Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

26 minut temu, Pawelw3 napisał(a):

 

W jaki sposób dodawałeś ten cukier? Miarką do każdej butelki, czy zrobiłeś syrop i wymieszałeś w całości, ew. lałeś do butelek. Raczej dodanie drożdży do butelek Ci za bardzo nie pomoże, bo jeżeli dodałeś odpowiednią ilość cukru to po miesiącu powinno przefermentować. 

po kolei do kazdej butelki 5ml syropu (calosc miala 200ml i 128 g glukozy)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@gagadeek Hm, no to zdecydowanie masz równomiernie rozprowadzony cukier. Niestety nie wiem jak Ci pomóc, jednak jak dodasz drożdży do każdej butli, to przy otwarciu rozgazujesz każdą butelkę i ciężko będzie stwierdzić ile glukozy dodać, żeby "dogazować". Nie mówiąc nawet o infekcjach czy granatach. A jak bardzo "nienagazowane" jest to Twoje piwo, aż tak źle że nie da się pić? Masz na dnie butelek osad drożdżowy? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@gagadeek W jakiej temperaturze odbywa się refermentacja? Czy przed otworzeniem butelki schłodziłeś ją wcześniej? Butelkę najlepiej wstawić na 1-2 dni do lodówki, aby dwutlenek węgla rozpuścił się w piwie. 

Przenieś butelki do cieplejszego miejsca i sprawdź nagazowanie po tygodniu. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19 godzin temu, Pawelw3 napisał(a):

@gagadeek Hm, no to zdecydowanie masz równomiernie rozprowadzony cukier. Niestety nie wiem jak Ci pomóc, jednak jak dodasz drożdży do każdej butli, to przy otwarciu rozgazujesz każdą butelkę i ciężko będzie stwierdzić ile glukozy dodać, żeby "dogazować". Nie mówiąc nawet o infekcjach czy granatach. A jak bardzo "nienagazowane" jest to Twoje piwo, aż tak źle że nie da się pić? Masz na dnie butelek osad drożdżowy? 

nie widze zadnego osadu

4 godziny temu, draker napisał(a):

@gagadeek W jakiej temperaturze odbywa się refermentacja? Czy przed otworzeniem butelki schłodziłeś ją wcześniej? Butelkę najlepiej wstawić na 1-2 dni do lodówki, aby dwutlenek węgla rozpuścił się w piwie. 

Przenieś butelki do cieplejszego miejsca i sprawdź nagazowanie po tygodniu. 

temperatura pokojowa, okolo 20 stopni 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, g_berger napisał(a):

Na przyszłość: syrop cukrowy wlej do fermentora i bardzo dokładnie wymieszaj, oczywiście nie wzbudzając cyklonu i potem od razu butelkuj. Inny sposób to odmierzanie miarką odpowiedniej ilości cukru i sypanie go do każdej butli osobno. Ja mam miarki kupione z zestawem.

A w czym to pomoże ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, g_berger napisał(a):

Na przyszłość: syrop cukrowy wlej do fermentora i bardzo dokładnie wymieszaj, oczywiście nie wzbudzając cyklonu i potem od razu butelkuj. Inny sposób to odmierzanie miarką odpowiedniej ilości cukru i sypanie go do każdej butli osobno. Ja mam miarki kupione z zestawem.

Te miarki to są pod jakiś konkretny styl piwa?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, anteks napisał(a):

Te miarki to są pod jakiś konkretny styl piwa?

Tyle warek na karku i nadal nie wiesz, że jedna z nich jest do jasnego, druga do ciemnego a trzecia do bursztynowego? W wersji de lux była jeszcze czwarta do miodowego, ale cena zwalała z nóg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, g_berger napisał(a):

Na przyszłość: syrop cukrowy wlej do fermentora i bardzo dokładnie wymieszaj, oczywiście nie wzbudzając cyklonu i potem od razu butelkuj. Inny sposób to odmierzanie miarką odpowiedniej ilości cukru i sypanie go do każdej butli osobno. Ja mam miarki kupione z zestawem.

A w czym to ma być lepsze od sposobu, jaki wybrał @gagadeek ?

Edytowane przez fotohobby
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.