Skocz do zawarto艣ci

Brewkit Gozdawa, BLG powoli spada


Junior87

Rekomendowane odpowiedzi

Cze艣膰 chcia艂bym si臋 was poradzi膰 lub otrzyma膰 mentalne wsparcie 馃榿 wiem 偶e takich temat贸w by艂o i jest od groma ale po przeczytaniu wszystkich mam ju偶 m臋tlik w g艂owie. Ot贸偶 po wielu latach spe艂ni艂em swoje marzenie i zrobi艂em piwo (warzeniem nazwa膰 tego nie mo偶na 馃構) z brewkitu. Zakupi艂em gozdaw臋 German pils + s艂贸d jasny. Wed艂ug instrukcji i filmik贸w mia艂o by膰 szybko, 艂atwo i smacznie a ju偶 powoli tak nie jest... Pope艂ni艂em kilka b艂臋d贸w ale jako艣 tam si臋 to piwo robi. Na samym pocz膮tku wszystko wed艂ug instrukcji, woda + zagrzane s艂ody + woda + dro偶d偶e i czekamy. B艂膮d nr 1. Nie sprawdzi艂em temperatury na pocz膮tku ale na pewno by艂a powy偶ej 20* poniewa偶 bulte z wod膮 sta艂y w domu + zagrzany s艂贸d. B艂膮d nr. 2 nie sprawdzi艂em od razu BLG (dopiero po 2 dniach). Wiadro zostawione by艂o w temperaturze oko艂o 17* i fermentacja ruszy艂a dopiero po nieca艂ych 48h.... Wtedy sprawdzi艂em blg i wynosi艂o 11. Po 6 dniach zn贸w kontrola i pokaza艂o 8,5 blg, po 4 kolejnych 6,5 blg po czym piwo zacz臋艂o si臋 klarowa膰, piana zacz臋艂a opada膰. Po dw贸ch dniach zn贸w blg 6,5 i tutaj si臋 wystraszy艂em 偶e fermentacja mo偶e si臋 ju偶 zako艅czy艂a, BLG nie opada, przy wlewwniu do prob贸wki piwo lekko gazuje i jest dobre. Nie wiem czy butelkowa膰 ale przy takim wysokim blg nie wiem ile da膰 cukru na refermentacje i jeszcze milion pyta艅 czy temp. nie by艂a za niska itd. Przenios艂em wiadro do pomieszenia gdzie jest oko艂o 20, 21*, rurka co jaki艣 czas si臋 odzywa i dzisiejszy pomiar wskaza艂 blg na poziomie 5,5. Prosz臋 o porad臋 i wsparcie w mej niecierpliwo艣ci czy jeszcze zostawi膰 czy co艣 robi膰 dalej? Piwo nastawione 13.10, fermentacja ruszy艂a 15.10 a dzi艣 jest 30.10...sam nie wiem 馃榿 pozdrawiam聽

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Na m贸j gust na pocz膮tku mia艂e艣 12 Blg jak piszesz, 偶e Ci d艂ugo startowa艂o. Na pewno musi Ci si臋 fermentacja zako艅czy膰 偶eby rozla膰 do butelek i zrobi膰 refermentacj臋... Kalkulator nagazowania:聽https://brewness.com/calculator/pl/carbonation

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Zostaw piwo na minimum 21 dni mi teraz 艣wi膮teczne piwo wznowi艂o fermentacj臋 po 22 dniach od nastawienia. Wiec szok. Wystarczy艂o podnie艣膰 temp. o1-2 stopnia. Nie potrzebnie grzebiesz w tym piwie i mierzysz co chwil臋 blg. Po 3 tygodniach mo偶na robi膰 pomiar. Chcesz to ryzykuj butelkowanie po 10 czy 14 dniach. To ju偶 Tw贸j wyb贸r.

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Jak pobra艂e艣 pr贸bk臋 i by艂o gazowane i widzia艂e艣 wyra藕nie, 偶e jest du偶o b膮belk贸w w prob贸wce to jeszcze jeszcze. Z tego co m贸wisz fermentacja idzie ksi膮偶kowo. Na pocz膮tku mia艂e艣 tzw. lag-faz臋. To jest normalne, kom贸rki dro偶d偶owe adaptuj膮 si臋 do 艣rodowiska fermentacji, przygotowuj膮 swoje b艂ony kom贸rkowe do podzia艂u. P贸藕niej dopiero jest faza wyk艂adniczego wzrostu i w艂a艣ciwa faza fermentacji. Zapisuj wszystkie spostrze偶enia. I kup sobie ksi膮偶k臋, ucz si臋 o fermentacji :).

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Jeszcze pytanie, czy dro偶d偶e z brewkitu by艂y? Je艣li tak i to s膮 dro偶d偶e Gozdawy, to po pierwsze mo偶e by膰 ich za ma艂o na 20 litr贸w warki, a po drugie to na pewno s膮 w s艂abej kondycji. Mi te偶 tak fermentowa艂y do po艂owy. To w sumie normalne, piwo na pewno wyjdzie, nie b贸j nic. Jak fermentacja stanie, to w butelki.

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Wszystkie brewkity s膮 do kitu jak nie kontroluje si臋 temperatury fermentacji. Przy dobrze prowadzonym procesie mo偶na zrobi膰 przyzwoite piwo na brewkicie, kilogramie cukru i dro偶d偶ach do艂膮czonych do zestawu. Cho膰 od razu zaznaczam, 偶e nie ka偶dy styl

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

  • 3 tygodnie p贸藕niej...

Witam ponownie, dzi臋ki wam uzbroi艂em si臋 w cierpliwo艣膰 i czeka艂em pe艂ny miesi膮c i dopiero wtedy piwo wed艂ug wskaza艅 zako艅czy艂o fermentacj臋. Wczoraj doda艂em cukier na refermentacj臋 i zabutelkowane. Niestety zawsze musi by膰 pierwszy raz wi臋c pierwsze piwo, pierwsze butelkowanie i pierwsze straty... Strzeli艂a szyjka butelki, na szcz臋艣cie tylko jedna 馃槈IMG_20231116_103716.thumb.jpg.ad4fe08aec333cb993b29893bdaea4c3.jpgIMG_20231116_103808.thumb.jpg.617e5afb1c397b06cbed4f424ada26e5.jpg

Teraz czekamy znowu... A fermentory stoj膮 puste.... 馃

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Tak eterna, najwyra藕niej butelka by艂a wadliwa, og贸lnie to pierwszy raz butelkowa艂em i jedne sz艂y l偶ej, drugie ci臋偶ej i tak przez my艣l przemkn臋艂o mi: ciekawe kiedy co艣 jeb..ie i ile ludzie potracili piw przy tej czynno艣ci... A za kilka chwil by艂o puk... 馃ぃ

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Widzisz jak to r贸偶nie. Etren膮 zabutelkowa艂em ju偶 oko艂o 400 butelek szczerze to przy 偶adnej nie mia艂em problemu. Oczywi艣cie cz臋艣膰 stawia troszk臋 wi臋kszy op贸r(zale偶nie od kszta艂tu szyjki) Tylko wa偶ne j膮 potraktowa膰 wd40 w miejscach gdzie s膮 ruchome elementy. Chodzi zdecydowanie lepiej.

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

  • 1 miesi膮c temu...

No i pijemy 馃槒 czy jestem zadowolony? P贸艂 na p贸艂. Troch臋 s艂abo nagazowane, piany praktycznie brak, w smaku hmmm jako艣 w pami臋ci mam inne wzorce pilsa. 艁yk i smak piwa po czym robi si臋 g艂adko na j臋zyku i wchodzi gorycz, ale taka o plastikowym smaku. Na plus 偶e da si臋 wypi膰, nie by艂o granat贸w, nie by艂o zaka偶enia. Jak 偶em se narobi艂 to se wypije.聽

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Wzi膮艂e艣 si臋 na pocz膮tek za jeden z trudniejszych styli. Rok robi臋 piwa z brewkit贸w i zrobi艂em z 2-3 lagery fermentowane w 16-17 stopniach i jednego na lutrze w 30 stopniach. Do tego parzenie s艂od贸w i chmielenie na ciep艂o. I co? I lipa:) Posmaki kwiatowe jakie艣 jab艂kowe itp. W tym stylu nie dopuszczalne.

Dopiero nie dawno kupi艂em ch艂odziark臋 do wina. Przy艂o偶y艂em si臋 bardziej do temperatury fermentacji oraz dro偶d偶ak贸w W34/70 i ca艂膮 burzliw膮 poprowadzi艂em w 8 stopniach + mini zacieranie 1kg s艂odu pilzne艅skiego + negatywna pr贸ba jodowa. I co? I po 25 dniach w smaku bez por贸wnania, ni偶 na wysokich temperaturach. Aczkolwiek ju偶 wiem, 偶e ten styl nie jest prosty. Mam na my艣li oczywi艣cie smak top lagera czy pilznera. Jeszcze mnie czeka sporo warek tego stylu, 偶eby smakowa艂 tak jak to widz臋馃槈

I przyznam racj臋 tutaj ludziom co jednak proponuj膮 zacieranie. A jak juz brewkity to mus najlepszej jako艣ci ekstrakty zamiast cukru oraz parzenie s艂od贸w specjalnych lub jeszcze lepiej mini zacieranie jak to ostatnie premierowe u mnie. I te偶 dobrze troszk臋 chmielu doda膰 przy nastawianiu tak do 70 stopni i z 20 min zaparzy膰. I oczywi艣cie dro偶d偶e dokupi膰 najlepszej jako艣ci do danego stylu. Te z puchy bym sobie odpu艣ci艂.

Edytowane przez Reters
Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.