Jump to content

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


Recommended Posts

Chciałbym z brewkita (z allegro: Gozdawa + Oberschlesische Brauerei German Pils) zrobić bardzo lekkie piwo, powiedzmy 3-4%. Taką lemoniadę wręcz, na lato. Bez mierzenia cukru, na oko, jakie proporcje byście zastosowali? Mój pomysł jest taki:

- 24l wody

- ekstrakt + 700g cukru

- po 5g glukozy na 0,5l refermentacji

Czy to może się udać, czy od początku skazane na porażkę? Bo myślałem jeszcze o tym, żeby dać na początek np. 22 litry wody i te 2 litry dodać przed samą refermentacją (z obawy o to czy drożdże wystartują).

Edited by areksrarek
Link to comment
Share on other sites

Chciałbym z brewkita (z allegro: Gozdawa + Oberschlesische Brauerei German Pils) zrobić bardzo lekkie piwo, powiedzmy 3-4%. Taką lemoniadę wręcz, na lato. Bez mierzenia cukru, na oko, jakie proporcje byście zastosowali? Mój pomysł jest taki:
- 24l wody
- ekstrakt + 700g cukru
- po 5g glukozy na 0,5l refermentacji
Czy to może się udać, czy od początku skazane na porażkę? Bo myślałem jeszcze o tym, żeby dać na początek np. 22 litry wody i te 2 litry dodać przed samą refermentacją (z obawy o to czy drożdże wystartują).
Skazane na poraszkę. Kup 2 puszki. Jedna chmielona druga nie.
Standardowo robi się na 20l możesz zrobić 23l. I teraz najważniejsze jaką temperaturę możesz utrzymać w fermentorze podczas fermentacji?
Link to comment
Share on other sites

12 godzin temu, areksrarek napisał(a):

Chciałbym z brewkita (z allegro: Gozdawa + Oberschlesische Brauerei German Pils) zrobić bardzo lekkie piwo, powiedzmy 3-4%. Taką lemoniadę wręcz, na lato. Bez mierzenia cukru, na oko, jakie proporcje byście zastosowali? Mój pomysł jest taki:

- 24l wody

- ekstrakt + 700g cukru

- po 5g glukozy na 0,5l refermentacji

Czy to może się udać, czy od początku skazane na porażkę? Bo myślałem jeszcze o tym, żeby dać na początek np. 22 litry wody i te 2 litry dodać przed samą refermentacją (z obawy o to czy drożdże wystartują).

Szkoda Twojej roboty, poczytaj trochę

Link to comment
Share on other sites

Witam wszystkich!

Robię dopiero moją drugą warkę, ale zacząłem pod górke bo mnie kuszą dolniaki i wyzwania. Póżniej będzie APA.

 

Gozdawa CP18 rehydratowane na 27-26 °C zadałem do brzeczki 21 stopni C. Tak, wiem, że powinno być mniej, mój błąd, więc zapytam na przyszłość:

 

1. Drożdże teoretycznie pracują w zakresie 9-20, więc te parę stopni nie powinny im zaszkodzić? Dodam, że schłodziłem całosć do 17 stopni po 2-3h. po 12h otrzymałem docelowe 12. Czy następnym razem schłodzić całość przed ich zadaniem do optymalnej, czyli 12-15 i dopiero je dodawać? Czytałem również o szoku termincznym, więc warto dodać odrobine brzeczki do szklanki by ciut schłodzić i dopiero do wiadra z docelową temp.?

2. Czytałem opinie, że w przypadku dolniaków, warto trzymać ciut niższe temperatury niż zalecane przez producenta. Podają 9-20, optymum 12-15. Aktualnie mam u siebie stałe 11,5 C. Zbijać niżej czy zostawić na min.2 tygodnie taką temperaturę?

3. Cichą robić w 15 stopniach czy utrzymać te 11-12 i dopiero chmielenie na zimno pod koniec i cold crash? Max. co moge osiągnąć to 4,5 stopnia. W poprzedniej warce bardzo ładnie mi sie piwo wyklarowało.

 

p.s. po 19h fermentacja jeszcze nie ruszyła, czekam cierpliwie, dodane 2 paczki do 22 litrów, mam nadzieję że starczą te 20 gram...

 

Dzięki z góry

 

Link to comment
Share on other sites

38 minut temu, Igor Gorelord napisał(a):

Drożdże teoretycznie pracują w zakresie 9-20, więc te parę stopni nie powinny im zaszkodzić? Dodam, że schłodziłem całosć do 17 stopni po 2-3h. po 12h otrzymałem docelowe 12. Czy następnym razem schłodzić całość przed ich zadaniem do optymalnej, czyli 12-15 i dopiero je dodawać? Czytałem również o szoku termincznym, więc warto dodać odrobine brzeczki do szklanki by ciut schłodzić i dopiero do wiadra z docelową temp.?

Wysokie temperatury nie szkodzą samym drożdżom, tylko piwu. Drożdże zadajesz nieco (1-2 stopnie) poniżej planowanej temperatury początku fermentacji. Rzeczywiście dla uniknięcia szoku można dodawać do uwodnionych drożdży brzeczkę stopniowo. Jeśli sypiesz na pianę, nie przejmowałbym się, bo ładunek termiczny piany stykającej się z drożdżami jest znikomy.

 

47 minut temu, Igor Gorelord napisał(a):

Czytałem opinie, że w przypadku dolniaków, warto trzymać ciut niższe temperatury niż zalecane przez producenta. Podają 9-20, optymum 12-15. Aktualnie mam u siebie stałe 11,5 C. Zbijać niżej czy zostawić na min.2 tygodnie taką temperaturę?

Niższe niekoniecznie, ale przy wielu szczepach bezpieczniejszą opcją są dolne granice, niż górne (chociaż są szczepy lagerowe dające niezłe efekty przy wyższych temperaturach). 11,5 jest ok.

 

49 minut temu, Igor Gorelord napisał(a):

Cichą robić w 15 stopniach czy utrzymać te 11-12 i dopiero chmielenie na zimno pod koniec i cold crash? Max. co moge osiągnąć to 4,5 stopnia. W poprzedniej warce bardzo ładnie mi sie piwo wyklarowało.

Można na oba sposoby. Najważniejsze to pilnować, żeby temperatura nie spadła podczas fermentacji.

Link to comment
Share on other sites

Jak poznać ze piwo ma takie nagazowanie ze niedlugo mogą pękać butelki? 

Jak nalewam z gory do szklanki i na starcie jest sama piana, plyn pojawia sie z czasem to juz ten stan?

Link to comment
Share on other sites

Przegazowane piwo przeważnie po otwarciu samo wychodzi z butelki.

 

Z tego co piszesz to raczej zbyt szybko nalewasz, stąd tyle piany.

Link to comment
Share on other sites

Cześć, będę robił za jakieś dwa miesiące RISa, chcę dodać płatki dębowe macerowane w alkoholu,mam stare płatki z których robiłem wódkę dębową nadadzą się? Czy kupić nowe płatki? Możecie polecić jakiś Rum i whisky w miarę przystępnych cenach? 

Edited by Alanl
Link to comment
Share on other sites

Hej, jestem początkujący. Pytanko, czy piwo z 2x Brewkit Coopers European Lager będzie ok ? Chodzi głównie o cene bo 1x Brewkit kosztuje 49 zł a ekstrakt 58 zł. Czytałem gdzieś na forum, że jest to bez znaczenia a piwko będzie lepsze lepiej nachmielone. 

Link to comment
Share on other sites

Hej, jestem początkujący. Pytanko, czy piwo z 2x Brewkit Coopers European Lager będzie ok ? Chodzi głównie o cene bo 1x Brewkit kosztuje 49 zł a ekstrakt 58 zł. Czytałem gdzieś na forum, że jest to bez znaczenia a piwko będzie lepsze lepiej nachmielone. 
Masz kupić ekstrakt słodowy. Coś koło 35zł.
Lagera zrobisz tylko jak masz lodówkę.
Link to comment
Share on other sites

Browin ma takie super ceny ;) polecicie jakiś ekstrakt ? Temperatury 16-18 C* utrzymujące się już mam 2 warki zrobione w tej temperaturze 1 APA Mangrove wyszła super 12blg - 3 blg końcowe zabutelkowane 123 g na 20 litrów do refermentacji  2 APA Coopers 13 blg się robi i zobaczymy blg końcowe tu miałem wyższą temperature niestety bo 21 stopni brzeczka miała (cieplejsze dni) wczoraj zlewałem na cichą by dodać chmiel smak jest ok nie ma nut rozpuszczalnikowych trochę kwaskowate jest ale podobno brewkity coopersa tak mają (może się ułoży). I chce kupić surowce na 3 warkę chce zrobić z tego jasne pełne z chmielami sybilla i marynka na zimno. INTseed wiem, lagera robi się w temperaturach 8-12 stopni. Ale lodówki nie mam chce zrobić jasne pełne górnej fermentacji. 

Edited by Brajanek
Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Brajanek napisał(a):

Hej, jestem początkujący. Pytanko, czy piwo z 2x Brewkit Coopers European Lager będzie ok ? Chodzi głównie o cene bo 1x Brewkit kosztuje 49 zł a ekstrakt 58 zł. Czytałem gdzieś na forum, że jest to bez znaczenia a piwko będzie lepsze lepiej nachmielone. 

Będzie bardziej gorzkie.

Wg strony jednego ze sklepów jego IBU to 35-40. Zakładając podwojenie jest wartości dostaniesz coś wykrzywiającego mordkę...

Link to comment
Share on other sites

53 minuty temu, Brajanek napisał(a):

Browin ma takie super ceny

Ekstrakty Coopersa są drogie. Śmiało możesz używać WES, Bruntal czy nawet Gozdawa. Browin też nie należy do najtańszych sklepów.

O wiele tańsze brewkity i ekstrakty znajdziesz w wielu sklepach piwowarskich lub Allegro. Możesz zajrzeć na homebeer.pl

Edited by wizi
Link to comment
Share on other sites

Dzięki za porady zastosuje je dla przyszłych moich warek :). Od Warki nr 4 będe chciał robić tylko na ekstraktach z chmieleniem po swojemu ale muszę się dorobić garnka jakiegoś. Eksperymentalną 2 warkę dochmieliłem podczas gotowania ekstraktu+brewkit (APA Coopersa). Zobaczymy co z tego wyjdzie finalnie stawiałem na 50-60 ibu mam nadzieję, że nie będzie łodygi ani innych posmaków niepożądanych z chmielenia. Jak to się mówi kto nie ryzykuje ten nie pije szampana. Jeszcze takie pytanie ile takie piwo może stać jaki może mieć maksymalny termin przydatności do spożycia ? 

 

Link to comment
Share on other sites

6 minut temu, Brajanek napisał(a):

Jeszcze takie pytanie ile takie piwo może stać jaki może mieć maksymalny termin przydatności do spożycia ? 

 

Jak nie było infekcji to i kilka lat. Póki piwo nie jest kwaśne, to można spokojnie pić.  W większości stylów z czasem smak będzie się pogarszał, ale mocne portery / barley wine mogą być lepsze po długim leżakowaniu. 

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, Łachim napisał(a):

Kostki lepiej wygotować, bo macerowanie może ich nie odkazić. Ja gotowałem na parze w szybkowarze jakieś 20-30 minut. 

Kostki czy tam płatki daje się dla smaku i aromatu. Nie rozumiem za bardzo sensu gotowania- większość aromatu uleci. Macerowanie w alkoholu zdecydowanie lepiej odkaża niż para wodna.A tak w ogóle to nie lepiej spryskać starsanem? 

Link to comment
Share on other sites

W moim przypadku chce macerować nie tylko żeby je odkźić ale też nadać dodatkowe aromaty dlatego też pytam o Rum i whisky dobrą do maceracji i nie bardzo drogą. 

Edited by Alanl
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.