wizi Opublikowano 27 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 8 minut temu, sociol napisał(a): Jest gdzieś jakiś spis najbardziej podstawowych receptur? Na naszym Wiki masz medalowe receptury. Stout to prosty styl. 5-10% palonego jęczmienia, 5-10% karmelowego, reszta jakiś podstawowy. Trochę chmielu, drożdże S-04 i lecisz. Fermentacja od dolnego optimum drożdży, wraz ze spowolnieniem fermentacji podnosisz stopniowo temperaturę aż do górnego zakresu optimum. sociol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 27 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 14 minut temu, sociol napisał(a): Jak wybrać "ten jeden" przepis na piwo? Zrobiłem swojego piewszego portera z gotowych puszek i teraz chciałbym się zabrać za coś bardziej wymagającego, ale jest tyle tych przepisów, że nie wiem za który się zabrać. Jest gdzieś jakiś spis najbardziej podstawowych receptur? Znowu myślę nad porterem albo stoutem, bo te drugie mogą (chyba?) fermentować w wyższych temperaturach. W How to brew, masz zgrubne przepisy na podstawowe amerykańskie style: W dziale Receptury natomiast masz cały wątek poświęcony temu zagadnieniu: sociol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 27 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia Biorąc pod uwagę, że przy pierwszym zacieraniu mogą wystąpić jakieś problemy z konwersją, uzupełnię wcześniejszą wypowiedź o 3 kwestie: 1. Możesz spokojnie zacierać w przerwie scukrzającej dłużej niż czas z receptury, nie zaszkodzi też choćby krotka przerwa w 70-72 stopniach 2. Warto zrobić próbę jodową. Większość to później odpuszcza, ale na początku to przydatne. 3. Unikałbym słodów karmelowych na pierwszy raz, bo w razie problemów z konwersją lub fermentacji łatwo o ulep. Jeśli stout, to poszedłbym w wersję wytrawną i lżejszą (np. 90% pale ale, 10% palonych jęczmień, bez płatków jęczmiennych). Można też wybrać jasne piwo, by widzieć, czy nie ma np. mętności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 27 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 29 minut temu, Łachim napisał(a): Jeśli stout, to poszedłbym w wersję wytrawną i lżejszą (np. 90% pale ale, 10% palonych jęczmień, bez płatków jęczmiennych). Mimo wszystko warto dać 5% karmelu, aby trochę skontrować paloność. Ja bym takiego stouta pił litrami, ale kogoś bez doświadczenia ze stylem, wersja super dry może odrzucić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 27 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 36 minut temu, Łachim napisał(a): Można też wybrać jasne piwo, by widzieć, czy nie ma np. mętności. Na początek - szczególnie ogrywania się ze sprzętem w ogóle - IMO najlepiej zrobić SMASH: 5kg pils/pale ale, ulubiony chmiel, drożdże dobrane do temperatur, które można zapewnić. I tak kilka razy Ununul 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 27 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia Albo kup sobie wpierw gotowy zestaw do warzenia z zacieraniem z np. BA, TB czy AP. Tam masz instrukcje co i jak i wcale nie są złe te instrukcje, przepisy zresztą też ujdą. Obeznasz się co i jak, a po kilku zrozumiesz jak wyglądają różnice w zasypie między stylami. Na początek to spore ułatwienie, gdy nie bardzo wiesz co z czym i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sociol Opublikowano 28 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 19 hours ago, Dawid Szatan said: Albo kup sobie wpierw gotowy zestaw do warzenia z zacieraniem z np. BA, TB czy AP. Tam masz instrukcje co i jak i wcale nie są złe te instrukcje, przepisy zresztą też ujdą. Obeznasz się co i jak, a po kilku zrozumiesz jak wyglądają różnice w zasypie między stylami. Na początek to spore ułatwienie, gdy nie bardzo wiesz co z czym i jak. To jeszcze dopowiedz mi proszę co znaczą te skróty. To mają być nazwy prostych do zrobienia piw czy stron na których mogę kupić te zestawy? I jeszcze jedno w sumie pytanie: czy mogę np. wygotować ziarna i chmiel w garze 10L i później do tego dolać wodę już w pojemniku fermentacyjnym czy średnio? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 23 minuty temu, sociol napisał(a): To jeszcze dopowiedz mi proszę co znaczą te skróty. To mają być nazwy prostych do zrobienia piw czy stron na których mogę kupić te zestawy? I jeszcze jedno w sumie pytanie: czy mogę np. wygotować ziarna i chmiel w garze 10L i później do tego dolać wodę już w pojemniku fermentacyjnym czy średnio? BA - Browamator, TB - Twój Browar, AP - Ale Piwo. Nazwy sklepów. Ziaren się nie wygotowuje tylko zaciera. Możesz to zrobić w garnku 10 l ale wtedy zmieścisz tam ok. 2kg słodu. A i tak musisz przefiltrować więc lepiej wykorzystać nawet prowizorycznie zaizolowany pojemnik fermentacyjny z kranem do którego od wewnątrz wkręcisz odpowiednio przygotowany filtr z oplotu. Zacierasz w ten sposób i spuszczasz do garnka. Ale 10 l to dramatycznie mało da Ci jakieś 7 litrów piwa? Problemy z utylizacją chmielu w gęstszej brzeczce też będą. Ja bym nie wchodził do gry bez 20 l gara. Ważne - pojemnik fermentacyjny, który użyjesz do zacierania i wysładzania nie będzie dobry do fermentowania ze względu na jego stan. sociol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 28 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 50 minut temu, sociol napisał(a): wygotować ziarna i chmiel w garze 10L i później do tego dolać wodę Jeśli jesteś ograniczony pojemnością garnka, to może zainteresuj się zacieraniem typu step mash z wykorzystaniem ekstraktów niechmielonych, słodów specjalnych i chmielu. Znajdziesz na ten temat dużo informacji na forum. sociol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia To jeszcze dopowiedz mi proszę co znaczą te skróty. To mają być nazwy prostych do zrobienia piw czy stron na których mogę kupić te zestawy? I jeszcze jedno w sumie pytanie: czy mogę np. wygotować ziarna i chmiel w garze 10L i później do tego dolać wodę już w pojemniku fermentacyjnym czy średnio?Ile litrów tego piwa chcesz jednorazowo robić? Jak mocne piwa najczęściej chcesz robić? Znaczy ile BLG? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sociol Opublikowano 28 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 3 hours ago, dzejkej said: Jeśli jesteś ograniczony pojemnością garnka, to może zainteresuj się zacieraniem typu step mash z wykorzystaniem ekstraktów niechmielonych, słodów specjalnych i chmielu. Znajdziesz na ten temat dużo informacji na forum. Dzięki, chyba rzeczywiście po prostu skorzystam z ekstraktów, przynajmniej na razie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 29 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia W dniu 27.08.2024 o 13:03, zasada napisał(a): Na początek - szczególnie ogrywania się ze sprzętem w ogóle - IMO najlepiej zrobić SMASH: 5kg pils/pale ale, ulubiony chmiel, drożdże dobrane do temperatur, które można zapewnić. I tak kilka razy Podpisuję się pod tym. I moim zdaniem najlepiej dobrać słód pale ale + chmiel dualny typu calypso, azacca lub el dorado + nie najtańsze, ale praktycznie niezawodne drożdże verdant ipa sypkie. Jak jeszcze zdecydujesz się dać 50 g na cichą to masz piwo bomba nad którym każdy będzie się rozpływał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 29 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia Pewnie się mylę ale nie przefiltruje tych 50g.No i te 50g to strasznie mało.Ja bym polecił zrobić piwo bez cichego sypania. Sprawdzić jak przebiegnie fermentacja. Np. stouta, pszenicę, zwykłe piwko bez udziwnień.Ja w tej chwili testuję takie cudo. Ciekawe co wyjdzie. Zapach bardzo ciekawy z fermentora. Chmielowy bez chmielu.https://omegayeast.com/yeast/ales/star-party Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielina Opublikowano 31 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia Witam, Przygotowuję sobie informacje pod pierwsze warzenie i mam kłopot z miejscem. Mianowicie po sezonie octówek będę próbował uwarzyć 2x10l i kłopot w tym, że jedynym miejscem w tym momencie, które przewiduję na fermentację, jest łazienka (jedno wąskie okno, uchylne). Stąd pytanie, czy to może być odpowiednie miejsce? Czy jednak będzie tam za wilgotno? Boję się, że w drugim pomieszczeniu mogą znajdować się jeszcze zarodniki pleśni (miałem problem w sypialni, w tym roku wyremontowane panele podłogowe, dociągnięta izolacja) i może to spowodować infekcję. Czy lepiej będzie, jeżeli wstrzymam się, żeby zobaczyć, czy w tym roku nie wyjdzie znowu pleśń na zimę i zacząć na wiosnę? Pozdrawiam, Adrian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 31 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia @Zielina pojemnik fermentacyjny sam w sobie jest raczej szczelny. Powinien jeszcze byc w jakims opakowaniu pozwalajacym utrzymywać stabilna temperatture. Samej fermentacji bym się nie bał, bardziej zacierania, warzenia, transferu. PS. Przenioslem wpis do bardziej odpowiedniego miejsca. Zielina 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuxdaty Opublikowano 18 Września Udostępnij Opublikowano 18 Września Serwus, Chce sobie zrobić nowy filtrator i zastanawiam się czy długość filtratora do odfiltrowania brzeczki ma znaczenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 18 Września Udostępnij Opublikowano 18 Września Mówisz o filtratorze do wysładzania? Zbyt krótki będzie mało efektywny, powyżej pewnej długości nie będzie już większej różnicy. Polecam około 80-100 cm, jeśli mówimy o standardowym wiadrze i około 20-30 l wybicia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuxdaty Opublikowano 20 Września Udostępnij Opublikowano 20 Września Zrobiłem na +- 100cm zobaczę przy następnej warce jak się sprawuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sociol Opublikowano 27 Września Udostępnij Opublikowano 27 Września On 8/28/2024 at 1:09 PM, zasada said: BA - Browamator, TB - Twój Browar, AP - Ale Piwo. Nazwy sklepów. Ziaren się nie wygotowuje tylko zaciera. Możesz to zrobić w garnku 10 l ale wtedy zmieścisz tam ok. 2kg słodu. A i tak musisz przefiltrować więc lepiej wykorzystać nawet prowizorycznie zaizolowany pojemnik fermentacyjny z kranem do którego od wewnątrz wkręcisz odpowiednio przygotowany filtr z oplotu. Zacierasz w ten sposób i spuszczasz do garnka. Ale 10 l to dramatycznie mało da Ci jakieś 7 litrów piwa? Problemy z utylizacją chmielu w gęstszej brzeczce też będą. Ja bym nie wchodził do gry bez 20 l gara. Ważne - pojemnik fermentacyjny, który użyjesz do zacierania i wysładzania nie będzie dobry do fermentowania ze względu na jego stan. Trochę mi zeszło z tym zacieraniem ale wreszcie się udało (teraz tylko oby się nic nie skisiło przez noc na balkonie^). Ale do rzeczy. Co takiego się dzieje z pojemnikiem po wysładzaniu, że nie powinno się go używać do fermentacji? Kupiłem na szybko nowe małe wiaderko 15L i jakoś mi się udało uzyskać dobre BLG, ale nie widzę żeby z pojemnikiem działo się coś złego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 27 Września Udostępnij Opublikowano 27 Września 7 minut temu, sociol napisał(a): Co takiego się dzieje z pojemnikiem po wysładzaniu, że nie powinno się go używać do fermentacji? Od filtratora rysują się ścianki i te ryski trudno dezynfekować. Rośnie szansa na infekcję po prostu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
del Opublikowano 30 Września Udostępnij Opublikowano 30 Września Hej, nie chcę tworzyć specjalnego postu tylko żeby zapytać o przepis, więc skorzystam z tego tematu. Idzie zima, planuję sobie kolejne warki i chciałbym uwarzyć coś ala porter bałtycki Żywca, czy np. Pinty. Piszę "ala" bo jeszcze nie zabrałem się za dolną fermentację, preferowałbym coś w wyższej. Co prawda w swoim pudle styropianowym do 11 stopni schodziłem, ale wciąż nie czuję się na pewny, że zdołam ją utrzymać przez cały okres burzliwej. Ale może istnieje jakaś kombinacja drożdży + zasypu, który działa w wyższych temperaturach i daje piwo górnej fermentacji o tej gorzkiej słodowości przypominającej razowy chleb? A jeśli już musi być ta dolna fermentacja, jaki zasyp/drożdże dadzą podobny efekt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 30 Września Udostępnij Opublikowano 30 Września 13 minut temu, del napisał(a): porter bałtycki Żywca, czy np. Pinty. https://piwo.org/forums/topic/33609-klon-pinta-imperator-bałtycki/ Żywca że Szmatulskich chyba można spisać. Sprawdzę sprzed komputera. No i zawsze masz receptury na portery na orum: https://piwo.org/forums/forum/48-porter-bałtycki/ I w Wiki: https://wiki.piwo.org/Kategoria:Receptury_ze_słodów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
del Opublikowano 30 Września Udostępnij Opublikowano 30 Września Tzn. jakby nie sęk w recepturze, tę się zawsze znajdzie. Tyle, że porter bałtycki porterowi bałtyckiemu nie równy, są takie bardziej słodkie, nawet czekoladowe, mi chodzi właśnie o taki gorzki, o posmaku razowego chleba. Czytając recepturę nie jestem w stanie ocenić czy będzie na gorzko, czy na słodko, stąd pytanko. Drugie pytanie (a w zasadzie pierwsze ;)) natomiast brzmiało: Czy uda się uwarzyć coś podobnego w górnej fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 30 Września Udostępnij Opublikowano 30 Września Jedynie na kveikach (lutra) może wyjść coś zbliżonego, ale nigdy dolniak to to nie będzie. Plus jest taki, że praktycznie nie ma różnicy czy robisz przy 20 czy 30 stopniach, profil jest bardzo podobny del 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 30 Września Udostępnij Opublikowano 30 Września 46 minut temu, del napisał(a): nie sęk w recepturze, tę się zawsze znajdzie OK. Wydawało mi się, że w Clone Brews jest Żywiec porter ale jest zwykły. Wskazałeś dwa piwa więc pomyślałem, że znalezienie receptury sprawdzonych klonów (Pinta jest od autorów) pozwoli Ci namierzyć ten smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się