Rheged Opublikowano 10 Czerwca Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca Spróbuję przez tydzień powalczyć odgazowując przez kapsel. Jak po tygodniu będzie słabo, to pomyślę o wiadrze. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 10 Czerwca Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca Taki otwieracz sobie zrób. Na aliexpresie był do kupienia z śrubą wykrzywioną jednak się urwała ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 10 Czerwca Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca Znalazłem:https://a.aliexpress.com/_EGBcRw3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 11 Czerwca Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca Wystarczy podłożyć monetę pod zwyczajny otwieracz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 11 Czerwca Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca Kładłem monetę, ale klnę na to od groma. Za to butelki z krachlą to jest wielka rzecz, bezproblemowa obsługa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ochlaptus Opublikowano 26 Czerwca Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca (edytowane) Cześć, rozbiłem termometr i chcę kupić nowy. Wpadł mi w oko taki model Termometr i myślę wziąć odrazu 8 sztuk żeby było smart. Chcę go używać do zacierania i przy chłodzeniu. Co myślicie? Dobry wybór czy zaraz się zepsuje? Edytowane 26 Czerwca przez Ochlaptus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Czerwca Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca Godzinę temu, Ochlaptus napisał(a): Cześć, rozbiłem termometr i chcę kupić nowy. Wpadł mi w oko taki model Termometr i myślę wziąć odrazu 8 sztuk żeby było smart. Chcę go używać do zacierania i przy chłodzeniu. Co myślicie? Dobry wybór czy zaraz się zepsuje? mam chyba 10 szt, nawet używałem w Browarze Ochlaptus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 26 Czerwca Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca Cześć, rozbiłem termometr i chcę kupić nowy. Wpadł mi w oko taki model Termometr i myślę wziąć odrazu 8 sztuk żeby było smart. Chcę go używać do zacierania i przy chłodzeniu. Co myślicie? Dobry wybór czy zaraz się zepsuje? Kup 20 szt https://a.aliexpress.com/_EJP5apD Ochlaptus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 27 Czerwca Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca https://www.ikea.com/pl/pl/p/fantast-termometr-czasomierz-do-miesa-cyfrowy-czarny-20103016/?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIvLCay4X7hgMVILZoCR1x5gsSEAQYASABEgKmBvD_BwE&gclsrc=aw.ds Taki już ma długą gilzę i alarm gdy temperatura osiąga nastawę używam już kilka lat. Ochlaptus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ochlaptus Opublikowano 27 Czerwca Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 8 godzin temu, INTseed napisał(a): Kup 20 szt https://a.aliexpress.com/_EJP5apD Sondę razem z kablem można wkładać podczas zacierania/gotowania? Czy trzeba coś izolować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 27 Czerwca Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 41 minut temu, Ochlaptus napisał(a): Sondę razem z kablem można wkładać podczas zacierania/gotowania? Czy trzeba coś izolować? Tylko sondę wsadzam a żeby wilgoć mi do gilzy nie weszła to termokurczkę z klejem zastosowalem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Czerwca Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca Sondę razem z kablem można wkładać podczas zacierania/gotowania? Czy trzeba coś izolować? Nie mam takiego termometru. Dałem link tylko. https://www.ikea.com/pl/pl/p/fantast-termometr-czasomierz-do-miesa-cyfrowy-czarny-20103016/?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIvLCay4X7hgMVILZoCR1x5gsSEAQYASABEgKmBvD_BwE&gclsrc=aw.ds Taki już ma długą gilzę i alarm gdy temperatura osiąga nastawę używam już kilka lat.Mam od chińczyka. Bardzo dobra funkcja z tą ustawioną temperaturą. Załanczasz wodę i możesz iglądać tv aż zabrzęczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Czerwca Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 7 godzin temu, Ochlaptus napisał(a): Sondę razem z kablem można wkładać podczas zacierania/gotowania? Czy trzeba coś izolować? Wkładałem bez żadnych koszulek 24 minuty temu, INTseed napisał(a): Nie mam takiego termometru. Dałem link tylko.Mam od chińczyka. Bardzo dobra funkcja z tą ustawioną temperaturą. Załanczasz wodę i możesz iglądać tv aż zabrzęczy. Te z ikeły to był chyba największy badziew, sonda szybko zamakała Ochlaptus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Czerwca Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca Te z ikeły to był chyba największy badziew, sonda szybko zamakałaJa mam od chińczyka. Działa do dziś. Przy sądzie jest uszczelka jakaś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 27 Czerwca Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 26 minut temu, anteks napisał(a): Te z ikeły to był chyba największy badziew, sonda szybko zamakała Potwierdzam, szybko padł - i to nie w warunkach browaru, tylko normalnego gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 27 Czerwca Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca (edytowane) Godzinę temu, anteks napisał(a): Wkładałem bez żadnych koszulek Te z ikeły to był chyba największy badziew, sonda szybko zamakała Mi dwa termometry i Ikei padły, również potwierdzam Edytowane 27 Czerwca przez arek-lin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Czerwca Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca A ja mam od początku jak zacząłem Ale tylko do zacierania go wkładam.Kupiłem w między czasie następny na ali ale już temperatura inna. Miałem farta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 27 Czerwca Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca Sugeruję, aby każdy termometr w miarę możliwości sprawdzić z wiarygodnym wzorcem, Mam kilka i są rozbieżności. W temp. pokojowej wydaje się że wskazują niemal tak samo, ale przy ok. 60-70 st. C różnice są już zauważalne. Ten, którego używam zaniża o ok. 2 st. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TKF Opublikowano 4 Lipca Udostępnij Opublikowano 4 Lipca Cześć, Chciałem kupić zestaw z homebeer piwo ryżowe https://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-Jasne-Ryzowe-12Blg-zestaw-ze-slodow/124 I mam dwa pytania: -czy mogę rozważyć przejście na zacieranie jednotemperaturowe bez wielkiej straty dla jakości piwa? Jeżeli tak to w jaką temperaturę celować? -rozumiem że płatki owsiane wymagać będą kleikowania, ale ryżowe błyskawiczne mogę sypać prosto do zacieru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 4 Lipca Udostępnij Opublikowano 4 Lipca (edytowane) 3 godziny temu, TKF napisał(a): rozumiem że płatki owsiane wymagać będą kleikowania, ale ryżowe błyskawiczne mogę sypać prosto do zacieru? Tak i tak, z tym, że owies skleikuje się w zacierze, bo jego temperatura kleikowania to 53-59°C. 3 godziny temu, TKF napisał(a): czy mogę rozważyć przejście na zacieranie jednotemperaturowe bez wielkiej straty dla jakości piwa? Jeżeli tak to w jaką temperaturę celować? 68-70°C Edytowane 4 Lipca przez wizi TKF 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 4 Lipca Udostępnij Opublikowano 4 Lipca Płatki ryżowe nie kłócą się że sobą? Znaczy się płatki owsiane dają pełnie a ryżowe odwrotnie?Z ryżowymi trzeba uważać z goryczką. Jest mocniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 4 Lipca Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 4 godziny temu, INTseed napisał(a): Płatki ryżowe nie kłócą się że sobą? Znaczy się płatki owsiane dają pełnie a ryżowe odwrotnie? Nie do końca się kłócą. Owies poprawi pianę oraz buduje pełnie, co zbilansuje wytrawność od ryżu. Ryż rozjaśni piwo. Ot taka fantazja na mega jasne pełne 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba929 Opublikowano 6 Lipca Udostępnij Opublikowano 6 Lipca Niestety dopadł mnie hop creep w swojej neipe, nie wiem czy to wina jednego z chmieli (vic secret) którego nigdy wcześniej nie używałem czy poprostu zbyt dużego chmielenia na zimno. Istnieje możliwość, że to zniknie w butelkach za 2-3 tygodnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 6 Lipca Udostępnij Opublikowano 6 Lipca @kuba929 To nie znika, bo to po prostu przegazowanie spowodowane wznowioną dzięki enzymom fermantacją. Możesz odgazowywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba929 Opublikowano 7 Lipca Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 10 godzin temu, fotohobby napisał(a): @kuba929 To nie znika, bo to po prostu przegazowanie spowodowane wznowioną dzięki enzymom fermantacją. Możesz odgazowywać. Czyli raz na 3-4 dni delikatnie podnieść kapsel? Piwo trzymać w temperaturze pokojowej przez ten czas? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi