Rheged Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 35 minut temu, Undeath napisał(a): Cześć, Jak masz areometr pływakowy - balingometr to na 100% odlepiła się kartka i przesunęła. Sprawdź na wodzie co pokazuje i sprawdź czy się nie przesuwa bo w tych biowinowskich to cżęsta sprawa. Druga rzecz - czy sprawdzałeś próbę jodową? Jakiej firmy słody? Zrezygnowałem z biowinowego, bo był kiepski, teraz mam jakiś duży, z termometrem w środku. Nic się nie odlepiło, próba była robiona też w wodzie, wszystko sprawnie. Próby jodowej nie robię. Słody viking malt, oprócz kawowego. Czy to w ogóle możliwe, że białka wypychają cukromierz? Bo próbka po zacieraniu i filtracji przecież nagazowana nijak nie była. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 3 minuty temu, Rheged napisał(a): Zrezygnowałem z biowinowego, bo był kiepski, teraz mam jakiś duży, z termometrem w środku. Nic się nie odlepiło, próba była robiona też w wodzie, wszystko sprawnie. Próby jodowej nie robię. Słody viking malt, oprócz kawowego. Czy to w ogóle możliwe, że białka wypychają cukromierz? Bo próbka po zacieraniu i filtracji przecież nagazowana nijak nie była. Białka nie wypchną Ci cukromierza. Mam podejrzenie, że nie zatarło Ci się prawidłowo to piwo. Druga sprawa słody z Vikinga... Ja mam z nimi złe doświadczenia, utraty wydajności i dziwne posmaki to norma na nich. Mogłeś trafić na jakąś trefną partię i jest jak jest, wydajność Ci spadła kosmicznie, a po prostu pierwszy pomiar zrobiłeś błędnie. Może spławik oparł się o dno? Ciężko powiedzieć. Ja pomiary teraz robię tylko refraktometrem jest to o klasę lepsze urządzenie niż te szklane spławiki. Tak naprawdę dopóki nie kupisz certyfikowanego areometru z atestami które kosztują 250-350 zł to wszystkie pomiary spławikami są Pi razy drzwi. Przestałem im całkiem ufać. Więc nałożyło Ci się kilka rzeczy na raz po prostu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 6 minut temu, Undeath napisał(a): Białka nie wypchną Ci cukromierza. Mam podejrzenie, że nie zatarło Ci się prawidłowo to piwo. Druga sprawa słody z Vikinga... Ja mam z nimi złe doświadczenia, utraty wydajności i dziwne posmaki to norma na nich. Mogłeś trafić na jakąś trefną partię i jest jak jest, wydajność Ci spadła kosmicznie, a po prostu pierwszy pomiar zrobiłeś błędnie. Może spławik oparł się o dno? Ciężko powiedzieć. Ja pomiary teraz robię tylko refraktometrem jest to o klasę lepsze urządzenie niż te szklane spławiki. Tak naprawdę dopóki nie kupisz certyfikowanego areometru z atestami które kosztują 250-350 zł to wszystkie pomiary spławikami są Pi razy drzwi. Przestałem im całkiem ufać. Więc nałożyło Ci się kilka rzeczy na raz po prostu. Mogło tak być, jednak spławik o dno się nie oparł, mam probówkę na ponad 100 ml, de facto na jakieś 140 ml, nie ma szans. Może oparł się o ściankę i stanął? Cholera wie, mierzyłem po zacieraniu ino raz, potem gotowanie. I wtedy, gdy wyszły dziwne rzeczy, powtórzyłem pomiary i wychodziło za każdym razem 16 BLG. Co do słodów viking malt - faktycznie, bywa różnie. Czasem mam kosmiczną wydajność, czasem jakieś padaki. Smaki natomiast są prawidłowe. Jakie słody zatem polecasz, aby nie było niespodzianek i wyniki powtarzalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego (edytowane) Dobra glupoty pisze 100 ml jest dobrze Edytowane 2 Lutego przez Ununul Glupstwo palnalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 49 minut temu, Rheged napisał(a): Mogło tak być, jednak spławik o dno się nie oparł, mam probówkę na ponad 100 ml, de facto na jakieś 140 ml, nie ma szans. Może oparł się o ściankę i stanął? Cholera wie, mierzyłem po zacieraniu ino raz, potem gotowanie. I wtedy, gdy wyszły dziwne rzeczy, powtórzyłem pomiary i wychodziło za każdym razem 16 BLG. Co do słodów viking malt - faktycznie, bywa różnie. Czasem mam kosmiczną wydajność, czasem jakieś padaki. Smaki natomiast są prawidłowe. Jakie słody zatem polecasz, aby nie było niespodzianek i wyniki powtarzalne? Obecnie używam Bestmalza i Weyermana. Specjalne też tylko kupuje z tych firm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego Jeszcze dodatkowe pytanie, czy taki balingometr byłby w miarę sensowny? https://browamator.pl/areometr-uniwersalny-alla-france-0-35-blg-z-cert/3-18-427 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 13 minut temu, Rheged napisał(a): Jeszcze dodatkowe pytanie, czy taki balingometr byłby w miarę sensowny? https://browamator.pl/areometr-uniwersalny-alla-france-0-35-blg-z-cert/3-18-427 Tak taki jest lepszy, aż szkoda taki będzie zbić Na Żydlegro masz referaktometry w tej cenie: https://allegro.pl/oferta/cukru-refraktometr-cukromierz-brix-atc-0-30-woda-miodu-wino-piwo-soku-14827357856 A jak Ci się nie śpieszy to u żółtków jest ich dużo w 1/3 ceny z allegro. Pingwinho 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego (edytowane) 36 minut temu, Undeath napisał(a): Na Żydlegro u żółtków Serio? Edytowane 2 Lutego przez x1d Pingwinho 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 36 minut temu, Undeath napisał(a): Tak taki jest lepszy, aż szkoda taki będzie zbić Na Żydlegro masz referaktometry w tej cenie: https://allegro.pl/oferta/cukru-refraktometr-cukromierz-brix-atc-0-30-woda-miodu-wino-piwo-soku-14827357856 A jak Ci się nie śpieszy to u żółtków jest ich dużo w 1/3 ceny z allegro. Dokładnie taki refraktometr kupiłem i muszę rzec, że po trzech warkach rzuciłem w kąt. Różnica w pomiarach jest znacząca i nie ma w niej żadnej reguły. Próbowałem znaleźć odpowiednią wartość korekty, ale jej po prostu nie ma. Zakup nieudany. dzejkej 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2 minuty temu, Rheged napisał(a): Dokładnie taki refraktometr kupiłem i muszę rzec, że po trzech warkach rzuciłem w kąt. Różnica w pomiarach jest znacząca i nie ma w niej żadnej reguły. Próbowałem znaleźć odpowiednią wartość korekty, ale jej po prostu nie ma. Zakup nieudany. Używam od paru lat i nie ma problemów. Do spławika raczej nie wrócę. Różnica między jakimi pomiarami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego A ja mam właśnie taki i sobie chwalę. Pamiętać trzeba o jednym - gorącą brzeczkę, do pomiaru przed końcem gotowania należy pobierać tak, aby zminimalizować ryzyko odparowania próbki, zanim ni trafi do pomiaru (czyli najlepiej pipetą szklaną) A mierząc przefermentowane piwo trzeba przeliczyć wynik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego (edytowane) 35 minut temu, Rheged napisał(a): Dokładnie taki refraktometr kupiłem i muszę rzec, że po trzech warkach rzuciłem w kąt. Różnica w pomiarach jest znacząca i nie ma w niej żadnej reguły. Próbowałem znaleźć odpowiednią wartość korekty, ale jej po prostu nie ma. Zakup nieudany. Eh, ale czemu różnica w pomiarach? Podczas warzenia pobierasz do strzykawki trochę brzeczki, schładzasz pod wodą i robisz pomiar składający się z kilku kropel. Przed użyciem refraktometr kalibrujesz na wodzie destylowanej i co kilkanaście użyć warto sprawdzić czy się nierozkalibrował. Na necie masz przeliczniki ale generalnie do piw poniżej 16 brix odejmujesz 0,5 i masz blg (np. 14,2 brix to 13,7 blg) powyżej 16 lepiej już użyć kalkulator bo waha się od 0,6 do 0,8 im wyższa gęstość. Odfermentowanie przeliczasz wg. kalkulatora. Ja też z początku nie ufałem refraktometrowi i porównywałem z spławikiem - potem raz moje piwo było badane w labie i okazało się, że wyniki z lunetki są dokładniejsze niż z spławika Więc nie miej oporów odgrzeb lunetę i używaj. Tu masz kalkulator do przeliczeń: https://kalkulatorpiwowara.pl/refractometer 36 minut temu, x1d napisał(a): Serio? Ale, że co? Allegro obecnie to spółka z większościowym udziałem amerykańskiego podmiotu, którym zarządzają Żydzi. Od czasu ich przejęcia, stawki wystawień aukcji, prowizji, wysyłek i warunków do spełnienia wzrosły typowo po żydowsku. Masz problem z oceną rzeczywistości czy co? Ja wiem, że w tych czasach już murzyna nie wolno nazywać murzynem, a chinola żółtkiem, ale mało mnie to obchodzi. Miałem do czynienia z niejednym chinolcem/koreańcem i oni się nie pieprzą w tańcu - nie raz przez telefon mówili mi, że białasy biorą duża ich sprzętu czemu ja nie chce brać A czarni cwaniakują z rasizmem tylko dlatego, że mają w tym interes, którym ma być urobienie nas i przygotowanie pod migrację ich z Afryki. Trzeba czytać coś więcej niż tylko piwo.org i onet, niestety, żebyśmy się nie obudzili z ręką w nocniku jak zachodnia Europa. To nie dyskusja na forum. Jak chcesz to zgłoś sobie za używanie nie poprawnych słów do admina. Edytowane 2 Lutego przez Undeath WojtekGaaD i Krzywonos Jerzy 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 22 minuty temu, Undeath napisał(a): Ja wiem, że w tych czasach już murzyna nie wolno nazywać murzynem, a chinola żółtkiem Wolno - nie wolno, to raczej w mojej opinii kwestia przyzwoitości i szacunku do drugiego człowieka, niezależnie od tego po której stronie rzeki się urodził. A to, że kapitalizm nie jest najsprawiedliwszym systemem - cóż, niektórzy próbowali wprowadzić inny i wiadomo co z tego wyszło. Oczywiście zgadzam się że nie jest to dyskusja w tym wątku o ile w ogóle na tym forum, także już - parafrazując artystę - szybciutko kończę offtop i sobie idę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 3 godziny temu, Rheged napisał(a): Mogło tak być, jednak spławik o dno się nie oparł, mam probówkę na ponad 100 ml, de facto na jakieś 140 ml, nie ma szans. Może oparł się o ściankę i stanął? Cholera wie, mierzyłem po zacieraniu ino raz, potem gotowanie. I wtedy, gdy wyszły dziwne rzeczy, powtórzyłem pomiary i wychodziło za każdym razem 16 BLG Dobrą praktyką jest zakręcenie spławikiem w próbówce celem odgazowania i sprawdzenie czy się nie przykleił. Prawdopodobnie się przykleił i pomiar przed gotowaniem był zawyżony. Po odparowania powinieneś mieć ponad 18 Blg a nie 16. Kilka pomiarów po gotowaniu z tym samym wynikiem wyklucza błąd w mierzeniu na tym etapie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 5 minut temu, x1d napisał(a): Wolno - nie wolno, to raczej w mojej opinii kwestia przyzwoitości i szacunku do drugiego człowieka, niezależnie od tego po której stronie rzeki się urodził. A to, że kapitalizm nie jest najsprawiedliwszym systemem - cóż, niektórzy próbowali wprowadzić inny i wiadomo co z tego wyszło. Oczywiście zgadzam się że nie jest to dyskusja w tym wątku o ile w ogóle na tym forum, także już - parafrazując artystę - szybciutko kończę offtop i sobie idę. Jasne rozumiem Cię, ja mam bardzo dużo empatii i szacunku do ludzi, którzy się zachowują po ludzku. Niestety te dwie opcje co wymieniłem nie mają do nas tego, dla nich jesteśmy tylko dojnym wymieniem, z którego jak przestanie lecieć mleko zostanie odcięte. Chińczycy dodatkowo traktują nas mega przedmiotowo - mamy być rynkiem zbytu na ich szajs i nic więcej ich nie obchodzi. W polsce nie ma kapitalizmu Prawda jest taka, że jest to rynek socjalistyczno-liberalny, sterowany centralnie, gdzie duże korporacje omijają system przez europejską "wspólnotę". Kapitalizm był przy uchwale Wilczka potem już tylko narastał socjalizm i biurokracja, a kto wiecej pieniędzy ma tym jest bardziej bezkarny i nieuchwytny wobec prawa. Też kończę offtopik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pikczer Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego Wtrące od siebie, spławik ten. Biowinu pękł mi po kilku pomiarach. Kupiłem taki https://allegro.pl/oferta/profesjonalny-szwedzki-cukromierz-hydrometr-9759545406 Bardzo ładnie działa, nie przykleja się do ścianek. Fajny jak na razie. Kilkanaście pomiarów i jest ok. W necie są proste kalkulatory żeby przeliczyć BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 1 godzinę temu, Undeath napisał(a): Eh, ale czemu różnica w pomiarach? Podczas warzenia pobierasz do strzykawki trochę brzeczki, schładzasz pod wodą i robisz pomiar składający się z kilku kropel. Przed użyciem refraktometr kalibrujesz na wodzie destylowanej i co kilkanaście użyć warto sprawdzić czy się nierozkalibrował. Na necie masz przeliczniki ale generalnie do piw poniżej 16 brix odejmujesz 0,5 i masz blg (np. 14,2 brix to 13,7 blg) powyżej 16 lepiej już użyć kalkulator bo waha się od 0,6 do 0,8 im wyższa gęstość. Odfermentowanie przeliczasz wg. kalkulatora. Kompletnie nie działa to u mnie. Czy mogę poprosić moderatora o wycięcie tego wątku i przeniesienie do innego, bo widzę tu dyskusja na ten temat się rozwinie? Najpóźniej jutro wkleję swoje wyliczenia korekty refraktometru i zobaczysz, że ni cholery z nich nie da się wyczytać, a Twój sposób do mojego refraktometru nie ma szans zadziałać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego Godzinę temu, Rheged napisał(a): Kompletnie nie działa to u mnie. Czy mogę poprosić moderatora o wycięcie tego wątku i przeniesienie do innego, bo widzę tu dyskusja na ten temat się rozwinie? Najpóźniej jutro wkleję swoje wyliczenia korekty refraktometru i zobaczysz, że ni cholery z nich nie da się wyczytać, a Twój sposób do mojego refraktometru nie ma szans zadziałać. Ale dlaczego? Nie rozumiem. Chyba, że kupiłeś refraktometr % czy tam do odczytu wody z chłodnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alanl Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego Cześć, mam szybkie pytanko, te białe części to poprostu białka?czemu tworzy się gęsta piana która jest jak bardzo gesty kisiel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 20 minut temu, Alanl napisał(a): Cześć, mam szybkie pytanko, te białe części to poprostu białka?czemu tworzy się gęsta piana która jest jak bardzo gesty kisiel? A nawet więcej to przełom! Alanl 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alanl Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 24 minuty temu, Undeath napisał(a): A nawet więcej to przełom! Dzięki na przyszłość będę wiedział, strasznie zatyka niestety filtr od pompy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 7 godzin temu, Undeath napisał(a): Ale dlaczego? Nie rozumiem. Chyba, że kupiłeś refraktometr % czy tam do odczytu wody z chłodnicy. Oto pomiary korekty refraktometru. Jak widać nijak mają się do rzeczywistości. A według Twojego sposobu nie odkryję prawidłowego BLG w nawet blisko sposób dla mojego sprzętu. Domyślam się, że ten refraktometr jest po prostu do chrzanu. Albo ja coś źle robię. Odczyt dla spławika jest w OG, ale przeliczyłem je z Plato. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego (edytowane) @RhegedA może inaczej - zrób sobie (wykorzystując cukier) trzy próbki 10, 15 i 20BLG i zmierz je jednym i drugim urządzeniem Mnie też kiedyś rozjechały się wskazania refraktometru i spławika i po tym prostym teście okazało się, że to spławik zaczął zakłamywać... Edytowane 2 Lutego przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 3 minuty temu, fotohobby napisał(a): @RhegedA może inaczej - zrób sobie (wykorzystując cukier) trzy próbki 10, 15 i 20BLG i zmierz je jednym i drugim urządzeniem Mnie też kiedyś rozjechały się wskazania refraktometru i spławika i po tym prostym teście okazało się, że to spławik zaczął zakłamywać... A to jest cenna rada. Tak zrobię i podzielę się wynikiem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 10 godzin temu, Rheged napisał(a): Oto pomiary korekty refraktometru. Jak widać nijak mają się do rzeczywistości. A według Twojego sposobu nie odkryję prawidłowego BLG w nawet blisko sposób dla mojego sprzętu. Domyślam się, że ten refraktometr jest po prostu do chrzanu. Albo ja coś źle robię. Odczyt dla spławika jest w OG, ale przeliczyłem je z Plato. Jak nijak? Gdzie Ci się rozjeżadżają? przecież wszystko jest dobrze: Tu masz przeliczone wartości - wychodzą wręcz identycznie jak na spławiku. Dalej nie wiem gdzie masz problem. Przecież te 0,2 blg to błąd pomiarowy dopuszczalny. No i to co Ci pisałem - moje piwo było badane pod względem ekstraktu w labie, okazało się, że refraktometr jest dokładniejszy niż spławik. Spławiki mają też błędy pomiarowe do 0,3 blg XD nawet te nowe. Tylko te certyfikowane mają odchył +/-0,1 XD Pamiętaj też, że temperatura pomiaru nawet o 0,5C na spławiku robi różnicę - na refraktometrze praktycznie nie. Robiłem sobie kiedyś porównanie - na brzeczce w 10C, 15C i 20C oraz 25C - odchył wynosił 0,2 brix zaledwie. Zafiksowałeś się trochę, że refraktometr źle pokazuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się