ksiegarz5 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 (edytowane) No właśnie, "lustro" brzeczki w dolnych jest puste, a woda w rurce ani drgnie. Co do górnych, to NIBY coś tam jest, NIBY bulga, ale ... to ZDECYDOWANIE nie jest to. Tym bardziej, że od wtorku minęło 4 dni, a całość wygląda tam samo. Sprawdzałem. Dociskałem wszystko dokładnie, rurkę maksymalnie wcisnąłem do środka korka, a jedyny ruch jaki w niej zaobserwowałem, to moment podnoszenia/przenoszenia wiadra. Edytowane 5 Stycznia 2018 przez ksiegarz5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 11 godzin temu, misiek4251 napisał: S-04 w 14C to nie jest najlepszy pomysł najlepiejnsie maja w 18-19 nie produkują niewiadomo czego i stabilnie fermentuja. Mi tam z tymi drożdżakami jakoś nie po drodze. Większość warek na nich miałem spapranych. Fermentowałem zaczynając od 15C kończąc na 17C (temp. brzeczki). W 80% warek naprodukowały mi przeraźliwie parszywego syfu.... Wiem, że piwa na nich wygrywały konkursy, sam piłem wiele wybornych piwek na s-04 ale jednak podziękuję, ja już ich nie będę używał jednak. Na którymś amerykańskim forum jest jeden wątek w tym temacie. Jeden z piwowarów (z doświadczeniem kilkusetwarkowym) miał 70% współczynnik skopanych piw na tych drożdżach, przy innych wychodziły mu prawie zawsze piwa doskonałe. Ma ktoś z was również takie nieciekawe doświadczenia? (sorry za lekki offtop) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek4251 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 41 minut temu, Jancewicz napisał: Mi tam z tymi drożdżakami jakoś nie po drodze. Większość warek na nich miałem spapranych. Fermentowałem zaczynając od 15C kończąc na 17C (temp. brzeczki). W 80% warek naprodukowały mi przeraźliwie parszywego syfu.... Wiem, że piwa na nich wygrywały konkursy, sam piłem wiele wybornych piwek na s-04 ale jednak podziękuję, ja już ich nie będę używał jednak. Na którymś amerykańskim forum jest jeden wątek w tym temacie. Jeden z piwowarów (z doświadczeniem kilkusetwarkowym) miał 70% współczynnik skopanych piw na tych drożdżach, przy innych wychodziły mu prawie zawsze piwa doskonałe. Ma ktoś z was również takie nieciekawe doświadczenia? (sorry za lekki offtop) Mi ostatnio naprodukowały troche estrow delikatny banan wyszedł bo w pomieszczeniu docelowym były wachania od 17 do 14-15 przestały pracować po 2 dniach zamieszałem i przeniosłem do stałej 21 no i delikatnie czuć bananem jako ze to jest golden ale to chmielu niema za duzo. Ja czuje bardzo kroliki doswiafczalne czuja słabo lub wcale i wszyscy chwala mówią ze piwo pierwsza klasa ale ja czuje te estry no i tendencja jest do zanikania tych aromatow bo po nagazowaniu czułem bardzo a teraz jedynie lekko. A no i kiedyś przy fermentacji wydzielały siarkowodór ale to jeden raz tak miałem a ulotnił sie z co2 i w gotowym piwie nie było po nim sladu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 Weźcie po uwagę, że dostępne jeszxze kilka miesięcy temu S-04 miały jeszcze dużo niższą dolną temperaturę fermentacji niż obecnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 buber -> Dziękuję za odpowiedź. Cóż, a jak to sprawdzić? Moje, dokładnie nie pamiętam miesiąca, ale były do 2020. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 Mój dzisiejszy Dry Stout miał mieć 12 BLG, a wyszło 10,5. Czy suchy ekstrakt słodowy bądź cukier mogę dodać do już schłodzonej brzeczki, chwilę przed dodaniem drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 Esktrakt. Zagotuj go w małej ilości wody, schłodź (nie musisz do 17°C) i dodaj do pozostałej brzeczki. Możesz nawet po zadaniu drożdży. Hary86 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 (edytowane) Jednak niepotrzebny ostry dyżur. Edytowane 6 Stycznia 2018 przez c64club Nieaktualne, szybka pomoc niepotrzebna, więc nie zawracam gitary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 22 godziny temu, misiek4251 napisał: Mi ostatnio naprodukowały troche estrow delikatny banan wyszedł bo w pomieszczeniu docelowym były wachania od 17 do 14-15 przestały pracować po 2 dniach zamieszałem i przeniosłem do stałej 21 no i delikatnie czuć bananem jako ze to jest golden ale to chmielu niema za duzo. Ja czuje bardzo kroliki doswiafczalne czuja słabo lub wcale i wszyscy chwala mówią ze piwo pierwsza klasa ale ja czuje te estry no i tendencja jest do zanikania tych aromatow bo po nagazowaniu czułem bardzo a teraz jedynie lekko. A no i kiedyś przy fermentacji wydzielały siarkowodór ale to jeden raz tak miałem a ulotnił sie z co2 i w gotowym piwie nie było po nim sladu. Oj, jakbym miał tylko banany to bym nie narzekał... ☺️ U mnie to naprawdę strasznie syfu narobiły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 Górne, po spędzeniu doby w kuchni ruszyły. Teraz znajduję się w fermentorze ładna czapa piany a rurka bulga regularnie. Dolne zaczęły pracować w dniu dzisiejszym!! Dwa dni w ciepłym miejscu dały pozytywny efekt, ale mam nadzieję, że przez to nie będzie jakiś nieprzyjemnych aromatów w porterze. ;p Dziękuję wszystkim za rady i dobre chęci. ^^ Hobbysta 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 Za 30 minut wsypuję do gara (pod koniec chmielenia) śliwki suszone. Ile proponujecie dać, żeby nie przykryły zbytnio piwa? Imperialny porter bałtycki ~25 blg 21-22 litry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 44 minuty temu, kamilg20 napisał: Za 30 minut wsypuję do gara (pod koniec chmielenia) śliwki suszone. Ile proponujecie dać, żeby nie przykryły zbytnio piwa? Imperialny porter bałtycki ~25 blg 21-22 litry. Poszło 0,3 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 Witam. Mam problem z brzeczką IPA. Po pierwsze jest straszliwie mętna. Chmiel jest wszechobecny. Wyszła zupa chmielowa. Trochę odfiltrowałem przez gazę, a później przez gęste sitko, ale nie pomogło wiele. Po fermentacji cichej wyklaruje się? Zapewne mieliście takie problemy. Swoją drogą to już piwo było straszliwie mętne. Drugi problem to gęstość brzeczki. Chciałem otrzymać 12 L 17 blg, a na razie mam 8 L brzeczki ponad 25 blg. Możecie mi pomóc? Obliczyłem, że jeśli dolałbym 5,5 L wody otrzymam zakładane 17 blg. Ktoś mógłby podać mi wzór na określenie gęstości brzeczki? Pozdrawiam, Mateusz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 6 minut temu, markus383 napisał: Witam. Mam problem z brzeczką IPA. Po pierwsze jest straszliwie mętna. Chmiel jest wszechobecny. Wyszła zupa chmielowa. Trochę odfiltrowałem przez gazę, a później przez gęste sitko, ale nie pomogło wiele. Po fermentacji cichej wyklaruje się? Zapewne mieliście takie problemy. Swoją drogą to już piwo było straszliwie mętne. Drugi problem to gęstość brzeczki. Chciałem otrzymać 12 L 17 blg, a na razie mam 8 L brzeczki ponad 25 blg. Możecie mi pomóc? Obliczyłem, że jeśli dolałbym 5,5 L wody otrzymam zakładane 17 blg. Ktoś mógłby podać mi wzór na określenie gęstości brzeczki? Pozdrawiam, Mateusz. Brzeczka z dużą ilością chmielu przeważnie tak wygląda. Na pewno po fermentacji większość opadnie na dno. Jeśli robisz cichą z chmieleniem to polecam przefiltrować przed rozlewie przez pończochę lub coś podobnego. Na oko to musisz dolać 4 litry i będziesz miał w przybliżeniu 12 l 17 blg. Wrzucam kalkulatory: https://www.brewersfriend.com/dilution-and-boiloff-gravity-calculator/ https://www.brewersfriend.com/brix-converter/ markus383 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 48 minut temu, markus383 napisał: Witam. Mam problem z brzeczką IPA. Po pierwsze jest straszliwie mętna. Chmiel jest wszechobecny. Wyszła zupa chmielowa. Trochę odfiltrowałem przez gazę, a później przez gęste sitko, ale nie pomogło wiele. Po fermentacji cichej wyklaruje się? Zapewne mieliście takie problemy. Swoją drogą to już piwo było straszliwie mętne. Drugi problem to gęstość brzeczki. Chciałem otrzymać 12 L 17 blg, a na razie mam 8 L brzeczki ponad 25 blg. Możecie mi pomóc? Obliczyłem, że jeśli dolałbym 5,5 L wody otrzymam zakładane 17 blg. Ktoś mógłby podać mi wzór na określenie gęstości brzeczki? Pozdrawiam, Mateusz. Jaki zasyp? Kilka razy miałem "mleko" przy użyciu większej ilości pszenicznego lub orkiszowego. Chmiel opadnie lub/i zostanie u góry na ściankach po fermentacji. Dodatkowo zrobisz cold crash i będzie prawie jak kryształ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 W zasypie miałem miałem 5,7% słodu pszenicznego, tyle samo wiedeńskiego, 68, 2 % Pale Ale, 13 % płatków owsianych oraz 7 % laktozy. Najprawdopodobniej zmętnienie spowodowały płatki owsiane Teraz dopiero zdałem sobie sprawę, że przegiąłem z ilością w tym moim piwerku. No nic, poczekam, aż skończy się fermentacja. Dolałem wody do uzyskania 11 L. Czekam teraz aż ostygnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 Płatki to raz, laktoza to dwa. Mętne piwo to przecież nie problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dave Opublikowano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zastanawiam się nad gęstwą zebraną wczoraj z New Englanda 14 blg, po 9 dniach fermentacji burzliwej, zeszło do 3.5 blg. Drozdze to us 05. Podczas zlewania na cichą sporo drożdży pływalo na powierzchni a na dnie było masa agregatów/zbitych grudek. Podejrzewam, że to chmiel który dostał się do fermentora to sprawił. Na zdjęciu poniżej widać kilka warstw, ale głównie są te agregaty. Piwo kosztowalem i jest bez skazy, smakuje bardzo dobrze. Podobnie gęstwą po jednym dniu pachnie super. Muszę ja przemyć Ale nie wiem czy uda mi się odzyskać wystarczającą ilość do foreign extra stouta. Proszę o podpowiedź. Mogę dac suche drozdze ale wolałbym skorzystać z gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Przemyj i dawaj gęstwę. Ile potrzebujesz czystej gęstwy na tego FESa? 100-150 ml pewnie maks, spokojnie w tego tyle wyciągniesz. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptune Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Na jutro zaplanowałem podwójne warzenie, ale problem jest taki, że zdaje się że fermentacja burzliwa mojego BW 23 blg jeszcze do końca nie zakończyła się - a będę potrzebował tego fermentora. Obecnie zeszło do 6,5 blg, na powierzchni utrzymują się już jedynie pojedyncze, niewielkie skupiska piany, bulka sporadycznie (ale wciąż bulka) - a więc prawie zakończona. Pytanie, czy mogę je już zlać na cichą? Jak rozumiem, przez przynajmniej miesiąc cichej (z kostkami drewnianymi), resztki cukrów zostaną dożarte, ale czy takie przenoszenie jednak nie do końca przefermentowanego piwa nie wniesie jakichś wad? Nigdy tak nie robiłem stąd moje pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Może wnieść. Ja bym nie ruszał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Jak już musisz przelewać to zadbaj o to, żeby po przelaniu dostało tam się dość drożdży, żeby zakończyć robotę. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Jutro rano będę warzył witbiera (już trzeciego) Problem w tym, że słody i niesłodowaną pszenicę ześrutowałem dziś do jednego wora . Normalnie to kleikowałem pszenicę. Czy jeśli wrzucę wszystko do gara z wodą i będę normalnie zacierał słody i pszenicę to się zatrze? Ile to będzie trwało? Jeśli nawet 2h - 3h to ok, a może znacznie dłużej? Zasyp: Pilzneński 2 Pszenica 1,5 Pszeniczny słód 0,7 Heidelberg jęczmienny 0,6 kg. Plan zacierania: 50°C - 10' 66°C - ? 72°C - ? 78°C i przejście do filtracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 Jutro rano będę warzył witbiera (już trzeciego) Problem w tym, że słody i niesłodowaną pszenicę ześrutowałem dziś do jednego wora . Normalnie to kleikowałem pszenicę. Czy jeśli wrzucę wszystko do gara z wodą i będę normalnie zacierał słody i pszenicę to się zatrze? Ile to będzie trwało? Jeśli nawet 2h - 3h to ok, a może znacznie dłużej? Zasyp: Pilzneński 2 Pszenica 1,5 Pszeniczny słód 0,7 Heidelberg jęczmienny 0,6 kg. Plan zacierania: 50°C - 10' 66°C - ? 72°C - ? 78°C i przejście do filtracji. Ja robiłem bez kleikowania i nikt się nie skarżył. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 Jutro rano będę warzył witbiera (już trzeciego) Problem w tym, że słody i niesłodowaną pszenicę ześrutowałem dziś do jednego wora . Normalnie to kleikowałem pszenicę. Czy jeśli wrzucę wszystko do gara z wodą i będę normalnie zacierał słody i pszenicę to się zatrze? Ile to będzie trwało? Jeśli nawet 2h - 3h to ok, a może znacznie dłużej? Zasyp: Pilzneński 2 Pszenica 1,5 Pszeniczny słód 0,7 Heidelberg jęczmienny 0,6 kg. Plan zacierania: 50°C - 10' 66°C - ? 72°C - ? 78°C i przejście do filtracji. Pszenica kleikuje w 58-64 °C, skleikuje w trakcie zacierania.Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi