korzen16 Opublikowano 30 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2023 2 godziny temu, Nazwa użytkownika napisał(a): Cydr robi się z jabłek. Już kiedyś była dyskusja na ten temat: "Perry, ze staropolskiego zwany również gruszecznikiem lub potocznie cydrem gruszkowym, to napój alkoholowy wytwarzany z soku z gruszek" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kma1987 Opublikowano 30 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2023 3 godziny temu, Nazwa użytkownika napisał(a): Bakterie lub dzikusy. Cydr robi się z jabłek. Czyli do wylania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 30 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2023 1 minutę temu, kma1987 napisał(a): Czyli do wylania? Ja bym dał mu trochę czasu. Jak po kilku tygodniach nie będzie śmierdział i nie powstanie żadna pleśń, to spróbuj zabutelkować. Oczywiście cały sprzęt do generalnego i dokładnego czyszczenia z NaOH, butelki po tym cydrze też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jumpi Opublikowano 2 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2023 Czy coś z tego będzie? Marcowe, fermentacja od 5 tyg. przez cały czas było wszystko dobrze, wczoraj zaglądam do fermentatora a tam na powierzchni jakby kożuch pleśni, mały, cienki . Zapach ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2023 Infekcja. Jeżeli smak i zapach OK, zabutelkuj i szybko wypij. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 3 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2023 Wygląda raczej na jakieś tlenowce niż pleśń, więc powinno być bezpieczne. Popieram radę korzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jumpi Opublikowano 3 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2023 Dzięki za podpowiedź, zleję do kega i zobaczymy. Miało być marcowe więc do degustacji za 6 miesięcy, ale cóż trzeba będzie wcześniej 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saperinho1337 Opublikowano 17 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 Witam moje ba pale ale fermentuje od piątku , dosyc leniwie bo chyba przesadzilem z temperatura na poczatku i teraz jest 5 blg , gdy pobieralem probke sprobowalem go oraz powąchalem , i wogole jest dziwnie nieprzyjemny , jakby zepsuty , brak piany jedynie pare bąbelków , w dodatku po otwarciu fermentora , oderwal sie od dna (chyba kawal drożdzy nie wiem) załączam zdjecia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 17 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 Wygląda na drożdże. 5 BLG to dość wysoko, podnieś temperaturę na minimum tydzień i nie zaglądaj tak wcześnie do wiadra. Drożdże zadawaj w dolnym przedziale temperatury dla drożdży i staraj się stopniowo podnosić po 7-10 dniach. Saperinho1337 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 Jest już prawdopodobnie po fermentacji. Niczego złego na zdjęciu nie widać. Opisz dokładniej smak i zapach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saperinho1337 Opublikowano 17 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 Godzinę temu, korzen16 napisał(a): Jest już prawdopodobnie po fermentacji. Niczego złego na zdjęciu nie widać. Opisz dokładniej smak i zapach W smaku brzeczka mocno drożdżowa , ale tak jakby skisła , nie jest kwaśna, wydziela dosc nieprzyjemny zapach jakby takiego potu , jestem początkujący i dosc trudno mi opisac ten smak , jest to moja 3 warka , poprzednie warki ktore robilem np stout byl w smaku bardzo dobry. Mam nadzieje ze wszystko sie jeszcze wyklaruje , myśle że zbyt przedwczesnie zaczynam sie martwic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 18 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2023 Być może drożdżom coś nie podeszło. Podnieś temperaturę do górnego zakresu ich pracy i daj im czas, może posprzątają po sobie. Poczekaj z tydzień, nie zaglądaj do wiadra i po tym czasie oceń czy coś się zmieniło. Smak drożdżowy to normalne na początku fermentacji, natomiast kwaśny czy skisły zapach to może dzikusy lub jakieś bakterie, ale to trochę za wcześnie na sądy, wiec cierpliwości Panie, cierpliwości. Saperinho1337 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 18 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2023 Wsystko tutaj wygląda w porządku? Jakoś mnie tak ta biała piana intryguje. IPA 13' prawie 3 tyg po robocie, 3.5 plato finalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 18 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2023 Wszystko wygląda ok, piana pozostała po fermentacji. US-05? Szumidło 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 18 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2023 1 minutę temu, smola napisał(a): Wszystko wygląda ok, piana pozostała po fermentacji. US-05? US-05, dokładnie. Smach, zapach też bez zastrzeżeń. Dzięki za rzucenie okiem. Teraz widzę temat odnośnie infekcji gdzie pewnie ten post powinien trafić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2023 39 minut temu, dutrasilva napisał(a): Teraz widzę temat odnośnie infekcji gdzie pewnie ten post powinien trafić. Mówisz i masz! Smacznego piwa! dutrasilva 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 15 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 (edytowane) Tu zapomniałem o porterze i został w fermentorze jakieś 6 miesięcy w pokojowej temp.. Białe kropelki to woda z dekielka i gdzieniegdzie bąbelek wydostał się z dna przy przenoszeniu (jednolity kolor). Kożuszek 3 mm w smaku nijaki lekko drożdżowy, piwo wydaje się lekko wodniste i kwskowate. Czy to nadaje się jeszcze?! Edytowane 15 Listopada 2023 przez grzesiuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
javalemcgee Opublikowano 14 Lutego Udostępnij Opublikowano 14 Lutego NEIPA, chmielona na biotransformacje. Otworzylem po 14 dniach zeby wrzucic chmiel na zimno. Drozdze s33. Co to moze byc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 14 Lutego Udostępnij Opublikowano 14 Lutego Niestety infekcja ☹️ javalemcgee 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 14 Lutego Udostępnij Opublikowano 14 Lutego Ale ładna 🙂 Piękna hodowla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
javalemcgee Opublikowano 14 Lutego Udostępnij Opublikowano 14 Lutego Ehhhh, a takie dobre bylo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cli.maks Opublikowano 20 Lutego Udostępnij Opublikowano 20 Lutego (edytowane) To do wylania czy jeszcze coś z tego będzie? dubbel na fm27 z cukrem dodawanym w trakcie fermentacji około 17 dni temu pod tygodnia trzymam w cieplejszym miejscu i znów ruszyło niestety z dziwnymi bąblami Edytowane 20 Lutego przez Cli.maks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 20 Lutego Udostępnij Opublikowano 20 Lutego Ło panie, tu już nowe życie się wyhodowało. Zdjęcie do ramki, a piwo do kibla. W teorii jak nie śmierdzi i nie ma pleśni, to można ryzykować degustacją, ale jak bym się nie odważył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Lutego Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 4 godziny temu, Cli.maks napisał(a): coś z tego będzie? ocet/rozpuszczalnik piwny 😋 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igg Opublikowano 20 Lutego Udostępnij Opublikowano 20 Lutego Cześć, to moja pierwsza warka (ekstrakt, drożdze PAY7). Dlatego będę wdzięczny za fachowy rzut oka. Przejrzałem połowę dostępnych infekcji w Internecie i dalej nie wiem. Ta piana mnie raczej nie niepokoi, ale brązowa wyspa już tak. Smak ok, ale zapach bardziej alkoholowy niż w jestem przyzwyczajony. Na zdjęciach jest piwo po 9 dniach burzliwej w 19-20 C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się