fotohobby Opublikowano 19 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2023 (edytowane) Raczej dwa tygodnie w 9 do 11C, potem podnoszenie do 15 na trzy dni, chłodzenie 3C na dzień do 2C i lagerowanie Edytowane 19 Lutego 2023 przez fotohobby Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 19 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2023 no ok może tak być, rzecz w tym że z tym leżakowaniem/lagerowaniem nie miałem pewności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 20 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 Pacjent Black IPA, drożdże US-05. Zasyp: 5 kg - pilzneński 0,5 kg - Abbey 0,5 kg - Cara Clair 0,25kg - pszeniczny czekoladowy na ostatnie 15 min zacierania 0,25 kg - Carafa III Special dodana przy wysładzaniu Zacieranie przez 65-70min w 66'C, mashout 10 min w 75'C. Do fermentora trafiło ostatecznie 21l 15 BLG. 2 paczki US-05 (trzymane w lodówce, wyciągnięte w dniu warzenia do temperatury pokojowej) z długim terminem rozsypane na pianę. Natlenione mocno blenderem. Start w dniu 28.01.2023 po 15h od zadania drożdży. Start fermentacji w 16'C, po tygodniu podnoszone co 0,5''C każdego dnia. Aktualnie mija 23 dzień fermentacji, od tygodnia stoi na poziomie 5 BLG. Strasznie nie podoba mi się to odfermentowanie, wg kalkulatora to tylko 67%, a USy zawsze schodziły mi dużo niżej. Czy moje obawy są słuszne? Słodów specjalnych nie było szczególnie dużo, więc znowu zapala mi się czerwona lampka. Podbiłem temperaturę do 21,5'C w tamtym tygodniu, BLG nadal bez zmian. Planuję dziś wrzucić chmiel na zimno, może uda mu się rozruszać jeszcze drożdże. I tak, mierzone spławikiem, który na czystej wodzie daje 0 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregPasz Opublikowano 22 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 Zrobiłem w poniedziałek i wczoraj to samo piwo z innymi chmielami. Po lewej stronie 140 galaxy, zapomniałem dodać whirlflocka a po prawej 200gr wai-iti i dodałem 3/ tabletki whirlflocka. Co spowodowało że piwo po lewej stronie jest "przeźroczyste" i ma dużo osadu na dnie czego nie ma w piwie po prawej stronie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 22 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 18 minut temu, GregPasz napisał: Zrobiłem w poniedziałek i wczoraj to samo piwo z innymi chmielami. Po lewej stronie 140 galaxy, zapomniałem dodać whirlflocka a po prawej 200gr wai-iti i dodałem 3/ tabletki whirlflocka. Co spowodowało że piwo po lewej stronie jest "przeźroczyste" i ma dużo osadu na dnie czego nie ma w piwie po prawej stronie ? Po prawej fermentuje, po lewej jeszcze nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 22 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 Po lewej też już fermentuje, ale jest dopiero w początkowej fazie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregPasz Opublikowano 22 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 2 godziny temu, Suchejroo napisał: Po prawej fermentuje, po lewej jeszcze nie Twierdzisz, że powodem różnicy w kolorze jest fakt że jedno piwo fermentuje a drugie nie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 22 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 37 minut temu, GregPasz napisał: Twierdzisz, że powodem różnicy w kolorze jest fakt że jedno piwo fermentuje a drugie nie ? Oczywiście, że tak. Podstawy. Podczas fermentacji drożdże podnoszą cały osad z dna. Jak skończą robotę, piwo się wyklaruje tak jak brzeczka przed. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregPasz Opublikowano 22 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 Podziękował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 22 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 On 2/20/2023 at 4:39 PM, ciezkicoswybrac said: Pacjent Black IPA, drożdże US-05. Zasyp: 5 kg - pilzneński 0,5 kg - Abbey 0,5 kg - Cara Clair 0,25kg - pszeniczny czekoladowy na ostatnie 15 min zacierania 0,25 kg - Carafa III Special dodana przy wysładzaniu Zacieranie przez 65-70min w 66'C, mashout 10 min w 75'C. Do fermentora trafiło ostatecznie 21l 15 BLG. 2 paczki US-05 (trzymane w lodówce, wyciągnięte w dniu warzenia do temperatury pokojowej) z długim terminem rozsypane na pianę. Natlenione mocno blenderem. Start w dniu 28.01.2023 po 15h od zadania drożdży. Start fermentacji w 16'C, po tygodniu podnoszone co 0,5''C każdego dnia. Aktualnie mija 23 dzień fermentacji, od tygodnia stoi na poziomie 5 BLG. Strasznie nie podoba mi się to odfermentowanie, wg kalkulatora to tylko 67%, a USy zawsze schodziły mi dużo niżej. Czy moje obawy są słuszne? Słodów specjalnych nie było szczególnie dużo, więc znowu zapala mi się czerwona lampka. Podbiłem temperaturę do 21,5'C w tamtym tygodniu, BLG nadal bez zmian. Planuję dziś wrzucić chmiel na zimno, może uda mu się rozruszać jeszcze drożdże. I tak, mierzone spławikiem, który na czystej wodzie daje 0 BLG To faktycznie dość wysoko, powinno zejść do 3 co najmniej. Możesz potrzymać w ciepłym, ale po 23 dniach to już raczej drożdże zrobiły co mogły. 2 paczki sucharów na taki zasyp to też dobra ilość. Może termometr zaszwankował i było cieplej niż 66 st.? Tak naprawdę jedynym sposobem aby wiedzieć jakie faktycznie będzie BLG końcowe jest robienie FFT. Ja zawsze przelewam małą część brzeczki (wystarczająco aby zmierzyć i refraktometrem i spławikiem) i wrzucam tam część drożdży, czy to z sucharów, czy startera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 22 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 26 minut temu, Pingwinho napisał: Może termometr zaszwankował i było cieplej niż 66 st.? Zacierane w Cobrze + sprawdzałem temperaturę elektronicznym, więc niestety ten punkt odpada. 26 minut temu, Pingwinho napisał: Tak naprawdę jedynym sposobem aby wiedzieć jakie faktycznie będzie BLG końcowe jest robienie FFT. Spróbuje od następnej warki. Teraz kupiłem refraktometr, a do Black IPA wrzuciłem 200g chmielu, ustawiłem 22''C i czekam do piątku. Mam nadzieję że chmiel jeszcze to rozrusza. Mam też pomysł, żeby "zabutelkować" testowo 0,5l w plastikowej butelce i postawić w cieple. Po jakim czasie będę mógł stwierdzić czy faktycznie wszystko zostalo zjedzone? Obawiam się, że musiałbym czekać 1-1,5 tyg, przez co chmiel wrzucony na zimno zacząłby już oddawać niechciane aromaty w wiadrze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 22 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 4 godziny temu, ciezkicoswybrac napisał: Mam też pomysł, żeby "zabutelkować" testowo 0,5l w plastikowej butelce i postawić w cieple. Po jakim czasie będę mógł stwierdzić czy faktycznie wszystko zostalo zjedzone? Obawiam się, że musiałbym czekać 1-1,5 tyg, przez co chmiel wrzucony na zimno zacząłby już oddawać niechciane aromaty w wiadrze... Będąc niedawno na warzeniu w profesjonalnym browarze rzemieślniczym dowiedziałem się, że wrzucają chmiel na zimno do tanków nie przejmując się w ogóle tym, że leży zbyt długo i nie uzyskują z tego powodu negatywnych skutków. Początkowo wrzucali na 3 dni, lecz z czasem odeszli od tego trzymając chmiel po tydzień lub dwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 22 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 Spróbuje od następnej warki. Teraz kupiłem refraktometr, a do Black IPA wrzuciłem 200g chmielu, ustawiłem 22''C i czekam do piątku. Mam nadzieję że chmiel jeszcze to rozrusza. Mam też pomysł, żeby "zabutelkować" testowo 0,5l w plastikowej butelce i postawić w cieple. Po jakim czasie będę mógł stwierdzić czy faktycznie wszystko zostalo zjedzone? Obawiam się, że musiałbym czekać 1-1,5 tyg, przez co chmiel wrzucony na zimno zacząłby już oddawać niechciane aromaty w wiadrze...Zależy ile jest drożdzy. Tak około 3-4dni 21blg zjadło do 13. Temperatura około 22-23C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 22 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 10 minut temu, draker napisał: profesjonalnym browarze rzemieślniczym O! Którym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 22 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 Dobra informacja, chyba chmiel pobudził drożdże do roboty, bo przez ostatnie 48h spadło z 5 do 4 BLG, mimo kompletnego braku oznak fermentacji - 0 piany, bulkania ani wygiętej klapy. Chmiel był wrzucony w siateczce, więc mam pomysł żeby wyciągnąć go w okolicach niedzieli (co wpadnie to wpadnie, na pewno będzie to miało mniejszy wpływ niż całe 200g), podbić temperaturę do jakichś absurdalnych wartości rzędu 24-25''C i zostawić kolejny tydzień. Co sądzicie? Niby mógłbym przelać przelać to piwo do innego fermentora przez hop spider, ale wtedy oddzieliłbym je od drożdży ,a podejrzewam że to co zostało zawieszone w piwie nie da rady dofermentować go do końca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 22 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 Dobra informacja, chyba chmiel pobudził drożdże do roboty, bo przez ostatnie 48h spadło z 5 do 4 BLG, mimo kompletnego braku oznak fermentacji - 0 piany, bulkania ani wygiętej klapy. Chmiel był wrzucony w siateczce, więc mam pomysł żeby wyciągnąć go w okolicach niedzieli (co wpadnie to wpadnie, na pewno będzie to miało mniejszy wpływ niż całe 200g), podbić temperaturę do jakichś absurdalnych wartości rzędu 24-25''C i zostawić kolejny tydzień. Co sądzicie? Niby mógłbym przelać przelać to piwo do innego fermentora przez hop spider, ale wtedy oddzieliłbym je od drożdży ,a podejrzewam że to co zostało zawieszone w piwie nie da rady dofermentować go do końca. Ile to piwo fermentuje dni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 23 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 8 godzin temu, INTseed napisał: Ile to piwo fermentuje dni? Dziś mija 26 dni od pierwszych oznak fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BElluu Opublikowano 27 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 Hej. Na pierwszy raz robię piwko z brewkit'a. Dzisiaj o 16:00 minie dokładnie 9 dni fermentacji. Obecnie raz na jakiś czas coś tam jeszcze przez rurkę fermentacyjną bulka. Doświadczeni koledzy, jak myślicie, czekać do zupełnej ciszy w rurce, żeby rozlewać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 27 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 3 minuty temu, BElluu napisał: czekać do zupełnej ciszy w rurce, żeby rozlewać? Czekać aż skończy się fermentacja. Pomiar BLG prawdę Ci powie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BElluu Opublikowano 27 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 37 minut temu, zasada napisał: Czekać aż skończy się fermentacja. Pomiar BLG prawdę Ci powie! Oki dzisiaj sprawdzę. Z brzeczki miałem 10 BLG. Na jakiej wartości można uznać, że fermentacja się zakończyła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 27 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 7 minut temu, BElluu napisał: Na jakiej wartości można uznać, że fermentacja się zakończyła? Nie ma jednej przyjętej wartości. Zależy od zacierania (nie Twój przypadek), szczepu drożdży i ich odfermentowania (jakie drożdże dałeś?) i warunków fermentacji (w jakich temperaturach). Najbezpieczniej jest przyjąć, że jeśli nie zmienia się w kilku kolejnych dniach. Np dzisiaj masz 2,5 BLG i taki sam odczyt w sobotę - butelkowałbym wtedy. Jeśli dzisiaj miałbyś 6 a w sobotę 3 to poczekałbym jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 Oki dzisiaj sprawdzę. Z brzeczki miałem 10 BLG. Na jakiej wartości można uznać, że fermentacja się zakończyła?Jaka temperatura fermentacji w fermentorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BElluu Opublikowano 27 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 30 minut temu, INTseed napisał: 5 godzin temu, BElluu napisał: Oki dzisiaj sprawdzę. Z brzeczki miałem 10 BLG. Na jakiej wartości można uznać, że fermentacja się zakończyła? Jaka temperatura fermentacji w fermentorze? Wrócę do domu to dokładnie sprawdzę, ale powinno być około 20-21c Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 Wrócę do domu to dokładnie sprawdzę, ale powinno być około 20-21cOd początku taka wysoka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BElluu Opublikowano 27 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 Dobra przychodzę z wynikami Na początku w brzeczce miałem 10 BLG Zmierzyłem przed chwilą i jest: 5 BLG Czyli w 9 dni zjechało o połowę. To trochę słaby wynik czy mi się wydaje? Gdy zlewałem z kranika do pomiaru, to wyleciały mi drobne grudy - obstawiam osady białkowe, ale nie dam sobie za to ręki uciąć, więc uchyliłem wieko — na oko laika wygląda ok, a jak na Wasze? Myślę, żeby jeszcze potrzymać kilka dni i sprawdzić, czy jeszcze coś BLG spadnie (rurka dzisiaj dawała o sobie znać), co myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się