Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczekaj jeszcze z 20 minut, jak się nic nie będzie zmieniało to znaczy że zabiłeś enzymy jakoś (może termometr źle wskazuje temperaturę) przydałoby się dostarczyć nowe, jak nie chce ci się bawić w to po prostu filtruj ale może to się odbić na wydajności.

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drodzy Państwo, zacieram właśnie 5 kg Pale Ale, 400 Crystal i 200 Aroma (na AIPA) już ponad półtorej godziny a próba jodowa wciąż mi zabarwia. Filtrować już, czy wciąż czekać?

E: Temperatura wciąż stała - 67 - 66 stopni.

Trochę zawsze się zabarwi. Poszukaj zdjęć w sieci, gdzieś na forum nawet są.

EDIT:

Kilka chwil mi to zajęło http://www.wiki.piwo...r�ba_jodowa.JPG

Albo lepiej http://www.wiki.piwo.org/Próba_jodowa

Edytowane przez Jacenty
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chyba mam aldehyd octowy w zabutelkowanym piwie - pisze "chyba", bo nie wachalem odczynnikow, ale taki kwaskowaty, jakby jablkowy zapach mozna wyczuc, jesli juz sie sobie wkręci, ze to jablko.

 

Na pewno nie bylo go przed butelkowaniem. Refermentacja trwa dopiero 7 dni - czy to mozliwe, ze drozdze po wznowieniu pracy go wytworzyly i moga jeszcze rozlozyc?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chyba mam aldehyd octowy w zabutelkowanym piwie - pisze "chyba", bo nie wachalem odczynnikow, ale taki kwaskowaty, jakby jablkowy zapach mozna wyczuc, jesli juz sie sobie wkręci, ze to jablko.

 

Na pewno nie bylo go przed butelkowaniem. Refermentacja trwa dopiero 7 dni - czy to mozliwe, ze drozdze po wznowieniu pracy go wytworzyly i moga jeszcze rozlozyc?

Czy jest problem aby pisać z polskimi literami? Ł , Ą , Ó , itp.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy jest problem aby pisać z polskimi literami? Ł ' date=' Ą , Ó , itp.[/quote']

 

Problemu nie ma, jest za to nawyk wyniesiony z usenetu, żeby nie utrudniać czytania ludziom, którzy nie wyświetlają PLiterek. Dziś już anachroniczny, ale nawyki mają to do siebie, że się nad nimi nie zastanawiasz. Czy to taka wielka tragedia?

Edytowane przez pan_czarny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam .Moje piwo z brewkita Better Brew Tequila [chociaż co niektórzy słusznie nie nazwali go piwem ,do czego i ja teraz się skłaniam]stoi 7dni .Z początkowego 10Blg odfermentowało do 4Blg,jeszcze wczoraj słuchać było co jakiś czas bulgotanie ,dzisiaj się uspokoiło.Brak piany i spokój w rurce świadczyłby o zakończeniu fermentacji i choć zmierzę to BLG jeszcze we wtorek to chciałam zapytać ,czy mogę dziś dodać trochę glukozy[zostało mi 200g-dodałam do tego kita 800g w/g przepisu],bo w/g mnie to wyszedł z tego jakiś cieniutki kompocik ,czy spokojnie we wtorek [jak nie spadnie to BLG ]rozlewac do butelek ,czy może zlać jeszcze na tydzień na cichą ?Acha i ile cukru dać do refermentacji? bo zgubiłam gdzieś instrukcję -moze ktoś z Was robił ten napój piwo-podobny.

Chciałam zrobić jakieś babskie piwo ,a wyjdzie chyba dla dzieci...]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślałam,ze ten cukier wzmocni trochę to piwo ,bo na razie to zupełne siki wyszły [piwa mam 20l ,więc standardowo te 150-160g wsypę do tego wiadra chociaż w tej całej instrukcji była mowa chyba o niepełnej Łyżce na 0,5l piwa dlatego wolałam się upewnić

[ Wydawało mi się ze ten wątek będzie odpowiedni do zadania moich pytań ,bo w desperacji już w tej chwili chciałam dodać tej glukozy ale jeśli nie, to na przyszłość będę bardziej intensywnie przeszukiwała forum z nadzieją znalezienia bardziej odpowiedniego]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szybkie pytanko, po wysładzaniu RIS-a zostało mi dość sporo cieńkusza, nie mam w tej chwili więcej drożdży, ani chmielu żeby coś z niego zrobić. Można przechować go w lodówce do wtorku ? We wtorek/środa zlewam Ambera na cichą to będę miała gęstwę z niego - dziś nie chcę bo jeszcze ładnie bulga.

Oczywiście nie pomyślałam wcześniej o tym, że przy wysoko ekstraktowym piwie mogę machnąć za jednym razem dwa :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Można ale czy wytrzyma to niewiadomo. Możesz użyć drożdży z Risa jak ruszy. Pobierasz wtedy trochę piany z wierzchu.

Hm.... ale i tak nie mam chmielu, a poza tym jak zamknę Risa nie chce otwierać - nigdy nie otwieram - bo się boje infekcji, szkoda by było 8-10 godzin przy garach plus brak dnia wolnego :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.