Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Uprzejmie proszę o poradę. Zrobiłem w piątek weizena, zadałem suchary WB-06, fermentor owinąłem karimatą i zostawiłem w domu, temperatura wynosiła 21 stopni. Teraz wróciłem, i ku memu zdziwieniu nie widzę bulkania. Oczywiście, może być coś nieszczelnego - brak bulkania to jeszcze nie dowód. Nie wydaje mi się, aby fermentacja burzliwa mogła ruszyć w sobotę rano i skończyć się w niedzielę wieczorem. Mogę jeszcze zadać Mangrove Jacka M20, ale to chyba kiepski pomysł. Załączam zdjęcie brzeczki - co o tym sądzicie? Pachnie raczej dobrze.dbad3b7927924d16db6b706e799a3b53.jpg

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uprzejmie proszę o poradę. Zrobiłem w piątek weizena, zadałem suchary WB-06, fermentor owinąłem karimatą i zostawiłem w domu, temperatura wynosiła 21 stopni. Teraz wróciłem, i ku memu zdziwieniu nie widzę bulkania. Oczywiście, może być coś nieszczelnego - brak bulkania to jeszcze nie dowód. Nie wydaje mi się, aby fermentacja burzliwa mogła ruszyć w sobotę rano i skończyć się w niedzielę wieczorem. Mogę jeszcze zadać Mangrove Jacka M20, ale to chyba kiepski pomysł. Załączam zdjęcie brzeczki - co o tym sądzicie? Pachnie raczej dobrze.dbad3b7927924d16db6b706e799a3b53.jpg

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka


Po co to zrobiłeś?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak jak napisałem - zaniepokoił mnie brak bulkania.

Bardziej niż moja motywacja interesuje mnie Twoja opinia o stanie brzeczki.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Musisz zrobić pomiar. Prawdopodobnie zepsułeś piwo zakładając karimatę. Drożdże ci na burzliwej dżwignęły temperature o wiele za wysoko. Poczytaj o fermentacji w za wysokiej temperaturze.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Musisz zrobić pomiar. Prawdopodobnie zepsułeś piwo zakładając karimatę. Drożdże ci na burzliwej dżwignęły temperature o wiele za wysoko. Poczytaj o fermentacji w za wysokiej temperaturze.
Chyba istotnie masz rację. Dzisiaj, już na spokojnie zbadałem to piwo - w piątek miało 12.6 brix, dzisiaj rano 7.2 brix (pomiar refraktometrem). Daje mi to (wg kalkulatora piwowarskiego) 4.5% alkoholu i 70% odfermentowania. Rzeczywiście, mogła to być szybka fermentacja. Owinąłem fermentor karimatą, bo chciałem fermentować w 23-24 stopniach, aby mieć mocnego banana - a w mieszkaniu miałem 19-20 stopni. W ilu fermentowało to już teraz nie sprawdzę, ale zapach i wygląd dzisiaj w pełni normalne. Mam nadzieję, że wszystko da się wypić.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czołem piwowarzy,

właśnie warzę bittera ok 20L
mam na stanie 50g ekg i 50g marynki.
Zaplanowałem taki schemat chmielenia.
30 g marynka 30 min
20g ekg 10 min

zostaje mi odpowiednio 20g marynki i 30 ekg.
Może jakoś zmienić schemat chmielenia żeby wykorzystać te resztki?
Co sądzicie?

Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam pierwszy raz taki problem. Desitka warzona 12 maja, BLG 10,5 zadane drożdże to w34/70 gęstwa czwarty pasaż 2 tygodniowa licząc o ustania burzliwej w poprzednim piwie. Zmartwiła mnie klarowność, jest taka jak po chłodzeniu. Zmierzyłem blg i refraktometr pokazał 10 czyli coś tam się ruszyło przez te cztery dni, smak brzeczki jak po gotowaniu. Temp fermentacji to 8°C. Warka 54 litry, podzielona na dwa wiadra i w każdym to samo. Zebrałem dzisiaj gęstwę fm30  i zastanawiam się czy wrzucić po łyżce, czy zostawić i obserwować?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@smola Daj im działać. To nawet nie tydzień od startu fermentacji. Jeżeli jest piana i drożdże pracują to daj im spokój jeszcze na jakieś 2 tygodnie. 

Potem jak fermentacja bezie zwalniała, możesz podnieść temperaturę aby wyeliminować potencjalny diacetyl. W 8°C w34/70 idą dość powoli. 

 

Jak mierzyłeś BLG? Jeżeli spławikiem to ogrzałeś próbkę do 20°C? Bo jak nie to przy zimniejszym roztworze spławik wskazuje wyższe BLG.

Jak refraktometrem, to rozumiem, że przeliczyłeś?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To nie jest moja pierwsza warka na tych drożdżach, po prostu pierwszy raz zaobserwowałem takie ich wolne działanie. Zazwyczaj już na drugi dzień po zadaniu drożdży, brzeczka robiła się mętna i było widać ich pracę. Wczoraj była jeszcze klarowna jak po gotowaniu i studzeniu. Mierzyłem refraktometrem i wynik po przeliczeniu. Zostawię jeszcze na dziś, martwić będę się ewentualnie jutro.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Napowietrzyłeś dobrze?

 

Innym trickiem jest ponowne napowietrzanie. Ktoś kiedyś opowiadał o ponownym napowietrzeniu po 12-24h.

 

Zobacz jutro czy ekstrakt spada. To chyba będzie wyznacznik.

Mi przy 8°C szły powoli.

 

Liczyłeś kalkulatorem ilość gęstwy?

Dodałeś jej wystarczająco?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Starter pachnie siarkowodorem. Drożdże FM52. Zrobiony wczoraj rano, miał być na dzisiejsze warzenie. Z fiolki też czuć nieprzyjemny zapach. Czy można jeszcze coś z tym zrobić czy do wylania? Co mogło być przyczyną? Drożdże od dostarczenia przechowywane w lodówce

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14 minut temu, ravb napisał:

Starter pachnie siarkowodorem. Drożdże FM52. Zrobiony wczoraj rano, miał być na dzisiejsze warzenie. Z fiolki też czuć nieprzyjemny zapach. Czy można jeszcze coś z tym zrobić czy do wylania? Co mogło być przyczyną? Drożdże od dostarczenia przechowywane w lodówce

Drożdże mogą tak pachnieć. Również podczas fermentacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drodzy Piwowarzy

 

Potrzebna pomoc. Wstawiłem owsianego stouta do lodówki na cc. Miał być tam 3 dni przed rozlewem ale z braku czasu został 5. I przymarzł. Jeszcze nie miałem takiego przypadku. Rozmrozić i rozlać czy już nic z tego nie będzie?

pozdrawiam

Piotrek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

sprawa dosc dziwna: cos poszlo za dobrze. Warzy mi sie wlasnie Witbier z twojbrowar.pl ktory mial w planie 11° przy 20 litrach. Mi wychodzi 14° BLG, przy 24 litrach i to przed gotowaniem ?

Do tej pory wydajnosc sprzetu wskazywala na ok 70-75%, teraz 95%. Zastanawiam sie co zrobilem/zmierzylem zle?

3,7 zasypu (przy czym nie wiem czy 200g platkow owsianych tez liczyc), mierzone standardowym areometrem w 20°C (raczej dziala, do tej pory nie bylo problemow, w wodzie pokazuje 0° BLG), sprzet warzelniczy to Klarstein Mundschenk.

Ktos doswiadczyl takiej sytuajcji? Zastanawiam sie czy jesli serio tak wydajnie poszlo to dodawac wody przed fermentacja zeby zbic do 11° BLG?

Jesli to jescze moze pomoc to ponizej temperatury i czasy zacierania (zgodnie z instrukcja ze sklepu):

52° - 20

63° - 60'

72° - 25'

78° - 10'.

Na starcie 14l wody, pozniej na wysladzanie dolane jeszcze 14.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.