Jump to content

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


Recommended Posts

2 godziny temu, WojTek91 napisał:

Czy drożdże dostały szoku termicznego ? Jest szansa na uratowanie tego jeszcze ? 

Z góry dzięki  za odpowiedz

Czy dostały szoku to ciężko stwierdzić. Mogły. Niemniej jednak nie powinno ich to zabić. Może się to najwyżej odbić niepożądanymi skutkami fermentacji ale to też stwierdzisz dopiero w gotowym piwie. 

Tak jak pisał kolega wyżej drożdże lagerowe ruszają dłużej, a trzeba też zaznaczyć że dałeś ich trochę za mało bo przydało by się sypnąć dwie paczki. Stąd też fermentacja może ruszać dłużej. I niekoniecznie trzeba się tu martwić o temperaturę drożdży w momencie zadania do schłodzonej brzeczki. Myślę że do jutra ruszy. 

Link to comment
Share on other sites

10 godzin temu, WojTek91 napisał:

dzięki ! czy w takim razie jest sens dosypać drugą paczkę czy lepiej zostawić jak jest?

mimo wszystko juz na początku powinienes dodac 2 paczki sucharów 

Link to comment
Share on other sites

Cześć, mam pytanie z totalnej podstawy odnośnie drożdży płynnych, ale mam mały "mindfuck". 

Zamówiłem pierwszy raz drożdże płynne (FM55), ale nie mam jednej fiolki, a przyszły dwie. Jedna jest opisana jako FM55 i wygląda jak drożdże, a w drugiej jest jakaś przezroczysta ciecz, która wygląda w zasadzie jak woda. Jest na niej naklejka Fermentum Mobile i nie ma żadnego opisu czy to jakieś drożdże czy co. Na górze widnieje tylko data przydatności do kwietnia 2020 więc ewentualnie przeterminowane kilka miesięcy i kod 27, jeśli ma to jakąś korelację to byłyby to drożdże FM27. 

 

Teraz pojawia się moje pytanie co to jest

  • czy do drożdży płynnych są dwie fiolki i w drugiej jest jakiś "dodatek" (nigdy o tym nie słyszałem)
  • sklep dorzucił mi jakieś stare drożdże bo i tak już nie sprzedadzą
  • w sumie nie wiadomo i lepiej napisać do sklepu
Edited by mate
Link to comment
Share on other sites

Cześć!
Warzyłem dziś coffee milk stout, i po dodaniu 0.75kg laktozy wychodzi mi blg równo 15. Zakładając że każde 100g laktozy to dodatkowe 0.28 blg, to mój milk stout miałby jakieś 12,9 - 13 BLG ze słodów. Problem w tym że troche przesadziłem z wysładzaniem i z przepisu na 21 L wyszło mi 25. Czy będzie się to odbijać na smaku w znaczącym stopniu? Robić coś z tym jeszcze? Zostawić jak jest i zadać drożdże?

Proszę o pomoc i z góry dziękuję!

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Bartol napisał:

Cześć!
Warzyłem dziś coffee milk stout, i po dodaniu 0.75kg laktozy wychodzi mi blg równo 15. Zakładając że każde 100g laktozy to dodatkowe 0.28 blg, to mój milk stout miałby jakieś 12,9 - 13 BLG ze słodów. Problem w tym że troche przesadziłem z wysładzaniem i z przepisu na 21 L wyszło mi 25. Czy będzie się to odbijać na smaku w znaczącym stopniu? Robić coś z tym jeszcze? Zostawić jak jest i zadać drożdże?

Proszę o pomoc i z góry dziękuję!

 

Cześć! 

 

Wydaje mi się, że nie powinno to jakoś strasznie wpłynąć na smak, piwo może być po prostu bardziej wodniste i tyle. Przynajmniej tak mi się wydaje, lepiej żeby wypowiedział się ktoś bardziej doświadczony ode mnie ;)  

Wniosek wyciągnąłem stąd że 1 BLG to 1% cukru z 1 litra roztworu a więc 10 gram. Mając piwo o ekstrakcie 13 BLG w litrze roztworu znajduje się 130g cukru, w warce 21l tego cukru będzie 2730g czyli 13% z 21l. No i te 2730g w 25l daje nam 11%. Czyli różnica 2 blg co przekłada się w różnicę o jakiś 1% alkoholu. Czy to dużo? Wg mnie nie, aczkolwiek jestem cały dzień na nogach a i nigdy nie byłem orłem z matmy więc możliwe że napisałem tu kompletne bzdury :D 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Witam, po 7 dniach fermentacji zobaczyłem że jest wyciek, acz kolwiek mini, na tyle że nic nie ubyło, przynajmniej po poziomie brzeczki nie widać. Tylko się lekko poci tak mini. Piana opadła, czy może to być infekcja? Przelać już na cichą? Bulgocze w odstępach ok 3-4 minut. Więc fermentacje jest. Ps to moja pierwsza warka. Pozdrawiam 

16027622524143026060198998380960.jpg

Link to comment
Share on other sites

8 minut temu, Piotr2142 napisał:

Witam, po 7 dniach fermentacji

Przelać już na cichą?

Nie przelewaj dopóki fermentacja się nie skończy. Jak już otworzyłeś to mogłeś zmierzyć blg.

Zasada jest taka że nie robimy nic z fermentującym piwem dopóki nie skończy się fermentacja. Inaczej narażasz piwo na infekcję. 

 

Pierwsza oznaka zakończenia fermentacji - rurka nie bulgocze :) 

Druga - drożdże opadają na dno

Trzecia - blg osiągnęło procentowy zakres odfermentowania dla danego szczepu drożdży.

 

Ponadto młodego piwa nie trzeba przelewać do drugiego fermentora jeśli nie masz do tego powodów. np chcesz odzyskać gęstwę, a chmielisz na zimno. Przelewasz żeby dodać jakieś płatki/owoce i inne pulpy, a chcesz odzyskać gęstwę. 

Jeśli niedofermentowane piwo oddzielisz od drożdży to już Ci nie dofermentuje. Chyba że w butelkach w których otrzymasz granaty :) 

 

Link to comment
Share on other sites

Witam, jutro z samego rana biorę się za sweet stouta (docelowo 15blg, ok 22l brzeczke powiedzmy). Drożdże których użyje to safale us05. Wg kalkulatora drożdży na taką ilość i gęstość brseczki muszę użyć aż 2 paczki. Nigdy wcześniej nie korzystałem z kalkulatora i używałem poprostu 1 paczkę drożdży suchych na 20-25l. Teraz się zastanawiam czy to był błąd i czy rzeczywiście powinienem jutro użyć więcej drożdży? 

Link to comment
Share on other sites



Witam, jutro z samego rana biorę się za sweet stouta (docelowo 15blg, ok 22l brzeczke powiedzmy). Drożdże których użyje to safale us05. Wg kalkulatora drożdży na taką ilość i gęstość brseczki muszę użyć aż 2 paczki.


To 15Blg to z laktozą? Moim zdaniem jedna paczka wystarczy. Ale najlepiej zacząć od mniejszej i słabszej warki a do następnej użyć gęstwy.

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, mkrawc napisał:


 

 


To 15Blg to z laktozą? Moim zdaniem jedna paczka wystarczy. Ale najlepiej zacząć od mniejszej i słabszej warki a do następnej użyć gęstwy.

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka
 

 

Zestaw ze sklepu, 15 blg z laktozą chyba już. Raczej nie podawali by gęstości bez kilograma laktozy, chyba :)

Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, fafd7 napisał:

Zestaw ze sklepu, 15 blg z laktozą chyba już. Raczej nie podawali by gęstości bez kilograma laktozy, chyba :)

 

To raczej bez problemu powinno wystarczyć.

Link to comment
Share on other sites

53 minuty temu, fafd7 napisał:

Ok dzięki, w takim razie jaki sens ma taki kalkulator? 

 

Pokazuje właściwą liczbę komórek drożdżowych do prawidłowej fermentacji.

Do tego piwa potrzebujesz około 190 miliardów komórek drożdży (powiedzmy, że laktozę jako cukier niefermentowalny można odjąć od początkowego blg).

Z jednej torebki US-05 masz przynajmniej 121 (jeśli dobrze pamiętam, to jest tam 11^9 na gram) - jest to minimalna wartość pod koniec terminu ważności, pod warunkiem prawidłowego przechowywania na każdym etapie i prawidłowego uwodnienia.

Tak więc, zakładając, że drożdże były przechowywane w dobrych warunkach, są w miarę świeże i prawidłowo je przygotujesz, ta ilość powinna być w miarę prawidłowa. Jeśli masz wątpliwości, możesz zadać 2 paczki i też nie będzie to błędne.

Kalkulator to narzędzie, które daje wynik do interpretacji - zakładając, że nie mamy laboratorium do dokładnych badań.

Link to comment
Share on other sites

Jestem w trakcie chmielenia warki. Docelowo brzeczka ma się chłodzić na balkonie przelana już do wiadra fermentacyjnego. Jeśli chmiel wrzucę na czas Whirlpoolu na jakieś 15min po czym zdekantuje znad osadów i chmielu to ten chmiel zdąży oddać cały swój aromat? Już miałem pomysł żeby chmiel zostawić na czas fermentacji w wiaderku dosypując bezpośredniego do niego

Link to comment
Share on other sites

18 minut temu, advisorylyrics napisał:

Jestem w trakcie chmielenia warki. Docelowo brzeczka ma się chłodzić na balkonie przelana już do wiadra fermentacyjnego. Jeśli chmiel wrzucę na czas Whirlpoolu na jakieś 15min po czym zdekantuje znad osadów i chmielu to ten chmiel zdąży oddać cały swój aromat? Już miałem pomysł żeby chmiel zostawić na czas fermentacji w wiaderku dosypując bezpośredniego do niego

 

Przedłużyłbym do 30 minut i to wystarczy.

Plus zawsze możesz dochmielić na zimno.

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

12 minut temu, punix napisał:

 

Przedłużyłbym do 30 minut i to wystarczy.

Plus zawsze możesz dochmielić na zimno.

To Koelsch więc bez chmielenia na zimno bo w żadnej recepturze nie znalazłem informacji a żeby ktoś chmielił. Wsypalem na wyłączenie palnika i po 10min zacząłem dekantowac

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.