zasada Opublikowano 21 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 16 minut temu, kuba929 napisał(a): mini zacieranie https://piwo.org/forums/topic/8553-mini-zacieranie/?do=findComment&comment=182907 https://piwo.org/forums/topic/369-warzenie-z-ekstraktem-i-ziarnami-specjalistycznymi/ kuba929 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 21 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia Trochę informacji masz np. tutaj: kuba929 i zasada 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba929 Opublikowano 21 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 7 godzin temu, punix napisał(a): Gęstwę lepiej przechowywać w lodówce, mrożenie jest trochę bardziej skomplikowane. Pamiętaj o odpowiedniej dezynfekcji słoika i wszystkiego, co będzie miało kontakt z gęstwą. Jak długo taka gęstwa może stać w lodówce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 21 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia Im krócej tym lepiej. Optymalnie użyć do tygodnia, powyżej miesiąca już mocno bym się zastanawiał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba929 Opublikowano 22 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia (edytowane) W takim razie zastanawiam się, aby zrobić warkę 15/16 l na slodach i ekstraktach: -1 kg ekstrakt pale ale bruntal lub WES Jasny - 0,5 kg ekstraktu pszenicznego - słód pale ale? Lub diastatyczny? - 600 g zesrutowany (pytanie tylko jaki? ) -płatki owsiane lub słód owsiany (nie do końca wiem jaka tutaj jest różnica) - 200 g Słody gotować w 5 l wody. Co o tym myślicie? Czy można gotować w 67-68 stopni slod pale ale razem z tymi płatkami owsianymi? Jaki polecacie worek filtracyjny aby ten słód tam wrzucić? Zalezy mi na piwie mętnym, kremowym, owocowym o kolorze jasnym. Jeśli chodzi o chmiele to zastanawiam się nad Citra (100g), Nectaron (50 g) oraz Motueka (50g). Gestwa zebrana z Notthingamow. Edytowane 22 Kwietnia przez kuba929 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 22 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia Jaki masz największy garnek?Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba929 Opublikowano 22 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 49 minut temu, INTseed napisał(a): Jaki masz największy garnek? Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka 30 l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 22 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 30 lTo czemu nie zacierasz wszystkiego?Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba929 Opublikowano 22 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 1 godzinę temu, INTseed napisał(a): To czemu nie zacierasz wszystkiego? Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka Bo chcę zacząć na mniejszej ilości, żeby zobaczyć z czym to się je. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 22 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 12 godzin temu, kuba929 napisał(a): Czy można gotować w 67-68 stopni Raczej zacierać, tak można. Płatki będą mętniejszo-kremowsze. A skoro i tak już tę część zacierasz, to jak kolega wyżej radziłbym zatrzeć wszystko ze słodów, zwłaszcza jeżeli zależy ci na jasnej barwie (ekstrakty zazwyczaj przyciemniają). No chyba że masz ekstrakty do zużycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 23 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 15 godzin temu, kuba929 napisał(a): Bo chcę zacząć na mniejszej ilości, żeby zobaczyć z czym to się je. Ale po 200gr płatków i Nottinghamach nie spodziewaj się kremowosci i mętnosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba929 Opublikowano 23 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia (edytowane) 1 godzinę temu, fotohobby napisał(a): Ale po 200gr płatków i Nottinghamach nie spodziewaj się kremowosci i mętnosci Też właśnie nie do końca mi te drożdże pasują, jakie inne suche polecasz? 1 kg slodu i 600 g płatków będzie lepszym rozwiązaniem? Jaki słód byłby sensowny? Może 500 g Pale ale i 500 pilznenskiego? Edytowane 23 Kwietnia przez kuba929 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 23 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia (edytowane) @kuba929 600g płatków to juz coś. Słód może być 100% Pale Ale, ewentualnie trochę (10%) Carapils|, lub wiedeńskiego. Drożdże Lallemand LalBrew Verdant IPA, lub Lalbrew New England Ale Edytowane 23 Kwietnia przez fotohobby kuba929 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 23 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia Bo chcę zacząć na mniejszej ilości, żeby zobaczyć z czym to się je. Nie patrz tylko rób. Zacieranie jest proste i tańsze. Oczywiście dłuższe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Gorelord Opublikowano 23 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia Witam, Problem klarowności. Czy to przez to, że zacząłem się bawić od kilku miesięcy z zacieraniem jedno temperaturowym jako dodatek do ekstraktów niechmielonych, czy może zmiana drożdży Lallemand Diamond na Saflagery S-23? Czy może i to i to? Filtracja przebiega sprawnie i dość gęsto, reszta bez zmian w procedurach, tj. czasy fermentacji i leżakowania. Domyślam się, że ciężko będzie osiągnąc podobną klarowność do samych ekstraktów jeśli będe dolewał własny zacier? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia (edytowane) 10 godzin temu, Igor Gorelord napisał(a): zacząłem się bawić od kilku miesięcy z zacieraniem jedno temperaturowym jako dodatek do ekstraktów niechmielonych Yyyy, opisz swoja procedurę bo tak zdawkowo to loteria. Jakie słody zacierasz, jak filtrujesz zacier, czy do warzenia dajesz mech irlandzki/whirlflock etc. Edytowane 24 Kwietnia przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 24 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia @Igor Gorelord poczytaj o klarowaniu żelatyną, działa i klaruje, a do tego smaku nie zmienia, piwo kryształ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 24 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia Witam, Problem klarowności. Czy to przez to, że zacząłem się bawić od kilku miesięcy z zacieraniem jedno temperaturowym jako dodatek do ekstraktów niechmielonych, czy może zmiana drożdży Lallemand Diamond na Saflagery S-23? Czy może i to i to? Filtracja przebiega sprawnie i dość gęsto, reszta bez zmian w procedurach, tj. czasy fermentacji i leżakowania. Domyślam się, że ciężko będzie osiągnąc podobną klarowność do samych ekstraktów jeśli będe dolewał własny zacier?Tak samo powinno być.Możesz dodatkowo pod koniec pół pastylki na klarowanie.Gotujesz mocno 1h? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Gorelord Opublikowano 24 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia Filtruje grubsze części siateczką muslinową a resztę takim specjalny filtrem do wina, większość drobnego zostaję, dość sporo, jak fusy po kawie. Narazie, pomijając Stout-a, używałem Monachijskiego i Karmelowego, dość drobno śrutowane. Kolejny lager dopiero leżakuję w butelkach, więc nie sprawdzę. Nie dodawałem nigdy żadnych dodatków do klarowania. Co do gotowania, nie gotuję mocno, tak ino ino żeby sie gotowało. Aczkolwiek, wczorajsze piwo było lekko kwaskowate, w sobotę takie nie było po półtora miesiąca w piwnicy, w piątek sprawdzę czy mi się jakaś infekcja przy butelkowaniu nie wdała.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 25 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia Daj mu czas, albo użyj żelatyny. Ja się nie przykładam w ogóle do klarowania, a po 2 miesiącach w piwnicy większość piw jest przeźroczysta na poziomie przeciętnego lagera kraftowego. Efekt krystalicznego klaru jak w koncerniaku też udało mi się osiągnąć, ale użyłem żelatyny + tydzień cold crashu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fall095 Opublikowano 8 Maja Udostępnij Opublikowano 8 Maja https://www.mediaexpert.pl/agd/lodowki-i-zamrazarki/lodowki/lodowka-lin-li-bc90-83-2cm-biala Siema. Myślicie, że taka lodówka da radę. Chłodziarka ma 91l pojemności, a te z MPM po 70-75l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Maja Udostępnij Opublikowano 8 Maja https://www.mediaexpert.pl/agd/lodowki-i-zamrazarki/lodowki/lodowka-lin-li-bc90-83-2cm-biala Siema. Myślicie, że taka lodówka da radę. Chłodziarka ma 91l pojemności, a te z MPM po 70-75l.Musi być bez zamrażalnika. Coś w tym stylu.Ale nie wiem czy wejdzie fermentor.https://www.mediaexpert.pl/agd/lodowki-i-zamrazarki/lodowki/lodowka-mpm-131-cj-18-aa-85cm-inox?srsltid=AfmBOopO9XpVCrFrIEqnRNxt4wet3rHY18-2Nqk-KRL2xHKosmEpYGP8DCQ Fall095 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba929 Opublikowano 12 Maja Udostępnij Opublikowano 12 Maja Witam, Mam pytanie. Zrobiłem częściowe zacieranie. Zacieralem 68 st w 40 min i 20 min w 76 stopniach - 6l wody, 1 kg slodu pale ale, 100 g slodu caramel pils oraz 500 g płatków owsianych. Całą tak przygotowaną brzeczkę wymieszałem z 11-12 l wody oraz ekstraktami slodowymi 1,7 kg pale ale i 0,5 kg pszenicznego. Powstało około 16 l brzeczki. Odfermentowala mi z 14 blg do 5,5/5,6 blg przez 5 dni i drożdże już opadły na dno. Mierzyłem 2 dni temu było 6 blg, teraz jest delikatnie mniej. Temp fermentacji - 3 dni w 18,5, 2 dni w 20 st. Drożdże to New england East coast. Wydaje mi się, że fermentacja burzliwa już się zakończyła, drożdże od 36 godzin są na dnie. Co można zrobić, aby odfermentowalo to mocniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 12 Maja Udostępnij Opublikowano 12 Maja Witam, Mam pytanie. Zrobiłem częściowe zacieranie. Zacieralem 68 st w 40 min i 20 min w 76 stopniach - 6l wody, 1 kg slodu pale ale, 100 g slodu caramel pils oraz 500 g płatków owsianych. Całą tak przygotowaną brzeczkę wymieszałem z 11-12 l wody oraz ekstraktami slodowymi 1,7 kg pale ale i 0,5 kg pszenicznego. Powstało około 16 l brzeczki. Odfermentowala mi z 14 blg do 5,5/5,6 blg przez 5 dni i drożdże już opadły na dno. Mierzyłem 2 dni temu było 6 blg, teraz jest delikatnie mniej. Temp fermentacji - 3 dni w 18,5, 2 dni w 20 st. Drożdże to New england East coast. Wydaje mi się, że fermentacja burzliwa już się zakończyła, drożdże od 36 godzin są na dnie. Co można zrobić, aby odfermentowalo to mocniej? Spławikiem robiłeś pomiar? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba929 Opublikowano 12 Maja Udostępnij Opublikowano 12 Maja Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się