Łachim Opublikowano 17 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 (edytowane) Według mnie kierunek jest ok. Osobiście bym dał nieco mniej carafa special do Black IPA (zależy od kalkulacji koloru) i nie dałbym karmelowego, a pszeniczny bym podmienił na pale ale. W pszenicznym nie dałbym monachijskiego, ale myślę, że to nie jest zły pomysł, doda nieco chlebowości. Do White IPA bym nie dał pilzneńskiego i pale ale, tylko Heidelberg, a płatki owsiane bym podmienił na pszeniczne. Co do IPA, osobiście bym wyrzucił płatki. Pytanie, czy chcesz iść w kierunku hazy (wtedy niekoniecznie karmel, a więcej płatków lub np. słód owsiany), czy West Coast (wtedy bym wyrzucił płatki i zmniejszyłlub wyrzucił karmel, a pale ale podmienił raczej na pilzneński). Mimo to, z tego zasypu może wyjść niezła IPA, trochę oldschoolowa (może poza płatkami). Edytowane 17 Stycznia 2023 przez Łachim Alanl 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alanl Opublikowano 17 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 Karmel to rozumiem a czemu z black ipki wyrzucić pszenicę? Myślę że z ipy wyrzucę ten karmel, a o słodzie Heidelberg nie słyszałem więc muszę poczytać, dziękuję za sugestie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 17 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 Planuję warzyć 10-tkę z ekstraktu jasnego WES 1,7 kg APA ilość około 11 l. Ostatnio byłem bardzo zadowolony z uzyskanej APKi, dodałem chmiel Amora Preta 30' 25 g + 15' 15g. Reszta (60g) na zimno po fermentacji. Teraz chcę trochę zmodyfikować przepis, wymoczyć nieco słodu karmelowego Carahell 20 - 30 EBC z Wayermana w woreczku, żeby była lekka nutka karmelowa. Nie chcę przesadzić. Czy 100 g nie będzie za dużo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 17 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 (edytowane) Ja bym karmelowy odpuścił, ale jeśli koniecznie musisz to 100 g max. Zmieniłbym tylko proporcje chmielenia: 30 na 30 min, 20 po wyłączeniu palnika, 50 na zimno. Pozdrawiam, Paweł Edytowane 17 Stycznia 2023 przez Paweł76 Alanl 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 17 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 1 godzinę temu, Alanl napisał: Karmel to rozumiem a czemu z black ipki wyrzucić pszenicę? Myślę że z ipy wyrzucę ten karmel, a o słodzie Heidelberg nie słyszałem więc muszę poczytać, dziękuję za sugestie Zależy, co ta pszenica ma dać w Black IPA. Osobiście podchodzę do tego stylu jak do nieco bardziej słodowego West Coasta. Pszenica nie zaszkodzi, ale raczej wiele nie wniesie, może też odebrać klarowności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alanl Opublikowano 17 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 (edytowane) 22 minuty temu, Łachim napisał: Zależy, co ta pszenica ma dać w Black IPA. Osobiście podchodzę do tego stylu jak do nieco bardziej słodowego West Coasta. Pszenica nie zaszkodzi, ale raczej wiele nie wniesie, może też odebrać klarowności. Trochę polepszyć pianę, na klarowności aż tak bardzo mi nie zależy, Heidelberg o który Ci chodzi to jęczmienny? Bo widzę że jest też odmiana pszeniczna Edytowane 17 Stycznia 2023 przez Alanl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 17 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 Tak, jęczmienny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 9 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2023 (edytowane) Cześć. Może ktoś podpowie jak z takich resztek ułożyć zasyp na cokolwiek. Mam drożdże s-04, w34/70 i możliwość fermentacji w temperaturach odpowiednich dla tych szczepów. Edytowane 9 Lutego 2023 przez drakon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafple Opublikowano 9 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2023 Policz w jakimś programie, ale jak dasz pale ale, pilzner, płatki jęczmienne, pszeniczny, jęczmień palony i carafa III to jest nadzieja na lekki dry stout. Ewentualnie dołóż lekką korektę carapilsem jak wychodzi za cienkie. Nie napisałeś jak duża to warka, ani jakie masz chmiele, ale wystarczy jak sypniesz czegokolwiek na goryczkę. Na konkurs toto nie pójdzie, a jakbym robił dla siebie to zrobiłbym na lagerowych żeby było bardziej wytrawnie. Wyjdzie ni pies ni wydra, ale pewnie przyjemne do wypicia. drakon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 9 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2023 Proporcje w zasypie: 10% Brown 4-5% jakiś karmelowy 4-5% Carafa III special Reszta jakiś słód podstawowy Drożdże S-04 Chmielenie na goryczkę i smak I masz portera angielskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 10 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2023 @drakon A jak masz te 5kg żytniego i nie boisz się filtracji to rye stout na s-04 jak w pysk! drakon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erniczek Opublikowano 26 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2023 Hej, Mam parę słodów zalegających w składziku, chciałbym coś z tego zrobić. Jedyne co przychodzi na myśl to Porter, ale może ktoś miałby jakiś inny pomysł. To co posiadam: Pale Ale - bardzo dużo Aromatic Dingemans - 700g Choco Wheat - 300g Gambrinus Honey - 200g Choco Pale Ale - 300g Laktoza - 500g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek8l Opublikowano 7 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2023 Czy mając wiedeński/monachijski jasny/pilsneński + karmelowy 300 uwarzę dobrego Lagera Wiedeńskiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 7 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2023 Tak, najlepiej nie dając karmelowego (dałbym jako zasyp 98% wiedeński, 2% carafa special II, ale może być i sam wiedeński tylko wyjdzie nieco jaśniejszy). I oczywiście musisz mieć jeszcze lodówkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek8l Opublikowano 7 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2023 nie mam carafy, jedynie karmelowe, myślisz że na samej mieszance wiedeńskiego i monacha jasnego wyjdzie ok? Lodówka jest, pogoda jest, a jakby co to pet keg pod ciśnieniem. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 7 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2023 Wyjdzie ok, ale tego monachijskiego użyłbym jako słodu specjalnego, np. 5-10%, bo jest o wiele bardziej intensywny od wiedeńskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz.b Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Cześć. Nie wychodzą mi jasne piwa, zmarnowałem dość surowców na różne podejścia i teraz zostało mi ok.: 2.5kg pale ale 2.5kg pszenicznego 1kg pszenicznego czekoladowego 0.5kg owsianego 1kg żytniego 200g abbey 100g palonego jęczmienia bez łuski ziarna nieslodowane (jęczmień, owies, żyto) - 100g challenger 50g centennial 10g fuggle - Kveiki + gulo Rochefort Co polecicie z tego ukręcić? Chciałbym w końcu dobre jasne piwo zrobić. Standardowo warzę po 12l ale myślę czy by nie zrobić 24l i rozłożyć na dwa fermentory na różnych drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 A co jest nie tak z tymi, które robiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz.b Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Są zbyt jasne, mało słodowe, brzydko się utleniają i/lub są zbyt kwaskowe, chyba za bardzo idę w wytrawność, ale z drugiej strony zależy mi żeby nie było słodkie... Marzy mi się jakiś pijalny saison czy wyważona IPA, tudzież kombinacja tych dwóch... Albo chociaż coś zrównoważonego I pijalnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, lukasz.b napisał(a): Są zbyt jasne, To raczej nie wada, zależy jak patrzeć na konkretny styl. 1 godzinę temu, lukasz.b napisał(a): brzydko się utleniają Musisz popracować nad rozlewem. Unikaj przelewania na cichą (przynajmniej do czasu gdy opanujesz cały proces), do rozlewu obowiązkowo zaworek grawitacyjny. Możesz dodać roztwór witaminy C / kwasu askorbinowego przed butelkowaniem. Dawkowanie ~2mg na 20L piwa. 1 godzinę temu, lukasz.b napisał(a): i/lub są zbyt kwaskowe Kwaśność może wynikać z ciemnych słodów, ale jak robisz jasne piwa, to zdecydowanie poszedłbym w kierunku higieny całego procesu, bo najprawdopodobniej masz jakąś infekcję w sprzęcie. 1 godzinę temu, lukasz.b napisał(a): chyba za bardzo idę w wytrawność, ale z drugiej strony zależy mi żeby nie było słodkie.. To można skorygować odpowiednim zasypem, temperaturami zacierania i szczepem drożdży. Bez konkretnego info o warce ciężko wróżyć z fusów. Edytowane 13 Kwietnia 2023 przez ciezkicoswybrac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz.b Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2023 (edytowane) 9 godzin temu, ciezkicoswybrac napisał(a): To raczej nie wada, zależy jak patrzeć na konkretny styl. No właśnie sęk w tym, że pomimo deklarowanych w kalkulatorach wartości na poziomie 6-8 EBC dostaję ~2 (pale pale straw). Wyczytałem gdzieś, że zbyt kwaśna woda może powodować podobne efekty, ale w sumie analizy mówią o wartościach pH 7.34-7.59 w dwóch ostatnich kwartałach. W sumie sam nigdy nie mierzyłem pH u siebie na wyjściu z kranu... 9 godzin temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Kwaśność może wynikać z ciemnych słodów, ale jak robisz jasne piwa, to zdecydowanie poszedłbym w kierunku higieny całego procesu, bo najprawdopodobniej masz jakąś infekcję w sprzęcie. W ciemnych piwach ta kwaskowość się względnie balansuje, natomiast w jasnych wychodzi frontem do klienta, a same piwa zdają się puste poza tym. Infekcji raczej nie podejrzewam, bo regularnie wszystko traktuję NaOHem. >To można skorygować odpowiednim zasypem, temperaturami zacierania i szczepem drożdży. Też tak sądzę, dlatego proszę o wsparcie. :] Edytowane 14 Kwietnia 2023 przez lukasz.b Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Ja też tak miałem. Zrobiłem pszenicę. Wyszła poprawnie. Aromat bananów bardzo, goździki w tle i lekko korzenna goryczka. Słomkowa barwa. Problem w tym, że mi nie smakuje. Doszedłem do wniosku, że w sumie to pszenica nigdy mi nie smakowała. I że ja po prostu nie lubię pszenicy. lukasz.b 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz.b Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2023 10 godzin temu, Ununul napisał(a): Ja też tak miałem. Zrobiłem pszenicę. Wyszła poprawnie. Aromat bananów bardzo, goździki w tle i lekko korzenna goryczka. Słomkowa barwa. Problem w tym, że mi nie smakuje. Doszedłem do wniosku, że w sumie to pszenica nigdy mi nie smakowała. I że ja po prostu nie lubię pszenicy. Wiesz co... Bardzo zabawna ta twoja wypowiedź była dla mnie, ale... Zirytowałem się całodniową degustacją moich wyrobów i analizowaniem co się zepsuło. Postanowiłem otworzyć Becks'a co mi szwagier z rajchu przywiózł. Aromat identyczny jak w moich. Barwa podobna. Klarowność o niebo lepsza. Kwasowość bardzo zbliżona, ale zamaskowana większą goryczką. Dodatkowo alkohol we finiszu. Może ja jednak też nie lubię takiego piwa po prostu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Co ja bym radzil to zmienic zasyp w celu podkreslenia slodowosci. Uzywaj slodu suszonego w wyzszej temperaturze: wiedenskiego zamiast czesci lub nawet calosci pilznenskiego/pale ale. Sa slody crispy. Dodatek zyta. Platki jeczmienne ( nie za duzo). Mozna tez dodac do wody chlorku wapnia. Piwo moze byc slodowe i wytrawne. Slodowosc a slodycz to dwie rozne rzeczy. Mozesz miec w piwie nuty tostowe, orzechowe i wytrawny finisz. Jeden z moich pierwszych aleow to byl zasyp 1:1 wiedenski i abbey + troche platkow jeczmiennych. Chmielenie skopalem tam, ale baza slodowa byla bogata i pod tym wzgledem fajnie to sie zgralo. Oczywiscie sila rzeczy piwo nie bylo jasne jak koncerniak. Zytko tez jest tresciwe, ale juz w inna strone, bo sprawia wrazenie takiej kislowatosci. Powodzenia z eksperymentami. lukasz.b 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2023 @UnunulWiedeń i abbey 1 do 1? Cos więcej powiesz o tym piwie? OT mode w sumie ale mnie zaintrygowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się