g_berger Opublikowano 12 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2023 Witajcie, przeszukałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie dotyczące podnoszenia/znoszenia temperatury- chociaż w sumie wiem co robić bo inaczej się nie da, to jednak postanowiłem coś do Was napisać. Ale do rzeczy: Profil fermentacji wg autora (Meanbrew) jest następujący (na żywym przykładzie): 1/12/23 - burzliwa - 10st - 14 dni 15/12/23 - burzliwa - 15st - 1 dzień 16/12/23 - burzliwa - 3st - 1 dzień 17/12/23 - leżakowanie - 2st - 30 dni Jestem w stanie swobodnie regulować temperaturę bo sobie zrobiłem w lodówce z zamrażarką sterowanie lampą kwoką lub chłodzeniem przez ST-1000 ale moje banalne pytanie brzmi: przecież płyn ma swoją bezwładność temperaturową! nie da się bez palnika podnieść temperatury płynu z 10 na 15 w ciagu kilku godzin, przytrzymać ją 1 dzień a potem zrzucić do 3 też w klilka godzin - z pewnością potrwa to kilka dni. Pytanie: jak rozpisać ten profil? liczyć tylko dni PO osiągnieciu temperatury a dni osiągania żądanej temp omijać? Jeśli tak to wydatnie wydłuży czas fermentacji - lekko licząc o tydzień. Może macie jakies inne pomysły sterowania temperaturą piwa podczas fermentacji? Liczę na burzę mózgów i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2023 3 minuty temu, g_berger napisał(a): Witajcie, przeszukałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie dotyczące podnoszenia/znoszenia temperatury- chociaż w sumie wiem co robić bo inaczej się nie da, to jednak postanowiłem coś do Was napisać. Ale do rzeczy: Profil fermentacji wg autora (Meanbrew) jest następujący (na żywym przykładzie): 1/12/23 - burzliwa - 10st - 14 dni 15/12/23 - burzliwa - 15st - 1 dzień 16/12/23 - burzliwa - 3st - 1 dzień 17/12/23 - leżakowanie - 2st - 30 dni Jestem w stanie swobodnie regulować temperaturę bo sobie zrobiłem w lodówce z zamrażarką sterowanie lampą kwoką lub chłodzeniem przez ST-1000 ale moje banalne pytanie brzmi: przecież płyn ma swoją bezwładność temperaturową! nie da się bez palnika podnieść temperatury płynu z 10 na 15 w ciagu kilku godzin, przytrzymać ją 1 dzień a potem zrzucić do 3 też w klilka godzin - z pewnością potrwa to kilka dni. Pytanie: jak rozpisać ten profil? liczyć tylko dni PO osiągnieciu temperatury a dni osiągania żądanej temp omijać? Jeśli tak to wydatnie wydłuży czas fermentacji - lekko licząc o tydzień. Może macie jakies inne pomysły sterowania temperaturą piwa podczas fermentacji? Liczę na burzę mózgów i pozdrawiam Pas grzewczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 12 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2023 kwoka spisuje się lepiej bo dałem ją blisko dna i grzeje super. ale co z chłodzeniem bo to chyba większy problem. próbowałem już na rożne sposoby i ZAWSZE jest duży problem z bezwładnoscią cieplną a nie chciałbym ładować baniaka do -18 hm. chociaz w sumie czemu nie hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 12 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2023 (edytowane) Godzinę temu, g_berger napisał(a): 16/12/23 - burzliwa - 3st - 1 dzień 17/12/23 - leżakowanie - 2st - 30 dni A to nie jakaś pomyłka? Bo jakie znaczenie ma 1 dzien w 3 st. wobec następnych 30 dni w 2 st.?. I jeszcze że to niby burzliwa. A może miało być 23 st. zamiast 3? Edytowane 12 Grudnia 2023 przez dzejkej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 13 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2023 Mam wrażenie że ten 1 dzień to cold crash bo zaraz potem idzie butelkowanie i leżakowanie. Ale nie w tym rzecz. Rzecz w tym jak to wszystko liczyć, bo ja - jak już to pisałem - rozumiem to tak: po 14 dniach burzliwej podnoszę temp do 15 st co zajmie podejrzewam jakies 2 dni. Czyli kolejny krok nie wypadnie 15/12 tylko co najmniej 17/12. Potem jest tylko trudniej: chłodzenie z 15 do 3 to jakieś co najmniej 3 dni (nie chcę używać ujemnych temperatur z zamrażarki) i mamy 20/12 etc etc. Dobrze kombinuję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 15 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2023 (edytowane) Kombinujesz dobrze, ale te kilka dni na zbicie temperatury naprawdę nie będzie miało gigantycznego znaczenia - wyznacznikiem kiedy podnosić temperaturę nie jest kalendarz tylko tempo pracy Twoich drożdży w Twojej brzeczce. Najlepiej to widać jak się ma jakiś iSpindel czy podobne ustrojstwo wrzucone do wiadra - ono na bieżąco wysyła informacje o ekstrakcie i temperaturze i tam widać kiedy fermentacja zwalnia i należy podnosić temperaturę. Najważniejsze wnioski ze schematu - fermentować w 10°C i podnieść do 15°C kiedy fermentacja zwolni na co najmniej 1 pełny dzień. Potem cold crash przez miesiąc. Edytowane 15 Grudnia 2023 przez Pingwinho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 15 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2023 Czemu aż miesiąc cold crash? To już bardziej lagerowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 20 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2023 w planach mam lagerowanie bo to german pils ma być Dzięki za wszelkie sugeste i rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Gorelord Opublikowano 23 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2023 Witam! Dwa pytania: 1. Czy jest sens robic steeping przy slodzie owsianym i czy w taki sposob otrzymam jakiekolwiek cukry proste, a wiec finalnie zwieksze BLG poczatkowe? 2. Posiada ktos jakies rzeczowe video/instrukcje a propo partial mash? Troszke mnie korci sprobowac.. Dzieki z gory i spokojnych Swiat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2023 Słód owsiany jest aktywny enzymatycznie, więc zatrze się i da dodatkowe cukry fermentowalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Gorelord Opublikowano 23 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2023 31 minut temu, punix napisał(a): Słód owsiany jest aktywny enzymatycznie, więc zatrze się i da dodatkowe cukry fermentowalne. Tak, to juz wiem. Ale mnie zastanawialo czy przy namaczaniu, osiagne te cukry, dzieki za odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2023 Jeśli przeprowadzisz w odpowiedniej temperaturze (62-72°C) i wcześniej ześrutujesz to jak najbardziej tak. Wtedy steeping będzie właściwie minizacieraniem. Igor Gorelord 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 24 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2023 12 godzin temu, Igor Gorelord napisał(a): 2. Posiada ktos jakies rzeczowe video/instrukcje a propo partial mash? Troszke mnie korci sprobowac.. Tak. Nawet z obrazkami https://www.blog.homebrewing.pl/steeping-czyli-warzenie-z-ekstraktow-z-namaczaniem-slodow-specjalnych/ Igor Gorelord 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Gorelord Opublikowano 24 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2023 Mam kilogram slodu owsianego i pol kilo chocolate. Jesli to zmieszam z 1.5 kg Coopers dark ekstrakt, mozliwe jest osiagniecie 11-12 blg na warke ok.20 litrow jak myslicie? Bo 2xCoopers plus steeping z 1,5 kg slodu to juz chyba finalnie moze byc za duzo, nawet na 24l warke nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 24 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2023 Mam kilogram slodu owsianego i pol kilo chocolate. Jesli to zmieszam z 1.5 kg Coopers dark ekstrakt, mozliwe jest osiagniecie 11-12 blg na warke ok.20 litrow jak myslicie? Bo 2xCoopers plus steeping z 1,5 kg slodu to juz chyba finalnie moze byc za duzo, nawet na 24l warke nie?Zależy od wydajności twojej. Ale raczej nie.Zrób 15l łącznie z puszką i potem pomiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 24 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2023 (edytowane) 32 minuty temu, Igor Gorelord napisał(a): Mam kilogram slodu owsianego i pol kilo chocolate. Jesli to zmieszam z 1.5 kg Coopers dark ekstrakt, mozliwe jest osiagniecie 11-12 blg na warke ok.20 litrow jak myslicie? Bo 2xCoopers plus steeping z 1,5 kg slodu to juz chyba finalnie moze byc za duzo, nawet na 24l warke nie? Brew Target pokazuje 10.2 Plato przy wydajności zacierania 75% Przy dwóch ekstraktach i 24l to będzie 13.1 Edytowane 24 Grudnia 2023 przez fotohobby Igor Gorelord 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 24 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2023 16 godzin temu, wizi napisał(a): Tak. Nawet z obrazkami https://www.blog.homebrewing.pl/steeping-czyli-warzenie-z-ekstraktow-z-namaczaniem-slodow-specjalnych/ Tylko że steeping i partial mash to dwie różne, choć podobne rzeczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Gorelord Opublikowano 2 Stycznia Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia Finalnie wyszło 12 BLG przy 22 litrach, więc jestem zawiedziony bardzo. Dwa ekstrakty niechmielone Coopers, 500g viking malt czekoladowy, 300g słodu pilzneńskiego i 1kg słód owsiany. Ok. 45 minut w temp. ok 68 stopni. Wiem że steeping nie wyciąga za dużo cukrów, no ale że nic? Swoją drogą, wygladał na słabo ześrutowany, czy to mogła być też przyczyna? Dodam, że pół roku temu, z jednego niechmielonego i jednego chmielonego, uzyskałem 11,5 BLG przy takiej samej objętości, więc mam jakieś porównanie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 2 Stycznia Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia Sprawdź termometr 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 3 Stycznia Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia Finalnie wyszło 12 BLG przy 22 litrach, więc jestem zawiedziony bardzo. Dwa ekstrakty niechmielone Coopers, 500g viking malt czekoladowy, 300g słodu pilzneńskiego i 1kg słód owsiany. Ok. 45 minut w temp. ok 68 stopni. Wiem że steeping nie wyciąga za dużo cukrów, no ale że nic? Swoją drogą, wygladał na słabo ześrutowany, czy to mogła być też przyczyna? Dodam, że pół roku temu, z jednego niechmielonego i jednego chmielonego, uzyskałem 11,5 BLG przy takiej samej objętości, więc mam jakieś porównanie..Sam śrutujesz? Jaki sklep jeśli nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Gorelord Opublikowano 3 Stycznia Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia Z HomeBrewing zamawialem. Z termometrem swoja droga dobry plan, tylko ciekawe w ktora strone przegielo, czy w dol czy w gore. Nawet jesli +-2 C to i tak myslalem ze cos z tego osiagne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 3 Stycznia Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 9 minut temu, Igor Gorelord napisał(a): Z termometrem swoja droga dobry plan Jak będziesz sprawdzał, to rób to na interesującym Cię zakresie, czyli najpewniej pomiędzy 50 a 70. Mam kilka termometrów i w temperaturze pokojowej wszystkie wskazują praktyczne tak samo. Dopiero w wyższych temperaturach zaczynają się różnice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 3 Stycznia Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia A zanim sprawdzisz termometr to przeczytaj ten krótki, acz pouczający wątek https://piwo.org/forums/topic/32034-termometr/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 3 Stycznia Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia Z HomeBrewing zamawialem. Z termometrem swoja droga dobry plan, tylko ciekawe w ktora strone przegielo, czy w dol czy w gore. Nawet jesli +-2 C to i tak myslalem ze cos z tego osiagne.W jakiej temperaturze zacierałeś? Mógłbyś opisać jak to robiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonKamilo Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia (edytowane) Cześć, właśnie rozlałem swoje pierwsze piwo do butelek (dziękuję forumowiczom za pomoc). Po wszystkim umyłem fermentor płynem do naczyń i odstawiłem aby wysechł. Po wyschnięciu nadal mocno czuć z niego zapach piwa. To normalne, czy gdybym chciał wstawić w nim kolejne piwo to powinienem się pozbyć tego zapachu? Przed ponownym jego użyciem powinienem użyć np. Sanipro czy wystarczy Oxi? Edytowane 5 Stycznia przez DonKamilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się