Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie, "lustro" brzeczki w dolnych jest puste, a woda w rurce ani drgnie.

Co do górnych, to NIBY coś tam jest, NIBY bulga, ale ... to ZDECYDOWANIE nie jest to. Tym bardziej, że od wtorku minęło 4 dni, a całość wygląda tam samo.

 

Sprawdzałem. Dociskałem wszystko dokładnie, rurkę maksymalnie wcisnąłem do środka korka, a jedyny ruch jaki w niej zaobserwowałem, to moment podnoszenia/przenoszenia wiadra.

 

Edytowane przez ksiegarz5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, misiek4251 napisał:

S-04 w 14C to nie jest najlepszy pomysł najlepiejnsie maja w 18-19 nie produkują niewiadomo czego i stabilnie fermentuja.

 

Mi tam z tymi drożdżakami jakoś nie po drodze. Większość warek na nich miałem spapranych. Fermentowałem zaczynając od 15C kończąc na 17C (temp. brzeczki). W 80% warek naprodukowały mi przeraźliwie parszywego syfu.... Wiem, że piwa na nich wygrywały konkursy, sam piłem wiele wybornych piwek na s-04 ale jednak podziękuję, ja już ich nie będę używał jednak. Na którymś amerykańskim forum jest jeden wątek w tym temacie. Jeden z piwowarów (z doświadczeniem kilkusetwarkowym) miał 70% współczynnik skopanych piw na tych drożdżach, przy innych wychodziły mu prawie zawsze piwa doskonałe. Ma ktoś z was również takie nieciekawe doświadczenia? (sorry za lekki offtop)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

41 minut temu, Jancewicz napisał:

 

Mi tam z tymi drożdżakami jakoś nie po drodze. Większość warek na nich miałem spapranych. Fermentowałem zaczynając od 15C kończąc na 17C (temp. brzeczki). W 80% warek naprodukowały mi przeraźliwie parszywego syfu.... Wiem, że piwa na nich wygrywały konkursy, sam piłem wiele wybornych piwek na s-04 ale jednak podziękuję, ja już ich nie będę używał jednak. Na którymś amerykańskim forum jest jeden wątek w tym temacie. Jeden z piwowarów (z doświadczeniem kilkusetwarkowym) miał 70% współczynnik skopanych piw na tych drożdżach, przy innych wychodziły mu prawie zawsze piwa doskonałe. Ma ktoś z was również takie nieciekawe doświadczenia? (sorry za lekki offtop)

Mi ostatnio naprodukowały troche estrow delikatny banan wyszedł bo w pomieszczeniu docelowym były wachania od 17 do 14-15 przestały pracować po 2 dniach zamieszałem i przeniosłem do stałej 21 no i delikatnie czuć bananem jako ze to jest golden ale to chmielu niema za duzo. Ja czuje bardzo kroliki doswiafczalne czuja słabo lub wcale i wszyscy chwala mówią ze piwo pierwsza klasa ale ja czuje te estry no i tendencja jest do zanikania tych aromatow bo po nagazowaniu czułem bardzo a teraz jedynie lekko. A no i kiedyś przy fermentacji wydzielały siarkowodór ale to jeden raz tak miałem a ulotnił sie z co2 i w gotowym piwie nie było po nim sladu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

22 godziny temu, misiek4251 napisał:

Mi ostatnio naprodukowały troche estrow delikatny banan wyszedł bo w pomieszczeniu docelowym były wachania od 17 do 14-15 przestały pracować po 2 dniach zamieszałem i przeniosłem do stałej 21 no i delikatnie czuć bananem jako ze to jest golden ale to chmielu niema za duzo. Ja czuje bardzo kroliki doswiafczalne czuja słabo lub wcale i wszyscy chwala mówią ze piwo pierwsza klasa ale ja czuje te estry no i tendencja jest do zanikania tych aromatow bo po nagazowaniu czułem bardzo a teraz jedynie lekko. A no i kiedyś przy fermentacji wydzielały siarkowodór ale to jeden raz tak miałem a ulotnił sie z co2 i w gotowym piwie nie było po nim sladu.

Oj, jakbym miał tylko banany to bym nie narzekał... ☺️ U mnie to naprawdę strasznie syfu narobiły. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Górne, po spędzeniu doby w kuchni ruszyły. Teraz znajduję się w fermentorze ładna czapa piany a rurka bulga regularnie.

Dolne zaczęły pracować w dniu dzisiejszym!! :D

Dwa dni w ciepłym miejscu dały pozytywny efekt, ale mam nadzieję, że przez to nie będzie jakiś nieprzyjemnych aromatów w porterze. ;p

 

Dziękuję wszystkim za rady i dobre chęci. ^^

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
44 minuty temu, kamilg20 napisał:

Za 30 minut wsypuję do gara (pod koniec chmielenia) śliwki suszone. Ile proponujecie dać, żeby nie przykryły zbytnio piwa?

Imperialny porter bałtycki ~25 blg 21-22 litry.

Poszło 0,3 kg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Mam problem z brzeczką IPA. Po pierwsze jest straszliwie mętna. Chmiel jest wszechobecny. Wyszła zupa chmielowa. Trochę odfiltrowałem przez gazę, a później przez gęste sitko, ale nie pomogło wiele. Po fermentacji cichej wyklaruje się? Zapewne mieliście takie problemy. Swoją drogą to już piwo było straszliwie mętne.

Drugi problem to gęstość brzeczki. Chciałem otrzymać 12 L 17 blg, a na razie mam 8 L brzeczki ponad 25 blg. Możecie mi pomóc? Obliczyłem, że jeśli dolałbym 5,5 L wody otrzymam zakładane 17 blg. Ktoś mógłby  podać mi wzór na określenie gęstości brzeczki?

 

Pozdrawiam,

Mateusz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, markus383 napisał:

Witam.

Mam problem z brzeczką IPA. Po pierwsze jest straszliwie mętna. Chmiel jest wszechobecny. Wyszła zupa chmielowa. Trochę odfiltrowałem przez gazę, a później przez gęste sitko, ale nie pomogło wiele. Po fermentacji cichej wyklaruje się? Zapewne mieliście takie problemy. Swoją drogą to już piwo było straszliwie mętne.

Drugi problem to gęstość brzeczki. Chciałem otrzymać 12 L 17 blg, a na razie mam 8 L brzeczki ponad 25 blg. Możecie mi pomóc? Obliczyłem, że jeśli dolałbym 5,5 L wody otrzymam zakładane 17 blg. Ktoś mógłby  podać mi wzór na określenie gęstości brzeczki?

 

Pozdrawiam,

Mateusz.

Brzeczka z dużą ilością chmielu przeważnie tak wygląda. Na pewno po fermentacji większość opadnie na dno. Jeśli robisz cichą z chmieleniem to polecam przefiltrować przed rozlewie przez pończochę lub coś podobnego.

 

Na oko to musisz dolać 4 litry i będziesz miał w przybliżeniu 12 l 17 blg.

 

Wrzucam kalkulatory:

https://www.brewersfriend.com/dilution-and-boiloff-gravity-calculator/

 

https://www.brewersfriend.com/brix-converter/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

48 minut temu, markus383 napisał:

Witam.

Mam problem z brzeczką IPA. Po pierwsze jest straszliwie mętna. Chmiel jest wszechobecny. Wyszła zupa chmielowa. Trochę odfiltrowałem przez gazę, a później przez gęste sitko, ale nie pomogło wiele. Po fermentacji cichej wyklaruje się? Zapewne mieliście takie problemy. Swoją drogą to już piwo było straszliwie mętne.

Drugi problem to gęstość brzeczki. Chciałem otrzymać 12 L 17 blg, a na razie mam 8 L brzeczki ponad 25 blg. Możecie mi pomóc? Obliczyłem, że jeśli dolałbym 5,5 L wody otrzymam zakładane 17 blg. Ktoś mógłby  podać mi wzór na określenie gęstości brzeczki?

 

Pozdrawiam,

Mateusz.

Jaki zasyp? Kilka razy miałem "mleko" przy użyciu większej ilości pszenicznego lub orkiszowego. Chmiel opadnie lub/i zostanie u góry na ściankach po fermentacji. Dodatkowo zrobisz cold crash i będzie prawie jak kryształ.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W zasypie miałem miałem 5,7% słodu pszenicznego, tyle samo wiedeńskiego, 68, 2 % Pale Ale, 13 % płatków owsianych oraz 7 % laktozy. Najprawdopodobniej zmętnienie spowodowały płatki owsiane :/ Teraz dopiero zdałem sobie sprawę, że przegiąłem z ilością w tym moim piwerku. No nic, poczekam, aż skończy się fermentacja. Dolałem wody do uzyskania 11 L. Czekam teraz aż ostygnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiam się nad gęstwą zebraną wczoraj z New Englanda 14 blg, po 9 dniach fermentacji burzliwej, zeszło do 3.5 blg. Drozdze to us 05. Podczas zlewania na cichą sporo drożdży pływalo na powierzchni a na dnie było masa agregatów/zbitych grudek. Podejrzewam, że to chmiel który dostał się do fermentora to sprawił.  

 

Na zdjęciu poniżej widać kilka warstw, ale głównie są te agregaty. Piwo kosztowalem i jest bez skazy, smakuje bardzo dobrze. Podobnie gęstwą po jednym dniu pachnie super. Muszę ja przemyć Ale nie wiem czy uda mi się odzyskać wystarczającą ilość do foreign extra stouta. Proszę o podpowiedź. Mogę dac suche drozdze ale wolałbym skorzystać z gęstwy. 

 

 

 

 

 

20180121_092502.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na jutro zaplanowałem podwójne warzenie, ale problem jest taki, że zdaje się że fermentacja burzliwa mojego BW 23 blg jeszcze do końca nie zakończyła się - a będę potrzebował tego fermentora. Obecnie zeszło do 6,5 blg, na powierzchni utrzymują się już jedynie pojedyncze, niewielkie skupiska piany, bulka sporadycznie (ale wciąż bulka) - a więc prawie zakończona. Pytanie, czy mogę je już zlać na cichą? Jak rozumiem, przez przynajmniej miesiąc cichej (z kostkami drewnianymi), resztki cukrów zostaną dożarte, ale czy takie przenoszenie jednak nie do końca przefermentowanego piwa nie wniesie jakichś wad? Nigdy tak nie robiłem stąd moje pytanie. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jutro rano będę warzył witbiera (już trzeciego) Problem w tym, że słody i niesłodowaną pszenicę ześrutowałem dziś do jednego wora :facepalm: . Normalnie to kleikowałem pszenicę. Czy jeśli wrzucę wszystko do gara z wodą i będę normalnie zacierał słody i pszenicę to się zatrze? Ile to będzie trwało? Jeśli nawet 2h - 3h to ok, a może znacznie dłużej?

Zasyp: Pilzneński 2

Pszenica 1,5

Pszeniczny słód 0,7

Heidelberg jęczmienny 0,6 kg.

 

Plan zacierania: 50°C - 10'

66°C - ?

72°C - ?

78°C i przejście do filtracji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jutro rano będę warzył witbiera (już trzeciego) Problem w tym, że słody i niesłodowaną pszenicę ześrutowałem dziś do jednego wora :facepalm: . Normalnie to kleikowałem pszenicę. Czy jeśli wrzucę wszystko do gara z wodą i będę normalnie zacierał słody i pszenicę to się zatrze? Ile to będzie trwało? Jeśli nawet 2h - 3h to ok, a może znacznie dłużej?
Zasyp: Pilzneński 2
Pszenica 1,5
Pszeniczny słód 0,7
Heidelberg jęczmienny 0,6 kg.
 
Plan zacierania: 50°C - 10'
66°C - ?
72°C - ?
78°C i przejście do filtracji.
Ja robiłem bez kleikowania i nikt się nie skarżył.

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jutro rano będę warzył witbiera (już trzeciego) Problem w tym, że słody i niesłodowaną pszenicę ześrutowałem dziś do jednego wora :facepalm: . Normalnie to kleikowałem pszenicę. Czy jeśli wrzucę wszystko do gara z wodą i będę normalnie zacierał słody i pszenicę to się zatrze? Ile to będzie trwało? Jeśli nawet 2h - 3h to ok, a może znacznie dłużej?
Zasyp: Pilzneński 2
Pszenica 1,5
Pszeniczny słód 0,7
Heidelberg jęczmienny 0,6 kg.
 
Plan zacierania: 50°C - 10'
66°C - ?
72°C - ?
78°C i przejście do filtracji.
Pszenica kleikuje w 58-64 °C, skleikuje w trakcie zacierania.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.