x1d Opublikowano 22 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2022 3 minuty temu, kaktusr napisał: Człowiek czasami myśli że wie wszystko ale jednak chyba jeszcze kilkanaście warek aby mieć jako taką wiedze. Hopstand w 80 stopniach przez 20 minut, oznacza że mam schłodzić do 80 i po prostu wrzucić chmiel i odczekać 20 minut a temperatura będzie pomału spadać bez używania chłodnicy, czy ochłodzić i utrzymywać 80 stopni przez 20 minut ? bo się pogubiłem. Utrzymywać, a przynajmniej nie chłodzić. +-5 stopni nie zrobi różnicy, więc wystarczy zostawić w spokoju na ten czas. kaktusr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 9 godzin temu, kaktusr napisał: Człowiek czasami myśli że wie wszystko ale jednak chyba jeszcze kilkanaście warek aby mieć jako taką wiedze. Hopstand w 80 stopniach przez 20 minut, oznacza że mam schłodzić do 80 i po prostu wrzucić chmiel i odczekać 20 minut a temperatura będzie pomału spadać bez używania chłodnicy, czy ochłodzić i utrzymywać 80 stopni przez 20 minut ? bo się pogubiłem. Chłodzisz do 80 stopni, wrzucasz chmiel i czekasz 20 minut. Nie musisz utrzymywać temperatury, spokojnie może o kilka stopni spaść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pelasek Opublikowano 23 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 Ja bym wrzucił przy 85°C i zostawił na 20min, pewnie spadnie o pare stopnie i po 20min zaczął znowu chłodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 Dlaczego niby 85°C? Przy chmieleniu na whirpool chcemy uzyskać aromat, bez dodatkowej goryczki. Izomeryzacja alfa kwasów nie zachodzi poniżej 80°C. Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 23 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 13 minut temu, punix napisał: Izomeryzacja alfa kwasów nie zachodzi poniżej 80°C. Zachodzi, choć w mniejszym stopniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erniczek Opublikowano 26 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2022 Witam, mam pytanie. Robiłem Dark Ale z ekstraktów z drożdzami S-04. Piwo z 12blg odfermentowało do 3,5blg. Było zlewane na cichą na lekko ponad tydzień. Temperatura fermentacji: zadanie drozdzy w 16 stopniach, stopniowo podnosilem temp. do finalnych 20 stopni. Dziś otwarłem pierwszą butelkę po 10 dniach od zabutelkowania. Teraz moje pytanie - wiem, że to troche wcześnie, ale mocno wyczuwalny jest smak drożdży, nawet zostaje osad w butelce/w szklance(wydaje mi się, że to właśnie drożdże). Czego może to być wina? Gdzieś zrobiłem błąd przy butelkowaniu i nie zlałem dobrze znad osadu czy raczej nie przejmować się i po jakimś czasie to zniknie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 26 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2022 Trochę się zredukuje. Nalewaj z butelki do szklanki tak aby nie nalać drożdży. Osad po refermentacji to coś normalnego. Butelkując staraj się nie zaciągać drożdży. Do nagazowania wystarczą te w toni piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erniczek Opublikowano 26 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2022 9 minut temu, wizi napisał: Trochę się zredukuje. Nalewaj z butelki do szklanki tak aby nie nalać drożdży. Osad po refermentacji to coś normalnego. Butelkując staraj się nie zaciągać drożdży. Do nagazowania wystarczą te w toni piwa. Dzięki za odpowiedź. Właśnie starałem się zlewać znad osadu, nawet zostawiłem pewnie więcej piwa niż trzeba. Zobaczymy za 2-3 tygodnie jak to będzie wyglądało, oby ten aromat drożdży zszedł troche Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erniczek Opublikowano 6 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2022 Hej, znowu ja. Tym razem w sprawie Stout'a. Dziś mija 14 dzień fermentacji 21BLG stout. Fermentacja przeprowadzona: 15 stopni - zadanie drożdży, stopniowo co kilka dni 1 stopień do góry, aż do 20 stopni. Dzisiejszy wynik to 8BLG. 21 litrów warka, ale będzie pewnie 19-20l bo troche drożdży na dnie. Planuję rozlać to na 2 kubły, jeden z podstawową wersją, drugi z płatkami dębowymi na tydzień. Teraz moje pytanie czy to już odpowiedni moment, czy jednak zostawić jeszcze żeby troche BLG zeszło(o ile zejdzie w ogóle)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 6 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2022 Przy 21 blg to bym potrzymał z miesiąc, zwłaszcza że póki co odfermentowanie jest niezbyt duże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erniczek Opublikowano 6 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2022 (edytowane) 3 minuty temu, Łachim napisał: Przy 21 blg to bym potrzymał z miesiąc, zwłaszcza że póki co odfermentowanie jest niezbyt duże. Miesiąc bez zlewania na cichą? Czy to aby nie przesada? Według prawideł w teorii 1/3 początkowego BLG jest zdatna do butelkowania, 1/3 z 21 to 7blg a ja mam 8blg, gdzie chce jeszcze na tydzień dać na cichą. Łącznie 3 tygodnie. EDIT: ewentualnie cichą mogę pociągnąć 2 tygodnie, to nie problem Edytowane 6 Marca 2022 przez erniczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2022 9 minut temu, erniczek napisał: Czy to aby nie przesada? Nie. 10 minut temu, erniczek napisał: Według prawideł w teorii 1/3 początkowego BLG jest zdatna do butelkowania Co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erniczek Opublikowano 6 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2022 2 minuty temu, zasada napisał: Nie. Co? za wiki piwo.org Cytat Zazwyczaj uważa się, że brzeczka powinna odfermentować co najmniej do 1/3 poziomu początkowej zawartości cukrów, ale całkowitą pewność daje tyko test. Jeżeli nie ma pewności, lepiej poczekać kilka dni dłużej, żeby nie skończyć z niedofermentowanym piwem, bo dopiero wtedy zaczyna się duży kłopot - mogą powstać tzw. granaty. Oczywiście wiem, że należy kontrolowąć poziom blg na przestrzeni kilku dni czy aby na pewno się zakończyła, ale jest to pewien punkt odniesienia dla mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2022 31 minut temu, erniczek napisał: za wiki piwo.org Oczywiście wiem, że należy kontrolowąć poziom blg na przestrzeni kilku dni czy aby na pewno się zakończyła, ale jest to pewien punkt odniesienia dla mnie. Brzeczka ma odfermentowac do końca , inna sprawa jaki jest poziom odfermentowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erniczek Opublikowano 6 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2022 1 minutę temu, anteks napisał: Brzeczka ma odfermentowac do końca , inna sprawa jaki jest poziom odfermentowania Do końca znaczy do ~0? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2022 5 minut temu, erniczek napisał: Do końca znaczy do ~0? Ma przefermentować wszystkie zjadliwe cukry, w jednym piwie bedzie to 0 blg a w innym 10blg lub więcej erniczek i vmario 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erniczek Opublikowano 6 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2022 Teraz, anteks napisał: Ma przefermentować wszystkie zjadliwe cukry, w jednym piwie bedzie to 0 blg a w innym 10blg lub więcej Ok, rozumiem. To teraz kwestia czy 8blg u mnie to nie jest blisko dolnej granicy? Zostawie jeszcze na tydzień jak jest i sprawdzę wtedy ile spadło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 6 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2022 Godzinę temu, erniczek napisał: Ok, rozumiem. To teraz kwestia czy 8blg u mnie to nie jest blisko dolnej granicy? Zostawie jeszcze na tydzień jak jest i sprawdzę wtedy ile spadło. Nikt Ci nie powie jaka jest granica tego piwa musisz za 3 4 dni lub dluzej sprawdzic i jeśli blg nie spadnie to możesz działać dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erniczek Opublikowano 6 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2022 42 minuty temu, Adamiko napisał: Nikt Ci nie powie jaka jest granica tego piwa musisz za 3 4 dni lub dluzej sprawdzic i jeśli blg nie spadnie to możesz działać dalej. Ok, dzięki Sprawdzę za tydzień jak to wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 9 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2022 W dniu 23.02.2022 o 21:44, punix napisał: Izomeryzacja alfa kwasów nie zachodzi poniżej 80°C. Ja ostatnio pierwszy raz próbowałem chmielenia na whirpool, ale za bardzo schłodziłem brzeczkę, do ok 70°... i już nie chciało mi się jej grzać. Czy to tak jak bym wyrzucił 50g chmielu do kosza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 9 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2022 Nie, dobrze zrobiłeś. Nie zachodzi (bądź zachodzi w minimalnym stopniu) izomeryzacja, czyli nie zwiększamy goryczki. Natomiast jak najbardziej chmiel odda aromat, czyli dokładnie to, o co w chmieleniu whirpoolowym chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 9 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2022 (edytowane) Uff dzięki ? W sumi logiczne, innaczej chmielenie na zimno by nie miało sensu ? Edytowane 9 Marca 2022 przez Krzywonos Jerzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ytawozsym Opublikowano 9 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2022 Hej, czy taki widok na dnie fermentora to oznaka, że drożdżom za zimno? Drożdże zadane w sobotę, pierwsze dwa dni intensywnie bulgało, teraz bardzo rzadko. Styl to IRA, suchary S-04, w piwnicy ok. 15 stopni. Przenieść do domu (ok. 21 stopni)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 9 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2022 Spokojnie jest ok jeśli masz możliwość to przenieś wiadro do 17 st. Jeśli nie masz takiej możliwości to chyba za wcześnie na 21 st. ytawozsym 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2022 28 minut temu, ytawozsym napisał: Przenieść do domu (ok. 21 stopni)? 1 minutę temu, PanJaqb napisał: to chyba za wcześnie na 21 st. Ja bym się wstrzymał jeszcze chwilę. Jeśli wiesz ile zjadły to łatwiej decydować ale na ślepo dotrzymałbym tydzień-półtora w tej temperaturze i podnosił powoli, a jeśli nie możesz to do tych 21 wstawił. ytawozsym 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się