Ochlaptus Opublikowano 8 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia (edytowane) Moje jedyne piwa to american wheat i jedno APA około 20ibu dlatego rzucał się na 40ibu teraz a zasyp na 22l około .na zimno jeszcze nie chce się bawić. Bardziej zastanawiam się czy sensowny przepis zrobiłem. Ale mówicie,że chmiel lepiej na 5/10min? Chlodze w wannie a do 5/10min schodzę na 70 stopni około i to też bralem trochę pod uwagę Wychodzi mi z przepisu ponad 40 ibu i wyżej nie chce póki co skakać,bo więcej jak20 nie próbowałem. Cieszę się,że padła opinie a, iż przepis ok. Dziękuję Jutro rano biorę się za Warkę Edytowane 8 Sierpnia przez Ochlaptus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 8 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia (edytowane) 3 godziny temu, Ochlaptus napisał(a): Moje jedyne piwa to american wheat i jedno APA około 20ibu dlatego rzucał się na 40ibu teraz a zasyp na 22l około .na zimno jeszcze nie chce się bawić. Bardziej zastanawiam się czy sensowny przepis zrobiłem. Ale mówicie,że chmiel lepiej na 5/10min? Chlodze w wannie a do 5/10min schodzę na 70 stopni około i to też bralem trochę pod uwagę Wychodzi mi z przepisu ponad 40 ibu i wyżej nie chce póki co skakać,bo więcej jak20 nie próbowałem. Cieszę się,że padła opinie a, iż przepis ok. Dziękuję Jutro rano biorę się za Warkę Skoro chłodzisz w wannie, to proponuję cały lubelski sypnąć dopiero po wyłączeniu palnika, albo połowa po wyłączeniu palnika, a druga połowa po schłodzeniu do 70-80°C (hopstand). Edytowane 8 Sierpnia przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian33 Opublikowano 11 Września Udostępnij Opublikowano 11 Września Witam, mam 3 letni słód śrutowany i nieśrutowany, czy mogę z tego uwarzyć piwo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 11 Września Udostępnij Opublikowano 11 Września 4 minuty temu, Adrian33 napisał(a): Witam, mam 3 letni słód śrutowany i nieśrutowany, czy mogę z tego uwarzyć piwo ? Jeśli nie zatęchł, nie zapleśniał, nie zawilgotniał to tak. Z nieśrutowanym pewniejsza będzie sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 12 Września Udostępnij Opublikowano 12 Września 9 godzin temu, Adrian33 napisał(a): Witam, mam 3 letni słód śrutowany i nieśrutowany, czy mogę z tego uwarzyć piwo ? Wyżyłem na 8 letnim i było ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuxdaty Opublikowano 27 Października Udostępnij Opublikowano 27 Października prosze o ocene ponizszych skladnikow poniewaz zostalo mi troche roznych slodow z poprzednich warek i zastanawiam sie czy po dokupieniu kilku rzeczy warzenie docelowego piwa swiatecznego ma sens slod pilznenski vking malt 3.5kg, slod monachijski viking malt ciemny 1.5kg, slod karmelowy 300 0,5kg, slod czekoladowy jasny 0,5kg, chmiel saaz, drozdze Safale S-04 do tego chcialbym dodac skorke pomaranczy, cynamon oraz gozdziki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 29 Października Udostępnij Opublikowano 29 Października Na moje mozna zrobic, ale dokup druga paczke S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuxdaty Opublikowano 29 Października Udostępnij Opublikowano 29 Października Jedna s-04 moze nie przerobic? Wydaje mi sie, ze za duza ilosc drozdzy to tez nie jest za dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 30 Października Udostępnij Opublikowano 30 Października Nie zgadujmy tylko policz https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/#cells_per_gram moim zdaniem 2 paczki to mur beton, a moze nawet i 3. Zalezy jaki ekstrakt planujesz i jaka gestosc brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 30 Października Udostępnij Opublikowano 30 Października Jedna s-04 moze nie przerobic? Wydaje mi sie, ze za duza ilosc drozdzy to tez nie jest za dobreDodaj pożywkę jeśli chcesz użyć jedną paczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano Niedziela o 13:12 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 13:12 Czy macie jakiś pomysł na chmielenie piwa w stylu apa chmielami chinook i cascade. Na ten czas nie nie mam możliwości chmielenie na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano Niedziela o 15:43 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 15:43 Czy macie jakiś pomysł na chmielenie piwa w stylu apa chmielami chinook i cascade. Na ten czas nie nie mam możliwości chmielenie na zimno.Nie masz balkonu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano Niedziela o 15:55 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 15:55 Nie chodzi o schłodzenie, do tego celu mam specjalną chłodnię. Obecnie rozpocząłem fermentację ciśnieniową jak na razie nie mam rozbudowane o bongo, czy dodatkowy fermentor ciśnieniowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano Niedziela o 19:40 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 19:40 (edytowane) 3 godziny temu, Raf78 napisał(a): Nie chodzi o schłodzenie, do tego celu mam specjalną chłodnię. Obecnie rozpocząłem fermentację ciśnieniową jak na razie nie mam rozbudowane o bongo, czy dodatkowy fermentor ciśnieniowy. A co w fermentacji ciśnieniowej przeszkadza ci w chmieleniu na zimno ? Wyrównujesz ciśnienie, odkręcasz dekiel, wrzucasz worek z chmielem, zakręcasz, dobijasz co2 do poprzedniego poziomu Edytowane Niedziela o 19:40 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano Poniedziałek o 07:12 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 07:12 11 godzin temu, fotohobby napisał(a): A co w fermentacji ciśnieniowej przeszkadza ci w chmieleniu na zimno ? Wyrównujesz ciśnienie, odkręcasz dekiel, wrzucasz worek z chmielem, zakręcasz, dobijasz co2 do poprzedniego poziomu Już o tym kiedyś pisałem. W mojej ocenie, prezentowany przez Ciebie sposób mija się z celem fermentacji ciśnieniowej, podczas której m.in. staramy się zminimalizować dostęp tlenu do piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano Poniedziałek o 09:30 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 09:30 2 godziny temu, Raf78 napisał(a): staramy się zminimalizować dostęp tlenu do piwa. Tam nie ma żadnego tlenu. I po takiej akcji także się nie pojawi; jedyna uciążliwość, to wzburzenie sie piwa. Jeżeli obawiasz sie tlenu w chmielu, to zawsze możesz go zagazować w osobnym pojemniku i dopiero wrzucić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano Poniedziałek o 10:00 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 10:00 19 minut temu, korzen16 napisał(a): Tam nie ma żadnego tlenu. I po takiej akcji także się nie pojawi; jedyna uciążliwość, to wzburzenie sie piwa. Jeżeli obawiasz sie tlenu w chmielu, to zawsze możesz go zagazować w osobnym pojemniku i dopiero wrzucić. Stanowczo nie zgadzam się z tym co piszesz. To jest jednak Twoje zdanie. Ja natomiast mam inne zdanie w tej kwestii (i zapewniam nie jest ono odosobnione). Poza tym moje pytanie dotyczyło propozycji sprawdzonego chmielenia przy użyciu podanych chmieli. Nie wiem zatem czemu na służyć ta polemika? Obecnie pytanie nieaktualne, dokonałem już wyboru. Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano Poniedziałek o 10:01 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 10:01 (edytowane) Każde otworzenie fermentora wpuści śladowe ilości tlenu, a przedmuchanie nie.wydmucha wszystkiego. Oczywiście można dyskutować o wpływie ilości cząsteczek tlenu na poziomie części na milion, ale nie jest to tak, że nie będzie po takiej akcji żadnego tlenu w fermentorze. Ja IPA też fermentuję ciśnieniowo, a chmiel dodaję w hop bongu po przedmuchaniu CO2. Edytowane Poniedziałek o 10:02 przez Łachim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano Poniedziałek o 14:04 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 14:04 6 godzin temu, Raf78 napisał(a): Już o tym kiedyś pisałem. W mojej ocenie, prezentowany przez Ciebie sposób mija się z celem fermentacji ciśnieniowej, podczas której m.in. staramy się zminimalizować dostęp tlenu do piwa. Piwo jest w tym momencie tak wysycone CO2, że ta niewielka ilość chmielu w granulacie nie bardzo mu zaszkodzi. Chmieląc w dodatkowym fermentorzre też narażasz piwo na tlen, bo przecież O2 magicznie z niego (i z granulatu) nie wyciągniesz. No ale OK, jeśli znajdziesz lepszą metodę, niż moja to chętnie przetestuję, czy daje tak samo dobre rezultaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano Poniedziałek o 14:10 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 14:10 4 godziny temu, Łachim napisał(a): Każde otworzenie fermentora wpuści śladowe ilości tlenu, a przedmuchanie nie.wydmucha wszystkiego. Oczywiście można dyskutować o wpływie ilości cząsteczek tlenu na poziomie części na milion, ale nie jest to tak, że nie będzie po takiej akcji żadnego tlenu w fermentorze. Uważam, że ostatecznie wynik będzie nieodróżnialny. Tym bardziej, że taka ilość O2 skutecznie zniwelują 2-4g witaminy C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano Poniedziałek o 14:20 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 14:20 W dniu 17.11.2024 o 14:12, Raf78 napisał(a): Czy macie jakiś pomysł na chmielenie piwa w stylu apa chmielami chinook i cascade. Na ten czas nie nie mam możliwości chmielenie na zimno. Chinook jako wyżej alfakwasowy na 60 minut, a cascade na ostatnie minuty/ flameout. Tak to widzę. Jak usiądę do komputera wydzielę offtopic jakoś sensownie, bo ciekawie ale nie na temat piszecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano Poniedziałek o 16:50 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 16:50 6 godzin temu, Raf78 napisał(a): Stanowczo nie zgadzam się z tym co piszesz. To jest jednak Twoje zdanie. Ja natomiast mam inne zdanie w tej kwestii (i zapewniam nie jest ono odosobnione). Poza tym moje pytanie dotyczyło propozycji sprawdzonego chmielenia przy użyciu podanych chmieli. Nie wiem zatem czemu na służyć ta polemika? Obecnie pytanie nieaktualne, dokonałem już wyboru. CO2 jest ciezsze od powietrza i tworzy poduszke grawitacyjna, odcinajaca powietrze, jezeli bedziesz spuszczac cisnienie delikatnie i odczekasz to minimalizujesz burzliwosc i ryzyko wprowadzenia tlenu. Wiecej tlenu wprowadzisz w samym granulacie w takim razie niz zdazy sie dostac do fermentora. Takze pamietaj o przedmuchaniu tez granulatu, jezeli juz Ci tak zalezy na izolacjj od tlenu. Ale czy taka ilosc tlenu ma znaczenie? Skoro w cysternach wypelnionych benzyna nie ma? I jakos one dojezdzaja w poduszce azotowej (lzejszej od tlenu) i nie plona na stacjach benzynowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano Poniedziałek o 17:30 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 17:30 38 minut temu, Ununul napisał(a): CO2 jest ciezsze od powietrza i tworzy poduszke grawitacyjna, odcinajaca powietrze, jezeli bedziesz spuszczac cisnienie delikatnie i odczekasz to minimalizujesz burzliwosc i ryzyko wprowadzenia tlenu. Minimalizuje, na pewno, ale skuteczność tej poduszki CO2 nie jest stuprocentowa. Gazy zaskakująco łatwo się mieszają. 38 minut temu, Ununul napisał(a): Ale czy taka ilosc tlenu ma znaczenie? Skoro w cysternach wypelnionych benzyna nie ma? I jakos one dojezdzaja w poduszce azotowej (lzejszej od tlenu) i nie plona na stacjach benzynowych? Co ma jedno do drugiego? Nie sądzę, żeby dla benzyny znaczenie miały ilości tlenu na poziomie części na milion (zwłaszcza dla spalania, które przecież wymaga udziału cząsteczek tlenu dla każdej reakcji), a dla piwa wbrew pozorom mogą mieć znaczenie (pewnie dla większości stylów nie, ale przy NEIPA temat istnieje). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano Poniedziałek o 18:08 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 18:08 W ślad za klasykami: 1. "Browar to nie apteka" 2. "Mniej książków, więcej piwa" Rozmawiamy o detalach detali - przede wszystkim należy skupić się na poprawności całego procesu, a nie dzielić zapałkę na czworo w dyskusjach o tym czy tlen zawarty w chmielu spaskudzi to piwo czy nie. Jak pisze @fotohobby parę gramów witaminy C rozwiązuje temat świeżości i trwałości piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano Poniedziałek o 18:19 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 18:19 A to nie można tego chmielu dodać pod koniec fermentacji. Wtedy fermentacja cicha zjadła by te minimum tlenu z chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się