Jacenty Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Co brać piwowarska powie na ten oto widok? Brać piwowarska się zdziwi, że marnujesz drożdże. Pół jednej saszetki by wystarczyło. Infekcji brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElGreco Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Brać piwowarska się zdziwi, że marnujesz drożdże. Pół jednej saszetki by wystarczyło. Infekcji brak. Jeszcze eksperymentuje. Poprzednia AIPA o ekstrakcie 17,5° Blg do której także zadałem dwie saszetki US-05 wyszła rewelacyjna. Gęstwa pozbierana, także nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek74 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Witam! Pomocy!!! :-) Czytam, czytam i nie do końca znajduję odpowiedź na nurtujące mnie pytanie. Zamierzałem zlać Angielskie IPA do butelek ale po pierwsze za duże blg po drugie kwaskowatość. W samku fajniutki posmak chmielu, bomba ale czuć kwaskowaty posmak. Nie jest to dominanta w smaku ale jednak. I szkoda mi wylac. Prosze o jakąś wskazówkę, a może jest ktoś z okolic Zabrza kto zdegustuje? Wczoraj wychyliłem czarkę i żyję. Detale: Angielskie IPA 14Blg z opisu. Drożdze S-04 Wszystkie sprzęty dokładnie myte i płukane w oxi. Dodatkowo spryskiwałem ręce itp. płynem do przemywanie skóry przed zastrzykami. Po zacieraniu wynik 15Blg. Fermentor z rurką, temp. fermentacji 18-20C. Po tygodniu burzliwej fermentacji, pomiar 5Blg, później 2 tygodnie cichej - dalej 5Blg. Pojechałem na urlop 2 tygodnie wolałem zostawić dalej w fermentorze niż wyhodaować "granaty". I oto wróciłem i o zgrozo - zeszło do 4Blg i ten posmak kwaskowy. Radźcie proszę wylać, czy butelkować? Jest możliwe żeby kwaskowatość zniknęła po refermentacji w butelce? I o ile zmniejszyć ewentualnie ilość glukozy? A tyle serca włożyłem, no szkoda tak po prostu do ścieków :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zabutelkuj i zobaczysz czy sie bedzie dalo pic. Mi sie skwasil coffee stout ale da sie go wypic. Przed rozlewem byl delikatnie kwaskowy, ale myslalem ze to od ciemnych slodow. Po otworzeniu butleki okazalo sie ze jednak nie od slodow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Infekcja, jakiś tlenowiec Piwo albo szybko do butelek jak odfermentowało albo pasteryzacja nowe drożdże i butelki. Piwo na pewno odfermetowało bo blg stoi od tygodnia. Rozumiem, że w przypadku pasteryzacji muszę dodać dedykowane drożdże (tak się niestety składa że mam tylko do wita). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Tomek74 ja jestem z Zabrza mogę spróbowac;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek74 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Tomek74 ja jestem z Zabrza mogę spróbowac;) Jak jesteś w stanie obiektywnie stwierdzić czy zlew, czy butelka to zapraszam :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zabutelkuj, jak to mówią na forum wylac zawsze zdarzysz;) a skąd z Zabrza jesteś? Może się okaże że w moim bloku mieszkasz ha ha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek74 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 (edytowane) Zabutelkuj, jak to mówią na forum wylac zawsze zdarzysz;) a skąd z Zabrza jesteś? Może się okaże że w moim bloku mieszkasz ha ha Od bloku trzymam się jak na razie z daleka :-) Maciejów. Co do wylewania to mi nie spieszno tylko szukam sposobu na podratowanie. Słabo zeszły drożdże (4Blg), myślałem np. o takim eksperymencie: ponowny mash out - co teoretycznie powinno zgładzić nieporządanych gości i ponowne dodanie drożdży w celu restartu całego procesu. Ale czy to ma sens? Edytowane 29 Sierpnia 2015 przez Tomek74 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Prawie codzień jestem na maciejowie więc można coś pomyśleć. Wydaje mi się że nie da zbyt wiele skoro jest już kwasek choć mogę się mylić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek74 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Prawie codzień jestem na maciejowie więc można coś pomyśleć. Wydaje mi się że nie da zbyt wiele skoro jest już kwasek choć mogę się mylić Hmmm. Jutro Cie nie będzie przypadkiem? Jutro wieczorem zamierzałem potencjalnie zlewać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek74 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zabutelkuj, jak to mówią na forum wylac zawsze zdarzysz;) a skąd z Zabrza jesteś? Może się okaże że w moim bloku mieszkasz ha ha Od bloku trzymam się jak na razie z daleka :-) Maciejów. Co do wylewania to mi nie spieszno tylko szukam sposobu na podratowanie. Słabo zeszły drożdże (4Blg), myślałem np. o takim eksperymencie: ponowny mash out - co teoretycznie powinno zgładzić nieporządanych gości i ponowne dodanie drożdży w celu restartu całego procesu. Ale czy to ma sens? Co do eksperymentu to chyba sam sobie odpowiem - to nie ma sensu. 1. Odparuję cały alkohol. 2. Będę miał brzeczkę 4Blg dla drożdżaków to pustynia. Słodzenie? I co z tego powstanie? Albo napój piwowy albo cuś :-) Może się mylę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
galmat7 Opublikowano 1 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 Czy z moim piwem jest ok? obawiam się trochę bo jest dosyć spokojnie, to dopiero moja druga warka, ale podczas pierwszej fermentacja przebiegała dużo bardziej gwałtownie.Jest to grodziskie z zestawu z Ba a obawiam się dlatego że drożdże dodałem dopiero na drugi dzień po warzeniu gdyż nie mogłem dostudzić a musiałem pilnie wyjść... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 1 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 Jak te jasne plamy to piana to jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_mowi Opublikowano 1 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 wszystko ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyncysz Opublikowano 6 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2015 (edytowane) Jak bardzo źle jest? Wygląda na zaczątki pleśni, szybko postępuje.. Jest jakiś ratunek? Piwo to mocna IPA 19BLG, 24L, foto zrobione jakies 14h po zadaniu drożdży. Edytowane 6 Września 2015 przez wyncysz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2015 Poczekaj kilka dni. Wygląda na początek fermentacji. Jak naprawdę to pleśń to po kilku dniach tez będzie lepiej widać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2015 Jak bardzo źle jest? Wygląda na zaczątki pleśni, szybko postępuje.. Jest jakiś ratunek? Piwo to mocna IPA 19BLG, 24L, foto zrobione jakies 14h po zadaniu drożdży. Jaka pleśń? To początek fermentacji, jeżeli natleniałeś porządnie piwo to takie właśnie placki zostają po tym jak piana już opadnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyncysz Opublikowano 6 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2015 Jak bardzo źle jest? Wygląda na zaczątki pleśni, szybko postępuje.. Jest jakiś ratunek? Piwo to mocna IPA 19BLG, 24L, foto zrobione jakies 14h po zadaniu drożdży. Jaka pleśń? To początek fermentacji, jeżeli natleniałeś porządnie piwo to takie właśnie placki zostają po tym jak piana już opadnie Dzięki za odpowiedzi. Napowietrzane było porządnie, tyle że te placki nie zostaly po opadnieciu piany lecz dopiero się tworzą. Na poprzednich warkach nic podobnego nie obserwowałem, dlatego podejrzewam najgorsze.. Podniosłeś mnie na duchu - czekamy na rozwój sytuacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 (edytowane) Moją pszenicę za długo trzymałem na burzliwej (około 1 miesiąc) wczoraj jak otworzyłem wiadro to zajechało delikatnie zgniłymi jajami (bardziej jajami niż kanałem) więc prawdopodobnie z tego co przeczytałem siarkowodór i niekoniecznie jest to infekcja. Ale zmartwiło mnie coś jeszcze to znaczy wg mojego balingometru blg zeszło do 0 (słownie: zero). Balingometr sprawdziłem w wodzie, jest ok. Mieliście taki przypadek czyli jaja oraz 0 blg razem? Te drożdże (WB-06) ponoć nisko odfermentowują, ale zeby aż tak? Dodam, że z wyglądu piwko ok. Edytowane 8 Września 2015 przez opeciarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Moją przenicę za długo trzymałem na burzliwej (około 1 miesiąc) wczoraj jak otworzyłem wiadro to zajechało delikatnie zgniłymi jajami (bardziej jajami niż kanałem) więc prawdopodobnie z tego co przeczytałem siarkowodór i niekoniecznie jest to infekcja. Ale zmartwiło mnie coś jeszcze to znaczy wg mojego balingometru blg zeszło do 0 (słownie: zero). Balingometr sprawdziłem w wodzie, jest ok. Mieliście taki przypadek czyli jaja oraz 0 blg razem? Te drożdże (WB-06) ponoć nisko odfermentowują, ale zeby aż tak? Dodam, że z wyglądu piwko ok. Sprawdź spławik na czystej wodzie o temp. 20 lub 16 stopni (w zależności jak masz wyskalowany, powinna być informacja). Jeśli jest 0, to wszystko w porządku. Ciesz się, że wiadra Ci nie zeżarły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 10 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2015 (edytowane) Cała skrzynka american wheat chmielonego na zimno tak wygląda Edytowane 10 Września 2015 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 10 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2015 Przy butelkowaniu było ok? Ile przed rozlewem chmieliłeś? PiotrekU 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2015 A smak i aromat? Bo to wygląda na drożdże jakby się piana ponownie zrobiła i zaczęła fermentacje plus jakieś osady z chmielin. Choć z drugiej strony wygląda jak glut pleśni... Miałem kiedyś całą warkę zainfekowaną lacto robi się błona jak na piwie tutaj nie ma jej bardziej taki glucik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 10 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2015 (edytowane) Przy butelkowaniu było ok? Ile przed rozlewem chmieliłeś?3 dni A smak i aromat? Bo to wygląda na drożdże jakby się piana ponownie zrobiła i zaczęła fermentacje plus jakieś osady z chmielin. Choć z drugiej strony wygląda jak glut pleśni... Miałem kiedyś całą warkę zainfekowaną lacto robi się błona jak na piwie tutaj nie ma jej bardziej taki glucik.Póki co nic nie czuje, bo solidnie dowaliłem citry, simcoe i cascade. Wystawie na parapet zobaczę jak się zachowuje w ciepłej temperaturze. Edytowane 10 Września 2015 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się