Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

 RIS z ekstraktów z browamator.pl. Drugi dzień fermentacji, zostawiłem na strychu temp w nocy 7-10 stopni nakrytego kocami by nie przemarzl.  W dzień tam koło 15. Temp na fermentorze była 17-18. Wracam teraz z roboty i taka sytuacja.  Na fermentorze 21-22 siedzi a drożdży się tyle namnozylo, jak widać po wiadrze na obrazku, kipia przez tuba do butli z roztworem pirosiarczynu. Robić coś z tym? Generalnie piwo oszalało trochę, mój pierwszy RIS i nie wiem czy to typowe. Póki co rozkrylem go.

1585175812521-994679909.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie jest, wąż idzie pewnie aż do dna tej butelki i to sprawia, że ciśnienie w środku jest większe. Przecież nawet przy zwykłej rurce fermentacyjnej wybrzusza się wieko, a co dopiero w takim układzie, gdzie słup wody (ciśnienie które musi pokonać powietrze żeby ujść LINK) jest kilkukrotnie większy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Łooo Panie :D To przez te Twoje drożdże mamy taki efekt cieplarniany od CO2! :D

 

Za wysoka temperatura - jak masz duże blg i zakładasz fermentację w 18 stopniach, to nie możesz mieć tyle na samym początku. Musisz to schłodzić ile się da - w tym przypadku 14-15 stopni byłoby optymalnie. Jak mają dobre warunki, to ruszą i podgrzeją do tych 18. A tak to Ci podgrzały do 22.

 

@Oleynick

Możesz mieć rację, ale w takim razie to jest błąd chyba? Ten wąż powinien mieć ujście tuż pod pokrywą, żeby głównie w rurce blow-off lądował gaz, a nie piwo... Tak to się zasysa całe piwo, a efekt odgazowania jak widać mizerny.

Edytowane przez Czeslaw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uważaj tylko żeby ta temperatura tuż po burzliwym okresie fermentacji nie spadła Ci do tych 7-10C bo drożdże mogą zatrzymać fermentację i będziesz miał wtedy problem jeszcze większy. Przy 21-22C mogło się tam narobić sporo fuzli, zwłaszcza że to początkowy okres fermentacji. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spadło na razie od rana do 20 na fermentorze i się trochę uspokoiło, niestety straty w piwie bedą około litr :/  rurka ma wlot 0,5 cm pod pokrywą. Poczekam może niech zleci do tych 15 i przykryje je tylko lżej na noc? 

Może, też skrócić trochę sam wężyk aby CO2 miało krotszą drogę do rurki?

Edytowane przez kokesz43
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Czeslaw napisał:

To drugi problem - w sumie wahania temperatury od 7 do 15 to jest za dużo dla jakiegokolwiek piwa. Próbowałbym szukać innego miejsca na fermentację.

W tym samym pomieszczeniu mam też Pale Ale 11 BLG, przykryte kurtkami i kocami chodzi ładnie już 5 dzień. Tutaj przy tym RiSie tak wywaliło temp tylko, bo moim zdaniem drożdze cały czas wytwarzały ciepło a okrycie trzymało to i nawet te 7 stopni poza fermentorem nic nie zmieniało w zasadzie. Lepszego miejsca nie znajdę narazie. W domu mam 20-23 stopnie. 2 poprzednie warki na tym robiłem i piwa dostały lekko alkoholowego aromatu i posmaku, dlatego się zdecydowałem przenieść w chłodniejsze. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17 minut temu, INTseed napisał:

Przy risie dopiero po kilku dniach możesz przykryć. Wcześniej to bez sensu jeśli dałeś gęstwe. Drożdze ci utrzymają tęperature. Naklej termometr i kontroluj. W pewnym momencie ci zejdzie na nim kilka stopni, wtedy zakryj.

2 paczki S-04 poszly te z zestawu. Piwo się troche uspokoiło już, 18-19 na fermentorze. Wiadro też już raczej nie grozi eksplozją, choć wzdęte. Na noc musze lekko przykryć, bo temperatura tam schodzi do 8-10, tym razem nie tak grubo jak wczoraj ;d W dzień bez przykrycia i mysle ze juz bedzie ok. Dzięki za pomoc wszystkim.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

21 godzin temu, Septiconn napisał:

Witam, wczoraj w nocy zrobiłem IPA 14 blg na kveikach Hornindal i przez przypadek zapomniałem napowietrzyć, zrobiłem to dopiero po 20 godzinach, przed tym prawie nie widać objawów fermentacji, co miałbym zrobić w tej sytuacji?

Ja kiedyś nie napowietrzałem i było ok. Nawet mam wrażenie że drożdże szybciej ruszały

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja kiedyś nie napowietrzałem i było ok. Nawet mam wrażenie że drożdże szybciej ruszały
O ile pamiętam, tlen jest potrzebny przy namnażaniu drożdży. Dopóki mogą się rozmnożyć, to tak czynią a fermentację zaczynają kiedy już ich koncentracja wzrośnie. Ale chętnie zostanę skorygowany.

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16 godzin temu, advisorylyrics napisał:

Ja kiedyś nie napowietrzałem i było ok. Nawet mam wrażenie że drożdże szybciej ruszały

Szybciej ruszają, bo przy mniejszej ilości tlenu szybciej przechodzą z fazy podziału do fermentacji.

Ale to niekoniecznie dobre dla piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzien dobry,

 

Mam problem z Belgian Blond Ale. Z zalozenia mialo to byc 17 BLG, wyszlo mi 21 i barwa ciemnobursztynowa. Drozdze Mangrove Jack M05 dalem. Drugi dzien fermentacji i zapach jak z gejzeru na Islandii... Cos czytalem o siarce podczas fermentacji ale nie doszedlem do zadnego wniosku.. wylac?.. z góry dziekuje za pomoc

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie oceniaj smaku piwa podczas fermentacji, tym bardziej po zapachu. Daj mu czas, wylać zawsze zdążysz.

 

A co do koloru i gęstości, to może nie będzie to stylowy blonde, co nie znaczy że będzie niedobry. Bądź dobrej myśli i kontroluj temperaturę bo przy 21Blg może mocno podskoczyć.

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

46 minut temu, Jedrek Kowalski napisał:

Dzien dobry,

 

Mam problem z Belgian Blond Ale. Z zalozenia mialo to byc 17 BLG, wyszlo mi 21 i barwa ciemnobursztynowa. Drozdze Mangrove Jack M05 dalem. Drugi dzien fermentacji i zapach jak z gejzeru na Islandii... Cos czytalem o siarce podczas fermentacji ale nie doszedlem do zadnego wniosku.. wylac?.. z góry dziekuje za pomoc

Skoro siarka, to drożdże pracują.

Na przyszłość: brzeczkę można rozcieńczać, jeżeli zbyt odparuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Jedrek Kowalski napisał:

Cos czytalem o siarce podczas fermentacji ale nie doszedlem do zadnego wniosku.. wylac?

Eee, no co ty. Siara powinna się zredukować. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Brzeczka schłodziła mi się niespodziewanie na balkonie do 15c. Właśnie zacząłem uwadnianie us-05 w 32c. Mogę je później szybko schłodzić zanurzając pojemnik w zimnej wodzie czy to będzie zbyt duży szok i lepiej dodawać do nich brzeczkę? Nie chciałbym w niej grzebać. Jeśli natomiast powinienem to zacząć dodawać brzeczkę po uwodnieniu (30min) czy już w trakcie ? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14 minut temu, advisorylyrics napisał:

Brzeczka schłodziła mi się niespodziewanie na balkonie do 15c. Właśnie zacząłem uwadnianie us-05 w 32c. Mogę je później szybko schłodzić zanurzając pojemnik w zimnej wodzie czy to będzie zbyt duży szok i lepiej dodawać do nich brzeczkę? Nie chciałbym w niej grzebać. Jeśli natomiast powinienem to zacząć dodawać brzeczkę po uwodnieniu (30min) czy już w trakcie ? 

 

Lepiej byłoby powoli dodawać brzeczkę. Nie musisz czekać 30 minut (sądząc po godzinie posta i tak już z kwadrans uwadniasz ;) ).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.