maclubow Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Rozlane, koncowe BLG 4 nizej juz nie zeszlo, alkohol okolo 4,3-4,5 % koncowe. Bez zakazen. Wszystko cacy, teraz czekac az sie ulozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2023 (edytowane) Infekcja czy resztki voss kveików? piwo robione na ekstrakcie. higiena dotrzymana, ale za poradą kolegi nie przegotowałem ekstraktów tylko podgrzałem do rozmieszania. Piana fajna, zapach jako taki, ale w smaku chyba drożdze albo nie wiem co, mydło? Piwo jest po 10 dniach nagazowywania, pierwsze też źle smakowało tak wcześnie. Edytowane 25 Kwietnia 2023 przez amator lagera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2023 (edytowane) 2 godziny temu, amator lagera napisał(a): nie przegotowałem ekstraktów tylko podgrzałem do rozmieszania. Zrobiłem tak na początku trzy warki z ekstraktów i wszystko było ok. Edit: oczywiście na mineralce, a nie na surowej z kranu Edytowane 25 Kwietnia 2023 przez dzejkej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2023 1 godzinę temu, amator lagera napisał(a): Infekcja czy resztki voss kveików? piwo robione na ekstrakcie. higiena dotrzymana, ale za poradą kolegi nie przegotowałem ekstraktów tylko podgrzałem do rozmieszania. Piana fajna, zapach jako taki, ale w smaku chyba drożdze albo nie wiem co, mydło? Piwo jest po 10 dniach nagazowywania, pierwsze też źle smakowało tak wcześnie. Niestety, ale wygląda na infekcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2023 1 minutę temu, punix napisał(a): Niestety, ale wygląda na infekcję. Czyli wylać teraz, bo będzie tylko gorzej z czasem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2023 3 minuty temu, amator lagera napisał(a): Czyli wylać teraz, bo będzie tylko gorzej z czasem? Wylać zawsze zdążysz - rzadko, bo rzadko, ale infekcja potrafi pójść w ciekawym kierunku. Na pewno trzeba kontrolować stan nagazowania (czytaj wypijać jedno na jakiś czas), żeby nie mieć granatów. A przy okazji, jeśli w pewnym uznasz, że nie nadaje się już do picia - wtedy faktycznie wylać. I polecam porządnie zdezynfekować cały sprzęt - np. NaOH, z odpowiednim zabezpieczeniem oczu i skóry. amator lagera 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2023 2 godziny temu, amator lagera napisał(a): Infekcja czy resztki voss kveików? piwo robione na ekstrakcie. higiena dotrzymana, ale za poradą kolegi nie przegotowałem ekstraktów tylko podgrzałem do rozmieszania. Piana fajna, zapach jako taki, ale w smaku chyba drożdze albo nie wiem co, mydło? Piwo jest po 10 dniach nagazowywania, pierwsze też źle smakowało tak wcześnie. Nie słuchaj kolegów, ja bym przynajmniej zagotował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2023 W dniu 25.04.2023 o 20:05, punix napisał(a): Wylać zawsze zdążysz - rzadko, bo rzadko, ale infekcja potrafi pójść w ciekawym kierunku. Na pewno trzeba kontrolować stan nagazowania (czytaj wypijać jedno na jakiś czas), żeby nie mieć granatów. A przy okazji, jeśli w pewnym uznasz, że nie nadaje się już do picia - wtedy faktycznie wylać. I polecam porządnie zdezynfekować cały sprzęt - np. NaOH, z odpowiednim zabezpieczeniem oczu i skóry. Mam oxi i starsan, czy to by wystarczyło do odkażenia? Oxi na główne mycie, a starsan przed samym warzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Tak jak pisał @punix: najpierw potraktuj to NaOH. Możesz kupić "kreta" w pierwszym lepszym markecie. Ununul 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Nie kupuj żadnego kreta w żadnym sklepie! Przez internet kup czyscy ług bez dodatków zapachowych itp. substancji które są w produkcie. Ununul 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiskuswroc Opublikowano 8 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 Witajcie, Niestety to moja pierwsza warka z gotowych zestawów słodowych. Fermentacja spadła do 2 BLG , natomiast po otwarciu patrzę a tak to wygląda, zastanawiam się czy jest to jakaś infekcja zakażenie czy inny problem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 8 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 34 minuty temu, fiskuswroc napisał(a): po otwarciu patrzę a tak to wygląda Nie wkleiło Ci zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiskuswroc Opublikowano 8 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 8 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 Wygląda na drożdże, czyli zdrowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiskuswroc Opublikowano 8 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 (edytowane) Pobrałem próbkę do zmierzenia blg wykazało koło dwóch,natomiast widoczne są farflocle i osad, po schłodzeniu osiadają na dno,natomiast wyczuwam dość spore nagazowanie. W balingometrze widać te pozostałości osadu. Piwo fermentuje już około 14 dni, zastanawiam się czy nie popełniłem błędu przy zadawaniu drożdży bądź kiepskim zacieraniu. Człowiek uczy się na błędach. Pytanie czy przerzucać do drugiego fermentatora i butelkować? Edytowane 8 Maja 2023 przez fiskuswroc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 8 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 Godzinę temu, fiskuswroc napisał(a): warka z gotowych zestawów słodowych. Co to za piwo ma być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiskuswroc Opublikowano 8 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 Prawdziwe pszeniczne,natomiast widzę,że chyba nie poszło to w dobrym kierunku. Słody: Pilzneński - 1,5kg Pszeniczny - 2,5kg Karmelowy 30 - 0,2kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 8 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 Wygląda dobrze, te grudki to drożdże. Piwa pszeniczne są z reguły mętne. Ja bym butelkował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emilian93 Opublikowano 11 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 Cześć, moja NZ IPA fermentuje od 5 dni, chciałem powąchać jakie nuty będzie czuć i niestety chyba czuje coś octowego.. Czy na podstawie zdjęcia jest ktoś w stanie stwierdzić, że do piwa rzeczywiście wdało się zakażenie? Jeżeli jest to ewidentna oznaka zakażenia to nie chcę tracić czasu i wolałbym uwarzyć za chwile od nowa.. Wiem, że jest jeszcze dosyć wcześnie, ale jednak przy poprzednich kilku warkach nie miałem takich obaw jak tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 11 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 Cześć, moja NZ IPA fermentuje od 5 dni, chciałem powąchać jakie nuty będzie czuć i niestety chyba czuje coś octowego.. Czy na podstawie zdjęcia jest ktoś w stanie stwierdzić, że do piwa rzeczywiście wdało się zakażenie? Jeżeli jest to ewidentna oznaka zakażenia to nie chcę tracić czasu i wolałbym uwarzyć za chwile od nowa.. Wiem, że jest jeszcze dosyć wcześnie, ale jednak przy poprzednich kilku warkach nie miałem takich obaw jak tutajNie wącha się fermentującego piwa. Czekaj aż się skończy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mijnheer Opublikowano 17 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2023 Otworzyłem fermentor po prawie 4 tygodniach fermentacji żeby wrzucić chmiel na zimno do piwka 1.040 fermentowanego Lallemand Nottingham. Pachnie piwnie, wygląda klarownie, żadnych biofilmów a gęstość się nie zmienia od 3 tygodni, ale niepokoją mnie te bąble bo mi przypominają Bretty... Martwić się czy się nie martwić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 17 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2023 Widać biofim, infekcja. Czy wylewać? Jeśli pachnie normalnie, nie ma pleśni i smakuje ok to butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 21 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2023 Drożdże S-04. Piwo po fermentacji. Niby wyglądają na drożdże, ale nigdy tak z nimi nie miałem. Co sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 21 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2023 To wygląda jak tłuszcz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 21 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2023 Trochę tak, ale bardziej 3D. Zasyp to same słody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się