quhcik Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 traktować to jako beczka piwa z której można bezpośrednio nalewać do pokalu... Po to ktoś wymyślił kegi, a to co kolega proponuje to wg. mnie jakieś dziadowanie cholera wie po co. Taki fermentator to po 1-sze nie zapewnia 100% szczelności jak np. butelka. 2. jako teoretycznie otwarta kadz możliwości zakażenie ogromne. Itd itd. Dobrzy są ci którzy kolejny raz wyłamują otwarte drzwi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Chodzi mi po głowie taki pomysł: czy można by piwo zlać po cichej do następnego fermentora, dodać glukozy i traktować to jako beczka piwa z której można bezpośrednio nalewać do pokalu...Poszukaj tematu o polypinie - kanisterku, to chyba najbliżej tego co piszesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Witam, pierwsza warka z kita fermentuje, jest to dołączona do zestawu Finlandia bitter. Problem wyszedł mi przy wyczekiwanym rozlewie, otóż nie wiem ile użyć surowca do nagazowania. Kalkulator ooglądałem ale nie wiem nawet który styl przyjąć do obliczeń. Uzyskać chciałbym minimum średnie dla tego bittera nagazowanie używając syropu z cukru na który przeleje piwo przed rozlewem. Finlandia bitter 20L fermentacja w 19'C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Dla nagazowania bitera na poziomie 2.0 brewness pokazuje 86 gram cukru białego. Choć niektórzy mówią, że górna granica to 1.5 vol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 30 gram magnum granulatu 10,8alfa,na 23 litry brzeczki. Będzie warzone 90 minut.Czy to nie za dużo? Kalkulatory swoja droga,doświadczenie starszych kolegów piwowarów bezcenne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 (edytowane) Thorgall - jakie blg, jaki styl/ jakie drożdże. edit: mi wychodzi ibu 60 Edytowane 9 Sierpnia 2016 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 (edytowane) www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l O kurczę ,myślałem tak max40 ibu. Edytowane 9 Sierpnia 2016 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 (edytowane) Wychodzi 324 zamiast 243 GPH z podlinkowanego przepisu. Jesli masz taką fajną recepturę, trzymaj sie jej a będzie dobrze! Edytowane 9 Sierpnia 2016 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Witam! Szykuje się do warzenia black IPA. Czy dodanie płatków owsianych tak , aby piwo było bardziej 'smukle' to dobry pomysł? Jeśli tak to ile dodać do zacierania (docelowo 20l piwa) i jakie płatki - mogą być błyskawiczne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Wychodzi 324 zamiast 243 GPH z podlinkowanego przepisu. Jesli masz taką fajną recepturę, trzymaj sie jej a będzie dobrze! Dzieki za radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrut91 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 W poniedziałek, po 9 dniach fermentacji burzliwej lagera górnej fermentacji z brewkitu, nachmieliłem go 30g citry w czterech wygotowanych woreczkach muślinowych obciążonych kamieniami (też wygotowanymi). Po nachmieleniu rurka fermentacyjna ożyła, ale BLG pozostało na poziomie z końca fermentacji burzliwej (2 stopnie). Wczoraj na powierzchni piwa była tylko miejscami niewielka piana, natomiast dzisiaj pojawiło się coś dziwnego (zdjęcie w załączniku, przepraszam za kiepską jakość), wyglądającego jak pleśń. Szczególnie mocno zgromadziło się toto przy dwóch woreczkach, które nie zanurzyły się całkowicie. Pomóżcie - jaka może być przyczyna i co z tym fantem teraz zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 W poniedziałek, po 9 dniach fermentacji burzliwej lagera górnej fermentacji z brewkitu, nachmieliłem go 30g citry w czterech wygotowanych woreczkach muślinowych obciążonych kamieniami (też wygotowanymi). Po nachmieleniu rurka fermentacyjna ożyła, ale BLG pozostało na poziomie z końca fermentacji burzliwej (2 stopnie). Wczoraj na powierzchni piwa była tylko miejscami niewielka piana, natomiast dzisiaj pojawiło się coś dziwnego (zdjęcie w załączniku, przepraszam za kiepską jakość), wyglądającego jak pleśń. Szczególnie mocno zgromadziło się toto przy dwóch woreczkach, które nie zanurzyły się całkowicie. Pomóżcie - jaka może być przyczyna i co z tym fantem teraz zrobić? Infekcja Jeżeli pleśń to wylać, ale to wygląda bardziej jak jakieś bakterie. Jeżeli nie śmierdzi i nie ma podwyższonej kwasowości możesz to zlać do jakiegoś balonu i poczekać, aż bakterie zrobią swoje. Ale 99% takich wypadków ląduje w kiblu bo pojawia się - chlorofenol (apteka), siarka, kanaliza, jajco i wiele innych nieciekawych zapachów. Wybór należy do Ciebie. Sprzęt należy wymyć dokładnie w NaOH żeby się to nie powtórzyło! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 trochw wyglada jak jakas plesc. Czy ma futerko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrut91 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Sensoryk ze mnie marny, ale ja tam nie wyczuwam żadnych nieprzyjemnych zapachów - raczej ładna woń amerykańskiego chmielu. W smaku też jest w porządku. W załączniku dodałem jeszcze jedno zdjęcie z mniejszej odległości. Balonu nie mam, za to mam drugi fermentor (niestety bez kranika). Może być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Hehe, hoduję od miesiąca takiego samego na grodziszu. Nie chciało mi się wylewać więc stoi. Zastanawia mnie to, że zapachu nie zmieniło - pachnie ładnie. Ale i tak do kibla pójdzie (jak znajdę czas) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrut91 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 A ja chyba zaryzykuję i rozleję to do butelek. Szkoda mi wylewać pierwszą warkę w życiu. Zaraz rozpoczynam przelewanie piwa do drugiego fermentora. Zastanawiam się tylko, ile czasu ma w nim stać do rozlewu i jaki będzie to miało wpływ na piwo/infekcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 (edytowane) Pytanie tylko czy butelki potem będą się jeszcze nadawać do innych warek. Tak samo fermentor. Ja swoje trzymam bo i tak fermentor już na straty skazany czyli na zbieranie wody po chołdzeniu . Edit: albo tak jak sugeruje Undeath: wszystko do NaOH. Edytowane 10 Sierpnia 2016 przez guma44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Szkoda mi wylewać pierwszą warkę w życiu Pierwsza warka i od razu obowiązkowo chmielenie na zimno, heh... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 (edytowane) Szkoda mi wylewać pierwszą warkę w życiuPierwsza warka i od razu obowiązkowo chmielenie na zimno, heh... lagera górnej fermentacji Mnie z kolei rozbawił ten fragment no a Kolega faktycznie w imię wyznawców kraftu "wincyj" chmielu musiał sypnąć na zimno Citre do tego worek muślinowy i kamienie Ciekawe skąd te kamienie... z kuwety kota? EDIT: oczywiście cytat nie jest Undeatha... tylko tak pokazuje Edytowane 10 Sierpnia 2016 przez PawelH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Ponawiam pytanie: Szykuje się do warzenia black IPA. Czy dodanie płatków owsianych tak , aby piwo było bardziej 'smukle' to dobry pomysł (jak na ten styl)? Jeśli tak, to ile dodać do zacierania (docelowo 20l piwa) i jakie płatki - mogą być błyskawiczne (zwykle ze sklepu)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Ponawiam pytanie: Szykuje się do warzenia black IPA. Czy dodanie płatków owsianych tak , aby piwo było bardziej 'smukle' to dobry pomysł (jak na ten styl)? Jeśli tak, to ile dodać do zacierania (docelowo 20l piwa) i jakie płatki - mogą być błyskawiczne (zwykle ze sklepu)? Ja bym odpuścił... Mnie jakoś płatki owsiane nie pasują nawet w Oatmeal Stout Zrób po prostu Black IPA. Jeśli chcesz smukłości to może lepiej trochę słodu żytniego? Rye Black IPA jest dość popularnym wariantem... Ale jeśli to Twój pierwszy CDA to zdecydowanie bez dodatków proszę... leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Szkoda mi wylewać pierwszą warkę w życiu Pierwsza warka i od razu obowiązkowo chmielenie na zimno, heh... ja to jak na zimno chmielilem to wsypuje sam granulat, opadnie ladnie na dno a i pozniej po przelaniu do slodzenia jeszcze opadna resztki wiec worek nie potrzebny, tymbardziej kamienie Choc no jak sie wygotuje to powinno byc oki. Sam chmiel w sobie jest bakteriostatyczny wiec nie ma obaw, dodatkowo moj siedzi w zamrazarce wiec dodatkowo to jakos moze wybic male smierdziuchy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Ponawiam pytanie: Szykuje się do warzenia black IPA. Czy dodanie płatków owsianych tak , aby piwo było bardziej 'smukle' to dobry pomysł (jak na ten styl)? Jeśli tak, to ile dodać do zacierania (docelowo 20l piwa) i jakie płatki - mogą być błyskawiczne (zwykle ze sklepu)? Ja bym odpuścił... Mnie jakoś płatki owsiane nie pasują nawet w Oatmeal Stout Zrób po prostu Black IPA. Jeśli chcesz smukłości to może lepiej trochę słodu żytniego? Rye Black IPA jest dość popularnym wariantem... Ale jeśli to Twój pierwszy CDA to zdecydowanie bez dodatków proszę... dzieki za odpowiedz, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrut91 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Szkoda mi wylewać pierwszą warkę w życiuPierwsza warka i od razu obowiązkowo chmielenie na zimno, heh... lagera górnej fermentacji Mnie z kolei rozbawił ten fragment no a Kolega faktycznie w imię wyznawców kraftu "wincyj" chmielu musiał sypnąć na zimno Citre do tego worek muślinowy i kamienie Ciekawe skąd te kamienie... z kuwety kota? EDIT: oczywiście cytat nie jest Undeatha... tylko tak pokazuje A co poradzę, że do lagera w zestawie dodają drożdże górnej fermentacji? Zresztą na dolniakach i tak bym nie uwarzył, bo nie mam warunków. Co jest złego w tuningowaniu brewkitów? Sam bym lagera w życiu nie kupił, no ale darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby. A kamienie pozbierałem na podwórku ("z kuwety od kota", he he he). Najlepiej obśmiać i zniechęcić do warzenia zamiast pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrut91 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Szkoda mi wylewać pierwszą warkę w życiu Pierwsza warka i od razu obowiązkowo chmielenie na zimno, heh... ja to jak na zimno chmielilem to wsypuje sam granulat, opadnie ladnie na dno a i pozniej po przelaniu do slodzenia jeszcze opadna resztki wiec worek nie potrzebny, tymbardziej kamienie Choc no jak sie wygotuje to powinno byc oki. Sam chmiel w sobie jest bakteriostatyczny wiec nie ma obaw, dodatkowo moj siedzi w zamrazarce wiec dodatkowo to jakos moze wybic male smierdziuchy Faktycznie z tymi woreczkami za dużo zachodu, po prostu bałem się, że nie ogarnę potem operacji z pończochą przy przelewaniu/rozlewie. Tymczasem zakażone piwo stoi sobie w piwnicy w 21 stopniach w nowym fermentorze. Mogę je już rozlewać do butelek czy jeszcze poczekać (jeśli tak, to na co?)? Dzięki wielkie za dotychczasowe odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się