fotohobby Opublikowano Niedziela o 18:17 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 18:17 43 minuty temu, sociol napisał(a): Jeżeli ziarna nie będą 'dłużej' miały kontakt z wodą to nie będzie jej łatwiej wypłukać cukier? Tak, ale to się ni nazywa "wygrzew", tylko zacieranie "Wygrzew", to doprowadzenie zacieru do 75-76C na końcu zacieranie na 10 minut, by zastopować działalność enzymów, rozluźnić zacier w celu sprawniejszego wysładzania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sociol Opublikowano Niedziela o 18:41 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 18:41 23 minutes ago, fotohobby said: Tak, ale to się ni nazywa "wygrzew", tylko zacieranie "Wygrzew", to doprowadzenie zacieru do 75-76C na końcu zacieranie na 10 minut, by zastopować działalność enzymów, rozluźnić zacier w celu sprawniejszego wysładzania Racja, mój błąd. Pomyliłem terminy. Spróbuję jeszcze jedną partię z zacieraniem, a jak nie wyjdzie to przejdę po prostu na ekstrakty i tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano Niedziela o 19:04 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 19:04 14 minut temu, sociol napisał(a): a jak nie wyjdzie Hola, hola. Wyszło, tylko, że mogło wyjść lepiej. To jest "fach", którego uczy się w działaniu. Zrób 10 warek o nieskomplikowanych zasypach (smash, fah etc.) a zobaczysz jak Ci podskoczą skille i parametry. sociol i Ununul 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano Niedziela o 20:06 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 20:06 Robi ktoś na ekstraktach bruntala? Czy serio schodzi tylko do 5blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano Poniedziałek o 09:02 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 09:02 15 godzin temu, sociol napisał(a): Woda źródlana, więc bazując na tym co powiedziałeś, powinno być OK. Jeżeli ziarna nie będą 'dłużej' miały kontakt z wodą to nie będzie jej łatwiej wypłukać cukier? Na filmikach sporo osób albo używa jakichś zacisków albo tylko delikatnie odkręca kranik żeby przepływ nie był taki szybki, więc zakładałem, że to po to. Czy jeżeli bym zacierał w zbyt wysokiej temp to czy wskaźnik skrobi też by nie zmieniał koloru? Zresztą, wydaje mi się, że tutaj nie było problemu. Robiłem trzy pomiary: 30 minut po wyłączeniu palnika kolor był granatowy, po 50 brązowawy, po ok. 60/70 nie było zmiany, więc tutaj chyba wszystko zadziałało tak jak powinno Ale ja o jednym ty o drugim. Dłuższy kontakt z wodą wcale jakoś kosmicznie nie wpływa na wydajność. Twoim problemem ponownie napiszę jest źle zatarty słód - podejrzewam albo termometr czyli przekłamuje Ci temperaturę i cukry po prostu się nie zatarły (pomimo jodowej) albo złe pH wody - jeżeli nie masz 5,4-5,8 pH to właśnie spada dramatycznie wydajność. Poczytaj o słododzie i jego właściwościach: https://wiki.piwo.org/Parametry_słodu Nie ma co się poddawać, spróbuj inne słody inny zestaw i tak naprawdę po kilku - kilkunastu warkach będziesz mądrzejszy i wiedział co i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano Poniedziałek o 10:46 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 10:46 Jeden slod pilznenski lub pale ale. I kup sobie swiezy slod ze sprawdzonego sklepu, w miare szybko przed warzeniem, jezeli srutujesz w sklepie, a nie zestawy. Pilnuj przedzialu temperatury, mieszaj kilkukrotnie podczas zacierania i podczas wysladzania nie dopusc do odsloniecia mlota i odpowiednio dlugo wysladzaj. No i ph sobie mozesz skorygowac, jak nie chcesz ryzykowac z kwasami to mozesz sobie kupic taka mieszanke buforowa co sie wrzuca podczas zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano Poniedziałek o 11:04 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 11:04 Pytanie odnośnie gotowych zestawów. Czy firemki sprzedające takie zestawy zawyżają możliwą do wydobycia ilość cukru ze słodu? Wczoraj robiłem piwo z zestawu z którego miało wyjść 20L 17blg, a wyszło 20L 13BLG (już po gotowaniu i odparowaniu). Sprawdzałem skrobię więc żaden cukier raczej nie został 'zmarnowany', wygrzewałem aż płynęła brzeczka o zawartości 2BLG, łącznie jakies 22L przed gotowaniem. Łącznie było 6kg słodu: 4kg pilzeński, 1kg monachijski, 0,4kg karmelowy, 0,4 czekoladowy i 0,2 barwiący.Jaki sklep? Jaka temperatura wody przy wysładzaniu? Ile wody do młóta ile na wysładzanie? Jak dolewasz wodę do wysładzania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano Poniedziałek o 20:01 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 20:01 (edytowane) 23 godziny temu, amator lagera napisał(a): Robi ktoś na ekstraktach bruntala? Czy serio schodzi tylko do 5blg? I czy jak na burzliwej temp skacze +2-3 stopnie od początkowej, to dogrzewać padem warkę aby temp nie spadła poniżej szczytowej? Na kveikach robie Edytowane Poniedziałek o 20:02 przez amator lagera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano Poniedziałek o 22:12 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 22:12 I czy jak na burzliwej temp skacze +2-3 stopnie od początkowej, to dogrzewać padem warkę aby temp nie spadła poniżej szczytowej? Na kveikach robieJeśli masz możliwości to podnieś temperaturę jak ci zejdzie o 2C bo to znaczy że już fermentacja zwolniła.Przy pokojowej temperaturze podskoczy o dwa, trzy na burzliwej.Dodawaj pożywkę do fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuxdaty Opublikowano 22 godziny temu Udostępnij Opublikowano 22 godziny temu (edytowane) Czy dla drozdzy s-04 stosunkowo mala ilosc piany okolo 2-3 cm to srpawa normalna? Pierwszy raz dzialam na tych drozdzach, fermentacja sie rozpoczela po okolo 20 godzinach od dodania drozdzy do brzeczki a po kolejnych 10 jest wlasnie taka mala ilosc piany. Temperatura brzeczki w momencie dodania drozdzy 15 stopni, drozdze uwodnione a brzeczka miala 12 blg, 16 litrow i byla dosyc dobrze napowietrzona poprzez kilkukrotne przelewanie z wiadra do wiadra. Jutro wyjezdzam ze wzgledu na prace i zastanawiam sie czy nie dorzucic drugiej paczki drozdzy. Edytowane 22 godziny temu przez kuxdaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 22 godziny temu Udostępnij Opublikowano 22 godziny temu 4 minuty temu, kuxdaty napisał(a): zastanawiam sie czy nie dorzucic drugiej paczki drozdzy Nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 godzin temu Udostępnij Opublikowano 17 godzin temu 4 godziny temu, kuxdaty napisał(a): Czy dla drozdzy s-04 stosunkowo mala ilosc piany okolo 2-3 cm to srpawa normalna? Pierwszy raz dzialam na tych drozdzach, fermentacja sie rozpoczela po okolo 20 godzinach od dodania drozdzy do brzeczki a po kolejnych 10 jest wlasnie taka mala ilosc piany. Temperatura brzeczki w momencie dodania drozdzy 15 stopni, drozdze uwodnione a brzeczka miala 12 blg, 16 litrow i byla dosyc dobrze napowietrzona poprzez kilkukrotne przelewanie z wiadra do wiadra. Jutro wyjezdzam ze wzgledu na prace i zastanawiam sie czy nie dorzucic drugiej paczki drozdzy. Nie wiem, nie mierze i nie zaglądam dziedzicpruski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu Czy dla drozdzy s-04 stosunkowo mala ilosc piany okolo 2-3 cm to srpawa normalna? Pierwszy raz dzialam na tych drozdzach, fermentacja sie rozpoczela po okolo 20 godzinach od dodania drozdzy do brzeczki a po kolejnych 10 jest wlasnie taka mala ilosc piany. Temperatura brzeczki w momencie dodania drozdzy 15 stopni, drozdze uwodnione a brzeczka miala 12 blg, 16 litrow i byla dosyc dobrze napowietrzona poprzez kilkukrotne przelewanie z wiadra do wiadra. Jutro wyjezdzam ze wzgledu na prace i zastanawiam sie czy nie dorzucic drugiej paczki drozdzy. To jest dużo piany jak na 15C Do czasu jak nie wyjdzie z wiadra to się nie przejmuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się