Skocz do zawartości

INFEKCJE


frc

Rekomendowane odpowiedzi

Poczekam jeszcze trochę....... może coś z tego będzie 🤪 Piwo układa się już ze cztery wiosny, a mi się nie pali.......

 

A tak poważnie to jakieś zapomniane wiadro, które zapodziało się kilka lat temu i jak sobie kwitnie w nim życie

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja wczoraj zobaczyłem w wiadrze takie coś.

Niby ładnie, tylko jest jedno "ale".

Jest to 50 dzień w wiadrze, a ostatni pomiar sprzed 4 tygodni (1 czerwca) wynosił ok 2,5 BLG.

Amerykańska pszenica

50/50 pilzneński i pszeniczny.

Zacierane w 67 stopniach, BIAB

Nastawne 10,5 BLG

FM42, gęstwa, fermentacja w 18 stopniach. 

Początek fermentacji 5 maj, 1-go czerwca wyjęte z lodówki.

Pomiar gęstości 2,5 BLG.

Miałem butelkować, ale były jeszcze objawy fermentacji (resztki piany na powierzchni, wypchnięte wieko).

Zostawiłem na parę dni i ...zrobiło się z tego kolejne 4 tygodnie w temp. pokojowej.

Teraz ma jakieś 23 stopnie i ok. 1,5 BLG.

Mam lekką zagwozdkę, bo ani przykrych smaków ani zapachów nie czuję. Wszystko w normie.:eusathink:

Czary czy infekcja?

Miało iść w kanał, ale chyba zostawię na następne 4 tygodnie. :D

IMG_20230624_143332956.jpg

IMG_20230624_143411512.jpg

IMG_20230625_083353104.jpg

Edytowane przez tomlo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak napowietrzałem brzeczkę machając wiadrem to brzeczka zaczęła wysącząć na łączeniu wieka i wiadra. Opryskałem to i starsanem i wytarłem, jednak wciąż widać tam brud wewnątrz. Czy w tym miejscu może na zewnątrz urosnąć infekcja i wdać się wewnątrz wiadra?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

cześć. Panowie mam problem.

Moja 21 warka. Nigdy nie miałem infekcji wiec nie jestem pewien.

Ale do rzeczy. Hazy IPKA, 12 blg, drożdze US-05 uwodnione. Fermentacja buzliwa w lodówce, najpierw w 15 stopnich (otoczenie) potem stopniowo podnosiłem temperature. po 8 dniach wyjąłem z lodówki i 4 dni dojadało w 21 stopnia. spadło do 3 blg. Potem na cichą, 5-6 dni w 21 stopniach. potem dodałem na zimno chmiel (ok 120g na 11l) Rivaka, nelson i Mouteka. do tej pory wszystko było ok. Dzisiaj po 4 dniach otwieram fementor bo zastanawiałem sie czy nie dawac już na Coldcrash. a tam niespodzianka. dziwnie to wygląda. Z worka chmielu wyszło sporo a na powierznich dziwne cos (nie wiem czy to chmiel czy cos innego). Żadnych dziwnych zapachów, ale chmielu też za bardzo nie czułułem. Co to moze być?  Czy złapałem jakieś gówno?Czy to chmiel mi wybuchł i wyszedł z woreczka ?

ka?356367165_284889287364450_5513397875966131766_n.thumb.jpg.f8a464cd304d735139200b3ffa39a92a.jpg356293844_321590257047878_8227244191906754849_n.thumb.jpg.6bba6ec881d7a882ead28dc4e81d9369.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ten biały kożuch słabo wygląda. Jak robisz CC to zrezygnuj z worka do chmielenia bo on mogl być zapalnikiem infekcji.

No i wez próbkę i zobacz blg i posmakuj czy kwas czy bandaże moze wyczuwasz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy tak ciężko jest zrobić ostre zdjęcie? Kożuch i bąble wyglądają nieciekawie. Dałbym temu jeszcze trochę czasu, żeby zobaczyć czy gdzieś nie wyrośnie pleśń. Jeśli nie to można spróbować ściągnąć spod kożucha, spróbować i podjąć decyzję co dalej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Cześć mam pytanko.
Czym się objawia zakażenie piwa?
Gdy przelewałem piwko, to nie było na nim żadnego osadu itp ale przed wczoraj postanowiłem spróbować swoją pierwszą butelkę i następnego dnia (po około 24h) dostałem wysoką gorączke i miałem biegunke. Czy myślicie, że to mogło być od tego piwa czy może to akurat zbieg okoliczonści a zatrułem się czymś innym?

Edytowane przez Mateoo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W naszej strefie klimatycznej raczej nieprawdopodobne.

Nie licząc pleśni, zakażenie piwa wpływa na jego smak i aromat, ale nie powoduje skutków ubocznych po wypiciu. Chyba, że nie kończy się na jednym piwie.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Cześć,

pytanie o biały nalot, który powstaje na powierzchni cydru z gruszek.

Cydr przelany na cichą, po ok tygodniu pojawiła się biała obwódka przy szkle, po lekkim zamieszaniu odłączyły się białe farfocle.

Pachnie ładnie, gruszkowo, nie próbowałem w smaku.

Dzięki za pomoc!

20230930_112518.jpg

20230930_112350.jpg

20230930_112251.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.