kaktusr Opublikowano 29 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2022 Mam pytanie, czy jedna fiolka FM55 bez startera zaszczepi Mi z powodzeniem brzeczkę 12blg 20l ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 29 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2022 35 minut temu, kaktusr napisał: Mam pytanie, czy jedna fiolka FM55 bez startera zaszczepi Mi z powodzeniem brzeczkę 12blg 20l ? Na moje oko i wg obliczeń z https://piwko.com.pl/kalkulator/ilosc-drozdzy-do-fermentacji trzeba zrobić starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 29 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2022 Fermentum zawsze mówi że trzeba starter robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 29 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2022 Albo zrób mniejszą warkę, 10l 10-12blg powinno dać radę. Ale starter najpewniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsmolinski Opublikowano 30 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2022 A może po prostu kupić sobie mikroskop. W naszej robocie pracują za nas drożdże które są mikroorganizmami ergo każdy piwowar jest mikrobiologiem choć jeszcze o tym nie wie. Drożdże widać ładnie już w powiększeniu x400 w x600 już wypas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubo111 Opublikowano 2 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2022 (edytowane) Witam Początki są trudne, uwazylem dopiero 2 warki, zakażeń nie było, piwo słabe, max 2-2,5%, pierwsze na cukrze drugie na Dextrozie, drugie jeszcze leżakuje w butelkach. Potrzebuje pomocy w następnej warce, po przeczytanych postach wiem ze coś zrobiłem zle, ze nie dodałem nigdzie extraktu slodowego, drugiego brewkita ale nienachmielonego lub użyłem słabych drożdży z zestawu, nie mogę tego nigdzie znaleźć jak by to się miało nazywać żeby to kupić ( nienachmielony brewkit ) nie mieszkam w PL tylko UK. Wiem ze zrobiłem błąd robiłem brzeczke na 23l ciut za dużo jak na te puszeczki, max 20l teraz będę już wiedział. Proszę powiedzcie mi czy podane poniżej składniki/linki/etc.... pomogą mi w zrobieniu dobrego piwa, okolo 5%, z potrzebnych składników na obecna chwile posiadam tylko drożdże które chciał bym użyć w następnym projekcie. Linki są przykładowe mogę zrobić jakiekolwiek piwo byle by pasowały do niego drożdże PS: na obecna chwile w chmielenie niechce się bawić, chyba ze mnie ktoś poprowadzi od a do z jak to zrobić żeby nie zmarnować towaru PS: Jest jakiś sposób na odcedzenie drożdży nie mając drugiego baniaka, żeby mi to nie osiadalo na dnie butelek ? Brewkit https://do-it-at-home.co.uk/pl/do-wyrobu-piwa/376-coopers-brew-kit-canadian-blonde-17kg-088119181209.html?search_query=canadian+blonde&results=5 Extra slodowy https://do-it-at-home.co.uk/pl/malt-extract/2030-muntons-amber-ekstrakt-słodowy-15kg-714588002935.html?search_query=malt+extract&results=45 Drożdże posiadam Safale s-04 Dextroza 1kg Podziękował i jestem otwarty na każde podpowiedzi. Edytowane 2 Grudnia 2022 przez lubo111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 2 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2022 https://www.home-brew-hopshop.co.uk/malt-extract/915-liquid-malt-extract-light-1-5kg.html To jest jasny nie chmielony. https://www.home-brew-hopshop.co.uk/muntons-beer-kits/192-muntons-connoisseur-ipa-bitter.html Gorzki chmielony IPA A drożdże polecam us-05 https://www.home-brew-hopshop.co.uk/fermentis/1362-safale-us-05-american-ale-yeast.html A syfek zawsze będzie w butelce lubo111 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubo111 Opublikowano 2 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2022 @Koorai co to wszystko mam zmieszac plus dextroza ? Dobrze to rozumiem oczywiscie drozdze na koniec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 2 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2022 (edytowane) 38 minut temu, lubo111 napisał: @Koorai co to wszystko mam zmieszac plus dextroza ? Dobrze to rozumiem oczywiscie drozdze na koniec Zmieszać dwie puchy zgodnie z instrukcją. Bez dextrozy. Potem cukier do refermentacji w butelce. Edit: https://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-Muntons-IPA-Bitter-Klasa-koneser/694 A tu jest po polsku lakoniczna instrukcja. A przepisy na chmielone piwa z ekstraktów znajdziesz u @Jancewicz Edytowane 2 Grudnia 2022 przez Koora lubo111 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubo111 Opublikowano 2 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2022 27 minut temu, Koora napisał: Zmieszać dwie puchy zgodnie z instrukcją. Bez dextrozy. Potem cukier do refermentacji w butelce. Edit: https://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-Muntons-IPA-Bitter-Klasa-koneser/694 A tu jest po polsku lakoniczna instrukcja. A przepisy na chmielone piwa z ekstraktów znajdziesz u @Jancewicz Dzieki wielkie za wyjasnienie, teraz bede wiedzial na czym stoje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 6 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2022 Witam, na stronach obcojęzycznych znalazłem recepturę do pewnej ipki z takim wpisem: "Mill the grains, add the mash hops, and mash at 153°F (67°C) for 60 minutes. Raise to 165°F (74°C) for mash out, recirculate until the runnings are clear, then run off into the kettle.", co sobie przetłumaczyłem na :"Zmiel ziarna, dodaj chmiel do zacieru i zacieraj w temperaturze 153°F (67°C) przez 60 minut." czyli co, dowalić granulat do zacieranego słodu? zdziwiłem się bo potem jest normalnie: gotowanie i wirpool ma ktoś doświadczenie z takim czymś? i w ogóle co to daje i czy nie jest to przerost formy nad treścią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 6 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2022 59 minut temu, g_berger napisał: Witam, na stronach obcojęzycznych znalazłem recepturę do pewnej ipki z takim wpisem: "Mill the grains, add the mash hops, and mash at 153°F (67°C) for 60 minutes. Raise to 165°F (74°C) for mash out, recirculate until the runnings are clear, then run off into the kettle.", co sobie przetłumaczyłem na :"Zmiel ziarna, dodaj chmiel do zacieru i zacieraj w temperaturze 153°F (67°C) przez 60 minut." czyli co, dowalić granulat do zacieranego słodu? zdziwiłem się bo potem jest normalnie: gotowanie i wirpool ma ktoś doświadczenie z takim czymś? i w ogóle co to daje i czy nie jest to przerost formy nad treścią Dużo teraz jest teorii o chmieleniu zacieru specjalnymi odmianami chmielu by zwiększyć ilość tioli odgrywających dużą rolę w biotransformacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 7 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2022 (edytowane) Z tym chmieleniem zacieru chodzi chyba przede wszystkim o pozbycie się jonów metali, które w dłuższej perspektywie przyspieszają utlenianie. Słyszałem o tym w którejś wypowiedzi Scotta Janisha, jest też o tym w jego książce. Stosuję przy mocno chmielonych piwach, przy czym używam często chmielu odsączonego po chmieleniu na zimno. Edytowane 7 Grudnia 2022 przez Łachim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 7 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2022 aha okej spoko. póki co nie będę tego robił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kmiciu Opublikowano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Robię piwo z brew kitu. Kiedy mogę robić chmielenie na zimno, jak długo trzymać chmiel i kiedy butelkować? Jak spadnie poniżej 5Blg? Początkowa gęstość była 12Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Czekaj aż blg będzie stabilne przez 3dni. Potem dodaj chmiel na zimno. Na 3dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 39 minut temu, Koora napisał: Czekaj aż blg będzie stabilne przez 3dni. Potem dodaj chmiel na zimno. Na 3dni. To + pamiętaj, że ten chmiel musisz jakoś oddzielić od piwa przed butelkowaniem. Jeśli wrzucisz go luzem, a potem zabutelkujesz piwo razem z drobinkami chmielu, to przy otwarciu każdej butelki będzie spora fontanna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kmiciu Opublikowano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Godzinę temu, Koora napisał: Czekaj aż blg będzie stabilne przez 3dni. Potem dodaj chmiel na zimno. Na 3dni. Chodzi o to że stanie na jednym poziomie, czyli kiedy fermentacja się zakończy? Czy co masz na myśli że będzie stabilne? 29 minut temu, ciezkicoswybrac napisał: To + pamiętaj, że ten chmiel musisz jakoś oddzielić od piwa przed butelkowaniem. Jeśli wrzucisz go luzem, a potem zabutelkujesz piwo razem z drobinkami chmielu, to przy otwarciu każdej butelki będzie spora fontanna. Posiadam woreczek do chmielenia , nada się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 19 minut temu, Kmiciu napisał: , czyli kiedy fermentacja się zakończy Tak kiedy się zakończy. 20 minut temu, Kmiciu napisał: Posiadam woreczek do chmielenia , nada się? Tak ale przy tej temp na zewnatrz aż się prosi o cold crash Kmiciu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kmiciu Opublikowano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 22 minuty temu, Koora napisał: Tak kiedy się zakończy. Tak ale przy tej temp na zewnatrz aż się prosi o cold crash Możesz udzielić wskazówek jak przeprowadzić poprwnie cold crash. Najpierw Chmieleniec, a później na zewnątrz. Wyjąć worek z chmielem czy może zostać. Ile dni każda czynność. Jaka jest optymalna temp. na cold crash? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 (edytowane) 7 minut temu, Kmiciu napisał: Możesz udzielić wskazówek jak przeprowadzić poprwnie cold crash. Najpierw Chmieleniec, a później na zewnątrz. Wyjąć worek z chmielem czy może zostać. Ile dni każda czynność. Jaka jest optymalna temp. na cold crash? Wrzuć chmiel w woreczku jak fermentacja się zakończy. Trzymaj go tam przez 3 dni, potem wystaw fermentor na zewnątrz na dzień-dwa (uważając żeby nie zamarzło). Właściwie każda temperatura z zakresu 1-6"C będzie w porządku. Nie ma sensu wyciągać woreczka, butelkuj od razu po cold crushu, nie musisz czekać aż się ogrzeje. Edytowane 8 Grudnia 2022 przez ciezkicoswybrac Kmiciu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 9 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2022 Przy czym jeśli fermentor na zewnątrz, to tak, żeby nie padało na niego światło słoneczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kmiciu Opublikowano 15 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2022 Od około 3-4 dni stanęło na 5blg, początkowo było 12. Piwo nastawione 3 grudnia z tym że był ciężki start drożdży. Dawać chmiel na zimno ? Nie powinno zejść poniżej 5 , normalnie? Piwo z brew kitu IPA. drożdże piwowarskie Mangrove Jack's US WEST COAST. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 15 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2022 Możesz chmielić, gdy fermentacja się jwszcze nie skończyła, ma to nawet pewne zalety (zmniejszone ewentualne skutki hop creep i utlenienia). Kmiciu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kmiciu Opublikowano 15 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2022 Zostawić w tej sam temperaturze z chmielem co fermentacja. Czyli około 20°C czy może przenieść do chłodniejszego chłodniejszego pomieszczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się