Gąska Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 (edytowane) Nie znam się na ekstraktach, ale może ten "super ciemny" jest mniej fermentowalny? Albo coś nie tak ze spławikiem? Edytowane 25 Października 2014 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 (edytowane) Szukałem trochę wyszukiwarką i nie natrafiłem na takie info. Ale może jeszcze ktoś się wypowie. Balingometr sprawdzałęm przy 450ml wody + 50g cukru, pokazywało 10. Edytowane 25 Października 2014 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 To że jest może błędne wskazanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 To że jest może błędne wskazanie? No chyba w takim wypadku wskazuje poprawnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Z racji zwiększonego wybicia i częstszego warzenia zmuszony dokupić dwa fermentory. Kupiłem bez kranów 3/4'' bo te akurat nie odpakowane leżały w browarze. Nawierciłem otwory, chcę przykręcić krany i... Coś mi tu nie pasuje bo krany posiadają po jednej gumowej uszczelce. Sprawdziłem pozostałe krany które posiadam i które są już zamontowane w fermentorach posiadają dwie uszczelki (jedna od wewnątrz, druga na zewnątrz). Trafiły mi się jakieś wybraki? Karny były zapakowane. A może wystarczy jedna uszczelka? Od wewnątrz czy na zewnątrz montowana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Mi tam od zawsze jedna uszczelka starczała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Na moim jest tylko jedna - na zewnątrz. Nigdy się nie borykałem z jakimikolwiek problemami ze szczelnością (choć używam tego wiadra tylko do filtracji i rozlewu, więc nie wiem, co by było, gdyby dać mu trochę czasu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Ok niech bedzie jedna, ale gdzie montowana? Na zewnatrz? Zaraz zrobie probe szczelności :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Na zewnątrz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 A jak różnica na zew. czy wew ? Z obu będzie szczelnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuzifersAbschied Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Witam. Czy optymalna temperatura pracy drożdzy to temperatura brzeczki czy temperatura otoczenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 A fermentujesz powietrze czy brzeczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 (edytowane) Brzeczki bo przecież nie fermentujesz powietrza. Edyta spóźniłem się Edytowane 15 Listopada 2014 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Grunt, że mniej więcej to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Grunt, że mniej więcej to samo. Nie, nie. Fermentująca brzeczka ma jednak wyższą temperaturę niż otoczenie i często ludziska potem się dziwią, że w piwie mają "dziwne" zapachy i posmaki. Te parę stopni może stanowić istotną różnicę. LuzifersAbschied 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Zaiste światłe rzeczy prawisz, ale mój post odnosił do postu wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 ale mój post odnosił do postu wyżej ach, fakt, pugubiłem się..Teraz wiem dlaczego lubię cytować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuzifersAbschied Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Rzeczywiście moje pytanie powinno brzmieć- jaką temperaturę ustawić na termostacie żeby było odpowiednio. Czujnik jest w powietrzu więc zakładam, .że 2-3 stopnie mniej skoro Dr2 mówi, że fermentująca brzeczka ma o tyle wyższą temperaturę. Traz nasuwa się pytanie czy przez caly proces fermentacji czy tylko przez na przyklad 2-3 peirwsze dni ? Wydaje się ze odpowiednie temperatura fementacji jest jednym z najważniejszych czynnikow decydujacych o piwie dlatego pytam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 (edytowane) jaką temperaturę ustawić na termostacie żeby było odpowiednio. To zależy . Temperatura dla piw o profilu estrowym powinna być wyższa (chociaż drożdże do piw pszenicznych zadaje się w niskiej temperaturze żeby wyprodukowały octan izoamylu- banany). Z kolei żeby uzyskać czysty profil, fermentuje się w dolnych zakresach pracy drożdży. Kiedy fermentacja zwalnia można podnieść temperaturę, żeby drożdże miały łatwiej w usunięciu pobocznych produktów fermentacji. Edytowane 15 Listopada 2014 przez MichalW LuzifersAbschied 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuzifersAbschied Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 No nic. Nie przekonam się dopkóki nie zacznę fermentować. Planuje zrobić w pokrywie fermentora drugi otwór by móc wsadzić do środka termometr z długą sondą (takiego rodzaju: http://multisort.pl/product/Termometr-paluszkowy-50%C2%B0C-do-%2B150%C2%B0C-z-sonda-250mm,9183.html) żebym mógl badać na bierząco temperaturę brzeczki nie otwierając przy tym fermentora. Myślałem na tym, żeby poprostu zdezynfekować bagnet i żeby ta sonda była cały czas zanurzona w cieczy i włączać go tylko wtedy kiedy chce zbadać temperaturę. Jak myślicie dobry pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anu Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Pochwalisz się , co to za termostat? Po prostu lodówka, czy coś bardziej wymyślnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuzifersAbschied Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 zwykłe pudło sklejone z różowego steropianu, w środku oblepione ekranem zagrzejnikowym, wyłożone w środku kablem grzewczym silikonowym (został mi bo kiedyś zajmowałem sie terrarystyką ) i do tego termostat rt2-c. to coś w rodzaju inkubatora dla jajek gadzich mały koszt i żadna filozofia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaKuba Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Czuję się totalnie zagubiony. Uwarzyłem dwie warki do tej pory, obie zabutelkowane i czekam na efekty. Ale nie o tym. Czytam forum i czytam i nie mogę znaleźć jakiegoś dobrego opracowania na temat butelkowania i refermentacji piwa. Niby wiem co i jak, a przynajmniej tak mi się wydaję, ale jakby ten temat jest po macoszemu traktowany. Są kalkulatory, można znaleźć jakie nagazowanie do jakich stylów, ale nie ma takiego jednego dobrego opracowania. Ok, może za mało godzin na forum spędziłem. Do tematu. Przygotowałem kilka pytań, może oczywistych, ale kto pyta nie błądzi. 1. Jak się ma ilość Blg brzeczki nastawnej do ilości cukru do refermentacji? - czy to ma znaczenie? 2. Jak się ma Blg po fermentacji/po cichej do ilości cukru do refermentacji? 3. Piwo kwaśne/słodkie - czy ilość cukru będzie miała wpływ na smak piwa? 4. W jakiej ilości wody rozpuszczać cukier, czy to ma jakieś znaczenie? 1L 0,5L czy w stosunku Blg do brzeczki nastawnej czy Blg po zakończonej fermentacji? 5. Po wlaniu roztworu cukru do warki i zamieszaniu można od razu rozlewać, czy poczekać pół godziny / godzinę? A może jeszcze dłużej. 6. Czy ilość na dnie drożdży na cichej fermentacji ma znaczenie, czy na cichej unikać jak ognia przelania z burzliwej nawet odrobiny drożdży. Czy warto filtrować bardzo dokładnie? A jeśli tak to w jaki sposób? Z góry dziękuję za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 (edytowane) Polecam http://www.wiki.piwo.org/Rozlew Edytowane 17 Listopada 2014 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anu Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Ja też mam za sobą dwie warki i idę chyba inną drogą co ty. Ja drugą warkę potraktowałem już swobodniej i poszło zdecydowanie sprawniej, bo choć postępowałem według planu, to nie stresowałem się dzieleniem włosa na czworo. Ty dzielisz włos już ma ośmioro. W refermentacji najważniejsze jest bezpieczne dofermentowanie piwa, które się podaje refermentacji i tyle. Cała reszta, czyli stopień nagazowania, a więc i ilość surowca do refermentacji, jest zależna od stylu piwa i preferencji. Cukier ma nagazować i taka jego rola, więc w zasadzie nie ma co się nim zajmować, bo ostatecznie znika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się