INTseed Opublikowano 12 Maja Udostępnij Opublikowano 12 Maja TakRobisz pomiar temperatury podczas zacierania 68C przy dnie? Do jakiej temperatury wsypujesz słód? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba929 Opublikowano 12 Maja Udostępnij Opublikowano 12 Maja 49 minut temu, INTseed napisał(a): 1 godzinę temu, kuba929 napisał(a): Tak Robisz pomiar temperatury podczas zacierania 68C przy dnie? Do jakiej temperatury wsypujesz słód? Pomiar był robiony z 1 cm od tafli brzeczki, tak aby koniec termometru był znużony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 12 Maja Udostępnij Opublikowano 12 Maja (edytowane) 39 minut temu, kuba929 napisał(a): Pomiar był robiony z 1 cm od tafli brzeczki, tak aby koniec termometru był znużony. Ten termometr musi być cały zanurzony wtedy pokazuje dokładna temperaturę. Gość Opublikowano 15 Stycznia 2017 Tzn ten allafrance jest tzw. total immersion, czyli musisz go zanurzyć tak głeboko jak głęboko sięga czerwony płyn w kapilarze, tzn jeżeli mierzysz temperaturę około 40°C to musisz zanurzyć termometr w mierzonym medium aż do podziałki oznaczającej 40°C. Są jeszcze tzw termometry partial immersion, czyli takie na których jest narysowana linia, do której trzeba zanurzyć termometr i wtedy odczytać wartość. Wersja total jest dokładniejsza, ale nieco bardziej kłopotliwa, jeżeli chodzi o pomiar. Edytowane 12 Maja przez Koora Adi_86 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba929 Opublikowano 12 Maja Udostępnij Opublikowano 12 Maja Godzinę temu, Koora napisał(a): Ten termometr musi być cały zanurzony wtedy pokazuje dokładna temperaturę. Gość Opublikowano 15 Stycznia 2017 Tzn ten allafrance jest tzw. total immersion, czyli musisz go zanurzyć tak głeboko jak głęboko sięga czerwony płyn w kapilarze, tzn jeżeli mierzysz temperaturę około 40°C to musisz zanurzyć termometr w mierzonym medium aż do podziałki oznaczającej 40°C. Są jeszcze tzw termometry partial immersion, czyli takie na których jest narysowana linia, do której trzeba zanurzyć termometr i wtedy odczytać wartość. Wersja total jest dokładniejsza, ale nieco bardziej kłopotliwa, jeżeli chodzi o pomiar. Czy to mogło mieć wpływ na to, że teraz piwo nie chce się odfermentowac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 12 Maja Udostępnij Opublikowano 12 Maja Czy to mogło mieć wpływ na to, że teraz piwo nie chce się odfermentowac? Nie wiem jak z dokładnością tego termometru, ale dużo zależy od mieszania.U góry masz 68C a na dole nie wiem ile. Może być 70+CNajlepiej robić tak.Wsypujesz słód do 70C. Zejdzie ci o kilka C. Termometr w łapę, załączasz palnik i mieszasz do tych 68C. Wyłączasz palnik i mieszasz tak kilka minut aby temperatura dna garnka się zmieniła do okolicy 68C.Zamykasz pokrywę i za 10min znowu tak samo.Pamiętaj że i tak najważniejsza jest fermentacja.Jak chcesz więcej % to dodaj cukru zagotowanego z wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 12 Maja Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2 godziny temu, Koora napisał(a): Ten termometr musi być cały zanurzony wtedy pokazuje dokładna temperaturę. Gość Opublikowano 15 Stycznia 2017 Tzn ten allafrance jest tzw. total immersion, czyli musisz go zanurzyć tak głeboko jak głęboko sięga czerwony płyn w kapilarze, tzn jeżeli mierzysz temperaturę około 40°C to musisz zanurzyć termometr w mierzonym medium aż do podziałki oznaczającej 40°C. Są jeszcze tzw termometry partial immersion, czyli takie na których jest narysowana linia, do której trzeba zanurzyć termometr i wtedy odczytać wartość. Wersja total jest dokładniejsza, ale nieco bardziej kłopotliwa, jeżeli chodzi o pomiar. Niekoniecznie. Stare wersje tak miały, ale od kilku lat mają zaznaczony poziom zanurzenia do prawidłowego pomiaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba929 Opublikowano 13 Maja Udostępnij Opublikowano 13 Maja 8 godzin temu, INTseed napisał(a): Nie wiem jak z dokładnością tego termometru, ale dużo zależy od mieszania. U góry masz 68C a na dole nie wiem ile. Może być 70+C Najlepiej robić tak. Wsypujesz słód do 70C. Zejdzie ci o kilka C. Termometr w łapę, załączasz palnik i mieszasz do tych 68C. Wyłączasz palnik i mieszasz tak kilka minut aby temperatura dna garnka się zmieniła do okolicy 68C. Zamykasz pokrywę i za 10min znowu tak samo. Pamiętaj że i tak najważniejsza jest fermentacja. Jak chcesz więcej % to dodaj cukru zagotowanego z wodą. Czy dodanie cukru pomoże w zejściu z blg? Czy raczej od fermentuje tylko ten który dodałem? 8 godzin temu, INTseed napisał(a): Nie wiem jak z dokładnością tego termometru, ale dużo zależy od mieszania. U góry masz 68C a na dole nie wiem ile. Może być 70+C Najlepiej robić tak. Wsypujesz słód do 70C. Zejdzie ci o kilka C. Termometr w łapę, załączasz palnik i mieszasz do tych 68C. Wyłączasz palnik i mieszasz tak kilka minut aby temperatura dna garnka się zmieniła do okolicy 68C. Zamykasz pokrywę i za 10min znowu tak samo. Pamiętaj że i tak najważniejsza jest fermentacja. Jak chcesz więcej % to dodaj cukru zagotowanego z wodą. Mieszałem co 2-3 minuty workiem ze slodem, więc wydaje mi się, że temperatura była raczej podobna w całości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 13 Maja Udostępnij Opublikowano 13 Maja Mieszałem co 2-3 minuty workiem ze slodem, więc wydaje mi się, że temperatura była raczej podobna w całości. Tylko %.Jak następnym razem będzie podobnie to nie.Sprawdź też spławik czy dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi_86 Opublikowano 13 Maja Udostępnij Opublikowano 13 Maja (edytowane) W dniu 12.05.2024 o 20:42, Koora napisał(a): Ten termometr musi być cały zanurzony wtedy pokazuje dokładna temperaturę. Od samego początku warzenia używam właśnie tego termometru i dopiero teraz zwróciłem uwagę na napis "total immersion". Wychodzi na to, że wszystkie pomiary termperatury robiłem źle i w efekcie warki zacierałem za wysoko. Ale na szczęście nigdy nie miałem problemu z odfermentowaniem. No ale człowiek cały czas się uczy... Przy następnej warce będę już prawidłowo z niego korzystał. Dzięki @Koora. Edytowane 13 Maja przez Adi_86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomKaz Opublikowano 22 Maja Udostępnij Opublikowano 22 Maja Cześć, dopiero się zarejestrowałem i nie wiem, czy lepiej by było założyć nowy temat, dlatego piszę tutaj. Jestem zupełnie początkujący jeśli chodzi o własne piwo. Wczoraj dostałem zestaw Mały Browar z Brewkitem "Coopers Mexican" i wszystkim, co potrzebne by zacząć. Dzisiaj rano postanowiłem wszystko przygotować do fermentacji i... chyba popełniłem zbrodnię. Otóż: podążałem za instrukcjami z jednej strony. Rozgrzałem puszkę z brewkitem, wlałem 3 litry wrzątku, wymieszałem brewkit, dodałem całą puszkę ekstraktu niechmielonego (nigdzie nie znalazłem informacji ile dokładnie tego dodać). Następnie dopełniłem zimną wodą do 23 litrów. Być może zbyt zimną, nie wiem, nie posiadam termometra. Zrobiłem rehydrację drożdży w ciepłej (nie wrzącej) wodzie, po 15 minutach od wymieszania dolałem do wiadra fermentacyjnego i wymieszałem ponownie. Około pół godziny później zauważyłem, że kranik przecieka - był źle zakręcony, więc żeby to poprawić szybko przelałem wrzątkiem drugie wiadro, przelałem zawartość z pierwszego wiadra, poprawiłem co musiałem i wlałem z powrotem. Czy zepsułem swoje pierwsze piwo? Da się to jakoś odratować czy czekać i obserwować? Nic nie bulgocze, zawartość wiadra jest zimna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 22 Maja Udostępnij Opublikowano 22 Maja Przelewając napowietrzyłeś brzeczkę 😁. Za dwa - trzy dni będzie bulkało a czy zepsułeś okaże się że dwa tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 22 Maja Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2 godziny temu, TomKaz napisał(a): Zrobiłem rehydrację drożdży w ciepłej (nie wrzącej) wodzie Miejmy nadzieję, że tu nie przesadziłeś. Bo co znaczy "w ciepłej"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomKaz Opublikowano 23 Maja Udostępnij Opublikowano 23 Maja 9 godzin temu, Koora napisał(a): Przelewając napowietrzyłeś brzeczkę 😁. Za dwa - trzy dni będzie bulkało a czy zepsułeś okaże się że dwa tygodnie. No to będę obserwował. Oby się tylko napowietrzyło. 9 godzin temu, dzejkej napisał(a): Miejmy nadzieję, że tu nie przesadziłeś. Bo co znaczy "w ciepłej"? Woda, w której mieszałem drożdże była zagotowana kilka minut wcześniej, przez co zdążyła się nieco schłodzić. Na pewno nie był to wrzątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba929 Opublikowano 23 Maja Udostępnij Opublikowano 23 Maja Hej, chce zrobić neipe i zastanawiam się czy przy temp. w okolicach 20-21 stopni lepiej zdecydować się na suche drożdże Kveik voss czy może nadal lepiej Verdant IPA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 23 Maja Udostępnij Opublikowano 23 Maja 11 minut temu, TomKaz napisał(a): Woda, w której mieszałem drożdże była zagotowana kilka minut wcześniej, przez co zdążyła się nieco schłodzić. Na pewno nie był to wrzątek. Ile schłodzić? Wypiłbyś tę wodę normalnie? Rehydratyzacja powinna być w temperaturze jakieś 30°C max, więc to letnia woda powinna być, nie gorąca. Jeśli gorąca, to raczej zabiłeś większość drożdży. Zawsze możesz się jeszcze poratować w ten sposób Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 23 Maja Udostępnij Opublikowano 23 Maja (edytowane) 18 minut temu, kuba929 napisał(a): Hej, chce zrobić neipe i zastanawiam się czy przy temp. w okolicach 20-21 stopni lepiej zdecydować się na suche drożdże Kveik voss czy może nadal lepiej Verdant IPA? Verdanty na NEIPA to moim zdaniem nie bardzo. Wybierz szczep z niska flokulacja. Co do temperatury to zaopatrz sie w torbe termiczna i butelki z lodem ew wklady do lodowki turystycznej. Przynajmniej w poczatkowej fazie fermentacji, a pozniej to mozna puscic wolno, byle nie natlenic podczas rozlewu. Edytowane 23 Maja przez Ununul Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomKaz Opublikowano 23 Maja Udostępnij Opublikowano 23 Maja 43 minuty temu, arek-lin napisał(a): Ile schłodzić? Wypiłbyś tę wodę normalnie? Rehydratyzacja powinna być w temperaturze jakieś 30°C max, więc to letnia woda powinna być, nie gorąca. Jeśli gorąca, to raczej zabiłeś większość drożdży. Zawsze możesz się jeszcze poratować w ten sposób Tak, była na tyle letnia, że bym spokojnie ją wypił. Patrząc po tym filmiku, a dokładniej końcówce, to prawdopodobnie te drożdże nie żyją. Gość ma w baniaku dziesięć razy więcej piany niż jest u mnie w wiadrze. Na razie mam mało piany i osad na dnie wiadra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba929 Opublikowano 23 Maja Udostępnij Opublikowano 23 Maja Godzinę temu, Ununul napisał(a): Verdanty na NEIPA to moim zdaniem nie bardzo. Wybierz szczep z niska flokulacja. Co do temperatury to zaopatrz sie w torbe termiczna i butelki z lodem ew wklady do lodowki turystycznej. Przynajmniej w poczatkowej fazie fermentacji, a pozniej to mozna puscic wolno, byle nie natlenic podczas rozlewu. A gdybym nie miał możliwości utrzymywać w ten sposób fermentacji to warto pomyśleć właśnie o kveikach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 23 Maja Udostępnij Opublikowano 23 Maja Godzinę temu, TomKaz napisał(a): Tak, była na tyle letnia, że bym spokojnie ją wypił. Patrząc po tym filmiku, a dokładniej końcówce, to prawdopodobnie te drożdże nie żyją. Gość ma w baniaku dziesięć razy więcej piany niż jest u mnie w wiadrze. Na razie mam mało piany i osad na dnie wiadra. Jak woda była letnia to spoko, raczej nie zabiłeś. Do piekarskich drożdży nie porównuj bo one od piwowarskich się różnią, a ten film miał pokazać, że się da Poczekaj, nie zaglądaj i może będzie git Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 23 Maja Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2 godziny temu, kuba929 napisał(a): A gdybym nie miał możliwości utrzymywać w ten sposób fermentacji to warto pomyśleć właśnie o kveikach? Z mojej obserwacji, z kveikami jest ten problem, ze jak podgrzeja ci na burzliwej temperature to potem ona spada i jak spadnie ponizej 25 stopni to moze Ci fermentacja stanac i wtedy trzeba by dogrzewac. kuba929 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 23 Maja Udostępnij Opublikowano 23 Maja 5 godzin temu, TomKaz napisał(a): No to będę obserwował. Oby się tylko napowietrzyło. Woda, w której mieszałem drożdże była zagotowana kilka minut wcześniej, przez co zdążyła się nieco schłodzić. Na pewno nie był to wrzątek. powinna mieć 30C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 23 Maja Udostępnij Opublikowano 23 Maja 5 godzin temu, TomKaz napisał(a): Tak, była na tyle letnia, że bym spokojnie ją wypił. Patrząc po tym filmiku, a dokładniej końcówce, to prawdopodobnie te drożdże nie żyją. Gość ma w baniaku dziesięć razy więcej piany niż jest u mnie w wiadrze. Na razie mam mało piany i osad na dnie wiadra. Mo, ale przecież zadałeś te drożdże kilka godzin temu, więc nie oczekuj piany. One ruszą za kilkanaście godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 23 Maja Udostępnij Opublikowano 23 Maja 8 godzin temu, kuba929 napisał(a): Hej, chce zrobić neipe i zastanawiam się czy przy temp. w okolicach 20-21 stopni lepiej zdecydować się na suche drożdże Kveik voss czy może nadal lepiej Verdant IPA? Verdanty to bardzo dobre drożdże do NEIPA. Jedne z lepszych Pytanie czy będziesz kontrolował temperaturę? Czy te 20-21 to otoczenie? Ogólnie ten szczep średnio lubi wyższe temperatury, ja zawsze przy brytyjskich szczepach w NEIPA fermentuję w 18st. Do neipa jeśli chodzi o Kveiki to spradz może Hornindale. Te natomiast lubią 30st Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 24 Maja Udostępnij Opublikowano 24 Maja A gdybym nie miał możliwości utrzymywać w ten sposób fermentacji to warto pomyśleć właśnie o kveikach? Rób tymi kveikami. Dodaj pożywkę do drożdży i gips. Jak nie masz kontroli zaopatrz się w więcej kveików. Ciekawe są.Jeśli czyściej chcesz to Lutra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba929 Opublikowano 25 Maja Udostępnij Opublikowano 25 Maja (edytowane) W dniu 23.05.2024 o 17:10, Suchejroo napisał(a): Verdanty to bardzo dobre drożdże do NEIPA. Jedne z lepszych Pytanie czy będziesz kontrolował temperaturę? Czy te 20-21 to otoczenie? Ogólnie ten szczep średnio lubi wyższe temperatury, ja zawsze przy brytyjskich szczepach w NEIPA fermentuję w 18st. Do neipa jeśli chodzi o Kveiki to spradz może Hornindale. Te natomiast lubią 30st Zdecydowałem się na New englandy, myślę, że też będą ok. Tak 20-21 to temp otoczenia, będzie ok?czy jednak może warto zainteresować się czymś takim : https://allegro.pl/oferta/regulator-temperatury-termostat-elektroniczny-sterownik-cyfrowy-1500w-230v-12255461147 Posiadam starą lodówkę w miejscy gdzie będę fermebtowac, ale ona nawet na najniższym poziome schładza do 10-11 stopni. Edytowane 25 Maja przez kuba929 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się