Łachim Opublikowano Wtorek o 08:02 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 08:02 Porter bałtycki teoretycznie może być piwem górnej fermentacji, choć w Polsce nie jest to tradycja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano Wtorek o 09:13 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 09:13 Godzinę temu, Łachim napisał(a): Porter bałtycki teoretycznie może być piwem górnej fermentacji, choć w Polsce nie jest to tradycja. Dopiero w bieżącym roku European Beer Star doprecyzowali to w swoich dokumentach, a na amerykańskich forach wciąż nie jest to pewne/ jasne/ uznawane za pewnik. Jak nie Lutra to może Notki puszczone w dolnym zakresie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
del Opublikowano Wtorek o 10:49 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 10:49 Dzięki za podpowiedzi. Przez Notki rozumiemy drożdże "LalBrew Nottingham"? Czy jeśli wezmę zasyp + chmiel tego klona imperialnego portera pinty, który podał @zasada, a potem przefermentuje w tych drożdżach powiedzmy od 11 do 15 stopni to wyjdzie coś w deseń smaku? Nie dbam o to, czy będzie idealnie pasować do stylu, to piwo dla mnie. Ew. opcja 2: ten sam zasyp, drożdże kveik lutra. Która opcja lepsza? Tak, czy inaczej, trzeba będzie to potem lagerować w 1 stopniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano Wtorek o 12:30 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 12:30 3 godziny temu, zasada napisał(a): Dopiero w bieżącym roku European Beer Star doprecyzowali to w swoich dokumentach, a na amerykańskich forach wciąż nie jest to pewne/ jasne/ uznawane za pewnik. Jak nie Lutra to może Notki puszczone w dolnym zakresie? Nie żeby to był jakiś wzór do naśladowania, ale według opisu stylu BJCP, zdaje się w Rosji nawet wymagane jest lub było, żeby był górnej fermentacji. Moim zdaniem Lutra może się dobrze sprawdzić, ale może warto te drożdże puścić w miarę nisko, żeby dały czystszy profil. Nie testowałem tego osobiście, natomiast słyszałem, że przy niektórych szczepach kveików niższa temperatura powoduje ograniczenie kwasowości, która wydaje mi się obecna nawet w piwach fermentowanych Lutra, a z drugiej strony bardzo nie pasuje mi do tego stylu. del 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
del Opublikowano 6 godzin temu Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu W dniu 1.10.2024 o 10:02, Łachim napisał(a): Porter bałtycki teoretycznie może być piwem górnej fermentacji, choć w Polsce nie jest to tradycja. Ale jeśli tak, jakie drożdże i jaki zasyp będzie tu pasował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 6 godzin temu Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu Spokojnie można użyć US-05, zrobiłbym zasyp klasyczny, ale może dał nieco cukru, żeby nadrobić wytrawność, bo drożdże lagerowe zwykle lepiej sobie radzą z fermentacją maltotriozy. W każdym razie sprawdzi się jakiś neutralny, dobrze odfermentowujący szczep z dobrą tolerancją na alkohol. Podejrzewam, że kveiki (zwłaszcza Lutra) też mogą się sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się