punix Opublikowano 7 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2020 6 minut temu, Dave20050 napisał: Witam, czy jedna saszetka S-04 poradzi sobie z przefermentowaniem brzeczki 19L BLG 16??? Sytuacja jest awaryjna, bo zabrałem się za warzenie i dopiero zauważyłem, że gestwa której miałem użyć zamarzła w lodówce i rozsadziło słoik. Chyba jakaś awaria lodówki Mam tylko jedną saszetkę S04... Przefermentować przefermentuje, ale mogą pojawić się skutki uboczne. Przydałyby się dwie paczki, ale jeśli nie uda się nic zdobyć, to porządnie uwodniłbym tą paczkę i zadał - jeśli nie jest stara i była przechowywana w dobrych warunkach, jest szansa, że będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dave20050 Opublikowano 7 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2020 4 godziny temu, punix napisał: Przefermentować przefermentuje, ale mogą pojawić się skutki uboczne. Przydałyby się dwie paczki, ale jeśli nie uda się nic zdobyć, to porządnie uwodniłbym tą paczkę i zadał - jeśli nie jest stara i była przechowywana w dobrych warunkach, jest szansa, że będzie ok. Drożdże były cały czas w lodówce i termin miały do połowy 2022, piwo uwarzone. Wyszło 20 L brzeczki o ekstrakcie 17 BLG... Więcej niż zakładałem. Drożdże uwodnione i zobaczymy co z tego będzie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fafd7 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 Niedawno robiłem American ipa i uzyskałem ok 21L i 15,5BLG. Użyłem jednej saszetki us 05 i wsyztsko poszło super. Odfermentowalo do 3 blg, piwo pyszne. Nie wiem czy dużo różnia się zdolności 04 i 05 ale w moim przypadku jedna saszetka spokojnie wystarczyła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 Hej, pierwsze zacieranie: BIAB = 5kg PA + 0,5KG płatków pszenicznych. Płatków nie kleikowałem bo zacieram w 68 stopniach więc stwierdziłem, że nie trzeba (może błąd). Jestem po godzinie takiego zacierania w temperaturach jak na załączonych zdjęciach i próba jodowa pozytywna nadal. Zacier się nie pieni - czy to normalne? Z początku się pienił. Zastanawiam się czy podgrzewanie gazem by utrzymać temperature nie podbija miejscowo temperatury do zbyt wysokiej ? Czy możliwe że dezaktywowałem enzymy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CERNUNNOS Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 (edytowane) Specem od temperatur zacierania nie jestem ale wykres pokazuje skoki od ok 70 st.C do ok 62 st.C, chyba za duży rozrzut temperatura jak na 1 godzinę. Do tego widzę ziarna na talerzyku i być może przez to masz próbę pozytywną. BIAB to w zamyśle zacieranie jednotemperaturowe, w ciągu godziny od początku zacierania temperatura raczej nie powinna ci spaść o więcej jak o 2 st.C. Ile miałeś litrów tego zacieru, ze tak ci się temperatura zmieniała? Swoja drogą to niebieskiego koloru na tych zdjęciach za bardzo nie widzę więc być może zatarło się poprawnie. Edytowane 9 Grudnia 2020 przez CERNUNNOS Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 (edytowane) 26 litrów. Jest to gar na gazie więc temperatura szybko spadała - starałem się ratować podgrzewaniem i mieszaniem. Zrobiłem próbę na mące i jest całkiem czarny wynik w porównaniu z tym moim. Dodatkowo ta sonda której użyłem chyba jest niedokładna ;/ Przy podgrzewaniu do mash out'u rozchodziły się wyniki. Zastanawiam się tylko czy gotować to i chmielić czy wylać? Edytowane 9 Grudnia 2020 przez Szagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CERNUNNOS Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 Powinno być dużo więcej wody w BIAB, pisaliśmy Ci o tym w temacie, który założyłeś. Masz gęsty zacier i to może powodować problemy z zacieraniem o ile faktycznie się nie zatarło bo bo tym zdjęciu trudno powiedzieć. Poniżej masz link w jakich temperaturach kleikują się poszczególne zboża: http://www.blog.homebrewing.pl/kleikowanie-czyli-nie-taki-diabel-straszny/ Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 Robione zgodnie z kalkulatorem: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 (edytowane) BLG wyszło 9 w 60 stopniach czyli po przeliczeniu 12.8. ponadto gdy wziąłem próbkę bez ziaren próba jodowa wyglądała OK: A zgodnie z blogiem: pszenica – 58-64 °C więc było. Jak nie wyjdzie to trudno - wylać jeszcze zdążę nie? Edytowane 9 Grudnia 2020 przez Szagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CERNUNNOS Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 Czyli 26,5 litrów to ilość wody na tą ilość słodu, czyli jest dobrze, myślałem, że ta wartość to suma woda+słody. Drugie zdjęcie z próbą jodową wygląda na to, ze powinno być ok. Tak na przyszłość podgrzewasz wodę do tej temperatury co ci policzył kalkulator, wrzucasz słody, sprawdzasz temperaturę ponownie i jeżeli ci nie spadła o powiedzmy więcej niż 1 st.C to nic już potem nie podgrzewasz. Należy wtedy jak najlepiej zaizolować gar aby utrzymać stałą temperaturę. Podgrzewając mocno gar z workiem do BIAB obawiałbym się, że go przypalę. Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 Mam jeszcze jedno pilne pytanie: - użyłem Whirfloc pod koniec gotowania - byłem pewien, że potem whirpool robie na koniec chmielenia po schłodzeniu i wtedy oddzielam brzeczkę od osadu, teraz czytam że trzeba to zrobić na ciepło jeszcze? Czy opłaca się jeszcze czekać by to osiadło na zimno? Czy przelać w całości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 Po schłodzeniu, normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 Osiadło ale połowa to osady więc tracę mega dużo brzeczki na tym - będą jakieś negatywne skutki jak przeleje to całe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 (edytowane) Raz zlałem z tymi osadami po dodaniu Whirfloca, wytrąciły się w fermentorze, a piwo normalnie smakowało. Obecnie zakładam 2 litry więcej i zostawiam je w garze. Edytowane 9 Grudnia 2020 przez smola Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 Ja chyba też zleję bo wytrąciło mi się tego 1/3 objętości - taki stosunek jak na próbce na zdjęciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CERNUNNOS Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 Whirfloc daje dużo osadów przy BIAB. Możesz ewentualnie przelać to przez worek do BIAB, tylko musisz pilnować sterylności. Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 Teraz, CERNUNNOS napisał: Whirfloc daje dużo osadów przy BIAB. Możesz ewentualnie przelać to przez worek do BIAB, tylko musisz pilnować sterylności. Chyba nie będę ryzykował. przelałem to na razie wszystko do fermentora - rozcięńczyłem jeszcze trochę wodą bo wyszło mi 15BLG a zakładałem 12. Jak w fermentorze sensownie osiądzie to zleję to drugiego. Jak nie to zadam drożdżę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CERNUNNOS Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 Sensownie w fermentorze ci nie osiądzie w krótkim czasie, chyba, że szybko schłodzisz. Przelewanie z fermentora do fermentora przed zadaniem drożdży to też proszenie się o łapanie zarazy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 (edytowane) Oba fermentory są pełne SaniPro zaraz przed przelewaniem do nich opróżniam je do trzeciego A brzeczka ma już 20 stopni i nadal sensownie nie osiada - w dalszym ciągu osad to 1/3 objętości - zadaję drożdże i zobaczymy co z tego wyjdzie. Ale z Whirfloc'a się wyleczyłem chyba i raczej już go nie zastosuję Edytowane 9 Grudnia 2020 przez Szagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CERNUNNOS Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 Skoro brzeczka ma już 20 st.C to to sprawdź temperatury optymalne dla twoich drożdży, żeby nie zawalić fermentacji. Z osadem czy bez to piwa raczej ci nie popsuje ale fermentacja w zbyt wysokiej temperaturze już tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 Jest OK - to LalBrew Verdant IPA - będzie sobie stało w 19-20 stopniach optymalnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 Ogólnie to wydaje mi się że ustawiłeś strasznie niski wskaźnik absorbcji słodu. U ciebie jest 0,38 a ja stosuję 0,8-1. Dałbyś więcej wody to i zacieranie byłoby łatwiejsze i nie musiałbyś później rozcieńczać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 43 minuty temu, Szagi napisał: Oba fermentory są pełne SaniPro zaraz przed przelewaniem do nich opróżniam je do trzeciego A brzeczka ma już 20 stopni i nadal sensownie nie osiada - w dalszym ciągu osad to 1/3 objętości - zadaję drożdże i zobaczymy co z tego wyjdzie. Ale z Whirfloc'a się wyleczyłem chyba i raczej już go nie zastosuję Ile tego whirlfoca dałeś? Przy normalnym zacieraniu stosuję 1/2 tabletki na 22-25l, przy biab ponoć sprawdza się 1/3-1/4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 (edytowane) 2 minuty temu, punix napisał: Ile tego whirlfoca dałeś? Przy normalnym zacieraniu stosuję 1/2 tabletki na 22-25l, przy biab ponoć sprawdza się 1/3-1/4. 1/2 tabletki dałem. 21 minut temu, Hary86 napisał: Ogólnie to wydaje mi się że ustawiłeś strasznie niski wskaźnik absorbcji słodu. U ciebie jest 0,38 a ja stosuję 0,8-1. Dałbyś więcej wody to i zacieranie byłoby łatwiejsze i nie musiałbyś później rozcieńczać. Zostawiłem wartość default'ową. Właśnie tego jeszcze trochę nie ogarniam jak przewidzieć z tych kalkulatorów BIAB jaka mi wyjdzie gęstość - stwierdziłem że lepiej jak wyjdzie gęstsze niż za rzadkie nie? Edytowane 9 Grudnia 2020 przez Szagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2020 Metodą prób i błędów. Ja zawsze wolę mieć więcej słabszego piwa niż na odwrót Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi