łysy ĄĘ Opublikowano 24 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 Pierwszy raz w karierze nie ruszyły mi drożdże z gęstwy. BE-256gęstwa ok 0,5l zebrana po rozlewie w niedzielę. Zadana połowa gęstwy we wtorek o 22 do blonde ale 17BLG. Brzeczka i temperatura otoczenia ok 16 stopni, napowietrzona 8-krotnym przelewaniem. Słoik z gęstwą wyjęty z lodówki 10h przed zadaniem. Aktualnie mija 30h i zero, nic. Zadawać drugą połowę gęstwy? Pomysł ratunkowy mam taki, że jutro butelkuję APĘ na US-05. Zlałbym brzeczkę znad osadzających się belgów, zagotował, schłodził, napowietrzył i zadał amerykańców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronelius Opublikowano 24 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 @łysy ĄĘ Zmierz BLG. Ja bym dodatkowo poczekał jeszcze z dobę. I jeszcze raz zmierzył BLG. Liczyłeś jakimś kalkulatorem ilość potrzebnych drożdży? To niemożliwe, żeby drożdże z świeżej gęstwy nie ruszyły. Chyba, że to poprzednie piwo to był jakiś mocarz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 24 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 36h i coś sie dzieje. Pojawia się delikatna pianka i pokrywa fermentora zaczyna pęcznieć. Muchor, Pingwinho, Kronelius i 1 inny 3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Problem z Lagerem Bohemian pilsner. 2 miesiące w lodówce ok 10°C i odfermentowało z 18,5 tylko do 8,5 BLG. Zwykle schodziło do 2,5 BLG. Chciałem je butelkować i teraz mam problem. Butelki umyte, zasypane cukrem (3g) a piwo jeszcze nie gotowe. Teraz mam dylemat. Zlewać a potem spuszczać gaz, wypłukać butelki i zlać i też spuszczać gaz, zlać na cichą bo się obawiam infekcji od kranika, zostawić kilka dni w cieple i zlewać? Zwykle używałem S-23 Fermentisa. Tym razem Mangrove Jack's Bohemian Lager M84. Nie wiem co teraz robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Standardowe pytanie: nie mierzyłeś przypadkiem końcowego ektraktu refraktometrem? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2022 (edytowane) Tak jak zawsze balingomierzem. Jest słodkawe w smaku. Balingomierz pokazuje ok 8,5 BLG Refraktometr pokazuje ok 13 Bx Jak wiadomo alkohol trochę zmienia wskazania Bx Edytowane 7 Kwietnia 2022 przez Rageofhonor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2022 No to trochę lipa. Przenieś do ciepłego może ruszy, ja bym tego nie butekkował. Ile drożdży zadałeś?Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Niestety 10g. W tych S-23 jest więcej bo 11,5g. Tyle lat warzę piwo i pierwszy raz mam taki problem. To mi rozwali cały grafik w tym roku. Tylko co teraz? Nie zainfekuje mi się piwo przez kranik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Spryskaj kranik starsanem, albo sanipro, albo spirytusem 70%, albo wrzątkiem potraktuj i da radeWysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Akurat StarSanu nie mam. Przetarłem wewnątrz Amolem. Jak do jutra nie będzie oznak życia to chyba dosypię S-23. Może wtedy ruszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Godzinę temu, Rageofhonor napisał: Niestety 10g. W tych S-23 jest więcej bo 11,5g. Tyle lat warzę piwo i pierwszy raz mam taki problem. To mi rozwali cały grafik w tym roku. Tylko co teraz? Nie zainfekuje mi się piwo przez kranik? I zawsze lagera 18,5BLG robiłeś na 1 paczce drożdży? Przecież to jakiś mega underpitching, warka 20L? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Tak, I na Fermentisie nigdy nie było problemów. 21-23 litrów lagera na 1 paczce Saflager S-23. Nawet Porter Bałtycki 23 litry, 24°Blg wychodził bez problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Z tym underpitchingiem to tak jest. Wg kalkulatora trzeba tonę drozdzy suchych dać, a często na 1 paczce wyjdzie choć 18 czy 24 plato to jakieś ekstremum. Na warce 25l przy 13,5pl wg kalkulatora często wychodzi 4-5 paczek co mija się z celem. Faktem jest ze przy starterze piwa są nieco smaczniejsze a Ty padłeś jednak ofiarą underpitchingu. Przelałbym to na cicha i chyba dodał jeszcze jedna paczkę drozdzy bo 8,5 plato to jeszcze dużo do zjedzenia a te drożdże raczej tego nie zrobia. Jeśli boisz się zakażenia przez kranik możesz zrobić to wężem silikonowym od góry tylko najpierw bym go porządnie wysterylizował łącznie z dłońmi, astepnie wkładasz wezyk do piwa aby wewnątrz węża znalazło się piwo i wyciągasz zatykajac koniec, wtedy nie trzeba pociągać ustami przy przelewaniu co uważam za największe ryzyko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2022 52 minuty temu, Glabro napisał: Przelałbym to na cicha i chyba dodał jeszcze jedna paczkę drozdzy bo 8,5 plato to jeszcze dużo do zjedzenia a te drożdże raczej tego nie zrobia. Pierwsze. To zagadnienie nie jest nagłe i nie nadaje się do Ostrego Dyżuru! Drugie. Radzisz zadać paczkę suchych drożdży do piwa w którym panują warunki dla nich nieprzychylne (alkohol, ciśnienie osmotyczne, częściowo zajęte środowisko). Jeśli coś może pomóc to dużo zahartowanej i zdrowej gęstwy po słabszym lagerze. Trzecie. Piszesz: Wg kalkulatora trzeba tonę drożdży suchych dać, a często na 1 paczce wyjdzie choć 18 czy 24 plato to jakieś ekstremum. Na warce 25l przy 13,5pl wg kalkulatora często wychodzi 4-5 paczek co mija się z celem. Faktem jest ze przy starterze piwa są nieco smaczniejsze. GĘSTWA to jest odpowiedź, a jedna paczka sucharów na 18-24BLG dolnej fermentacji to nie jest ekstremum tylko marnowanie czasu i surowca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Próbuję rozwiązać problem, który obecnie zmierza w zła stronę. Samo przelanie na cicha nie pomoże więc dodanie drożdży po rehydratacji co najwyżej pomoże i raczej nie zaszkodzi. Można ewentualnie zrobić starter aby jeszcze namnozyc. Twoja odpowiedź z gęstwą jako remedium na wszystko koledze niewiele wniesie, bo raczej nie kitra jej w lodówce podczas gdy robi jednocześnie underpitching sucharami. Ktoś Ci pisze, że wyszło mu piwo na paczce sucharów przy plato 18 i ja mu wierzę, były już posty o tym, że to wychodzilo co nie oznacza, ze tak powinno sie robic bo to pewnego rodzaju szczęście. Oczywiście, że dobra gęstwa jest lepsza niż starter czy paczka sucharów ale ktoś potrzebuje pomocy a jej nie ma. Masz jakiś zły humor dzisiaj, że negujesz wszystko co ludzie piszą z własnych doswiadczen? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Jedyne remedium to podnieść temperaturę do 15 st. C, Zostawić na minimum tydzień i liczyć, że drożdże jeszcze coś dojedzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Piwo przeniczne robi się na miękkiej czy twardej wodzie? Właśnie jestem w trakcie zacierania i mi takie dziwne pytanie do łba weszło Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Ja robiłem hefeweizena ok ph 5,6. Ogólnie zaleca się ph 5,5- 5,8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2022 (edytowane) Koledze chodziło o twardość. Niby lepiej na twardej ale nie robiłem testów na miękkiej aby porównać. Edit: sprawdziłem ponownie i U mnie woda ma 14stopni niemieckich. Edytowane 8 Kwietnia 2022 przez Glabro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal131 Opublikowano 8 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2022 ZA DUŻO CUKRU WSYPANE DO REFERMENTACJI! omyłkowo wsypalem 5g na 500ml piwa. Siedzi piwo w butelkach kilka godzin.. czy zlać do kolejnych butelek a resztę cukru wywalić... Nie będzie pewności ile się rozpuściło już ale zawsze będzie mniej niż 5g !! Czy zostawić i jakoś będzie??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 8 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, Michal131 napisał: ZA DUŻO CUKRU WSYPANE DO REFERMENTACJI! omyłkowo wsypalem 5g na 500ml piwa. Siedzi piwo w butelkach kilka godzin.. czy zlać do kolejnych butelek a resztę cukru wywalić... Nie będzie pewności ile się rozpuściło już ale zawsze będzie mniej niż 5g !! Czy zostawić i jakoś będzie??? Ja chyba bym po prostu kontrolował nagazowanie co kilka dni i, w przypadku zdiagnozowania problemu (a przy tej ilości surowca to raczej pewne), szybko spijał... No i nauka na przyszłość! ? Edytowane 8 Czerwca 2022 przez Jancewicz Pingwinho i Michal131 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wo_Man Opublikowano 14 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 Pilnie odkupię saszetkę drożdży (ewentualnie gęstwy) do dry stouta. Potrzebuję na jutro ? Sklep w Chorzowie zamknięty. Katowice i okolice. z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 7 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 Właśnie kończę wysładzać i muszę przerwać na chwilę cały proces bo muszę jechać do przedszkola odebrać dziecko bo kaszle... Pytanie, czy jak za kilka godzin zacznę już od gotowania i chmielenia to czy coś złego stanie się z piwem? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 7 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 Nic się nie stanie. Tylko przykryj żeby owady nie powpadały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 W miarę możliwości podgrzej filtrat do 85°C ale jak nie podgrzejesz też nic wielkiego nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi