Jump to content

INFEKCJE


cyjarz

Recommended Posts

  • 4 weeks later...

Zdarzyło się komuś z was spotkać na piwie po fermentacji coś co przypomina cieniutką wartwę tłuszczu? Próbująć zebrać łyżką jakby taka tłusta błonka pod którą zostają bąbelki co2/ Zastanawiam się czy początek błony i infekcji czy coś innego może być? Pacjent a la grodziskie na słodzie od weyermanna, i drożdżach fm52 z banku drożdżowego(2-3ml gliceryny trafiło do piwa pewnie)

Bardzo możliwe że infekcja, bo pierwsza próba wykorzystania mrożonych drożdży, ale zastanawia mnie czy może być to też coś innego?

Link to comment
Share on other sites

Racja że przyczyn może być wiele i ciężko może być dojść, na angielskojęzycznych forach sugerują nawet olejki chmielowe. 

Póki zapach i smak jest ok, dam w butelki a do następnego piwa nowe drożdże i dokładniejsza dezynfekcja, nawet jeśli to tylko jakieś niegroźne osady z wody czy czegoś innego.

Zastanawiało mnie czy mogło się pojawić że względu na glicerynę z mrożonych drożdży, 100procentów pszenicy czy może jeszcze czegoś co pomijam, choć nigdy nie spotkałem się żeby ktoś o tym mówił, więc raczej zwyczajnie coś się przyplątało. 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

15 godzin temu, Fradio napisał:

Racja że przyczyn może być wiele i ciężko może być dojść, na angielskojęzycznych forach sugerują nawet olejki chmielowe. 

Póki zapach i smak jest ok, dam w butelki a do następnego piwa nowe drożdże i dokładniejsza dezynfekcja, nawet jeśli to tylko jakieś niegroźne osady z wody czy czegoś innego.

Zastanawiało mnie czy mogło się pojawić że względu na glicerynę z mrożonych drożdży, 100procentów pszenicy czy może jeszcze czegoś co pomijam, choć nigdy nie spotkałem się żeby ktoś o tym mówił, więc raczej zwyczajnie coś się przyplątało. 

 

 

 

 

Albo złapałeś zakażenie robiąc bank drożdży

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Cześć, Berliner Weisse kwaszony probiotykiem. Wygląda jak na zdjęciu, zapach wina. Miałem w planach dodać do niego różne owoce, ale ten pomysł odpada. Infekcja do kanału czy można zaryzykować z butelkowaniem?

20221007_141320.jpg

Edited by tortoise
Link to comment
Share on other sites

Cześć,

trzy tygodnie temu wstawiłem po dłuższej przerwie belgijskie pale ale (zestaw z browamatora) chwilę czasu tego nie robiłem, po 2 tygodniach zobaczyłem w jakim to jest stanie i oto co zastałem:

nie byłem pewien czy to infekcja jest, czy jednak nie, zostawiłem w sumie z braku czasu jeszcze na tydzień, trochę się zaziębiłem to i  ze smakiem i węchem lekkie problemy mam, po następnym tygodniu wygląda to tak:

image.thumb.jpeg.cd31c42a566e34046ecd475b1e189a15.jpegak

 

 

 

 

i szczerze w tej chwili zgłupiałem, nie czuję nic odrzucającego w smaku, węchu prawie nie mam, odfermentowało do 3 blg z około 12-13
co o tym myślicie?

dodam, że przez następny tydzień nie chłodziłem tego w żaden sposób to i temperatura wzrosła kilka stopni, planowałem to wylać, ale sam nie wiem teraz :/

 

Edited by Pan Szczur
Link to comment
Share on other sites

znaczy głównie chodzi mi o to jak to wyglądało te 2 tygodnie temu, może znajdę jeszcze jakieś inne foto

 

image.thumb.jpeg.9e082fee02abf178865a1c0e403cf2b9.jpeg

ta warstewka wyglądała mi jak zaczątki pleśni, ale jak widać chyba się pomyliłem, a to, że dofermentuje to spoko, trzymałem to w 20 stopniach

teraz tak zmieniło kolor to zgaduję, że znów po prostu drożdże ruszyły

 

teraz kurczę podskoczyło do 24 stopni bez chłodzenia

 

Edit moderatorski: @Pan Szczurnie pisz jednego postu nad drugim. Do uzupełnień korzystaj z funkcji Edytuj, ukrytej w prawym górnym rogu (trzy kropki).

(przepraszam, trochę mną emocje szarpały :D )

Edited by Pan Szczur
Link to comment
Share on other sites

Warzone było wcześniej, węch straciłem kilka dni temu (już wraca :) ) smak miałem mniej więcej cały czas ale tak, gdybym wiedział, że coś się stanie po drodze to bym odłożył na później :D

Link to comment
Share on other sites

 

Czesc wszystkim. Moja pierwsza warka - brewkit (Single Hopped Nelson Sauvin IPA -Mangrove Jacks, drozdze M44 US West Coast, cukier), temperatura w pokoju to 19 stopni. Czy to co widac na zdjeciu to normalna sprawa?

Pic w spoilerze

 

Spoiler

No description available.

 

 

Edited by javalemcgee
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, zasada said:

Tak. Poza otwieraniem wiadra ;)

hah no, przejrzalem wiele roznych topicow gdzie temat byl poruszany i rabini sa podzieleni. Zalozmy ze napowietrzam drozdze :) (tak naprawde to nie mam pojecia co atm sie dzieje, na poczatku myslalem ze drozdze nie rusza, teraz wygladaly tak jak widac, wiec stresik tez, ale plan jest nie otwierac juz)

 

 

Dzieki! 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.