiej odpowiedniej ilości. I przez mini lejek, myk do butelek;) Jak się człowiek wdroży będzie jak automat szło;) Ekstrakt zostaw sobie na właśnie inne piwko. Poza tym ekstrakt jest mikroskopijny, się pyli itp. Możesz się irytować przy jego dodawaniu. Chyba że zrobisz z niego zalewę, jednak tutaj to już się nie wypowiem bo jej nie stosuję.

Edytowane przez Reters
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, INTseed napisał(a):
Jaka temperatura fermentacji była?

Pierwsze dni okolice 22-24 stopnie, później już raczej stabilne 19-20

 

9 godzin temu, zasada napisał(a):

Przelicz w kalkulatorze nagazowania ile potrzebujes, przykładowo:

    http://www.beer-calc.pl/ileDodacCukru
    https://brewness.com/calculator/pl/carbonation
    https://kalkulatorpiwowara.pl/carbonation

Dobra tylko jak traktować ten brewkit, jako jaki styl, może pils? Czy jakaś apa, mimo że w nazwie lager 😄

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 24.02.2024 o 12:07, Reters napisał(a):

Tylko będę sypał bezpośrednio do butelek po odmierzeniu w kieliszku na wadze jubilerskiej odpowiedniej ilości. I przez mini lejek, myk do butelek;) 

Dobra w kalkulatorze wyszło mi 100 g cukru do refermentacji, podobnie będę sypał do butelek bo fermentowałem w fermentorze z kranikiem. Rozumiem że teraz należy podzielić ilość cukru jaką wskazał mi kalkulator przez ilość butelek i tą wartość sypać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak. Aczkolwiek z doświadczenia np. 3.2 gr cukru na butelkę to już u mnie konkret nagazowanie. Style porter itp. daję 1.5gr i ostatnio na próbę 1gr na butelkę. Po roku spokojnie tak przeczuwam, będzie akurat. Od jakiegoś czasu już odkładam takie style na leżakowanie. Niech leżą lata całe, będzie dla wnóczków;) Wiadomo, że piwnica, bo do niej ostatnio mam dostęp u brata 6-8 stopni czyli warunki super.

 

Oczywiście cukru w cudzysłowie bo używam dropsów coopers. Tylko ja tam je kroje i całkiem sprawnie mi to idzie. Jednak tego Ci nie polecam, to dla takich wariatów jak ja😉

Edytowane przez Reters
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobra, piwo zabutelkowane. Trzymajcie kciuki żeby wszystko się udało. Już teraz wiem że moja relacja z Gretą nie będzie usłana kwiatami 💐 jednak wszystko poszło zgodnie z planem. Podpowiedzcie mi jeszcze jak często kontrolować to piwo? Po jakim czasie otwarcie butelki ma w ogóle sens. Zdaję sobie sprawę że wykraczam poza temat wątku aczkolwiek obiecuję że to już końcówka 😬

Tak jak poleciliście odstawiłem ten ekstrakt w kąt i poczeka on na swoją kolej. 
Dziękuję serdecznie za pomoc.

501d9315-1cc1-4776-98ea-ddf055801304.jpeg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Eterna ma moc;) Używam od ponad roku i zabutelkowała z ponad 500 butelek;) Tylko trzeba ją potraktować WD40.

 

Po 10 dniach sobie zobacz 14 dni itd. U mnie 14 dni jest już git w temp. pokojowej. Potem w niej zostawiasz jak nie masz warunków lub do zimnego na leżakowanie. Aczkolwiek też od stylu zależne. Część stylów można trzymać w pokojowej. Np. mam Portera trzymanych kilka butelek w pokojowej w ciemnej szafce jakoś 3 miesiące minęło od butelkowania i coraz lepszy jest. Tylko w szafce tak jest jakoś 17-18 stopni na tą porę roku. W lato masakra;) Wiadomo, idealnie jednak piwnica.

Edytowane przez Reters
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.