punix Opublikowano 30 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2021 Ciężko coś z tego zdjęcia wyrokować na 100%, niektóre szczepy zostawiają taką obrączkę na powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 30 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2021 Może prześlij lepsze zdjęcia, jeszcze pełnej butelki , możesz spróbować też zbadać substancję tego nalotu, pleśń jest dość charakterystyczna, a może to tylko piana czy osad po refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 30 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2021 22 godziny temu, Nazwa użytkownika napisał: Ja widzę początek infekcji. Miałem kiedyś identyczne początki infekcji dzikimi drożdżami, więc tego. Wygląda zdrowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilloKSG Opublikowano 31 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2021 (edytowane) 22 godziny temu, x1d napisał: Może prześlij lepsze zdjęcia, jeszcze pełnej butelki , możesz spróbować też zbadać substancję tego nalotu, pleśń jest dość charakterystyczna, a może to tylko piana czy osad po refermentacji. Tak to wygląda w pełnej butelce. Dodatkowo zauwzylem że takie "kropki" są też na powierzchni osadu drożdżowego na dnie butelki, ale to tego nie umiałem uchwycić na zdjęciu. W każdej butelce jest podobna sytuacja - w jednych mniej, w innych wiecej tego syfu. Nie wiem też czy wyraziłem się jasno w pierwszym poście - to coś jest jakby przyklejone od wewnętrznej strony szyjki. Edytowane 31 Lipca 2021 przez KamilloKSG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 31 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2021 Stawiam na dzikusy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilloKSG Opublikowano 31 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2021 6 godzin temu, Nazwa użytkownika napisał: Stawiam na dzikusy. Mogę w spokoju wypić czy lepiej nie ruszać? ? Tak jak pisałem w smaku i zapachu wydaje się całkowicie normalne, choć mam wrażenie że lekko kwaskowate. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2021 17 godzin temu, KamilloKSG napisał: Mogę w spokoju wypić czy lepiej nie ruszać? ? Tak jak pisałem w smaku i zapachu wydaje się całkowicie normalne, choć mam wrażenie że lekko kwaskowate. Schemat postępowania na końcu. http://www.beerfreak.pl/infekcje-piwa-czyli-mityczny-tlenowiec/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasero Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Czy jeśli piwo mi się zakaziło najprawdopodobniej dzikimi drożdżami na poziomie butelkowania ( do tego momentu wszystko było super ) to butelki mam wyrzucić do kosza czy wystarczy je porządnie umyć i zdezynfekować oxi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Bezpieczniej wyrzucić, jeśli chcesz zostawiać, to polecam po płukaniu potraktować NaOH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Dezynfekcja, można na godzinę do piekarnika do 180C, nawet dzikie dnie przeżyją. Szkoda się pozbywać butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 6 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2021 pirosiarczyn potasu powinien wystarczyc. Płuczesz butelki i zostawiasz do wyschnięcia. Zaraz się towarzystwo oburzy ,ale w moim przypadku pirosiarczyn poradził sobie lepiej z dzikusami niż StarSan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bli Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2021 (edytowane) ............. Edytowane 18 Sierpnia 2021 przez bli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartpianista Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2021 DDH NE IPA, piwo rozlane do kega i butelek. Z kega dość szybko opróżnione, bardzo dobre, super chmielowe. Po dwóch tygodniach butelka - granat. Wszystkie butelki przegazowane. Kanał bo w smaku znacznie odbiegało od kega. W kegu być może nie zdążyło się nic rozwinąć ze względu na niska temperaturę przechowywania. Po miesiącu, przy sprzątaniu piwnicy okazało się, że przeoczyłem dwie butelki. Otworzyłem, oczywiście przegazowane choć w smaku bardziej ułożone. Aromat chmielowy choć coś dziwnego jest na drugim planie. Po wylaniu zauważyłem w butelkach takie dziwne kropki. Nie mogę ich spłukać wodą, zobaczymy czy oxi sobie poradzi. Do końca nie wiem czy to infekcja czy nieukończona fermentacja. Piwo na etapie fermentacji nie wykazywało żadnych wad. Odfermentowało głęboko z 13 do 2 BLG i tak utrzymało się 3 dni. Drożdże FM zielone wzgórza. Fermentacja burzliwa 9 dni, cicha 13 + cold crash 2 dni. Te kropki ze zdjęcia wskazują na infekcję, zakażenie? Może ktoś miał podobne doświadczenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Po mocno chmielonym piwie takie kropki u mnie występowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Tlenowiec? Drożdże philly sour, piwo jeszcze dwa dni temu wyglądało normalnie, chciałem sprawdzić odfermentowanie i dzisiaj mam coś takiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2021 18 godzin temu, Bartpianista napisał: DDH NE IPA, piwo rozlane do kega i butelek. Z kega dość szybko opróżnione, bardzo dobre, super chmielowe. Po dwóch tygodniach butelka - granat. Wszystkie butelki przegazowane. Kanał bo w smaku znacznie odbiegało od kega. W kegu być może nie zdążyło się nic rozwinąć ze względu na niska temperaturę przechowywania. Po miesiącu, przy sprzątaniu piwnicy okazało się, że przeoczyłem dwie butelki. Otworzyłem, oczywiście przegazowane choć w smaku bardziej ułożone. Aromat chmielowy choć coś dziwnego jest na drugim planie. Po wylaniu zauważyłem w butelkach takie dziwne kropki. Nie mogę ich spłukać wodą, zobaczymy czy oxi sobie poradzi. Do końca nie wiem czy to infekcja czy nieukończona fermentacja. Piwo na etapie fermentacji nie wykazywało żadnych wad. Odfermentowało głęboko z 13 do 2 BLG i tak utrzymało się 3 dni. Drożdże FM zielone wzgórza. Fermentacja burzliwa 9 dni, cicha 13 + cold crash 2 dni. Te kropki ze zdjęcia wskazują na infekcję, zakażenie? Może ktoś miał podobne doświadczenie? Drożdże na ściankach. Jak mówisz o zmianie w smaku i aromacie to stawiam na dzikusy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2021 5 godzin temu, skazi napisał: Tlenowiec? Drożdże philly sour, piwo jeszcze dwa dni temu wyglądało normalnie, chciałem sprawdzić odfermentowanie i dzisiaj mam coś takiego. Tlenowce chyba nie tworzą błony prawda? To co zadałeś do fermentora to mieszanka drożdży z bakteriami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2021 2 minuty temu, Nazwa użytkownika napisał: Tlenowce chyba nie tworzą błony prawda? To co zadałeś do fermentora to mieszanka drożdży z bakteriami. Nie, Philly sour to drożdże które podczas fermentacji produkują kwas mlekowy, tam nie ma żadnej mieszanki z bakteriami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2021 20 godzin temu, skazi napisał: Nie, Philly sour to drożdże które podczas fermentacji produkują kwas mlekowy, tam nie ma żadnej mieszanki z bakteriami. Wiedziałem ,że jest coś kwaśnego na rzeczy, ale tego nie wiedziałem, już wiem No to w takim razie w fermentorze masz infekcję i mikroby tworzą błonę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peku69 Opublikowano 9 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2021 Cześć, jestem po fermentacji cichej AIPA. Słody: Pale Ale, Aroma i karmelowy. Drożdże: Fermentis US 05. Dodatek na cichą : herbata earl Grey . Po fermentacji cichej zauważyłem lekki filtr na powierzchni oraz delikatne białe bąbelki. Zapach Ok, smak też. Wcześniej robiłem AIPA ale tego filtru i bąbelków nie było. Czy to może być wpływ herbaty? No i oczywiście, czy wg. Was mogę butelkować, czy niestety kanał? Dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 10 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2021 19 godzin temu, Peku69 napisał: Dodatek na cichą : herbata earl Grey . Po fermentacji cichej zauważyłem lekki filtr na powierzchni oraz delikatne białe bąbelki. Nie filtr, tylko biofilm. Możliwe, że w trakcie dodawania herbaty, wprowadziłeś w środowisko jakieś mikroby. Inna opcja, na herbacie były mikroby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peku69 Opublikowano 10 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2021 57 minut temu, Nazwa użytkownika napisał: Nie filtr, tylko biofilm. Możliwe, że w trakcie dodawania herbaty, wprowadziłeś w środowisko jakieś mikroby. Inna opcja, na herbacie były mikroby. Herbata była zaparzona i od razu z wrzątku wrzucona do piwa. Nie wiem, czy mikroby by to przetrwały. Bardziej mam pytanie, czy jest szansa to uratować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 10 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2021 (edytowane) @Bartpianista ten dziwny smak i przegazowane mogą też oznaczać hop creep. Enzymy z chmielu rozłożyły dekstryny, fermentacja ruszyła, ale został diacetyl. Kropki na ścianach to raczej drożdże. Oczywiście może to też być po prostu infekcja dzikusami. 13 minut temu, Peku69 napisał: Herbata była zaparzona i od razu z wrzątku wrzucona do piwa. Nie wiem, czy mikroby by to przetrwały. Bardziej mam pytanie, czy jest szansa to uratować? Jeśli w smaku jest ok i odfermentowało, to niekoniecznie jest do wylania. Trzeba kontrolować nagazowanie po rozlewie, bo dzikusy lubią dojadać i może rozsadzić butelki. Edytowane 10 Września 2021 przez Łachim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 11 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2021 Pamiętaj że wrzątek ma określoną temperaturę, która po wlaniu do szklanki z herbatą spada cały czas. Gotowanie herbaty przez pewien czas jest bezpieczniejsze, ale czy nie wniesie to do cieczy zbyt dużo cierpkich i gorzkich smaków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bless Opublikowano 3 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2021 Dziś rozlewałem świąteczne z BA. Piwo odfermentowało z 13,5blg do 4 blg. Po otworzeniu fermentora wydostał się intensywny zapach wręcz gryzący. Po pobraniu próbki do szklanki zapach nie był już gryzący, w smaku było ok. wygląd tego co zastałem w fermentorze, czy to infekcja czy tak intensywny zapach dały drożdże? Ponoć mogą dać "fenolowe smaki - zwłaszcza nuty bananowe, goździkowe i pieprzowe". przyprawy: Imbir 20g Cynamon 20g drożdże: Safbrew T-58 11,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się