Undeath Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 (edytowane) Zaczekaj jeszcze z 20 minut, jak się nic nie będzie zmieniało to znaczy że zabiłeś enzymy jakoś (może termometr źle wskazuje temperaturę) przydałoby się dostarczyć nowe, jak nie chce ci się bawić w to po prostu filtruj ale może to się odbić na wydajności. Edytowane 3 Lutego 2014 przez Undeath ziemas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 (edytowane) Drodzy Państwo, zacieram właśnie 5 kg Pale Ale, 400 Crystal i 200 Aroma (na AIPA) już ponad półtorej godziny a próba jodowa wciąż mi zabarwia. Filtrować już, czy wciąż czekać? E: Temperatura wciąż stała - 67 - 66 stopni. Trochę zawsze się zabarwi. Poszukaj zdjęć w sieci, gdzieś na forum nawet są. EDIT: Kilka chwil mi to zajęło http://www.wiki.piwo...r�ba_jodowa.JPG Albo lepiej http://www.wiki.piwo.org/Próba_jodowa Edytowane 3 Lutego 2014 przez Jacenty ziemas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Podnieś temperaturę do 72°C. Po 10 minutach będzie OK. ziemas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Podnieś temperaturę do 72°C. Po 10 minutach będzie OK. 10 minut nie zawsze wystarczy, ostatnio przeciągnąłem zacieranie o 40 minut. Rób próbę co 10 minut, w końcu się uda. ziemas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziemas Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Dzięki, po 2 godzinach zacierania próba w końcu się powiodła. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 czy kret ma jakieś zgubne skótki na gumowe uszczelki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Stoisz teraz z kretem w ręce i uszczelką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 (edytowane) Stoisz teraz z kretem w ręce i uszczelką? Edytowane 6 Lutego 2014 przez tomato Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Jak zamoczysz i na chwilę nic się nie stanie ale na dłuższą mętę nie zostawiaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Chyba mam aldehyd octowy w zabutelkowanym piwie - pisze "chyba", bo nie wachalem odczynnikow, ale taki kwaskowaty, jakby jablkowy zapach mozna wyczuc, jesli juz sie sobie wkręci, ze to jablko. Na pewno nie bylo go przed butelkowaniem. Refermentacja trwa dopiero 7 dni - czy to mozliwe, ze drozdze po wznowieniu pracy go wytworzyly i moga jeszcze rozlozyc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Chyba mam aldehyd octowy w zabutelkowanym piwie - pisze "chyba", bo nie wachalem odczynnikow, ale taki kwaskowaty, jakby jablkowy zapach mozna wyczuc, jesli juz sie sobie wkręci, ze to jablko. Na pewno nie bylo go przed butelkowaniem. Refermentacja trwa dopiero 7 dni - czy to mozliwe, ze drozdze po wznowieniu pracy go wytworzyly i moga jeszcze rozlozyc? Czy jest problem aby pisać z polskimi literami? Ł , Ą , Ó , itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Z tego co pamiętam diacety i aldehyd mogą się zredukować w wyniku pracy drożdży. Ale biorąc pod uwagę ilość drożdży w butelce może im to zająć więcej czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 (edytowane) Czy jest problem aby pisać z polskimi literami? Ł ' date=' Ą , Ó , itp.[/quote'] Problemu nie ma, jest za to nawyk wyniesiony z usenetu, żeby nie utrudniać czytania ludziom, którzy nie wyświetlają PLiterek. Dziś już anachroniczny, ale nawyki mają to do siebie, że się nad nimi nie zastanawiasz. Czy to taka wielka tragedia? Edytowane 9 Lutego 2014 przez pan_czarny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 To raczej prehistoryczny usenet, ja tam zawsze pisałem z pliterkami, nawet slrn dobrze sobie z tym radził, zarówno ISO jak i UTF GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Witam .Moje piwo z brewkita Better Brew Tequila [chociaż co niektórzy słusznie nie nazwali go piwem ,do czego i ja teraz się skłaniam]stoi 7dni .Z początkowego 10Blg odfermentowało do 4Blg,jeszcze wczoraj słuchać było co jakiś czas bulgotanie ,dzisiaj się uspokoiło.Brak piany i spokój w rurce świadczyłby o zakończeniu fermentacji i choć zmierzę to BLG jeszcze we wtorek to chciałam zapytać ,czy mogę dziś dodać trochę glukozy[zostało mi 200g-dodałam do tego kita 800g w/g przepisu],bo w/g mnie to wyszedł z tego jakiś cieniutki kompocik ,czy spokojnie we wtorek [jak nie spadnie to BLG ]rozlewac do butelek ,czy może zlać jeszcze na tydzień na cichą ?Acha i ile cukru dać do refermentacji? bo zgubiłam gdzieś instrukcję -moze ktoś z Was robił ten napój piwo-podobny. Chciałam zrobić jakieś babskie piwo ,a wyjdzie chyba dla dzieci...] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Ratunku!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Szukam faktycznie "ratunku" dla tego piwa i potrzebuję konkretnej rady! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Kolego, to wątek dla potrzebujących pilnej pomocy.! Zmierz Blg i rozlewaj we wtorek. Nie dodawaj nic więcej, smaku piwa nie zmienisz na lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Dosypanie cukru tylko pogorszy sprawę. Nie napisałaś ile tego "napoju" Ci wyszło. Jak masz 20L to wrzuć 150g glukozy do refermentacji. A tak poza tym są lepsze miejsca na taką dyskusję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Myślałam,ze ten cukier wzmocni trochę to piwo ,bo na razie to zupełne siki wyszły [piwa mam 20l ,więc standardowo te 150-160g wsypę do tego wiadra chociaż w tej całej instrukcji była mowa chyba o niepełnej Łyżce na 0,5l piwa dlatego wolałam się upewnić [ Wydawało mi się ze ten wątek będzie odpowiedni do zadania moich pytań ,bo w desperacji już w tej chwili chciałam dodać tej glukozy ale jeśli nie, to na przyszłość będę bardziej intensywnie przeszukiwała forum z nadzieją znalezienia bardziej odpowiedniego] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Myślałam,ze ten cukier wzmocni trochę to piwo .... Oj, wzmocni, głównie alkohol, nie nada ciała, wręcz przeciwnie, będzie jeszcze bardziej wytrawne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasieek99 Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Szybkie pytanko, po wysładzaniu RIS-a zostało mi dość sporo cieńkusza, nie mam w tej chwili więcej drożdży, ani chmielu żeby coś z niego zrobić. Można przechować go w lodówce do wtorku ? We wtorek/środa zlewam Ambera na cichą to będę miała gęstwę z niego - dziś nie chcę bo jeszcze ładnie bulga. Oczywiście nie pomyślałam wcześniej o tym, że przy wysoko ekstraktowym piwie mogę machnąć za jednym razem dwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Można ale czy wytrzyma to niewiadomo. Możesz użyć drożdży z Risa jak ruszy. Pobierasz wtedy trochę piany z wierzchu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasieek99 Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Można ale czy wytrzyma to niewiadomo. Możesz użyć drożdży z Risa jak ruszy. Pobierasz wtedy trochę piany z wierzchu. Hm.... ale i tak nie mam chmielu, a poza tym jak zamknę Risa nie chce otwierać - nigdy nie otwieram - bo się boje infekcji, szkoda by było 8-10 godzin przy garach plus brak dnia wolnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 ... a poza tym jak zamknę Risa nie chce otwierać ... Nie bój, pewne sam wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi