g_berger Opublikowano 26 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 No to zobaczymy. Ucieszę się jak wogóle wyjdzie coś podobnego do pilsa xD. No a jeszcze pytanie o fermentację: plan jest taki: 21 dni burzliwej, 3 dni w okolicach 0-2, 7 dni cichej. No ale czy na sucharach jest możliwe 21 dni burzliwej? Raczej wątpię, podejrzewam że 2 tyg to max. Kalkulator wyliczył że do tej warki potrzeba 82% zawartości paczki drożdży ale dam całą 11 gr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 27 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2022 Panowie będę pierwszy raz chciał zebrać gęstwe, na fermentorze mam S-04 na maks 13blg jedna saszetka będę chciał zadać to do około 17blg i mam dwa pytania : 1. Najlepiej po czym dać słoik do gęstwy lub po czym nie mogę bo coś Mi się kiedyś o uszy obiło. 2. Czy do nowej brzęczki 20l mam wlać całość gęstwy (tą z toni) czy mam wlać tyle ile pokazuje kalkulator ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 27 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2022 Najlepiej nowy, umyty i zdezynfekowany - łącznie z zakrętką. Na pewno nie po kiszonkach. Gęstwę zadajesz wg kalkulatora - zbyt duża ilość drożdży też nie jest pożądana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erniczek Opublikowano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 (edytowane) W dniu 21.01.2022 o 18:09, zasada napisał: Nie. Najlepiej pewnie byłoby schłodzić do kilkunastu stopni. 14-16, wtedy rozpoczęcie fermentacji podniesie do tych 18-20°C. Hej, jeszcze jedno pytanko a propos tego. Czy jak schłodzę brzeczkę do tych 14-16 stopni to drożdże normalnie wysypać na górę i wymieszać czy jednak zrobić rehydratacje? A jeśli zrobić, to czy też musi to być woda w temp. podobnej do brzeczki czy standardowo te 25-30 stopni i dopiero wlać do schłodzonej brzeczki? Edytowane 30 Stycznia 2022 przez erniczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 Godzinę temu, erniczek napisał: Czy jak schłodzę brzeczkę do tych 14-16 stopni to drożdże normalnie wysypać na górę i wymieszać czy jednak zrobić rehydratacje? Ja bym najpierw napowietrzyl a suche drożdże rozsypał na pianę. Jeśli uwadniasz w temperaturze rzędu 20+ i zadajesz do chłodniejszej brzeczki, dobrze jest powoli wyrównywać, dolewając brzeczki do drożdży. erniczek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erniczek Opublikowano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 2 minuty temu, zasada napisał: Ja bym najpierw napowietrzyl a suche drożdże rozsypał na pianę. Jeśli uwadniasz w temperaturze rzędu 20+ i zadajesz do chłodniejszej brzeczki, dobrze jest powoli wyrównywać, dolewając brzeczki do drożdży. Okej, ma to sens. Napowietrzanie zrobić już po schłodzeniu? Bo jak napowietrzę i zacznę schładzać to troche to potrwa(nie mam chłodnicy, będę wstawiał brzeczkę do lodówki fermentacyjnej więc troche to potrwa zanim zejdzie do 14-16 stopni). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 Czym niższa temp. cieczy, tym większa rozpuszczalność gazów, lepiej napowietrzysz chłodne. erniczek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erniczek Opublikowano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 Teraz, ogur_ek napisał: Czym niższa temp. cieczy, tym większa rozpuszczalność gazów, lepiej napowietrzysz chłodne. Nie wiedziałem, dziękuję tak zrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 3 godziny temu, zasada napisał: Ja bym najpierw napowietrzyl a suche drożdże rozsypał na pianę. Jeśli uwadniasz w temperaturze rzędu 20+ i zadajesz do chłodniejszej brzeczki, dobrze jest powoli wyrównywać, dolewając brzeczki do drożdży. @zasada, a napisz proszę, czy suchary lagerowe np jak w34/70 lub danstary diamond lager lepiej uwadniać czy można sypać na pianę schłodzonej brzeczki. Dotychczas uwadniałem dolniaki, górniaki sypałem na pianę jak zaleca fermentis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 2 minuty temu, smola napisał: a napisz proszę, Kurde, nie wiem. Tzn.ani nie wiem jak jest zgodnie ze sztuką, ani nie pamiętam jak robiłem ostatnio, musiałbym sprawdzić w notatkach. Chyba jednak robiłem randomowo, jak się zdarzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 nie jestem zasada ale nie uwadniam smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guli101 Opublikowano 31 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2022 Mój pierwszy lager. Nie wydaje się Wam zbyt mętny? Brzeczka była w miarę klarowna, po zadaniu drożdży wygląda trochę jak cappuccino Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 31 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2022 (edytowane) Normalny wygląd. Nic się nie martw. Edit: moje tak wyglądają w trzecim dniu fermentacji a tak już na końcówce Edytowane 31 Stycznia 2022 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erniczek Opublikowano 1 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 Hej, mam pytanko. Co może być przyczyną "grzybowego" zapachu w brzeczce? używałem ekstraktu słodowego tzw. brewkita i słód do moczenia, ale słód sprawdziłem i pachnie super, nic tam nie ma. A jednak brzeczka troche podjeżdża grzybem, bedzie do wylania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 1 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 Spokojnie czekaj. Fermentacja to nie perfumy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 1 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 Gotowałes to przed fermentacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gienek Opublikowano 1 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 (edytowane) Witam, nie chce zakładać nowego tematu. Poszukuję lodówki na jeden fermentator, mam ograniczona ilość miejsca 84 cm wysokości, 50 cm głębokości i 55 cm szerokości. To wymiary zewnętrzne. Polecicie coś? Jeśli ktoś ma inną większą i jest pewny że fermentator się mieści to pomysle, ale nie moze to byc wielka kolumbryna. Edytowane 1 Lutego 2022 przez Gienek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 1 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 19 minut temu, Gienek napisał: Witam, nie chce zakładać nowego tematu. Poszukuję lodówki na jeden fermentator, mam ograniczona ilość miejsca 84 cm wysokości, 50 cm głębokości i 55 cm szerokości. To wymiary zewnętrzne. Polecicie coś? Jeśli ktoś ma inną większą i jest pewny że fermentator się mieści to pomysle, ale nie moze to byc wielka kolumbryna. Lodówka MPM 131-CJ-18 Wymiary (wys.x szer.x gł.) 85 x 55 x 58 cm Nie wiem czy przeżyjesz te 8cm plus 1cm wysokości Gienek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gienek Opublikowano 1 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 14 minut temu, Suchejroo napisał: Lodówka MPM 131-CJ-18 Wymiary (wys.x szer.x gł.) 85 x 55 x 58 cm Nie wiem czy przeżyjesz te 8cm plus 1cm wysokości Muszę wymierzyć wszystko dokładnie 8 cm trochę dużo ale może na styk się zmieści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 1 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 @Gienek, pamiętaj, duża część ciepła z lodówki odprowadzana jest też bokami, więc warto zostawić kilka centymetrów luzu. Gienek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erniczek Opublikowano 2 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 16 godzin temu, Fradio napisał: Gotowałes to przed fermentacja? Tak, doprowadziłem przez chwilę do wrzenia, czy to problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 2 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 Nie, taka myśl tylko że jeśli moczyleś słody i nie gotowałeś to mogło się coś rozwinąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erniczek Opublikowano 2 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 1 minutę temu, Fradio napisał: Nie, taka myśl tylko że jeśli moczyleś słody i nie gotowałeś to mogło się coś rozwinąć. Wzorowałem się na kilku filmikach, gdzie ludzie zagotowywali na chwilę aby wszystko zabić to też tak zrobiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil_bdg Opublikowano 2 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 Cześć. Orientujecie się czy takie garnki nadadzą się do zacierania i gotowania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 2 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 Nie nadają się - ocynk i kwaśne środowisko (brzeczka) nie idą w parze. Emil_bdg i Łachim 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się