kokesz43 Opublikowano 26 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2020 RIS z ekstraktów z browamator.pl. Drugi dzień fermentacji, zostawiłem na strychu temp w nocy 7-10 stopni nakrytego kocami by nie przemarzl. W dzień tam koło 15. Temp na fermentorze była 17-18. Wracam teraz z roboty i taka sytuacja. Na fermentorze 21-22 siedzi a drożdży się tyle namnozylo, jak widać po wiadrze na obrazku, kipia przez tuba do butli z roztworem pirosiarczynu. Robić coś z tym? Generalnie piwo oszalało trochę, mój pierwszy RIS i nie wiem czy to typowe. Póki co rozkrylem go. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 26 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2020 Jeszcze trochę i pokrywa eksploduje:) uwolnij to CO2;)Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oleynick Opublikowano 26 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2020 Nie eksploduje, widzisz przecież, że ma zrobiony bulbator z butelki po wodzie. Też kiedyś tak miałem. Drożdże po prostu były zbyt chętne do pracy posprzątaj po nich i będzie git. Nic złego się tam nie dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 26 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2020 Przecież to jest zatkane czymś i przez to wybrzuszylo wiekoWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oleynick Opublikowano 26 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2020 Nie jest, wąż idzie pewnie aż do dna tej butelki i to sprawia, że ciśnienie w środku jest większe. Przecież nawet przy zwykłej rurce fermentacyjnej wybrzusza się wieko, a co dopiero w takim układzie, gdzie słup wody (ciśnienie które musi pokonać powietrze żeby ujść LINK) jest kilkukrotnie większy. kokesz43 i Robert87 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeslaw Opublikowano 26 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2020 (edytowane) Łooo Panie To przez te Twoje drożdże mamy taki efekt cieplarniany od CO2! Za wysoka temperatura - jak masz duże blg i zakładasz fermentację w 18 stopniach, to nie możesz mieć tyle na samym początku. Musisz to schłodzić ile się da - w tym przypadku 14-15 stopni byłoby optymalnie. Jak mają dobre warunki, to ruszą i podgrzeją do tych 18. A tak to Ci podgrzały do 22. @Oleynick Możesz mieć rację, ale w takim razie to jest błąd chyba? Ten wąż powinien mieć ujście tuż pod pokrywą, żeby głównie w rurce blow-off lądował gaz, a nie piwo... Tak to się zasysa całe piwo, a efekt odgazowania jak widać mizerny. Edytowane 26 Marca 2020 przez Czeslaw kokesz43 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 26 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2020 Uważaj tylko żeby ta temperatura tuż po burzliwym okresie fermentacji nie spadła Ci do tych 7-10C bo drożdże mogą zatrzymać fermentację i będziesz miał wtedy problem jeszcze większy. Przy 21-22C mogło się tam narobić sporo fuzli, zwłaszcza że to początkowy okres fermentacji. kokesz43 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeslaw Opublikowano 26 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2020 To drugi problem - w sumie wahania temperatury od 7 do 15 to jest za dużo dla jakiegokolwiek piwa. Próbowałbym szukać innego miejsca na fermentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokesz43 Opublikowano 26 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2020 (edytowane) Spadło na razie od rana do 20 na fermentorze i się trochę uspokoiło, niestety straty w piwie bedą około litr rurka ma wlot 0,5 cm pod pokrywą. Poczekam może niech zleci do tych 15 i przykryje je tylko lżej na noc? Może, też skrócić trochę sam wężyk aby CO2 miało krotszą drogę do rurki? Edytowane 26 Marca 2020 przez kokesz43 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokesz43 Opublikowano 26 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2020 2 godziny temu, Czeslaw napisał: To drugi problem - w sumie wahania temperatury od 7 do 15 to jest za dużo dla jakiegokolwiek piwa. Próbowałbym szukać innego miejsca na fermentację. W tym samym pomieszczeniu mam też Pale Ale 11 BLG, przykryte kurtkami i kocami chodzi ładnie już 5 dzień. Tutaj przy tym RiSie tak wywaliło temp tylko, bo moim zdaniem drożdze cały czas wytwarzały ciepło a okrycie trzymało to i nawet te 7 stopni poza fermentorem nic nie zmieniało w zasadzie. Lepszego miejsca nie znajdę narazie. W domu mam 20-23 stopnie. 2 poprzednie warki na tym robiłem i piwa dostały lekko alkoholowego aromatu i posmaku, dlatego się zdecydowałem przenieść w chłodniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 26 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2020 Przy risie dopiero po kilku dniach możesz przykryć. Wcześniej to bez sensu jeśli dałeś gęstwe. Drożdze ci utrzymają tęperature. Naklej termometr i kontroluj. W pewnym momencie ci zejdzie na nim kilka stopni, wtedy zakryj. kokesz43 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokesz43 Opublikowano 26 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2020 17 minut temu, INTseed napisał: Przy risie dopiero po kilku dniach możesz przykryć. Wcześniej to bez sensu jeśli dałeś gęstwe. Drożdze ci utrzymają tęperature. Naklej termometr i kontroluj. W pewnym momencie ci zejdzie na nim kilka stopni, wtedy zakryj. 2 paczki S-04 poszly te z zestawu. Piwo się troche uspokoiło już, 18-19 na fermentorze. Wiadro też już raczej nie grozi eksplozją, choć wzdęte. Na noc musze lekko przykryć, bo temperatura tam schodzi do 8-10, tym razem nie tak grubo jak wczoraj ;d W dzień bez przykrycia i mysle ze juz bedzie ok. Dzięki za pomoc wszystkim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Septiconn Opublikowano 29 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 Witam, wczoraj w nocy zrobiłem IPA 14 blg na kveikach Hornindal i przez przypadek zapomniałem napowietrzyć, zrobiłem to dopiero po 20 godzinach, przed tym prawie nie widać objawów fermentacji, co miałbym zrobić w tej sytuacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 29 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 O ile ktoś mniej lubiący tlen nie zamieszkał w fermentorze, powinno być ok. A temperatura? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xjaniux Opublikowano 30 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 (edytowane) . Edytowane 30 Marca 2020 przez xjaniux Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 30 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 21 godzin temu, Septiconn napisał: Witam, wczoraj w nocy zrobiłem IPA 14 blg na kveikach Hornindal i przez przypadek zapomniałem napowietrzyć, zrobiłem to dopiero po 20 godzinach, przed tym prawie nie widać objawów fermentacji, co miałbym zrobić w tej sytuacji? Ja kiedyś nie napowietrzałem i było ok. Nawet mam wrażenie że drożdże szybciej ruszały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 30 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Ja kiedyś nie napowietrzałem i było ok. Nawet mam wrażenie że drożdże szybciej ruszałyO ile pamiętam, tlen jest potrzebny przy namnażaniu drożdży. Dopóki mogą się rozmnożyć, to tak czynią a fermentację zaczynają kiedy już ich koncentracja wzrośnie. Ale chętnie zostanę skorygowany.Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 31 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 W dniu 29.03.2020 o 23:24, Septiconn napisał: Witam, wczoraj w nocy zrobiłem IPA 14 blg na kveikach Hornindal A ile dałeś tych drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 31 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 16 godzin temu, advisorylyrics napisał: Ja kiedyś nie napowietrzałem i było ok. Nawet mam wrażenie że drożdże szybciej ruszały Szybciej ruszają, bo przy mniejszej ilości tlenu szybciej przechodzą z fazy podziału do fermentacji. Ale to niekoniecznie dobre dla piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrek Kowalski Opublikowano 31 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 Dzien dobry, Mam problem z Belgian Blond Ale. Z zalozenia mialo to byc 17 BLG, wyszlo mi 21 i barwa ciemnobursztynowa. Drozdze Mangrove Jack M05 dalem. Drugi dzien fermentacji i zapach jak z gejzeru na Islandii... Cos czytalem o siarce podczas fermentacji ale nie doszedlem do zadnego wniosku.. wylac?.. z góry dziekuje za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 31 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 Nie oceniaj smaku piwa podczas fermentacji, tym bardziej po zapachu. Daj mu czas, wylać zawsze zdążysz. A co do koloru i gęstości, to może nie będzie to stylowy blonde, co nie znaczy że będzie niedobry. Bądź dobrej myśli i kontroluj temperaturę bo przy 21Blg może mocno podskoczyć. Jedrek Kowalski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 31 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 46 minut temu, Jedrek Kowalski napisał: Dzien dobry, Mam problem z Belgian Blond Ale. Z zalozenia mialo to byc 17 BLG, wyszlo mi 21 i barwa ciemnobursztynowa. Drozdze Mangrove Jack M05 dalem. Drugi dzien fermentacji i zapach jak z gejzeru na Islandii... Cos czytalem o siarce podczas fermentacji ale nie doszedlem do zadnego wniosku.. wylac?.. z góry dziekuje za pomoc Skoro siarka, to drożdże pracują. Na przyszłość: brzeczkę można rozcieńczać, jeżeli zbyt odparuje. Jedrek Kowalski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 31 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 2 godziny temu, Jedrek Kowalski napisał: Cos czytalem o siarce podczas fermentacji ale nie doszedlem do zadnego wniosku.. wylac? Eee, no co ty. Siara powinna się zredukować. Jedrek Kowalski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Brzeczka schłodziła mi się niespodziewanie na balkonie do 15c. Właśnie zacząłem uwadnianie us-05 w 32c. Mogę je później szybko schłodzić zanurzając pojemnik w zimnej wodzie czy to będzie zbyt duży szok i lepiej dodawać do nich brzeczkę? Nie chciałbym w niej grzebać. Jeśli natomiast powinienem to zacząć dodawać brzeczkę po uwodnieniu (30min) czy już w trakcie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 14 minut temu, advisorylyrics napisał: Brzeczka schłodziła mi się niespodziewanie na balkonie do 15c. Właśnie zacząłem uwadnianie us-05 w 32c. Mogę je później szybko schłodzić zanurzając pojemnik w zimnej wodzie czy to będzie zbyt duży szok i lepiej dodawać do nich brzeczkę? Nie chciałbym w niej grzebać. Jeśli natomiast powinienem to zacząć dodawać brzeczkę po uwodnieniu (30min) czy już w trakcie ? Lepiej byłoby powoli dodawać brzeczkę. Nie musisz czekać 30 minut (sądząc po godzinie posta i tak już z kwadrans uwadniasz ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi