Mikul Opublikowano 26 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia Mój nie ma;) więc postaram sie go trzymać blisko dna ale tak aby go nie dotykał. W przyszłości sprawie sobie coś fajniejszego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 27 Stycznia Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia Jeśli w trakcie whirpoola temperatura brzeczki spadnie do 72 zamiast 80'C, to nic się nie stanie. Wątpię że dałoby radę wyczuć różnicę, zwłaszcza w warunkach domowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikul Opublikowano 25 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca Hey, I pierwsza warka wylądowała w wiadrze. Obawiam sie raczej że bedzie niepijalna🤣 Kilejna na pewno zostanie wykonana standardową metodą zamiast BIAB, a dlaczego info z pytaniami do bardziej doświadczonych poniżej: 1. Zgodnie z obliczeniami i odczytami po gotowaniu zostało mi 14,5 brzeczki. Czystego materialu zostalo mi 8L(ponizej oczekiwań) zostalo z 6l mułu... Po meczarniach przez 2h odkażonym sitkiem kuchennym debilem do 10l, mętnej jak błoto brzeczki. Macie jakiś sposób żeby mocniej na dnie ubił się ten osad? 2. Czy część mułu która na pewno dostała się przez sito do brzeczki wprowadzi mocno niechciane absmaki po fermentacji? 3 czym polecacie filtrować w metodzie standardowej? Niektórzy robią wężykiem a inni polecają worek filtracyjny. Fermentuje w 15 stopniach otoczenia i w takiej temp też zadałem drożdże nottingamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 25 Marca Udostępnij Opublikowano 25 Marca Robię BIAB , i nie przejmuję zbytnio się osadami, wysładzam wór we wiadrze, wydajność jest ok. Wyciągasz wór czekasz aż nadmiar odkapie, wór do wiadra z kranikiem wysladzanie. Po gotowaniu i zamieszaniu zostaw na minimum 20 minut większość powinna opaść, a z góry zdekantujesz klar. Ja do fermentora staram się nie zassać tylko chmielin. Muł zawsze podczas fermentacji zbija się na dnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikul Opublikowano 25 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 8 minut temu, Koora napisał(a): Robię BIAB , i nie przejmuję zbytnio się osadami, wysładzam wór we wiadrze, wydajność jest ok. Wyciągasz wór czekasz aż nadmiar odkapie, wór do wiadra z kranikiem wysladzanie. Po gotowaniu i zamieszaniu zostaw na minimum 20 minut większość powinna opaść, a z góry zdekantujesz klar. Ja do fermentora staram się nie zassać tylko chmielin. Muł zawsze podczas fermentacji zbija się na dnie. To chyba brakło mi tych 20 minut ;D za szybki byłem. Schłodziłem do 16 stopni i zacząłem zlewać powoli. No kiepska wydajność miałem, jakieś 50% ale na to bylem przygotowany. Ale z tym mułem to i chmieliny się pewnie dostają jak to wszystko razem sie wymiesza. To było tak geste że potrafiło zatkać sito fi30cm:D Wysładzasz zalewając worek 5-6 litrami wody w innym fermentorze czy jakiś inny sposób masz? Na logikę brzeczka po wyslodzeniu będzie miała mniej blg niż przednia, wiec wtedy uzyskam chyba troche mniej blg końcowego (mam racje?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 25 Marca Udostępnij Opublikowano 25 Marca (edytowane) Wsadzam wór w wiadro z kranikiem, i wysładzam okolo 15 litrami , a stosunek wody do zasypu 3,5l na kg. Po wysladzaniu ma mniej blg ,ale finalnie wzrasta tobie wydajność i zawsze możesz odparować. Kiedyś próbowałem zawrocić cała brzeczkę przez wór. Ale było to czasochłonne i drugi raz już nigdy się nie bawiłem. Edytowane 25 Marca przez Koora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikul Opublikowano 26 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 10 godzin temu, Koora napisał(a): Wsadzam wór w wiadro z kranikiem, i wysładzam okolo 15 litrami , a stosunek wody do zasypu 3,5l na kg. Po wysladzaniu ma mniej blg ,ale finalnie wzrasta tobie wydajność i zawsze możesz odparować. Kiedyś próbowałem zawrocić cała brzeczkę przez wór. Ale było to czasochłonne i drugi raz już nigdy się nie bawiłem. Czyli taki nie do końca biab robisz:) ja dalem 20l wody do zacierania i w ogóle nie wysladzalem (zacierałem w pełnej objętości). Moze faktycznie spróbuje kolejnym razem twojego sposobu. Wysladzasz przez worek bez wężyka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikul Opublikowano 28 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia Cześć ponownie, dzisiaj zlewalem pierwsza warke do butelki efekt nie jest taki jak chciałem:)/ podczas zlewania mocno wyczuwalne nuty alkoholowe. Coś jak tatra ze sklepu. Generalnie piwo było by ok. Gdyby było bardziej pełne. Poradzicie co zmienić w poniższej recepturze aby piwo bylo bardziej pełne ( takie biszkoptowe jak to mówi moja luba)? Receptura piwa które ostatecznie zostało wykonane: Słód: 3kg.pilsnenski 0.25 carahell Zacieranie 67 stopni - temp niestety uciekała. Po 30 minutach moj garnek stracił temp do 62 i ponownie grzałem do 67 i pozostawiłem na 30 min. Chmiele: Hallertau mittelfruh 50g wrzucone na 60 i 15 min. Fermentacja: lallemand nottingam. Temp otoczenia 15 stopni przez 12 dni, później przeniesione na 18 dni do pokojowej, ciągle w jednym wiadrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 28 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia (edytowane) Zmień 0,25 pilzneńskiego na 0,25 dextrin malt, zacieraj w 68C, fermentuj w 15 cztery-pięc dni, potem 18 kolejne cztery i pokojowa przez tydzień Edytowane 28 Kwietnia przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikul Opublikowano 28 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia Kurcze, nie bardzo mam takie możliwości jesli chodzi o temperaturę. Bo albo piwnica o 14-15 albo pokojowa (ok18-19). Carahella zamienie na dextrin malt jest faktycznie pomoże. Ten wyczuwalny alko może być następstwem uciekającej temperatury podczas zacierania? Kolejnym razem bede badał temperature co 10min i podgrzewał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 28 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia Może łaskawe drożdże posprzątają po sobie przy refermentacji. Też inaczej pachnie i smakuje młode piwo z wiadra, niż odleżakowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikul Opublikowano 28 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia (edytowane) W sumie racja, to jak z młodym winem, zobaczymy jak to się skończy, ale na pewno kontrola temperatury do poprawy i przetestuje ten dextrynowy słód:) Edytowane 28 Kwietnia przez Mikul Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 28 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia (edytowane) Czasami smak na początku od rozlania a po np. 3 miesiącach jak niebo a ziemia. Czasami w lepszą czasami w gorszą stronę;) Edytowane 28 Kwietnia przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikul Opublikowano 3 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja Nie chcę zakładać już drugiego tematu, więc ciągnijmy dalej ten sam:) Uczymy się na błędach i planujemy warke nr 2. Chce uzyskać tak jak i tym razem pseudolagera na nottingamach, o dużym ciele i posmakach piernikowych. Z chmielenia jestem zadowolony także nic nie zmieniam. Plan: Zacieranie: Pilzneński 3kg Dextrynowy 0,5kg Z moją wydajnością w metodzie Biab to 12blg. 60-70min 68 stopni - co 10 min kontrola i podgrzewanie Chmielenie: Hallertau mittelfruh 50g wrzucone na 60 i 15 min 30/20 Fermentacja: Nottingamy 15 stopni (piwnica) przez tydzień, a później pokojowa. Dajcie znać czy byście coś zmienili i dlaczego, z góry dziękuję za pomoc:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 3 Maja Udostępnij Opublikowano 3 Maja Pożywkę dodaj. Zainteresuj się też kveik Lutra. Dodaj gips i pożywkę jak coś.Może ci profil podejdzie.Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikul Opublikowano 3 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 1 godzinę temu, INTseed napisał(a): Pożywkę dodaj. Zainteresuj się też kveik Lutra. Dodaj gips i pożywkę jak coś. Może ci profil podejdzie. Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka Dzięki za radę trochę poszperałem i powiem szczerze że spoko opcja z tymi kveikami o ile robi się warkę po warce. Niestety muszę zostać przy notingamach/ us 04/05 bo nie wydam 96 zl na same drożdże na jedna warke:) Co do gipsu, to używam do zacierania primavery więc może troche dodam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 3 Maja Udostępnij Opublikowano 3 Maja (edytowane) Ale dlaczego gips ? Gips wzmacnia goryczkę i odczucia chmielowe. Jak pełnia słodowa ma być większa, to CaCl2 ewentualnie szczypta NaCl Skłąd primavery: Wapniowy (Ca2+) 48,10 Magnezowy (Mg2+) 6,68 Sodowy (Na+) 2,10 Potasowy (K+) 1,20 Wodorowęglanowy (HCO3-) 166,30 Siarczanowy (SO42-) 10,29 Chlorkowy (Cl-) 5,60 Fluorkowy (F-) 0,06 Generalnie siarczanów i chlorków tu praktycznienie ma. Jak nie miałęm RO, to używałem tej wody jako bazy, a do pilsów czasem bez modyfikacji Edytowane 3 Maja przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 3 Maja Udostępnij Opublikowano 3 Maja Może źle robię ale kveiki obniżają często pH. Dlatego gips. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 4 Maja Udostępnij Opublikowano 4 Maja Cześć, a może o węglan wapnia (kredę) chodzi? Ona skuteczniej obniża pH i nie podbija siarczków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 4 Maja Udostępnij Opublikowano 4 Maja 8 godzin temu, INTseed napisał(a): Może źle robię ale kveiki obniżają często pH. Dlatego gips. No raczej źle robisz, bo gips również. Sprawdź sobie, jakie sole podnoszą, a jakie obniżają pH: https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/ Jak napisał @Paweł76 - kreda, albo soda oczyszczona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikul Opublikowano 13 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja W dniu 28.04.2024 o 21:26, Reters napisał(a): Czasami smak na początku od rozlania a po np. 3 miesiącach jak niebo a ziemia. Czasami w lepszą czasami w gorszą stronę;) Zmieniło sie:) chamski alko posmak minął. Pyszne piwko, tylko czekam aż się nagazuje:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 13 Maja Udostępnij Opublikowano 13 Maja Super:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikul Opublikowano 21 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja Hey, Będę teraz kupował surowce na drugą warkę. Pytanie mam do chmielu, a dokładniej czy na 16l gotowej brzeczki po gotowaniu po 50g citry I amarillo to nie będzie za dużo. Mam zamiar chmielic na 40min, 5 min oraz whirpool, tak aby uzyskać ok 20-25 IBU. Niepokoi mnie czy wrzucając ok 60g na whirpool nie przedobrze i nie dostanę wody perfumowanej zamiast lekkiej APY:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 21 Maja Udostępnij Opublikowano 21 Maja (edytowane) 60 g na whirpool będzie ok. Edytowane 21 Maja przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 21 Maja Udostępnij Opublikowano 21 Maja Możesz wrzucić po schłodzeniu do 80st, na tzw hopstand. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się