Joosto Opublikowano 21 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 Użyłem ostatnio US-05. Pszeniczniak w koncepcji American Wheat zadany słodem jęczmiennym wędzonym brzozą. Fermentacja w 16' st. C, Blg początkowe 14. Odfermentowanie na 3,5 Nie było charakterystycznych cech pracy US-05 ---- za to była mała piana , duży osad. Kaszana. Przy butelkowaniu zapach jak z drożdży babuni na pizze:) Bardziej ufam Danstar Notthingham, jeśli chodzi o suche. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 A z mojej strony, wg mnie to najbardziej stabilne, powtarzalne drożdże jakich używałem A co do piany, to ja nie kojarzę żebym miał pianę powyżej 2-3cm odkąd pilnuję żeby start był w dolnym zakresie pracy drożdży, miałem też piwa, że podczas fermentacji praktycznie w ogóle nie było piany (tylko był ruch powierzchni piwa), a piwa wyszły dobre i miały normalną pianę, więc różnie to bywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 57 minut temu, kantor napisał: A z mojej strony, wg mnie to najbardziej stabilne, powtarzalne drożdże jakich używałem A co do piany, to ja nie kojarzę żebym miał pianę powyżej 2-3cm odkąd pilnuję żeby start był w dolnym zakresie pracy drożdży, miałem też piwa, że podczas fermentacji praktycznie w ogóle nie było piany (tylko był ruch powierzchni piwa), a piwa wyszły dobre i miały normalną pianę, więc różnie to bywa. do niedawna bym się pod tym podpisał, ale od jakiegoś miecha czy dwoch te grzybki łapią strasznego laga. jakaś felerna seria Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 (edytowane) Godzinę temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał: do niedawna bym się pod tym podpisał, ale od jakiegoś miecha czy dwoch te grzybki łapią strasznego laga. jakaś felerna seria Z jaką datą? Na gęstwie też? Ja robiłem 12 dni temu na nich piwo, to lag normalny, nie zwracałem na to uwagi ale pewnie z 7-8 godzin. Edytowane 28 Maja 2018 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 W tym roku robiłem na nich kilka piw - drożdże z 2 różnych partii, patrząc po dacie ważności, problemów nie było, start poniżej 12 godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 29 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 12 godzin temu, kantor napisał: Z jaką datą? Na gęstwie też? Ja robiłem 12 dni temu na nich piwo, to lag normalny, nie zwracałem na to uwagi ale pewnie z 7-8 godzin. nie wiem z jaką datą, wyrzuciłem opakowanie. ten sam zonk miałem też z gęstwą, lag ogólnie około 12-18h. widziałem na forach ze ludzie też mieli tego zonka, więc strzelam wadliwą serię. piwka oczywiście przefermentowały prawidłowo, ale taki lag to loteria. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 29 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 Ktoś gdzieś pisał, że felerne są z datą 02.2020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 30 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2018 (edytowane) Ostatnio fermentowałem nimi lekkie ALE w dolnych granicach (10-12C) i dały mi posmaki typowe dla piw pszenicznych (a nawet witbierowych). Zasyp "jęczmienny". Edytowane 30 Lipca 2018 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Dnia 29.05.2018 o 11:49, buber napisał: Ktoś gdzieś pisał, że felerne są z datą 02.2020 Potwierdzam. Po 40 godzinnym lagu otrzymałem bananowego American Wheat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 22 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2018 Coś się niedobrego dzieje z tymi drożdżami. Dwie różne paczki z tej samej serii (jakaś chyba w miarę świeża seria do 2022, nie zapamiętałem dokładnie) dały mi sporo siarkowodoru, a co jak co ale z siarką akurat nigdy nie było z nimi problemu. Lag w porządku, jedna paczka 35h w kwaśnym środowisku, druga 24h w normalnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 24 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2018 Miałem nadzieję, że "złe czasy" minęły. Mam z terminem 01.2021 i pozostającą obawę czy w ogóle ryzykować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 25 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 (edytowane) Ja bym używał. Żeby była jasność - to nie jest jakaś kosmiczna siarka czyniąca piwo niepijalnym. Po prostu nasiarkowały tyle, co niektóre znane z tego szczepy weizenowe czy witbierowe, także w granicach normy. Jest to jednak zaskakujące, bo to był zawsze bardzo mało siarkowy szczep i niepokojące jest to, że cały czas coś coś z nimi odbiega od normy. Edytowane 25 Września 2018 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 10 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2018 U mnie partia 02.2020 zepsuła bittera. Lag powyżej 48h, zadałem wtedy awaryjne Nottinghamy, ale niestety już coś się tam zalęgło w tym czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gamas Opublikowano 31 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2018 U mnie 02.20 złapały laga lekko ponad 20h. Nigdy wcześniej nie miałem z nimi żadnych problemów. Ktoś wie jak działają kolejne partie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paveu2 Opublikowano 1 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2018 (edytowane) Hej, 10 godzin temu zadałem US-05 02.2021 do Bittera w 18 stopniach. Póki co brak oznak startu. Drożdże trochę późno wyciągnąłem z lodówki (ok 2 h przed rehydratyzacją) więc może dlatego ten lag. Dam znać wieczorem jeśli coś się zmieni. Dobrego dnia. EDIT: Ruszyły. Lag ok 20 godzin. Temperatura w pudle ok .14 stopni. Edytowane 3 Listopada 2018 przez paveu2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 4 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 (edytowane) Chyba 03.2021 (na pewno 2021) lag normalny koło 8h w 15°C, na gęstwie też bez odchyłek, chyba z 6h. Nie zauważyłem podwyższonej siarki, natomiast w obu przypadkach, piwo przefermentowało wyjątkowo szybko jak na moje doświadczenie z US-05 (koło 5d, 12-13°Blg), ja mam jakieś wrażenie, że Fermentis zmienił lekko szczep. Edytowane 5 Listopada 2018 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 1 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2018 jaka jest bezpieczna minimalna temperatura dla tych drożdży? Poniżej 15 nie schodzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 1 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2018 Kiedyś w chyba w 11°C otoczenia na początek fermentacji robiłem ale to było z rok-dwa temu, na tych nowych paczkach to robiłem ostatnio w 14°C otoczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 (edytowane) kurcze z tą zmianą temp to dziwne w 28 to ja tego nie widzę mi przy 23 -24 już się wydają niefajne Edytowane 13 Grudnia 2018 przez Fenris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 ruszyły z buta na 14 stopniach, teraz podniosłem do 16,5C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeslaw Opublikowano 18 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 U mnie te drożdże bardzo wysoko kończą fermentację. Robiłem na nich łącznie 4 warki (za każdym razem nowe z paczki) i nie udało mi się zejść poniżej 5 blg. Dogrzewałem przy końcu niemal za każdym razem, raz nawet do 22 stopni (temperatura oczywiście w fermentorze) przez kilka dni. Nic się nie ruszyło, fermentacja zwyczajnie skończona. Więcej im się nie chce jeść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 Jeśli nie były wszystkie z jakiejś jednej felernej serii, to popełniasz gdzieś indziej błąd na bank. Co jak co, ale odfermentowanie to akurat mają one stosunkowo wysokie. Na 5-6 to potrafią skończyć ale przy 25blg początkowego. Przy normalnych piwach standard to raczej 2-3blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeslaw Opublikowano 22 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2018 (edytowane) Może i błąd, a może po prostu wszystkie piwa zacierane na słodko. Wiem właśnie, że powinny zejść trochę niżej, ale chyba nic na to nie poradzę. Już zacząłem drożdże winić Wszystkie chyba z jednej partii były, następnym razem kupię z innego źródła. Edytowane 22 Grudnia 2018 przez Czeslaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Nie wiem o co chodzi, może macie jakieś wytłumaczenia odnośnie tak dużego skoku temperatury fermentacji ? Bo skoczyło ponad 8 °C a zazwyczaj w tych samych warunkach i na US 05 temperatura podnosiła się zazwyczaj o około 3 - 4 °C Informacje ogólne: APA w ilości 25 litrów do fermentora, zacierana w 66 °C, początkowe 13 Blg zadana uwodnionymi drożdżami US-05 ( seria 07.2021 ), temperatura brzeczki 15 °C, temperatura otoczenia 15 °C, zeszło finalnie do 2,8 Blg. Przebieg fermentacji: 1 dzień - 15 - 15,5 °C 2 dzień - rano 16 °C wieczorem 16,7 °C 3 dzień - rano 17 °C wieczorem już 20 °C 4 dzień - rano 21,7 °C wieczorem już 23,3 °C 5 dzień - rano 22,6 ° i już utrzymałem tą temperaturę na sterowniku żeby dofermentowało. Zapachów estrowych nie ma tak dużo jakby to wyglądało w związku z taką temperaturą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 26 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2019 Sesion IPA 11 blg fermentowana w 15C-22C. Podczas rozlewu siarka,co mi się nigdy na US-05 nie zdarzało. Tak jak pisał ktoś wcześniej,nie jakąś duża ale zauważalna.Coś US-y ostatnio zawodzą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się