eresz Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 No to zostawiam jeszcze tydzień, dzięki za expresową odp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waciok Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 1 tydzień na cichej, niepokoją mnie te białe zbite plamki na resztkach piany, zapach ok, smak sprawdzę dopiero za kilka dni bo mnie nie ma w domu, jak myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAMISH brewery Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 (edytowane) Piwo w fermentorze jest już 3 tydzień. Długo fermentowało, potem przestało ale utrzymuje się piana taka jak na zdjęciu. Zastanawiam się czy jest sens zlewać na cichą. Jest to APA na gęstwie US-04 Edytowane 14 Marca 2015 przez HAMISH brewery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Dla mnie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 na gęstwie US-04 Zapewne chodziło o Salfale S-04. W jakiej temperaturze pracują u kolegi te drożdże bo w trzy tygodnie to na dolniakach piwa z 18,5Blg się wyrabiają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAMISH brewery Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Drożdże to US-05 a fermentacja odbywała się w 17-18 stopniach. No i właśnie dlatego dziwiło mnie, że tak długo. Zleję jutro na cichą i zobaczę jak się rozwinie sytuacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 1 tydzień na cichej, niepokoją mnie te białe zbite plamki na resztkach piany, zapach ok, smak sprawdzę dopiero za kilka dni bo mnie nie ma w domu, jak myślicie? Wygląda na to, że przelałeś nie do końca odfermentowane piwo na cichą. Zbitymi białymi plamkami się nie przejmuj - to piana. Widać co prawda małą błonkę między tymi plackami - ale kto jej nigdy nie ma, niech pierwszy rzuci kamień . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forestly Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Niech mi ktoś pomoże... Wczoraj po 2 tygodniach fermentacji spróbowałem piwa i smakowało i pachniało ok. Wyjąłem chmiel z zamrażarki (był już otworzony) wsypałem na talerz, zważyłem i wsypałem do fermentora. Dzisiaj po jakiś 20h od wsypania chmielu piwo wygląda tak jak na zdjęciu. Mętne jest niesamowicie. Zapach i smak są okrutne ciężko mi to aż opisać, ale to już drugi raz i sytuacja była identyczna i efekty są identyczne. Jedyne co nie było dezynfekowane to talerz na którym chmiel ważę. Zrobiłem już sporo dobrych piw chmielonych na zimno. Nic mi nie przychodzi do głowy, proszę o pomoc bardziej doświadczonych piwowarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 (edytowane) Gdzieś było że wsypanie chmielu gdy drożdże jeszcze nie opadną, blokuje ich flokulacje i zmętnia piwo ale jak są znamiona smakowe infekcji po 20h to naprawdę konkretna infekcja musi być i to jeszcze w piwie w którym jest alkohol. Edytowane 15 Marca 2015 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Gdzieś było że wsypanie chmielu gdy drożdże jeszcze nie opadną, blokuje ich flokulacje i zmętnia piwo Tutaj o tym pisałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 o tym pisałem dupa tam cząstki chmielu oblepią nam komórki drożdżowe i nie będzie możliwa komunikacja między nimi, więc tym samym zostanie zakłócony proces flokulacji i w konsekwencji sedymentacji, 1. jakie cząstki chmielu? (bo to chyba zbyt duży ogólnik) 2. jaki jest związek miedzy flokuacją, a sendymeentacją drożdżaków? (czy i dlaczego taki związek w ogóle następuje? ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk77 Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 (edytowane) Dziś przelałem z burzliwej na cichą AIPA na US-05, drożdże zadane to: Citra, Chinook, Cascade, Amarillo Po otwarciu fermentora taki wydok i lekki zapach owocowy ale to może kwestia chmieli tyle że trochę zalatuje jabłkami. To białe to delikatna biała pianka a te grudki to małe skupiska drożdży. Po przelaniu piwko bardzo klarowne i wygląda ładnie (klarowane mchem irlandzkim). Wszystko ok ? czy coś się zaczyna ? //----- edit poprawione zdjęcie Edytowane 16 Marca 2015 przez mk77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Za mała rozdzielczość zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neurotyp Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Witam serdecznie, Piwowarzy prosze o konsultację. Jest to 6 miesięczny lambic, znajduje się on w szklanym balonie w piwnicy w stale temperaturze bez dostepu światla. Tydzień temu pojawił się biały kożuch na powierzchni piwa. Ostatni raz balon otwierałem zadajac drożdze, stoi killka miesiecy bez ruszania. Co to może być ? Infekcja ? Co zrobić jeżeli to faktycznie infekcja ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Haha, lambik, mi to wygląda na poważną infekcje . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Neurotyp ty na serio? Przecież to lambik więc dodałeś do niego z blendem bakterii które teraz zabrały się za robotę i zrobiły sobie właśnie błonę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Jakieś 2 tygodnie temu mierzyłem blg stouta podczas fermentacji. Wzrokowo żadnych infekcji, smak bardzo słodowy lekko kwaskowy. Dziś podczas butelkowania spróbowałem kolejny raz. Brak słodowości, sama kwaskowość. Uchyliłem pokrywę, z góry piwo wygląda dobrze. Infekcja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neurotyp Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Neurotyp ty na serio? Przecież to lambik więc dodałeś do niego z blendem bakterii które teraz zabrały się za robotę i zrobiły sobie właśnie błonę Poważnie pytam, nie robie sobie żartów, doświadczenie mam zerowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Jakieś 2 tygodnie temu mierzyłem blg stouta podczas fermentacji. Wzrokowo żadnych infekcji, smak bardzo słodowy lekko kwaskowy. Dziś podczas butelkowania spróbowałem kolejny raz. Brak słodowości, sama kwaskowość. Uchyliłem pokrywę, z góry piwo wygląda dobrze. Infekcja? Otwórz pierwszą butelkę za 6-8 tygodni. Kwaskowość w młodym Stout to moim zdaniem norma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 tak wygląda gestwa. Ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edzius90 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 jak dla mnie ta gęstwa wygląda ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Neurotyp ty na serio? Przecież to lambik więc dodałeś do niego z blendem bakterii które teraz zabrały się za robotę i zrobiły sobie właśnie błonę Poważnie pytam, nie robie sobie żartów, doświadczenie mam zerowe. Poczytaj o lambikach... to normalne jest zrobiła się błona z bakterii które dodałeś do piwa razem z drożdżami, teraz one pracują, jak przestaną i opadną na dno, będziesz mógł piwo zlewać do butelek, albo mieszać już z owocami. Zabierasz się za lambika, anie poczytałeś o nim? u kolegi w notatkach masz wiedzę w pigułce o kwasach: http://www.piwo.org/topic/8864-%C2%B5bik-czyli-zapiski-z-mikro-browaru-imc-kosciaka/page-7?do=findComment&comment=269171do tego polecam przeanalizować temat: http://www.piwo.org/topic/5205-piwa-fermentacji-spontanicznej-lambik-flandryjskie/ dowiesz się wszystkiego. Ogólnie jest w porządku nie masz co panikować. neurotyp 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neurotyp Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Neurotyp ty na serio? Przecież to lambik więc dodałeś do niego z blendem bakterii które teraz zabrały się za robotę i zrobiły sobie właśnie błonę Poważnie pytam, nie robie sobie żartów, doświadczenie mam zerowe. Poczytaj o lambikach... to normalne jest zrobiła się błona z bakterii które dodałeś do piwa razem z drożdżami, teraz one pracują, jak przestaną i opadną na dno, będziesz mógł piwo zlewać do butelek, albo mieszać już z owocami. Zabierasz się za lambika, anie poczytałeś o nim? u kolegi w notatkach masz wiedzę w pigułce o kwasach: http://www.piwo.org/topic/8864-%C2%B5bik-czyli-zapiski-z-mikro-browaru-imc-kosciaka/page-7?do=findComment&comment=269171do tego polecam przeanalizować temat: http://www.piwo.org/topic/5205-piwa-fermentacji-spontanicznej-lambik-flandryjskie/ dowiesz się wszystkiego. Ogólnie jest w porządku nie masz co panikować. Dzięki za poradę, czytałem już ten wątek jak podchodziłem do warzenia lambika, później już nie wracałem do tego. Jeszcze raz wielkie dzięki. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2015 (edytowane) 4 dzień fermentacji stouta i risa, martwi mnie wygląd brzeczki. Zaszczepione starterem s04 Jest ok? Nie spotkałem się jeszcze z takimi dużymi bańkami. Edytowane 5 Kwietnia 2015 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się