Suchejroo Opublikowano 10 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 10 minut temu, OnePunch napisał: O Chryste, znowu ja. Szczerze mówiąc trochę wstyd mi zadawać kolejne pytanie. Warzę dziś marcowe, składników mam na 20litrów. Kolejna rzecz mnie zastanowiła na recepturze, a mianowicie, żeby słody wsypać do 20 litrów wody, a potem jeszcze wysładzać w 12litrach. Nie wydaje wam się to za dużo? to są 32litry. Trochę pewnie zostanie w słodzie i wyparuje podczas zacieru, więc liczny 30litrów. Podczas gotowania i chmielenia znowu ucieknie z 1,5litra, ale to nadal daje 28,5 litra. Coś jest nie tak w recepturze, czy ja źle myślę? Wcześniejsze warki zacierałem w 15 litrach, a potem wysładzałem w 10. Ogólnie na pewno będę mierzył blg podczas wysładzania, niestety nie mam refraktometra, więc muszę balingomierzem, co trochę utrudnia. Zastanawia mnie jednak, czy nie lepiej zacierać w 15 litrach. 20 wydaje mi się za dużo, ale jestem żółtodziobem, więc postanowiłem zapytać. W recepturze był już problem z przerwą białkową, więc wolę dmuchać na zimne Jest dobrze. Rób według receptury. 1kg słodu pochłonie około 1l. Gotowanie to około 2-3l w godzinę. Straty białek itp to około 2l. Koniec końców zostanie Ci 20l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 10 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 (edytowane) W słodzie zostaje mniej więcej tyle wody co waga słodu. Podczas gotowania odparowuje woda, i tu już jest więcej zmiennych, musisz sam sprawdzić. Generalnie lepiej mieć gęstszą brzeczkę i rozcieńczać (wysładzając lub podczas gotowania) niż odwrotnie. Edytowane 10 Lutego 2021 przez x1d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 10 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 3,5l wody na 1kg słodu.Wpisz w google PPPP - Polskie Proste Piwne Porachunki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewemarkam Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Chciałem zrobić jakiegoś dolniaka, wybór padł po prostu na pils'a czeskiego. Ma strychu mam przy temperaturze -10 na zewnątrz ok 5. Jeśli temperatura na zewnątrz się podniesie to będzie ciut więcej na strychu. Zastanawiam się czy są jakieś drożdże które będą pracować w tej temperaturze. Czy lepiej poczekać aż będę miał 10 stopni na strychu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Drożdże trochę podniosą temperaturę, najlepiej żeby było tak 7-8, a po jakimś tygodniu się ocieplało. Styropian by był dobry raz do lekkiego ocieplenia, a dwa do amortyzacji temperatury, żeby nie skakała w ciągu doby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewemarkam Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Ma na dniach trochę mróz puścić. Zobaczę ile będzie stopni tak czy tak owine porządnie kołdra jakaś, żeby temperature utrzymać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris2682 Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Sorry. Ale rozwiejcie proszę moje wątpliwości jak to jest z temperatura fermentacji lagerów? Jesli dobrze zrozumiałem Palmera to zadaje drożdże w niskiej i potem stopniowo idę do góry tak? Czyli start 9 stopni, jak widzę że fermentacja zwalnia to po trochu podnoszę. A co z temperaturą cichej fermentacji? Ma być taka jak koniec burzliwej, wyższa czy niższa? I kiedy to lagerowanie blisko zera? Na koniec cichej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 12 minut temu, kris2682 napisał: zadaje drożdże w niskiej i potem stopniowo idę do góry tak tak, pozwól drożdżom przefermentować piwo we właściwej temp. a później zwiększaj temp. aby pozbyć się niechcianych aromatów 14 minut temu, kris2682 napisał: Czyli start 9 stopni, jak widzę że fermentacja zwalnia to po trochu podnoszę. Patrz na specyfikację drożdży. Czytajcie instrukcję Jeśli piszą że optymalna temp. to 10 -12 to podnieś temperaturę. To drożdże robią piwo, trzeba o nie dbać w czasie fermentacji. 18 minut temu, kris2682 napisał: A co z temperaturą cichej fermentacji? Zależy od piwa ale generalnie może być niższa niż temp. ferm. burzliwej 19 minut temu, kris2682 napisał: I kiedy to lagerowanie blisko zera? Na koniec cichej? masz 3 etapy w lagerach, burzliwa, cicha i lagerowanie, lagerowanie może być już w tanku, w kegu, czy w butelce. Możesz też przenieść fermentor po cichej do 0-3 C i potrzymać z 3 tygodnie i butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banan0wy Opublikowano 14 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2021 Witam. Skonczylem wlasnie warzyc swoje 1 piwo iiiii podczas wysladzania popelnilem ogromny blad. Moje piwo to Dry Stout z Browamator (https://browamator.pl/ba-dry-stout-stout-wytrawny-12-zestaw-na-20-l,3,37,2806). Podczas wysladzania okazalo sie ze mam 18l a balingometr wskazywal ze brzeczka ktora splywa ma juz tylko 2blg, wiec zaprzestalem wysladzac iiiiii nie wiem co mi przyszlo do glowy, ale stwierdzilem ze doleje 4l wody z kranu do 22L zamiast wysladzac dalej i tak tez zrobilem. Dodam ze te 4L wody dolalem do garnka w ktorym mialem to 18l brzeczki po czym zagotowalem i gotowalem przez kolejne 70 min. w 10 min dodalem 15g chmielu i w 60min dodalem kolejne 15g chmielu. Po zakonczeniu gotowania, wychlodzeniem brzeczki za pomoca chlodnicy zanurzeniowej przelalem wszystko do fermentora za pomoca wezyka. Sprawdzilem BLG i okazalo sie ze jest 10.5BLG na ballingometrze (sprawdzalem w 20 stopniach). Jestem pewny ze to wina mojego idiotycznego poomyslu tuz po wysladzaniu. Czy ktos moze mi powiedziec jakie moga byc konsekwencje tak niskiego blg? Nie wiem do konca co z tego wynika (poza tym ze piwo bedzie pewnie srednio dobre). Dodalem oczywiscie drozdze, zamknalem fermentor szczelnie iiii czekam kolejne 7 dni na burzliwej. Ratowac warke dodaniem cukru albo glukozy wyliczonej z kalkulatora? Piwo moze nie fermentowac? Prosze o pomoc. Okazalo sie ze 1 warka z zacieraniem to dla mnie za szybko i chyba moglem sobie sprobowac najpierw z brewkitu. POMOCY!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 14 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2021 Nic strasznego się nie stało. Piwo będzie ciut lżejsze, bardziej wodniste. Dodając cukru czy glukozy niczego nie polepszysz. 2 godziny temu, banan0wy napisał: Dodalem oczywiscie drozdze, Czy napowietrzyłeś wcześniej brzeczkę? 2 godziny temu, banan0wy napisał: czekam kolejne 7 dni na burzliwej Skąd pomysł, że burzliwa będzie trwać 7 dni? Jak miałeś tak napisane w instrukcji to wyrzuć ją do kosza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banan0wy Opublikowano 14 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2021 3 godziny temu, wizi napisał: Nic strasznego się nie stało. Piwo będzie ciut lżejsze, bardziej wodniste. Dodając cukru czy glukozy niczego nie polepszysz. Czy napowietrzyłeś wcześniej brzeczkę? Skąd pomysł, że burzliwa będzie trwać 7 dni? Jak miałeś tak napisane w instrukcji to wyrzuć ją do kosza. Brzeczke napowietrzylem. W instrukcji napisane tydzień burzliwej i 2 tyg na cichej. W każdym razie będę sprawdzał czy zmienia się wartość na Blg czy już stoi w miejscu i wtedy zdecyduje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 14 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2021 Ogólnie rzecz biorąc nawet jak się sprawdzi opis stylu, to 10.5 się mieści w Dry Stout, będzie po prostu bardziej wodniste, co nie znaczy, że gorsze. Kolejne warki zawsze są łatwiejsze, a tu skup się na dobrej fermentacji. Jak pisał @wizi , cukru nie dodawaj, tylko może dodać bimbrowych posmaków, a nic nie poprawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 14 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2021 24 minuty temu, banan0wy napisał: W instrukcji napisane tydzień burzliwej i 2 tyg na cichej. Zostaw to piwo w jednym wiadrze przez co najmniej 2 tygodnie i w tym czasie nie zaglądaj do wiadra. Nie przelewaj tego piwa na "cichą". Zrób pierwszy pomiar po 15 dniach potem kolejny po 3 i wtedy jak nie będzie spadać to zdecydujesz czy już butelkować czy jeszcze poczekać kolejne 3 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 14 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2021 Piwo będzie ok, też trochę lżejsze alkoholowo. Następnym razem możesz ratować się dłuższym gotowaniem zanim dodasz chmiel, żeby wygotować nadmiar wody. Generalnie lepiej mieć za gęste piwo niż za bardzo rozcieńczone, bo wodę możesz dolać na każdym etapie. 7 godzin temu, banan0wy napisał: . w 10 min dodalem 15g chmielu i w 60min dodalem kolejne 15g chmielu. Zazwyczaj czas liczy się od końca, na dałeś czasem na odwrót? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banan0wy Opublikowano 14 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2021 5 minut temu, x1d napisał: Piwo będzie ok, też trochę lżejsze alkoholowo. Następnym razem możesz ratować się dłuższym gotowaniem zanim dodasz chmiel, żeby wygotować nadmiar wody. Generalnie lepiej mieć za gęste piwo niż za bardzo rozcieńczone, bo wodę możesz dolać na każdym etapie. Zazwyczaj czas liczy się od końca, na dałeś czasem na odwrót? Wlaczylem minutnik na 70 min od momentu w ktorym zauwazylem ze piwo zaczyna lekko pracowac "z gory na dol" i po 10 min wrzucilem 15g i potem po 50 min od ostatniego wrzucenia dodalem 15g. Na instrukcji bylo napisane dodac w 10 i 60 min 15g takze nie wiem czy popelnilem blad czy nie. Dodam ze dodajac te 4L mialem w sumie 22L, a i tak odparowało mi tyle że mam niecałe 20L i to z blg 10.5. Troche szkoda bo wole tresciwe piwa. Blad zostal popelniony przy wysladzaniu/filtrowaniu. Mam tez z tym pytanie zwiazane. Z jakim natezeniem ma ta brzeczka plynac przez ten kranik (dodam ze uzywam filtratora z oplotu wezyka)? Odkrecilem 3 razy szybko na maksa i zakrecilem po czym znow na maksa kranik natomiast predkosc przeplywu brzeczki chcialem kontrolowac zaciskiem na waz i okazalo sie ze nawet jak ustawiam ten zacisk na pierwszy poziom to brzeczka nie chce dalej plynac bo jest scisniete za mocno, a lzej sie nie da. W zwiazku z tym staralem sie regulowac samym kranikiem przez co brzeczka przelala sie w jakies 10-15 min wraz z woda o temp. 75C, ktora nalewalem z gory na talerzyk tak zeby nie naruszyc mlota. Okazalo sie ze w garze zostalo mi jeszcze okolo 4 litrow wody do wysladzania, ale zaprzestalem poniewaz brzeczka miala juz 2blg i dosc jasny kolor po czym dodalem te 4l wody bezposrednio do gara w ktorym zaczalem wlasnie gotowanie brzeczki. Z jakim natezeniem powinna brzeczka splywac podczas wysladzania/filtrowania. Rozumiem, ze gdyby powoli brzeczka skapywala to mniej by sie rozcienczyla przez co nie mialbym 2blg majac jeszcze 4l wody do wysladzania. Dodam ze zacieralem w 15L wody, a do wysladzania przygotowalem kolejne 12L, a 4L z tego dodalem bezposrednio do gara warzelnego. Dodatkowo co zrobic w momencie jak dostanie sie do wezyka powietrze. Zatrzasc tym wszystkim, moze lepiej poruszyc to mloto? Co jest najlepszym wyjsciem. Gotowanie brzeczki liczymy dopiero od momentu osiagniecia zadowalajacej temp. okolo 100 stopni, a proces zagotowania brzeczki do tej temperatury nie jest liczony? Ehhh pierwsza warka i milion pytan pomimo ze o tym wszystkim czytalem, a tak wiele pomylek zaliczylem. Kolejnym razem bedzie tylko lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 14 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2021 36 minut temu, banan0wy napisał: Z jakim natezeniem powinna brzeczka splywac podczas wysladzania/filtrowania. R Musi płynąć powoli, regulacja kranikiem jest ok. 37 minut temu, banan0wy napisał: Na instrukcji bylo napisane dodac w 10 i 60 min To ok, gotowanie 70 min stąd dodanie w 10tej i 60tej, czyl gotowałeś 60 minut pierwszy i 10 drugi. Długość samego gotowania ma mniejsze znaczenie niż długość chmielenia, zwłaszcza na aromat. Nie przejmuj się ilością otrzymanej brzeczki, masz po prostu mniejszą wydajność niż założona w recepturze, lepiej mieć mniej dobrego niż dużo niedobrego 41 minut temu, banan0wy napisał: Kolejnym razem bedzie tylko lepiej. No pewnie, powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 14 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2021 @banan0wy ten film wszystko Ci wyjaśni WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2021 [mention=24285]banan0wy[/mention] ten wszystko Ci wyjaśniPolecam, długi materiał ale jest tam mnóstwo porad dla początkujących. skybert 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek-krze Opublikowano 15 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 Przez przypadek nie zaznaczyłem śrutowania słodu. Jak zrobić to w domowych warunkach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 15 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 1.Poszukaj kogoś w okolicy na mapie piwowarów, może ma śrutownik i chęć do pomocy. 1a. Popytaj wśród znajomych czy rodziny, czy ktoś nie ma przystawki do maszynki do mięsa do mielenia ziarna. 2. Kup śrutownik. 3. Pozostaje młynek do kawy, moździerz, młotek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek 1900 Opublikowano 15 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 Witam .Mam za sobą ok.20 warek , pierwsze 3 z puszek. Zdecydowałem się uwarzyć pierwszego Risa ,tylko im więcej czytam tym więcej wątpliwości .Plan jest taki; Docelowo 12l gotowego piwa 14l brzeczki przedniej 26 BLG z zasypu; pale ale -5kg , monachijski-1kg , karmelowy jasny 0,4kg ,czekoladowy 0,3kg , carafa typ l 0,3kg , jęczmień prażony 0,3kg , płatki owsiane 0,3kg chmielenie tylko na goryczkę ok.60gr. 60 min. gotowania. I tu moja prośba oceny zasypu , jaki chmiel na tą goryczkę , czy do refermentacji konieczne jest zadawanie gęstwy , czy do takiego piwa lepsza będzie gęstwa po us-5 , czy s-04 głównie chodzi mi o odporność na alkochol , oraz od jakiej temp. zaczynać fermentację. Mam lodówkę ze sterownikiem. Jeszcze odnośnie chmielenia chciałbym uzyskać nie więcej niż 80 IBU czyli w kalkulator wpisuję 14l brzeczki przedniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 15 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 Zaczynasz w dolnych widełkach drożdży. Gęstwa. Które drożdże ci nie polecę. Us04 nie znam wcale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewemarkam Opublikowano 17 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2021 Nie mogę znaleźć odpowiedzi. Co się stanie jak będę zacierał 3kg słodu w 15 albo 20 litrach wody? Czy zacierać w ok 12 litrach? Zawsze zacieralem w ok 3 litrach na 1kg słodu teraz chciałem zrobić to w 5-6 litrach na 1kg, jakie mogą być negatywne skutki takiego procesu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 17 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2021 Teraz, ewemarkam napisał: Nie mogę znaleźć odpowiedzi. Co się stanie jak będę zacierał 3kg słodu w 15 albo 20 litrach wody? Czy zacierać w ok 12 litrach? Jeżeli chodzi o smak, to nic, ale spadnie Ci wydajność. W metodzie Biab zaciera się w dużych ilościach wody, bez wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 17 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2021 (edytowane) Dzisiaj zaleca się gdzieś od 2,25 do 3,5 l/kg. Ejle bliżej dolnej granicy, lagery ok 3. Dla dekstrynującej można jeszcze rozcieńczyć do 3,2. Niemieccy piwowarzy podobno stosują czasem tzw. Hochkurz: 63C 30-40 min, 70C 30-50 min, mash out 77C 20 min i rzadki zacier - ok 4,2 l/kg. Generalnie rzadki zacier "występuje" podczas dekokcji i ten hochkurz to taka trochę alternatywa dla dekokcji. Także śmiało zacieraj. Ja pisze @Gawron będziesz miał słabszą wydajność bo rzadszy zacier to słabsze działanie enzymów (większa objętość dla tej samej ilości amylaz). Edytowane 17 Lutego 2021 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się