Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

  • 3 tygodnie później...
Godzinę temu, Ochlaptus napisał(a):

Cześć, rozbiłem termometr i chcę kupić nowy. Wpadł mi w oko taki model Termometr i myślę wziąć odrazu 8 sztuk żeby było smart. 

Chcę go używać do zacierania i przy chłodzeniu. Co myślicie? Dobry wybór czy zaraz się zepsuje? 

mam chyba 10 szt, nawet używałem w Browarze

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

41 minut temu, Ochlaptus napisał(a):

Sondę razem z kablem można wkładać podczas zacierania/gotowania? Czy trzeba coś izolować? 

Tylko sondę wsadzam a żeby wilgoć mi do gilzy nie weszła to termokurczkę z klejem zastosowalem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sondę razem z kablem można wkładać podczas zacierania/gotowania? Czy trzeba coś izolować? 
Nie mam takiego termometru. Dałem link tylko.
Mam od chińczyka. Bardzo dobra funkcja z tą ustawioną temperaturą. Załanczasz wodę i możesz iglądać tv aż zabrzęczy.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, Ochlaptus napisał(a):

Sondę razem z kablem można wkładać podczas zacierania/gotowania? Czy trzeba coś izolować? 

Wkładałem bez żadnych koszulek

24 minuty temu, INTseed napisał(a):

Nie mam takiego termometru. Dałem link tylko.Mam od chińczyka. Bardzo dobra funkcja z tą ustawioną temperaturą. Załanczasz wodę i możesz iglądać tv aż zabrzęczy.

Te z ikeły to był chyba największy badziew, sonda szybko zamakała

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, anteks napisał(a):

Wkładałem bez żadnych koszulek

Te z ikeły to był chyba największy badziew, sonda szybko zamakała

Mi dwa termometry i Ikei padły, również potwierdzam 

Edytowane przez arek-lin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sugeruję, aby każdy termometr w miarę możliwości sprawdzić z wiarygodnym wzorcem, Mam kilka i są rozbieżności. W temp. pokojowej wydaje się że wskazują niemal tak samo, ale przy ok. 60-70 st. C różnice są już zauważalne. Ten, którego używam zaniża o ok. 2 st.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć,

 

Chciałem kupić zestaw z homebeer piwo ryżowe https://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-Jasne-Ryzowe-12Blg-zestaw-ze-slodow/124

I mam dwa pytania:

-czy mogę rozważyć przejście na zacieranie jednotemperaturowe bez wielkiej straty dla jakości piwa? Jeżeli tak to w jaką temperaturę celować?

-rozumiem że płatki owsiane wymagać będą kleikowania, ale ryżowe błyskawiczne mogę sypać prosto do zacieru?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, TKF napisał(a):

rozumiem że płatki owsiane wymagać będą kleikowania, ale ryżowe błyskawiczne mogę sypać prosto do zacieru?

Tak i tak, z tym, że owies skleikuje się w zacierze, bo jego temperatura kleikowania to 53-59°C.

 

3 godziny temu, TKF napisał(a):

czy mogę rozważyć przejście na zacieranie jednotemperaturowe bez wielkiej straty dla jakości piwa? Jeżeli tak to w jaką temperaturę celować?

68-70°C

Edytowane przez wizi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, INTseed napisał(a):

Płatki ryżowe nie kłócą się że sobą? Znaczy się płatki owsiane dają pełnie a ryżowe odwrotnie?

Nie do końca się kłócą. Owies poprawi pianę oraz buduje pełnie, co zbilansuje wytrawność od ryżu. Ryż rozjaśni piwo.

Ot taka fantazja na mega jasne pełne 🙂 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety dopadł mnie hop creep w swojej neipe, nie wiem czy to wina jednego z chmieli (vic secret) którego nigdy wcześniej nie używałem czy poprostu zbyt dużego chmielenia na zimno. Istnieje możliwość, że to zniknie w butelkach za 2-3 tygodnie? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, fotohobby napisał(a):

@kuba929

To nie znika, bo to po prostu przegazowanie spowodowane wznowioną dzięki enzymom fermantacją.

Możesz odgazowywać.

Czyli raz na 3-4 dni delikatnie podnieść kapsel? Piwo trzymać w temperaturze pokojowej przez ten czas? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.