korzen16 Opublikowano 9 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2023 (edytowane) Poczekam jeszcze trochę....... może coś z tego będzie 🤪 Piwo układa się już ze cztery wiosny, a mi się nie pali....... A tak poważnie to jakieś zapomniane wiadro, które zapodziało się kilka lat temu i jak sobie kwitnie w nim życie Edytowane 9 Czerwca 2023 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 9 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2023 Jak to jest pleśń, to nie ma na co czekać, to może być szkodliwe i nic dobrego z tego nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 9 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2023 Wyślij do instytutu biologi, studenci będą mieli co robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 9 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2023 Godzinę temu, Nazwa użytkownika napisał(a): Wyślij do instytutu biologi, studenci będą mieli co robić. Mysle, ze to dobry pomysl. Jak tyle czasu stoi to moze byc ciekawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 10 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2023 Namówiliście mnie, przekaże w testamencie wydziałowi mokrobiologii😋 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 10 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2023 W formie ciekawostki - taki widok dzisiaj zastałem w zakwasie na żur Smród okropny, stajnia pomieszana z drożdżami. To bretty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 10 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2023 Pewnie między innymi. Smród stajni to mogą też być bakterie, których na pewno w takim zakwasie nie brakuje. ciezkicoswybrac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Broxu Opublikowano 17 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2023 S-04 po 2 tygodniach, dzisiaj zlałem do kega. Przypominało drożdże ale jeszcze nie widziałem takiego osadu na powierzchni. Ok czy nieok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 17 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2023 Wygląda ok, brytyjskie szczepy potrafią długo zostawać na powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolisek11 Opublikowano 18 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2023 Czy to infekcja czy drożdże? Użyte drożdże to Classic belgian witbier od gozdawy. Zdjęcie trochę podbiło ich biel w rzeczywistości są trochę mniej wyrazistego koloru. W smaku jest ok. Nie miałem nigdy infekcji i nie wiem jak bardzo mogłaby smak zmienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 18 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2023 Raczej drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomlo Opublikowano 25 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2023 (edytowane) A ja wczoraj zobaczyłem w wiadrze takie coś. Niby ładnie, tylko jest jedno "ale". Jest to 50 dzień w wiadrze, a ostatni pomiar sprzed 4 tygodni (1 czerwca) wynosił ok 2,5 BLG. Amerykańska pszenica 50/50 pilzneński i pszeniczny. Zacierane w 67 stopniach, BIAB Nastawne 10,5 BLG FM42, gęstwa, fermentacja w 18 stopniach. Początek fermentacji 5 maj, 1-go czerwca wyjęte z lodówki. Pomiar gęstości 2,5 BLG. Miałem butelkować, ale były jeszcze objawy fermentacji (resztki piany na powierzchni, wypchnięte wieko). Zostawiłem na parę dni i ...zrobiło się z tego kolejne 4 tygodnie w temp. pokojowej. Teraz ma jakieś 23 stopnie i ok. 1,5 BLG. Mam lekką zagwozdkę, bo ani przykrych smaków ani zapachów nie czuję. Wszystko w normie. Czary czy infekcja? Miało iść w kanał, ale chyba zostawię na następne 4 tygodnie. Edytowane 25 Czerwca 2023 przez tomlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 25 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2023 Buzię widzę w tym tęczu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomlo Opublikowano 25 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2023 1 godzinę temu, Nazwa użytkownika napisał(a): Buzię widzę w tym tęczu Aaaa, to by wiele wyjaśniało! A ja, głupi, cud z czarami pomyliłem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator lagera Opublikowano 30 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2023 Jak napowietrzałem brzeczkę machając wiadrem to brzeczka zaczęła wysącząć na łączeniu wieka i wiadra. Opryskałem to i starsanem i wytarłem, jednak wciąż widać tam brud wewnątrz. Czy w tym miejscu może na zewnątrz urosnąć infekcja i wdać się wewnątrz wiadra? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 30 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2023 Ja bym otworzył wieko, wytarł i spryskał Star Sanem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelszu Opublikowano 11 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2023 cześć. Panowie mam problem. Moja 21 warka. Nigdy nie miałem infekcji wiec nie jestem pewien. Ale do rzeczy. Hazy IPKA, 12 blg, drożdze US-05 uwodnione. Fermentacja buzliwa w lodówce, najpierw w 15 stopnich (otoczenie) potem stopniowo podnosiłem temperature. po 8 dniach wyjąłem z lodówki i 4 dni dojadało w 21 stopnia. spadło do 3 blg. Potem na cichą, 5-6 dni w 21 stopniach. potem dodałem na zimno chmiel (ok 120g na 11l) Rivaka, nelson i Mouteka. do tej pory wszystko było ok. Dzisiaj po 4 dniach otwieram fementor bo zastanawiałem sie czy nie dawac już na Coldcrash. a tam niespodzianka. dziwnie to wygląda. Z worka chmielu wyszło sporo a na powierznich dziwne cos (nie wiem czy to chmiel czy cos innego). Żadnych dziwnych zapachów, ale chmielu też za bardzo nie czułułem. Co to moze być? Czy złapałem jakieś gówno?Czy to chmiel mi wybuchł i wyszedł z woreczka ? ka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 12 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 Ten biały kożuch słabo wygląda. Jak robisz CC to zrezygnuj z worka do chmielenia bo on mogl być zapalnikiem infekcji. No i wez próbkę i zobacz blg i posmakuj czy kwas czy bandaże moze wyczuwasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 12 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 Czy tak ciężko jest zrobić ostre zdjęcie? Kożuch i bąble wyglądają nieciekawie. Dałbym temu jeszcze trochę czasu, żeby zobaczyć czy gdzieś nie wyrośnie pleśń. Jeśli nie to można spróbować ściągnąć spod kożucha, spróbować i podjąć decyzję co dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelszu Opublikowano 12 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 Pobróbowałem, smakuje dobrze, żadnych dziwnych zapachów i smaków. BLG bez zmiany. Wrzucam na CC na 1 stopień żeby ten cały chmiel osiadł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoo Opublikowano 5 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2023 (edytowane) Cześć mam pytanko. Czym się objawia zakażenie piwa? Gdy przelewałem piwko, to nie było na nim żadnego osadu itp ale przed wczoraj postanowiłem spróbować swoją pierwszą butelkę i następnego dnia (po około 24h) dostałem wysoką gorączke i miałem biegunke. Czy myślicie, że to mogło być od tego piwa czy może to akurat zbieg okoliczonści a zatrułem się czymś innym? Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez Mateoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 5 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2023 W naszej strefie klimatycznej raczej nieprawdopodobne. Nie licząc pleśni, zakażenie piwa wpływa na jego smak i aromat, ale nie powoduje skutków ubocznych po wypiciu. Chyba, że nie kończy się na jednym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 5 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2023 Sraczka może być od dużej ilości wypitych drożdży z butelki 🫠 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kma1987 Opublikowano 30 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2023 Cześć, pytanie o biały nalot, który powstaje na powierzchni cydru z gruszek. Cydr przelany na cichą, po ok tygodniu pojawiła się biała obwódka przy szkle, po lekkim zamieszaniu odłączyły się białe farfocle. Pachnie ładnie, gruszkowo, nie próbowałem w smaku. Dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 30 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2023 (edytowane) Bakterie lub dzikusy. Cydr robi się z jabłek. Edytowane 30 Września 2023 przez Nazwa użytkownika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się