anteks Opublikowano 1 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2021 6 minut temu, Hary86 napisał: Gęstwa z 18 nada się do 14? Mam tego cały słoik więc ilość to nie problem. nada Hary86 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bastill Opublikowano 8 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2021 Jakaś porada jak zrobić żeby jeszcze beczkę opróżnić ? Zalozyłem zla końcowke. Dobra mam tylko martwie sie czy złapie received_460170761741758.webp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2021 Wkrętakiem naciśnij do wskoczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 9 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2021 Uprzejmie proszę o poradę. Zrobiłem w piątek weizena, zadałem suchary WB-06, fermentor owinąłem karimatą i zostawiłem w domu, temperatura wynosiła 21 stopni. Teraz wróciłem, i ku memu zdziwieniu nie widzę bulkania. Oczywiście, może być coś nieszczelnego - brak bulkania to jeszcze nie dowód. Nie wydaje mi się, aby fermentacja burzliwa mogła ruszyć w sobotę rano i skończyć się w niedzielę wieczorem. Mogę jeszcze zadać Mangrove Jacka M20, ale to chyba kiepski pomysł. Załączam zdjęcie brzeczki - co o tym sądzicie? Pachnie raczej dobrze.Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 9 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2021 Wygląda jakby było po wszystkim. 21 st. mogło przyspieszyć proces. Sprawdź blg. Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 9 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2021 Uprzejmie proszę o poradę. Zrobiłem w piątek weizena, zadałem suchary WB-06, fermentor owinąłem karimatą i zostawiłem w domu, temperatura wynosiła 21 stopni. Teraz wróciłem, i ku memu zdziwieniu nie widzę bulkania. Oczywiście, może być coś nieszczelnego - brak bulkania to jeszcze nie dowód. Nie wydaje mi się, aby fermentacja burzliwa mogła ruszyć w sobotę rano i skończyć się w niedzielę wieczorem. Mogę jeszcze zadać Mangrove Jacka M20, ale to chyba kiepski pomysł. Załączam zdjęcie brzeczki - co o tym sądzicie? Pachnie raczej dobrze.Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu TapatalkaPo co to zrobiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 9 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2021 Po co to zrobiłeś?Tak jak napisałem - zaniepokoił mnie brak bulkania. Bardziej niż moja motywacja interesuje mnie Twoja opinia o stanie brzeczki. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 9 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2021 Tak jak napisałem - zaniepokoił mnie brak bulkania. Bardziej niż moja motywacja interesuje mnie Twoja opinia o stanie brzeczki. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu TapatalkaMusisz zrobić pomiar. Prawdopodobnie zepsułeś piwo zakładając karimatę. Drożdże ci na burzliwej dżwignęły temperature o wiele za wysoko. Poczytaj o fermentacji w za wysokiej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 10 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 Musisz zrobić pomiar. Prawdopodobnie zepsułeś piwo zakładając karimatę. Drożdże ci na burzliwej dżwignęły temperature o wiele za wysoko. Poczytaj o fermentacji w za wysokiej temperaturze.Chyba istotnie masz rację. Dzisiaj, już na spokojnie zbadałem to piwo - w piątek miało 12.6 brix, dzisiaj rano 7.2 brix (pomiar refraktometrem). Daje mi to (wg kalkulatora piwowarskiego) 4.5% alkoholu i 70% odfermentowania. Rzeczywiście, mogła to być szybka fermentacja. Owinąłem fermentor karimatą, bo chciałem fermentować w 23-24 stopniach, aby mieć mocnego banana - a w mieszkaniu miałem 19-20 stopni. W ilu fermentowało to już teraz nie sprawdzę, ale zapach i wygląd dzisiaj w pełni normalne. Mam nadzieję, że wszystko da się wypić. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcEs Opublikowano 15 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2021 Czołem piwowarzy,właśnie warzę bittera ok 20Lmam na stanie 50g ekg i 50g marynki.Zaplanowałem taki schemat chmielenia.30 g marynka 30 min20g ekg 10 minzostaje mi odpowiednio 20g marynki i 30 ekg.Może jakoś zmienić schemat chmielenia żeby wykorzystać te resztki?Co sądzicie?PozdrawiamWysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 15 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2021 Może wrzuć resztę na hop stand? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 16 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 Mam pierwszy raz taki problem. Desitka warzona 12 maja, BLG 10,5 zadane drożdże to w34/70 gęstwa czwarty pasaż 2 tygodniowa licząc o ustania burzliwej w poprzednim piwie. Zmartwiła mnie klarowność, jest taka jak po chłodzeniu. Zmierzyłem blg i refraktometr pokazał 10 czyli coś tam się ruszyło przez te cztery dni, smak brzeczki jak po gotowaniu. Temp fermentacji to 8°C. Warka 54 litry, podzielona na dwa wiadra i w każdym to samo. Zebrałem dzisiaj gęstwę fm30 i zastanawiam się czy wrzucić po łyżce, czy zostawić i obserwować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronelius Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 @smola Daj im działać. To nawet nie tydzień od startu fermentacji. Jeżeli jest piana i drożdże pracują to daj im spokój jeszcze na jakieś 2 tygodnie. Potem jak fermentacja bezie zwalniała, możesz podnieść temperaturę aby wyeliminować potencjalny diacetyl. W 8°C w34/70 idą dość powoli. Jak mierzyłeś BLG? Jeżeli spławikiem to ogrzałeś próbkę do 20°C? Bo jak nie to przy zimniejszym roztworze spławik wskazuje wyższe BLG. Jak refraktometrem, to rozumiem, że przeliczyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 To nie jest moja pierwsza warka na tych drożdżach, po prostu pierwszy raz zaobserwowałem takie ich wolne działanie. Zazwyczaj już na drugi dzień po zadaniu drożdży, brzeczka robiła się mętna i było widać ich pracę. Wczoraj była jeszcze klarowna jak po gotowaniu i studzeniu. Mierzyłem refraktometrem i wynik po przeliczeniu. Zostawię jeszcze na dziś, martwić będę się ewentualnie jutro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronelius Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 Napowietrzyłeś dobrze? Innym trickiem jest ponowne napowietrzanie. Ktoś kiedyś opowiadał o ponownym napowietrzeniu po 12-24h. Zobacz jutro czy ekstrakt spada. To chyba będzie wyznacznik. Mi przy 8°C szły powoli. Liczyłeś kalkulatorem ilość gęstwy? Dodałeś jej wystarczająco? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 Na wszystkie wyżej, tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 Panowie - te dyskusje nie są do wątku o nazwie: "OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy". Proszę przenieście się np. do wątku o opisywanych drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 (edytowane) @zasada moje pytanie z postu wyżej nie kwalifikuje się do ostrego dyżuru? Jeśli tak, proszę o usunięcie postów. Edytowane 17 Maja 2021 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ravb Opublikowano 22 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 Starter pachnie siarkowodorem. Drożdże FM52. Zrobiony wczoraj rano, miał być na dzisiejsze warzenie. Z fiolki też czuć nieprzyjemny zapach. Czy można jeszcze coś z tym zrobić czy do wylania? Co mogło być przyczyną? Drożdże od dostarczenia przechowywane w lodówce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 22 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 14 minut temu, ravb napisał: Starter pachnie siarkowodorem. Drożdże FM52. Zrobiony wczoraj rano, miał być na dzisiejsze warzenie. Z fiolki też czuć nieprzyjemny zapach. Czy można jeszcze coś z tym zrobić czy do wylania? Co mogło być przyczyną? Drożdże od dostarczenia przechowywane w lodówce Drożdże mogą tak pachnieć. Również podczas fermentacji. ravb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rpiotrek Opublikowano 22 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 Drodzy Piwowarzy Potrzebna pomoc. Wstawiłem owsianego stouta do lodówki na cc. Miał być tam 3 dni przed rozlewem ale z braku czasu został 5. I przymarzł. Jeszcze nie miałem takiego przypadku. Rozmrozić i rozlać czy już nic z tego nie będzie? pozdrawiam Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafple Opublikowano 22 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 Rozmrozić i rozlać... w końcu wymrażane też znajdują swoich adoratorów . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rpiotrek Opublikowano 22 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 Dzięki. A jak z refermentacją? Drożdżaki ruszą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 22 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 Powinny ruszyć jeśli nie zamarzło na kość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ppsi Opublikowano 22 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 Witam, sprawa dosc dziwna: cos poszlo za dobrze. Warzy mi sie wlasnie Witbier z twojbrowar.pl ktory mial w planie 11° przy 20 litrach. Mi wychodzi 14° BLG, przy 24 litrach i to przed gotowaniem ? Do tej pory wydajnosc sprzetu wskazywala na ok 70-75%, teraz 95%. Zastanawiam sie co zrobilem/zmierzylem zle? 3,7 zasypu (przy czym nie wiem czy 200g platkow owsianych tez liczyc), mierzone standardowym areometrem w 20°C (raczej dziala, do tej pory nie bylo problemow, w wodzie pokazuje 0° BLG), sprzet warzelniczy to Klarstein Mundschenk. Ktos doswiadczyl takiej sytuajcji? Zastanawiam sie czy jesli serio tak wydajnie poszlo to dodawac wody przed fermentacja zeby zbic do 11° BLG? Jesli to jescze moze pomoc to ponizej temperatury i czasy zacierania (zgodnie z instrukcja ze sklepu): 52° - 20 63° - 60' 72° - 25' 78° - 10'. Na starcie 14l wody, pozniej na wysladzanie dolane jeszcze 14. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi