Szagi Opublikowano 10 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2020 3 godziny temu, Hary86 napisał: Metodą prób i błędów. Ja zawsze wolę mieć więcej słabszego piwa niż na odwrót No w planach mam taką samą Warkę ale na innych chmielach ( i chyba bez płatków ;p) więc wiem już żeby dać 4 litry więcej które i tak musiałem dolać potem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcEs Opublikowano 18 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2020 Cześć, Rozpuscilem wlaśnie 120g ekstraktu w litrze goracwj wody żeby nastawic starter na jutro a tutaj taki widok, niepokoic sie tym czy nastawiac starter? Dzięki Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 18 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2020 Przegotować, ostudzić, nastawić i się nie martwić. Najlepiej przegotować w naczyniu, w którym będzie starter, a jeśli to np słoik i się nie da to bardzo starannie go zdezynfekować. MarcEs 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcEs Opublikowano 18 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2020 Przegotować, ostudzić, nastawić i się nie martwić. Najlepiej przegotować w naczyniu, w którym będzie starter, a jeśli to np słoik i się nie da to bardzo starannie go zdezynfekować. Dzięki, tak zrobiłem Przy okwzji zapytam w jakiej temperaturze zadawać drożdze FM 30. Ostudzić brzeczkę do np 12 stopni, ostudzic do tej samej temperatury starter i wlać, czy połączyć brzeczkę i starter w temperaturze pokojowej i wtedy wszystko do lodówki?DziękiWysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 18 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2020 39 minut temu, MarcEs napisał: Dzięki, tak zrobiłem Przy okwzji zapytam w jakiej temperaturze zadawać drożdze FM 30. Ostudzić brzeczkę do np 12 stopni, ostudzic do tej samej temperatury starter i wlać, czy połączyć brzeczkę i starter w temperaturze pokojowej i wtedy wszystko do lodówki? Dzięki Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Ostudzić brzeczkę i starter do zakładanej temperatury fermentacji (albo delikatnie poniżej) i dopiero wtedy zadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcEs Opublikowano 19 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2020 Ostudzić brzeczkę i starter do zakładanej temperatury fermentacji (albo delikatnie poniżej) i dopiero wtedy zadać.Dzięki za radęWysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pampuch87 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 Cześć pytanie pocztkujacego ☺ Pierwsze piwo z brewkitu. Wykorzystane drozdze to S-04. W sobotę kolo 16 przygotowane wszystko i wlane do fermentora. Okolo godziny 22 zaczęła się fermentacja. W niedziele około 14 sprawdziłem i fermentacja chodziła na całego i była pianka na około 3-4 cm. Jednak okazało się ze temperatura na wiadrze pokazuje 27 stopni. ( temp pomieszczenia jest 22 ale jest ogrzewanie podłogowe i to moglo podnieść temp) Przeniosłem fermentor do innego pomieszczenia i temp na wiadrze pokazuje 23-24 stopnie, piana całkiem zniknęła jednak piwo nadal fermentuje. Tutaj pytanie czy coś jeszcze z tego będzie czy liczyć się ze stratami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 Prawdopodobnie będą fuzle przez za wysiką temp. Fermentacji, rownież sam proces podnosi temperaturę. Może być też niedofermentowane przez gwałtowne schłodzenie, sprawdź dobrze blg kilka razy zanim zabutelkujesz. Pij i ucz się na błędach A btw temat raczej do działu piaskownica, ten jest do pilnej pomocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 W dniu 20.12.2020 o 17:29, Pampuch87 napisał: Cześć pytanie pocztkujacego ☺ Pierwsze piwo z brewkitu. Wykorzystane drozdze to S-04. W sobotę kolo 16 przygotowane wszystko i wlane do fermentora. Okolo godziny 22 zaczęła się fermentacja. W niedziele około 14 sprawdziłem i fermentacja chodziła na całego i była pianka na około 3-4 cm. Jednak okazało się ze temperatura na wiadrze pokazuje 27 stopni. ( temp pomieszczenia jest 22 ale jest ogrzewanie podłogowe i to moglo podnieść temp) Przeniosłem fermentor do innego pomieszczenia i temp na wiadrze pokazuje 23-24 stopnie, piana całkiem zniknęła jednak piwo nadal fermentuje. Tutaj pytanie czy coś jeszcze z tego będzie czy liczyć się ze stratami? Zbyt smacznie to się nie zapowiada, ale jak to Twoje pierwsze piwo, to satysfakcja z gotowego wyrobu potrafi być silniejsza niż defekty smakowe Zostaw to jeszcze na przynajmniej z 10 dni, pobierz próbkę i zdecyduj czy masz ochotę pić to co wyszło. Jak tak to butelkuj, jak nie to do kibla i rób kolejne podejście po lekturze o poprawnej temperaturze fermentacji. Polecam to na początek: http://www.beerfreak.pl/dekalog-fermentacji-piwa-domowego/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 (edytowane) W dniu 21.12.2020 o 22:23, Oskaliber napisał: Zbyt smacznie to się nie zapowiada, ale jak to Twoje pierwsze piwo, to satysfakcja z gotowego wyrobu potrafi być silniejsza niż defekty smakowe Zostaw to jeszcze na przynajmniej z 10 dni, pobierz próbkę i zdecyduj czy masz ochotę pić to co wyszło. Jak tak to butelkuj, jak nie to do kibla i rób kolejne podejście po lekturze o poprawnej temperaturze fermentacji. Polecam to na początek: http://www.beerfreak.pl/dekalog-fermentacji-piwa-domowego/ Kolega za moją radą przeniósł wątek do piaskownicy Edytowane 3 Stycznia 2021 przez x1d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooba93 Opublikowano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 Cześć właśnie zacieram IPĘ i zastanawiam się, czy dwumiesięczne gęstwa będzie ok, czy już za stara. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 Za stara, nie ma co ryzykować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Wyszło mi dzisiaj jakieś 24,5 litra Milk Stouta 15,4 BLG (z czego 1,75 BLG to laktoza). Zamawiając surowce zamówiłem przez pomyłkę tylko jedną saszetkę MJ M15 i to będzie raczej za mało . W domu mam jeszcze saszetkę przeterminowanych o 4 miesiące S-04 i dwie saszetki świeżych US-05. Pytanie czy: - robić blenda tych MJ i S-04 - dać tylko MJ - wykorzystać jakoś te US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Najbezpieczniej dać 2xUSy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RagingSnake Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 (edytowane) Witam wszystkich. Jestem w trakcie warzenia pszenicznika i od 2 godz próba jodowa jest pozytywna. Nie wiem co robić dalej. Utrzymuję temp 72 stopni. Poprzednie etapy odbyły się poprawnie (mam taka nadzieje) tzn 46 stopni i 63 stopnie. Nie wiem co robić dalej. Edytowane 9 Stycznia 2021 przez RagingSnake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 Jak dla mnie to jest brązowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RagingSnake Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 Dodam zdjęcie z porównaniem barwy zacieru i wskaźnika. Wysładzać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaczu Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 wygląda jak nie do końca zatarte barwi się na czarno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ituriel Opublikowano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 (edytowane) Moi drodzy, mam alarm. Zrobiłem miód, tylko korek jakoś nie do końca chciał wejść, więc zabezpieczyłem całość lakiem. Zbierałem się, żeby po trzech miesiącach wreszcie zlać znad osadu i pierwszym moim zdziwieniem było, że lak ba łączeniu z korkiem jest wilgotny, nie zasechł jakby. Drugie, jak już wydlubalem większość laku zacząłem patrzeć też na przestrzeń między korkiem a balonem. Wygląda to jak na zdjęciach. Kolor na zewnątrz korka i w srodku jakby nieco podobny, lak dostał się do srodka? To będzie jeszcze dobre czy padaka? Całość nadal pracuje Edytowane 10 Stycznia 2021 przez Ituriel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sly fox Opublikowano 16 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2021 Ej ludzie zatarłem wczoraj apkę, sypnąłem us05 i do dziś coś nie wystrtowały, patrametry piwa: 12.5 plato, 30 litrów, 20 g drożdzy, temperatura zadania: 21 stopni, ale przez noc zjechało do 16 stopni. Myslicie że sypnąc jeszcze drożdzaków czy poczekać ? aha, no i drożdze były otwarte jakies 3-4 miesiące temu, przesypane do szczelnego pojemnika i lezały przez ten czas w lodówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 16 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2021 Dałbym im jeszcze czas, niektóre partie ostatnio wolniej startują, a tu jeszcze obniżyłeś im temperaturę o 5 stopni na dzień dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sly fox Opublikowano 16 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2021 thx @punix , mam nadzieję że do jutra ruszą, jak nie to chyba sypnę coś świeższego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furjat Opublikowano 18 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 (edytowane) Cześć wszystkim. Postanowiłem uwarzyć większą warkę u rodziców na wiosce - tam są ku temu warunki. Wiadro z brzeczka zostawiłem na noc do wystudzenia i poprosiłem matkę, aby rano ja napowietrzyła i zadała uwodnione drożdże (us-05). Drugi dzień fermentacji, temp w pokoju 15st, piwo powoli "pyka" a wygląda tak, jak na focie. Wie ktoś może, o co chodzi? Ta zawiesina to są drożdże? Piana z drożdżami na piwie jest dość skąpa. Parametry startowe: Warka 26l Blg 15 Edytowane 18 Stycznia 2021 przez Furjat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 18 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 1 godzinę temu, Furjat napisał: Ta zawiesina to są drożdże? To napewno nie są drożdże. Wygląda mi to na osad białkowy który z jakiegoś powodu nie opadł. Nie panikowałbym na zapas, cierpliwości. Przed samym butelkowaniem zrób cold crash a wszystko to opadnie na dno. Piana wygląda normalnie. W 15 stopniach fermentacja będzie spokojniejsza. Po kilku dniach, może około tygodnia, możesz podnieść temperaturę o kilka stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furjat Opublikowano 18 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 (edytowane) Dodatek whirlflocka mógł się do tego przyczynić? Edytowane 18 Stycznia 2021 przez Furjat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi