ytawozsym Opublikowano 25 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 Hej! Co lepsze do filtracji, wkład filtracyjny z browamatora czy wężyk z oplotu? Cena podobna, bo u mnie w leroy wężyk ok.21 zł. Wkład taki mam na myśli: https://browamator.pl/kadz-filtracyjna-wklad,3,3,1353 Szukałem na forum, ale nie znalazłem, może ktoś podrzuci ewentualnie link tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 25 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 Sraczwężyk rządzi. ytawozsym 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 9 minut temu, ytawozsym napisał: Co lepsze do filtracji, wkład filtracyjny z browamatora czy wężyk z oplotu? Cena podobna, bo u mnie w leroy wężyk ok.21 zł. Wkład taki mam na myśli: https://browamator.pl/kadz-filtracyjna-wklad,3,3,1353 Szukałem na forum, ale nie znalazłem, może ktoś podrzuci ewentualnie link tematu. Wężyk. Dziurawe wiadro to jest chyba jednak paleolit piwowarstwa domowego ytawozsym 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 36 minut temu, ytawozsym napisał: Hej! Co lepsze do filtracji, wkład filtracyjny z browamatora czy wężyk z oplotu? Cena podobna, bo u mnie w leroy wężyk ok.21 zł. Wkład taki mam na myśli: https://browamator.pl/kadz-filtracyjna-wklad,3,3,1353 Szukałem na forum, ale nie znalazłem, może ktoś podrzuci ewentualnie link tematu. W tym wiadrze i tak trzeba by nawiercić sporo więcej dziurek. Lepszy sraczwęźyk lub ponacinana rurka ytawozsym 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario1973 Opublikowano 25 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 Powiedzcie mi jak ma się stosowanie hop stoppera do kociołka automatycznego? Nie przeszkadza to że znajduje się on bezpośrednio nad płytą grzewczą zakrywając ją? Buduję klona takiego automatu, wstawiłem już grzałkę płytową 1,6kw+1,2kw i zastanawiam się nad rodzajem filtratora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 16 minut temu, mario1973 napisał: Powiedzcie mi jak ma się stosowanie hop stoppera do kociołka automatycznego? Nie przeszkadza to że znajduje się on bezpośrednio nad płytą grzewczą zakrywając ją? Buduję klona takiego automatu, wstawiłem już grzałkę płytową 1,6kw+1,2kw i zastanawiam się nad rodzajem filtratora. mi nie przeszkadza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ytawozsym Opublikowano 26 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 Kolejne pytanie zielonki - czy brak piany podczas rozlewu o czymkolwiek świadczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 26 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 21 minut temu, ytawozsym napisał: Kolejne pytanie zielonki - czy brak piany podczas rozlewu o czymkolwiek świadczy? Nawet jest wskazany. Piana przy rozlewie to w efekcie utlenienie piwa. ytawozsym 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piski77 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 Witam wszystkich serdecznie. Pierwsza warka już dojrzewa w butelkach, oczywiście z Brew-kitu. Wyszło nawet Ok zobaczymy ja kilka tygodni co z tego będzie. Tak się podjaralem że nastawiłem 2 Warkę z Vienna Lager i 1,7 kg ekstrakt slodowy niechmielony. Pomiar Refraktometrem wskazał 12 stopni. Drożdże dodałem do przegotowanej wody w temp 28 stopni. Oczywiście cześć opadła na dno, a cześć pływała sobie na wierzchu. Po około 20 minutach dodałem do brzeczki.Tutaj niestety dałem ciała bo nie spojrzałem na termometr, a brzeczka była za ciepła miała 28 stopni. Brzeczka była napowietrzona wcześniej nowym, wyparzonym i zdezynfekowanym mieszadłem malarskim przez kilka minut. Całość stoi już w stałej temperaturze 21 stopni od ponad 50 godzin. Ale niestety jeszcze nie zaczął się proces fermentacji i obawiam się że pewnie nie zacznie. Moje pytanie jest następujące. Czy jeszcze z tym da się coś zrobić, czy wszystko w kanał wylać trzeba będzie? Pozdrawiam Andrzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 16 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 (edytowane) 28 stopni drożdży na pewno nie zabije (uwadniać najlepiej w nawet wyższej temperaturze), aczkolwiek lager wiedeński to nie będzie. Przy tak wysokiej temperaturze mogą (ale niekoniecznie muszą) pojawić się nuty alkoholowe, rozpuszczalnikowe, owocowe, kwiatowe. Może po prostu walić po nosie rozpuszczalnikiem i bimbrem. Dużo zależy od użytych drożdży, nie piszesz o szczepie. Mimo to nie przejmuj się - podejrzewam, że większość z nas tak zaczynała, piwo może wyjść do wypicia i nawet smakować. Poczytaj o fermentacji i temperaturach, lagery proponuję zostawić na potem, kiedy opanujesz kontrolę temperatury (robi się je w dużo chłodniejszych warunkach, większość ok. 8-14 stopni, pomijając niszową w piwowarstwie domowym fermentację pod ciśnieniem). Powodzenia w dalszych warkach! Edytowane 16 Grudnia 2021 przez Łachim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piski77 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 Użyłem gotowców danych razem z puszką brew-kit, chciałem przydziadowac nie wiem po co. Szczególnie że mam kilka paczek US-05 i kilka US-04 w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 Cześć, przymierzam się do warki #9. Będzie to Belgian Tripel 20°BLG z zestawu surowców od Marxam. Do fermentacji chcę użyć sucharów Safale Be-256. Czy przy takim ekstrakcie wystarczt 1 paczka drożdży, czy użyć dwóch? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 Nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 (edytowane) Dobrze by było jeszcze podać objętość warki. Zakładam 20 l. https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ Wychodzi, że powinno być około 2 paczek. Można próbować na jednej z dodaniem cukru w trakcie fermentacji zamiast do gara, ale efekt może być rożny, to ryzykowne i raczej nie warte polecenia. Edytowane 20 Grudnia 2021 przez Łachim Krzywonos Jerzy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 (edytowane) 5 minut temu, Łachim napisał: Dobrze by było jeszcze podać objętość warki. Zakładam 20 l. Dokładnie, 20l. To zamawiam 2 paczki. Dzieki za pomoc! Edytowane 20 Grudnia 2021 przez Krzywonos Jerzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 Ideałem było by zrobienie lżejszego piwa na start i użycie gęstwy. Efekt powinien być wyraźnie lepszy. Warto rozważyć taka opcję. Jakieś lekkie pale ale czy nawet coś bez konkretnego stylu i gęstwa do Tripla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 56 minut temu, Fradio napisał: Ideałem było by zrobienie lżejszego piwa na start i użycie gęstwy. Efekt powinien być wyraźnie lepszy. Warto rozważyć taka opcję. Jakieś lekkie pale ale czy nawet coś bez konkretnego stylu i gęstwa do Tripla. Pomyślę o tym, choć psuje mi to plany ? bo chciałem uważyć również Witbiera zaraz po tripel'u. Podobno piwa pszeniczne można pić odrazu po nagazowaniu, a na tripla będę musiał chwile poczekać ? Jest aż tak duża różnica między sucharami a gęstwą? Jeszcze nie zbierałem gęstwy w swoje karierze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 1 godzinę temu, Krzywonos Jerzy napisał: Jest aż tak duża różnica między sucharami a gęstwą? W przypadku piwa o takim blg ma bardzo duże znaczenie i na prawdę warto zmienić plany by uzyskać lepsze piwo. 1 godzinę temu, Krzywonos Jerzy napisał: Jeszcze nie zbierałem gęstwy w swoje karierze. Nic trudnego. Możesz zebrać do zdezynfekowanego słoika i wykorzystać w ciągu najlepiej tygodnia lub dodać od razu do nowej brzeczki. Wietbiera planujesz na jakich drożdżach? Krzywonos Jerzy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 3 godziny temu, Fradio napisał: W przypadku piwa o takim blg ma bardzo duże znaczenie i na prawdę warto zmienić plany by uzyskać lepsze piwo. Nic trudnego. Możesz zebrać do zdezynfekowanego słoika i wykorzystać w ciągu najlepiej tygodnia lub dodać od razu do nowej brzeczki. Wietbiera planujesz na jakich drożdżach? Na takich które są polecane przez sklep do tego stylu, czyli Fermentis K-97. Myślę, że tym razem zrobię Tripla na sucharach, a następnym razem na gęstwie i przynajmniej będę miał porównanie, ale dzięki za wszystkie rady? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 Hmm, ciekawe, u mnie w polecanych są tylko białe walonki i magiczny ogród z FM I rzeczywiście - do witbiera proponowałbym użyć któregoś z dedykowanych płynnych drożdży. No chyba, że jest ostatnio coś nowego polecanego z suchych, K-97 do tego stylu bym zdecydowanie odpuścił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 21 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2021 (edytowane) @punix a mógłbyś polecić jakieś inne suche drożdże i wyjasnić dlaczego są lepsze od K-97? Twojbrowar.pl poleca również Mangrove Jack's Belgian Wit M21. Co myślicie? Pierwsza informacja jaką znalazłem na temat drożdży do witbiera to: Do witbiera używamy drożdży górnej fermentacji, głęboko odfermentowujących, pylistych, słabo opadających (o niskiej flokulacji), dające piwo zamglone lub wręcz mętne. Mangrove Jack ma średnie odfermentowanie: 70-75% i niską fluktuacje. K-97 mają odfermentowanie wysokie 80-84% ale fluktuacje średnią. Białe walonki sa raczej podobne do Mangrov Jack bo mają odfermentowanie 72-75% i niską fluktuacje. ? Edytowane 21 Grudnia 2021 przez Krzywonos Jerzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 21 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2021 Z suchych testowałem: Brewferm Blanche Gozdawa Classic Belgian Witbier (CBW) Fermentis K-97 Na wszystkich wyszedł stylowy witbier, natomiast jeśli chodzi o to, które piwo wyszło najlepsze, to podium jest zgodne z kolejnością w jakiej wymieniłem je powyżej. Krzywonos Jerzy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 21 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2021 @Krzywonos JerzyK97 to szczep do Kölscha, dający czyste piwo. W Witbierze drożdże najlepiej jeśli dają nieprzesadzony, ale wyczuwalny profil estrów (zapachy owocowe) i fenoli (przyprawowe), które będą się komponowały z dodatkami. Wspomniane Mangrove Jack M21 jest dedykowany. @wizipisał też o innych dobrych wyborach. Można też ewentualnie pomyśleć o jakimś uniwersalnym szczepie belgijskim, jak Safbrew T-58. Albo spróbować jednak na płynnych, to nie takie trudne. Krzywonos Jerzy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 21 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2021 Dzięki wszystkim za pomoc. Pewnie wybiorę MJ M21. Na płynne jeszcze przyjdzie czas. Zawsze zamawiam dwa zestawy surowców i nastepnym razem tak zaplanuję warzenie żeby móc wykorzystać gęstwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syllabub Opublikowano 27 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2021 Witajcie, dziś rozlewałem do butelek piwo prawdziwe pszeniczne od browamator z ekstraktów. BLG dziś i trzy dni temu wynosiło 2. Brzeczka postawiona do fermentacji 18.12. Przy rozlewie do butelek dziwnie się pieniło gdzie przy dwóch pierwszych warkach piany przy rozlewaniu prawie nie było. Tym razem zastosowałem glukozę zamiast zwykłego cukru, który był aplikowany do butelek przed rozlewem za pomocą miarki. Nie był to jakiś dramat z tą pianą bo finalnie piwa w butelce jest tyle ile ma być, ale to coś nowego. Czy glukoza mogła mieć wpływ na powstawanie piany przy rozlewie? Czy to normalne? Czym mogło być spowodowane powstawanie piany? Może za wcześnie rozlane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się