Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony

gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

Daj im pracować i przestań tak zaglądać do tego wiadra co kilka dni, chyba że chcesz mieć zakażenie. Nic wybitnego z tego piwa raczej nie wyjdzie (kosmicznie wysoka temperatura fermentacji, słaba kondycja drożdży, brewkit rozrobiony z glukozą a nie ekstraktem), ale wylać zawsze zdążysz.

1 godzinę temu, Pingwinho napisał(a):

(kosmicznie wysoka temperatura fermentacji,

No właśnie apropo tej temperatury. Jest jakiś patent na obniżenie jej jakoś? Nie chodzi mi tutaj o lodówke, bo to zupełnie odpada ze względu na małą ilość miejsca.

1 godzinę temu, jaroo1134 napisał(a):

No właśnie apropo tej temperatury. Jest jakiś patent na obniżenie jej jakoś? Nie chodzi mi tutaj o lodówke, bo to zupełnie odpada ze względu na małą ilość miejsca.

Styrobox i  butelki PET ze zmrożoną wodą

4 minuty temu, fotohobby napisał(a):

Styrobox i  butelki PET ze zmrożoną wodą

Albo torba termiczna z glovo/uber eats + wklady do lodowki turystycznej - zajma mniej miejsca w zamrazarce, a torbe mozna po fermentacji zlozyc.

Cześć wszystkim, nie chcę zaczynać  nowego wątku, a mam pytanie: czy brzeczka może postać ok 4 tygodni (temp ok 22C), chciałem w ten weekend butelkować, ale za mało wypiłem piwa i nie mam pustych butelek ani miejsca  🙂. Czy przelać ją na tydzień na cichą, dodam tylko, że przed rozlewem i tak ją zamieszam z uwagi na dodanie syropu do refermantacji.  Aktualnie jest ładnie wyklarowana i cale drożdże są na dole. Czy zostawić już tak jak jest  do czasu rozlewu ?

24 minuty temu, Slawulo napisał(a):

Czy zostawić już tak jak jest  do czasu rozlewu ?

Zostaw tak jak jest. Nic się nie stanie, choćbyś i 2x dłużej trzymał.

P.S. na cichą nie przelewa się celem zmieszania z roztworem cukru do refermentacji

W dniu 30.03.2025 o 11:42, jaroo1134 napisał(a):

No u mnie nie było żadnej reakcji, spadły na dół na górze nic się nie działo na przestrzeni godziny

Po takim czasie uwadniania to każde drożdże zaczną zdychać z głodu. 15 minut i do brzeczki.

W dniu 30.03.2025 o 11:42, jaroo1134 napisał(a):

To teraz moje pytanie jest takie, skoro drożdże które spadają na dno i nie dają żadnej reakcji w postaci piany i jakiegoś gazowania w wodzie, to w jakim celu je się uwadnia i jak rozpoznać martwe drożdże?

Jak sama nazwa wskazuje, drożdże maja się uwodnić, czyli wchłonąć wodę do komórek. Żadnej spektakularnej reakcji bym się nie spodziewał. Nie przypominam sobie, abym kiedykolwiek widział u siebie pianę podczas uwadniania. A problemów z przebiegiem fermentacji nigdy nie miałem.