Junior87 Opublikowano 30 Pa藕dziernika 2023 Udost臋pnij Opublikowano 30 Pa藕dziernika 2023 Cze艣膰 chcia艂bym si臋 was poradzi膰 lub otrzyma膰 mentalne wsparcie 馃榿 wiem 偶e takich temat贸w by艂o i jest od groma ale po przeczytaniu wszystkich mam ju偶 m臋tlik w g艂owie. Ot贸偶 po wielu latach spe艂ni艂em swoje marzenie i zrobi艂em piwo (warzeniem nazwa膰 tego nie mo偶na 馃構) z brewkitu. Zakupi艂em gozdaw臋 German pils + s艂贸d jasny. Wed艂ug instrukcji i filmik贸w mia艂o by膰 szybko, 艂atwo i smacznie a ju偶 powoli tak nie jest... Pope艂ni艂em kilka b艂臋d贸w ale jako艣 tam si臋 to piwo robi. Na samym pocz膮tku wszystko wed艂ug instrukcji, woda + zagrzane s艂ody + woda + dro偶d偶e i czekamy. B艂膮d nr 1. Nie sprawdzi艂em temperatury na pocz膮tku ale na pewno by艂a powy偶ej 20* poniewa偶 bulte z wod膮 sta艂y w domu + zagrzany s艂贸d. B艂膮d nr. 2 nie sprawdzi艂em od razu BLG (dopiero po 2 dniach). Wiadro zostawione by艂o w temperaturze oko艂o 17* i fermentacja ruszy艂a dopiero po nieca艂ych 48h.... Wtedy sprawdzi艂em blg i wynosi艂o 11. Po 6 dniach zn贸w kontrola i pokaza艂o 8,5 blg, po 4 kolejnych 6,5 blg po czym piwo zacz臋艂o si臋 klarowa膰, piana zacz臋艂a opada膰. Po dw贸ch dniach zn贸w blg 6,5 i tutaj si臋 wystraszy艂em 偶e fermentacja mo偶e si臋 ju偶 zako艅czy艂a, BLG nie opada, przy wlewwniu do prob贸wki piwo lekko gazuje i jest dobre. Nie wiem czy butelkowa膰 ale przy takim wysokim blg nie wiem ile da膰 cukru na refermentacje i jeszcze milion pyta艅 czy temp. nie by艂a za niska itd. Przenios艂em wiadro do pomieszenia gdzie jest oko艂o 20, 21*, rurka co jaki艣 czas si臋 odzywa i dzisiejszy pomiar wskaza艂 blg na poziomie 5,5. Prosz臋 o porad臋 i wsparcie w mej niecierpliwo艣ci czy jeszcze zostawi膰 czy co艣 robi膰 dalej? Piwo nastawione 13.10, fermentacja ruszy艂a 15.10 a dzi艣 jest 30.10...sam nie wiem 馃榿 pozdrawiam聽 Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Koora Opublikowano 30 Pa藕dziernika 2023 Udost臋pnij Opublikowano 30 Pa藕dziernika 2023 Zostaw i sprawd藕 za 3 dni jak b臋dzie 5,5blg to w butelki. Junior87 1 Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Junior87 Opublikowano 30 Pa藕dziernika 2023 Autor Udost臋pnij Opublikowano 30 Pa藕dziernika 2023 Czym wtedy si臋 sugerowa膰 i jak obliczy膰 ile wtedy da膰 cukru?聽 Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Szumid艂o Opublikowano 30 Pa藕dziernika 2023 Udost臋pnij Opublikowano 30 Pa藕dziernika 2023 Na m贸j gust na pocz膮tku mia艂e艣 12 Blg jak piszesz, 偶e Ci d艂ugo startowa艂o. Na pewno musi Ci si臋 fermentacja zako艅czy膰 偶eby rozla膰 do butelek i zrobi膰 refermentacj臋... Kalkulator nagazowania:聽https://brewness.com/calculator/pl/carbonation Junior87 1 Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Reters Opublikowano 30 Pa藕dziernika 2023 Udost臋pnij Opublikowano 30 Pa藕dziernika 2023 Zostaw piwo na minimum 21 dni mi teraz 艣wi膮teczne piwo wznowi艂o fermentacj臋 po 22 dniach od nastawienia. Wiec szok. Wystarczy艂o podnie艣膰 temp. o1-2 stopnia. Nie potrzebnie grzebiesz w tym piwie i mierzysz co chwil臋 blg. Po 3 tygodniach mo偶na robi膰 pomiar. Chcesz to ryzykuj butelkowanie po 10 czy 14 dniach. To ju偶 Tw贸j wyb贸r. Junior87 1 Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Junior87 Opublikowano 30 Pa藕dziernika 2023 Autor Udost臋pnij Opublikowano 30 Pa藕dziernika 2023 W艂a艣nie nie chc臋 ryzykowa膰 dlatego pytam, musz臋 odstawi膰 niecierpliwo艣膰 馃構 na filmikach i przepisach wszystko jest pokazane ale brak niekt贸rych rzeczy.聽 Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Reters Opublikowano 30 Pa藕dziernika 2023 Udost臋pnij Opublikowano 30 Pa藕dziernika 2023 Zdecydowanie tak. W piwowarstwie domowym to z艂y doradca馃槈 Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Ununul Opublikowano 30 Pa藕dziernika 2023 Udost臋pnij Opublikowano 30 Pa藕dziernika 2023 Jak pobra艂e艣 pr贸bk臋 i by艂o gazowane i widzia艂e艣 wyra藕nie, 偶e jest du偶o b膮belk贸w w prob贸wce to jeszcze jeszcze. Z tego co m贸wisz fermentacja idzie ksi膮偶kowo. Na pocz膮tku mia艂e艣 tzw. lag-faz臋. To jest normalne, kom贸rki dro偶d偶owe adaptuj膮 si臋 do 艣rodowiska fermentacji, przygotowuj膮 swoje b艂ony kom贸rkowe do podzia艂u. P贸藕niej dopiero jest faza wyk艂adniczego wzrostu i w艂a艣ciwa faza fermentacji. Zapisuj wszystkie spostrze偶enia. I kup sobie ksi膮偶k臋, ucz si臋 o fermentacji :). Reters i Junior87 1 1 Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Rheged Opublikowano 31 Pa藕dziernika 2023 Udost臋pnij Opublikowano 31 Pa藕dziernika 2023 Jeszcze pytanie, czy dro偶d偶e z brewkitu by艂y? Je艣li tak i to s膮 dro偶d偶e Gozdawy, to po pierwsze mo偶e by膰 ich za ma艂o na 20 litr贸w warki, a po drugie to na pewno s膮 w s艂abej kondycji. Mi te偶 tak fermentowa艂y do po艂owy. To w sumie normalne, piwo na pewno wyjdzie, nie b贸j nic. Jak fermentacja stanie, to w butelki. Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Junior87 Opublikowano 31 Pa藕dziernika 2023 Autor Udost臋pnij Opublikowano 31 Pa藕dziernika 2023 Tak brewkit i dro偶d偶e z gozdawy, zobaczymy co b臋dzie jak na razie mi smakuje 馃榿 kurde rzuci艂em si臋 a podobno Gozdawa nie jest taka dobra (cho膰 produkcja w moim mie艣cie).聽 Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
wizi Opublikowano 31 Pa藕dziernika 2023 Udost臋pnij Opublikowano 31 Pa藕dziernika 2023 Wszystkie brewkity s膮 do kitu jak nie kontroluje si臋 temperatury fermentacji. Przy dobrze prowadzonym procesie mo偶na zrobi膰 przyzwoite piwo na brewkicie, kilogramie cukru i dro偶d偶ach do艂膮czonych do zestawu. Cho膰 od razu zaznaczam, 偶e nie ka偶dy styl Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Junior87 Opublikowano 31 Pa藕dziernika 2023 Autor Udost臋pnij Opublikowano 31 Pa藕dziernika 2023 Stan na dzie艅 dzisiejszy. Wydaje mi si臋 偶e lepiej zacz膮膰 od brewkitu ni偶 standardowego warzenia.聽 Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Junior87 Opublikowano 17 Listopada 2023 Autor Udost臋pnij Opublikowano 17 Listopada 2023 Witam ponownie, dzi臋ki wam uzbroi艂em si臋 w cierpliwo艣膰 i czeka艂em pe艂ny miesi膮c i dopiero wtedy piwo wed艂ug wskaza艅 zako艅czy艂o fermentacj臋. Wczoraj doda艂em cukier na refermentacj臋 i zabutelkowane. Niestety zawsze musi by膰 pierwszy raz wi臋c pierwsze piwo, pierwsze butelkowanie i pierwsze straty... Strzeli艂a szyjka butelki, na szcz臋艣cie tylko jedna 馃槈聽 聽 Teraz czekamy znowu... A fermentory stoj膮 puste.... 馃 Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 17 Listopada 2023 Udost臋pnij Opublikowano 17 Listopada 2023 38 minut temu, Junior87 napisa艂(a): Strzeli艂a szyjka butelki, Ta kapslownica to Eterna? Obstawiam, 偶e butelka musia艂a by膰 naruszona wcze艣niej, bo na kilkaset zakapslowanych butelek Etern膮 nigdy mi si臋 to nie zdarzy艂o.聽 聽 Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Junior87 Opublikowano 17 Listopada 2023 Autor Udost臋pnij Opublikowano 17 Listopada 2023 Tak eterna, najwyra藕niej butelka by艂a wadliwa, og贸lnie to pierwszy raz butelkowa艂em i jedne sz艂y l偶ej, drugie ci臋偶ej i tak przez my艣l przemkn臋艂o mi: ciekawe kiedy co艣 jeb..ie i ile ludzie potracili piw przy tej czynno艣ci... A za kilka chwil by艂o puk... 馃ぃ Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Reters Opublikowano 17 Listopada 2023 Udost臋pnij Opublikowano 17 Listopada 2023 Widzisz jak to r贸偶nie. Etren膮 zabutelkowa艂em ju偶 oko艂o 400 butelek szczerze to przy 偶adnej nie mia艂em problemu. Oczywi艣cie cz臋艣膰 stawia troszk臋 wi臋kszy op贸r(zale偶nie od kszta艂tu szyjki) Tylko wa偶ne j膮 potraktowa膰 wd40 w miejscach gdzie s膮 ruchome elementy. Chodzi zdecydowanie lepiej. Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Junior87 Opublikowano 18 Grudnia 2023 Autor Udost臋pnij Opublikowano 18 Grudnia 2023 No i pijemy 馃槒 czy jestem zadowolony? P贸艂 na p贸艂. Troch臋 s艂abo nagazowane, piany praktycznie brak, w smaku hmmm jako艣 w pami臋ci mam inne wzorce pilsa. 艁yk i smak piwa po czym robi si臋 g艂adko na j臋zyku i wchodzi gorycz, ale taka o plastikowym smaku. Na plus 偶e da si臋 wypi膰, nie by艂o granat贸w, nie by艂o zaka偶enia. Jak 偶em se narobi艂 to se wypije.聽 Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Reters Opublikowano 18 Grudnia 2023 Udost臋pnij Opublikowano 18 Grudnia 2023 (edytowane) Wzi膮艂e艣 si臋 na pocz膮tek za jeden z trudniejszych styli. Rok robi臋 piwa z brewkit贸w i zrobi艂em z 2-3 lagery fermentowane w 16-17 stopniach i jednego na lutrze w 30 stopniach. Do tego parzenie s艂od贸w i chmielenie na ciep艂o. I co? I lipa:) Posmaki kwiatowe jakie艣 jab艂kowe itp. W tym stylu nie dopuszczalne. 聽 Dopiero nie dawno kupi艂em ch艂odziark臋 do wina. Przy艂o偶y艂em si臋 bardziej do temperatury fermentacji oraz dro偶d偶ak贸w W34/70 i ca艂膮 burzliw膮 poprowadzi艂em w 8 stopniach + mini zacieranie 1kg s艂odu pilzne艅skiego + negatywna pr贸ba jodowa. I co? I po 25 dniach w smaku bez por贸wnania, ni偶 na wysokich temperaturach. Aczkolwiek ju偶 wiem, 偶e ten styl nie jest prosty. Mam na my艣li oczywi艣cie smak top lagera czy pilznera. Jeszcze mnie czeka sporo warek tego stylu, 偶eby smakowa艂 tak jak to widz臋馃槈 聽 I przyznam racj臋 tutaj ludziom co jednak proponuj膮 zacieranie. A jak juz brewkity to mus najlepszej jako艣ci ekstrakty zamiast cukru oraz parzenie s艂od贸w specjalnych lub jeszcze lepiej mini zacieranie jak to ostatnie premierowe u mnie. I te偶 dobrze troszk臋 chmielu doda膰 przy nastawianiu tak do 70 stopni i z 20 min zaparzy膰. I oczywi艣cie dro偶d偶e dokupi膰 najlepszej jako艣ci do danego stylu. Te z puchy bym sobie odpu艣ci艂. Edytowane 18 Grudnia 2023 przez Reters kondzik88 i Junior87 2 Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
kondzik88 Opublikowano 12 Grudnia 2024 Udost臋pnij Opublikowano 12 Grudnia 2024 W dniu 18.12.2023 o 23:45, Reters napisa艂(a): Wzi膮艂e艣 si臋 na pocz膮tek za jeden z trudniejszych styli. Rok robi臋 piwa z brewkit贸w i zrobi艂em z 2-3 lagery fermentowane w 16-17 stopniach i jednego na lutrze w 30 stopniach. Do tego parzenie s艂od贸w i chmielenie na ciep艂o. I co? I lipa:) Posmaki kwiatowe jakie艣 jab艂kowe itp. W tym stylu nie dopuszczalne. 聽 Dopiero nie dawno kupi艂em ch艂odziark臋 do wina. Przy艂o偶y艂em si臋 bardziej do temperatury fermentacji oraz dro偶d偶ak贸w W34/70 i ca艂膮 burzliw膮 poprowadzi艂em w 8 stopniach + mini zacieranie 1kg s艂odu pilzne艅skiego + negatywna pr贸ba jodowa. I co? I po 25 dniach w smaku bez por贸wnania, ni偶 na wysokich temperaturach. Aczkolwiek ju偶 wiem, 偶e ten styl nie jest prosty. Mam na my艣li oczywi艣cie smak top lagera czy pilznera. Jeszcze mnie czeka sporo warek tego stylu, 偶eby smakowa艂 tak jak to widz臋馃槈 聽 I przyznam racj臋 tutaj ludziom co jednak proponuj膮 zacieranie. A jak juz brewkity to mus najlepszej jako艣ci ekstrakty zamiast cukru oraz parzenie s艂od贸w specjalnych lub jeszcze lepiej mini zacieranie jak to ostatnie premierowe u mnie. I te偶 dobrze troszk臋 chmielu doda膰 przy nastawianiu tak do 70 stopni i z 20 min zaparzy膰. I oczywi艣cie dro偶d偶e dokupi膰 najlepszej jako艣ci do danego stylu. Te z puchy bym sobie odpu艣ci艂. Witam, mam kilka pyta艅 odno艣nie chmielenia. Mam za sob膮 kilka piw z brewkitu. Najlepsze jakie mi wysz艂o to milk stout, kt贸re moja 偶ona uwielbia. Chcia艂bym wskoczy膰 poziom wy偶ej i zamierzam wykona膰 samodzielne chmielenie. Chcia艂bym zrobi膰 lagera, mam akurat 2 lod贸wki wolne, dokupilbym sterownik do utrzymania odpowiedniej temperatury (10-12 stopni) mam聽 w zamy艣le 3 sposoby, kt贸ry by艂by najlepszy?? 1. Ekstrakt s艂odowy nachmielony (np german lager) + ekstrakt niechmielony聽 2. 2 x ekstrakt s艂odowy niechmielony. Samodzielne chmielenie 3. Ekstrakt s艂odowy nachmielony + ekstrakt s艂odowy niechmielony plus dodatkowe chmielenie Pozdrawiam Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Reters Opublikowano 12 Grudnia 2024 Udost臋pnij Opublikowano 12 Grudnia 2024 (edytowane) Ja u偶ywam pewnej winiarki od ponad roku i to jest super zakup. Temp. ustawia sie na panelu 5-20 stopni.聽 Wygl膮da 艣licznie w pokoju, histereza akurat, po prostu rewelacja. Troch臋 kosztowa艂a, jednak op艂aci艂o si臋:) 聽 Co do lagera. Sam mam teraz nastawionego pilznera z przepis贸w i opis贸w tutaj ludzi, na co zwraca膰 uwag臋 itp. Oj trudny styl. Jako艣 2-3 zrobi艂em do tej pory i to jeszcze nie jest to co bym chcia艂. Ciekawe jak ten wyjdzie. Pierwsze piwo na starterze, p艂ynne dro偶d偶e WLP. Temp. fermentacji kontrolowana chyba w 110%;) 呕e lepiej si臋 nie da;) 聽 Ja akurat mam garnek w tym momencie tylko 15 litrowy i powiem Ci 偶e od kilku piw robi臋 tak 偶e ko艂o 4 kilo zacieram s艂od贸w + zawsze 1 szt ekstrakt s艂odowy czy p艂ynny czy jasny Bruntala lub Wes. Reszta wszystko jak pe艂ne zacieranie(gotowanie, chmielenie, filtracja itp) 聽 Chmielenie klasycznie ze s艂od贸w zacieranych. Ekstrakt dodaj臋 na drugi dzie艅 jak sch艂odz臋 brzeczk臋 w winiarce. Ekstrakt mieszam z wod膮 o temp. pokojowej z zachowaniem sterylno艣ci. Nie gotuj臋 go. 聽 Obcyka艂em si臋 w takim sposobie i ostatnie 2-3 piwka ciemne wysz艂y super. Chocia偶 jednak podstawa to traktowanie dro偶d偶y odpowiednie ich zadanie, 偶eby mia艂y super warunki i by艂a ich odpowiednia ilo艣膰. 聽 Za jaki艣 czas dokupi臋 garnek 30l i raczej przejd臋 na piwa ju偶 w 100% ze s艂od贸w;) 聽 Na ten moment wybra艂 bym 2 lub 3. Sporo piw kiedy艣 zrobi艂em w systemie 3-ki. Brewkit jest na chmielony wi臋c po prostu parzy艂em chmiel w oko艂o 70-78 stopniach (hop stand) czasami dobry spos贸b. Mi si臋 sprawdzi艂. I filtracja. Ja u偶ywam sprawdzonego sita do w臋gla aktywnego. I zn贸w sprawdza si臋 od 2 lat rewelacyjnie. Piwka klarowne zale偶nie od stylu. Edytowane 12 Grudnia 2024 przez Reters Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
punix Opublikowano 12 Grudnia 2024 Udost臋pnij Opublikowano 12 Grudnia 2024 2 godziny temu, kondzik88 napisa艂(a): Witam, mam kilka pyta艅 odno艣nie chmielenia. Mam za sob膮 kilka piw z brewkitu. Najlepsze jakie mi wysz艂o to milk stout, kt贸re moja 偶ona uwielbia. Chcia艂bym wskoczy膰 poziom wy偶ej i zamierzam wykona膰 samodzielne chmielenie. Chcia艂bym zrobi膰 lagera, mam akurat 2 lod贸wki wolne, dokupilbym sterownik do utrzymania odpowiedniej temperatury (10-12 stopni) mam聽 w zamy艣le 3 sposoby, kt贸ry by艂by najlepszy?? 1. Ekstrakt s艂odowy nachmielony (np german lager) + ekstrakt niechmielony聽 2. 2 x ekstrakt s艂odowy niechmielony. Samodzielne chmielenie 3. Ekstrakt s艂odowy nachmielony + ekstrakt s艂odowy niechmielony plus dodatkowe chmielenie Pozdrawiam 聽 Je艣li tylko masz mo偶liwo艣膰 (odpowiednio du偶y garnek, gotowanie), to wybierz opcj臋 nr 2. Masz mo偶liwo艣膰 dopasowania piwa do swoich potrzeb, do tego po膰wiczy膰 schemat chmielenia Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
fotohobby Opublikowano 12 Grudnia 2024 Udost臋pnij Opublikowano 12 Grudnia 2024 3 godziny temu, kondzik88 napisa艂(a): Witam, mam kilka pyta艅 odno艣nie chmielenia. Mam za sob膮 kilka piw z brewkitu. Najlepsze jakie mi wysz艂o to milk stout, kt贸re moja 偶ona uwielbia. Chcia艂bym wskoczy膰 poziom wy偶ej i zamierzam wykona膰 samodzielne chmielenie. Chcia艂bym zrobi膰 lagera, mam akurat 2 lod贸wki wolne, dokupilbym sterownik do utrzymania odpowiedniej temperatury (10-12 stopni) mam聽 w zamy艣le 3 sposoby, kt贸ry by艂by najlepszy?? 1. Ekstrakt s艂odowy nachmielony (np german lager) + ekstrakt niechmielony聽 2. 2 x ekstrakt s艂odowy niechmielony. Samodzielne chmielenie 3. Ekstrakt s艂odowy nachmielony + ekstrakt s艂odowy niechmielony plus dodatkowe chmielenie Pozdrawiam Opcja nr 2. Sam wybierzesz chmiele, sam ustawisz sobie po偶膮dane IBU Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
kondzik88 Opublikowano 12 Grudnia 2024 Udost臋pnij Opublikowano 12 Grudnia 2024 4 godziny temu, Reters napisa艂(a): Ja u偶ywam pewnej winiarki od ponad roku i to jest super zakup. Temp. ustawia sie na panelu 5-20 stopni.聽 Wygl膮da 艣licznie w pokoju, histereza akurat, po prostu rewelacja. Troch臋 kosztowa艂a, jednak op艂aci艂o si臋:) 聽 Co do lagera. Sam mam teraz nastawionego pilznera z przepis贸w i opis贸w tutaj ludzi, na co zwraca膰 uwag臋 itp. Oj trudny styl. Jako艣 2-3 zrobi艂em do tej pory i to jeszcze nie jest to co bym chcia艂. Ciekawe jak ten wyjdzie. Pierwsze piwo na starterze, p艂ynne dro偶d偶e WLP. Temp. fermentacji kontrolowana chyba w 110%;) 呕e lepiej si臋 nie da;) 聽 Ja akurat mam garnek w tym momencie tylko 15 litrowy i powiem Ci 偶e od kilku piw robi臋 tak 偶e ko艂o 4 kilo zacieram s艂od贸w + zawsze 1 szt ekstrakt s艂odowy czy p艂ynny czy jasny Bruntala lub Wes. Reszta wszystko jak pe艂ne zacieranie(gotowanie, chmielenie, filtracja itp) 聽 Chmielenie klasycznie ze s艂od贸w zacieranych. Ekstrakt dodaj臋 na drugi dzie艅 jak sch艂odz臋 brzeczk臋 w winiarce. Ekstrakt mieszam z wod膮 o temp. pokojowej z zachowaniem sterylno艣ci. Nie gotuj臋 go. 聽 Obcyka艂em si臋 w takim sposobie i ostatnie 2-3 piwka ciemne wysz艂y super. Chocia偶 jednak podstawa to traktowanie dro偶d偶y odpowiednie ich zadanie, 偶eby mia艂y super warunki i by艂a ich odpowiednia ilo艣膰. 聽 Za jaki艣 czas dokupi臋 garnek 30l i raczej przejd臋 na piwa ju偶 w 100% ze s艂od贸w;) 聽 Na ten moment wybra艂 bym 2 lub 3. Sporo piw kiedy艣 zrobi艂em w systemie 3-ki. Brewkit jest na chmielony wi臋c po prostu parzy艂em chmiel w oko艂o 70-78 stopniach (hop stand) czasami dobry spos贸b. Mi si臋 sprawdzi艂. I filtracja. Ja u偶ywam sprawdzonego sita do w臋gla aktywnego. I zn贸w sprawdza si臋 od 2 lat rewelacyjnie. Piwka klarowne zale偶nie od stylu. 聽 Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
kondzik88 Opublikowano 12 Grudnia 2024 Udost臋pnij Opublikowano 12 Grudnia 2024 @Reters widzia艂em Twoja winiark臋, jest super. Sporo Twoich post贸w przeczyta艂em. Mam garnek 40 l emaliowy oraz taboret gazowy. Aktualnie jestem w trakcie kompletowania sprz臋tu, nied艂ugo 艢wi臋ta wi臋c pod choink膮 znajd臋 ch艂odnice zanurzeniow膮. Pierwsze piwka z puszki robi艂em wed艂ug instrukcji producenta, teraz ju偶 wiem 偶e spoooooorooo b艂臋d贸w pope艂ni艂em. Du偶o nauki przede mn膮 i mam nadziej臋 偶e kolejne Warki b臋d膮 o niebo lepsze. Aktualnie robi臋 dark stout od Coopers na dro偶d偶ach US 05 z dodatkiem 500 g laktozy. Temp fermentacji oko艂o 16 stopni. B臋d臋 musia艂 zg艂臋bi膰 wiedz臋 na temat chmielenia i po 艣wi臋tach mam nadziej臋 偶e ju偶 uda si臋 zrobi膰 pierwsze piwko z samodzielnym chmieleniem Reters 1 Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Reters Opublikowano 12 Grudnia 2024 Udost臋pnij Opublikowano 12 Grudnia 2024 Super. Jak chocia偶 troch臋 Ci pomog臋 czy innym to czysta przyjemno艣膰. Na pocz膮tku kilka os贸b z tego forum mi bardzo pomog艂o i cz艂owiek jest wdzi臋czny. Jednak tak, do艣wiadczenie, wyci膮ganie wniosk贸w z b艂臋d贸w i s艂uchanie si臋 ludzi kt贸rzy maj膮 poj臋cie o piwie domowym i b臋dziemy coraz lepsi. Cz臋艣ci os贸b piszesz wskaz贸wki a oni i tak te same b艂臋dy pope艂niaj膮 bo wiedz膮 lepiej, jednak to nie o to w tym wszystkim chodzi. Coopersa bardzo dobrze wspominam. Super piwko mi wysz艂o kilka miesi臋cy temu z puchy Australian Pale Ale od nich. Jedno z lepszych moich. Stouty, Dark Ale, Portery to s膮 dobre piwka od nich. Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj si臋Zaloguj si臋
Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.
Zaloguj si臋