Glabro Opublikowano 17 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2022 Wygląda jak żurek z kiełbasą. Zaopatrz się w antidotum i próbuj ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Beny_ Opublikowano 25 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2022 Witam serdecznie, to moja 5 warka - Piwo domowe a'la Smocza Głowa - zestaw ze słodów (robiłem ją już z 3 miesiące temu - wyszła super no wzięła i skończyła się:/ :>). BLG zjechało z 15 do 2-3 mniej więcej, już nie zmieniało się przez 2 dni z hakiem. Zgodnie z opisem - fermentację cichą pominąłem. Rozlewałem wczoraj do butelek (butelki wyparzone, OXY używane, ręce umyte itp itd) - było wszystko ok. Dzisiaj rano wstaję i zastaje mnie widok jakiegoś czegoś w butelkach (zdjęcia poniżej). Czy to infekcja, czy po prostu skutek rozlewania i dodania cukru wczoraj? Jakoś nie przypominam sobie, aby za pierwszym razem tak było. Piwo będzie dało się wypić, czy 39 butelek do zlewu leci? Jeśli to ważne - to skończyłem wczoraj rozlewać koło godziny 1 w nocy, więc minęło 10 godzin od zakończenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 25 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2022 51 minut temu, _Beny_ napisał: Witam serdecznie, to moja 5 warka - Piwo domowe a'la Smocza Głowa - zestaw ze słodów (robiłem ją już z 3 miesiące temu - wyszła super no wzięła i skończyła się:/ :>). BLG zjechało z 15 do 2-3 mniej więcej, już nie zmieniało się przez 2 dni z hakiem. Zgodnie z opisem - fermentację cichą pominąłem. Rozlewałem wczoraj do butelek (butelki wyparzone, OXY używane, ręce umyte itp itd) - było wszystko ok. Dzisiaj rano wstaję i zastaje mnie widok jakiegoś czegoś w butelkach (zdjęcia poniżej). Czy to infekcja, czy po prostu skutek rozlewania i dodania cukru wczoraj? Jakoś nie przypominam sobie, aby za pierwszym razem tak było. Piwo będzie dało się wypić, czy 39 butelek do zlewu leci? Jeśli to ważne - to skończyłem wczoraj rozlewać koło godziny 1 w nocy, więc minęło 10 godzin od zakończenia. Jak dla mnie wygląda na refermentacje. Obserwuj co kilka dni otwórz butelkę i sprawdz. Ile cukru dałeś? I czy te butelki stoją w ciemnym miejscu? Bo wygląda jakby miały dostęp do promieni słonecznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Beny_ Opublikowano 25 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2022 Wg kalkulatora norma nagazowania to pomiędzy 2.30-3.00. Wg kalkulatora dałem taką ilość cukru, że wyszło około 2.4 (chyba 118g). Butelki stały całą noc w kuchni (zasłonięte rolety zewnętrzne = 0 światła). Od 2h mają światło - przenieść je w zacienione miejsce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 25 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2022 To raczej skutki refermentacji, inekcja nie rozwinęłaby się tak szybko Strasznie dużo miejsca zostawiasz, to sprzyja utlenieniu. Dlaczego nie lejesz więcej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Beny_ Opublikowano 25 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2022 13 minut temu, fotohobby napisał: To raczej skutki refermentacji, inekcja nie rozwinęłaby się tak szybko Strasznie dużo miejsca zostawiasz, to sprzyja utlenieniu. Dlaczego nie lejesz więcej ? Uffff! Hmm no nie wiem - leje tyle mniej więcej na oko ile jest w oryginalnych piwach? Mówisz, że za mało leję? Mierzyłem teraz i wychodzi około 6-7cm od kapsla - za dużo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 25 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2022 Godzinę temu, _Beny_ napisał: Od 2h mają światło - przenieść je w zacienione miejsce? 30 min promieni UV i skunsik w piwie szczegolnie w zielonych butelkach. Nigdy nie zostawiamy piwa z dostepem do UV Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 25 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2022 58 minut temu, _Beny_ napisał: Uffff! Hmm no nie wiem - leje tyle mniej więcej na oko ile jest w oryginalnych piwach? Mówisz, że za mało leję? Mierzyłem teraz i wychodzi około 6-7cm od kapsla - za dużo? Ja tam widzę jednak sporo wecej miejsca, niż w koncerniakach U mnie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Beny_ Opublikowano 25 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2022 No to schowałem piwerka do spiżarni. Zobaczymy za 2 tyg czy coś z tego będzie. Przyglądałem się teraz tak dokładniej i nie jest to pleśń. @fotohobbyczyli lać więcej piwa? A nie rozsadzi się później butelka? Gdzieś coś czytałem, że trzeba właśnie dużo miejsca zostawiać, aby nie pękały butelki podczas procesu nagazowania piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 25 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2022 W całej swojej piwowarskie karierze miałem tylko jeden granat, podejrzewam pękniętą butelką . I na tym skończmy off-topic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Teht Opublikowano 25 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2022 Cześć wszystkim, 4 dni temu wrzuciłem do wiadra luzem chmiel. Przymierzałem się do butelkowania, ale na powierzchni chmielin zauważyłem jedną ciemną plamę. Ktoś się spotkał z takim czymś? Czy to może być coś poza pleśnią? Drożdże us-05, słody pale ale i pszeniczny. Myślałem nad oddzieleniem piwa od chmielu i poczekaniem, czy nie pojawią się jakieś nowe oznaki zepsucia. Pierwsze zdjęcie z fermentora. Ciężko było coś zobaczyć przez pokrywę, dlatego drugie zdjęcie po wyjęciu tego przebarwienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalizorro Opublikowano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 Hej, Mam niepokojący osad drożdżowy w gotowym zabutelkowanym piwie. Realne jest, że to jakaś późna infekcja, która dopiero wyszła w butelkach? Zasyp pszeniczny 40%, 40% pilsneńskiego, reszta munich + po 200 słodów specjalnych. Fermentowane wb-06. Piwko niechmielone na na zimno, filtrowane a'la bazuką na cichą, więc wykluczam jakieś drobiny chmielu. Leżakuje ~20dni w temperaturze pokojowej (koło 20-22 stopni) Piwko smakuje raczej tak samo jak przy butelkowaniu, nie czuje żeby było zepsute, pije je regularnie od butelkowania, żadnych perturbacji żołądkowych też nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 To weizen, w nich naturalnie występuje osad drożdżowy, który jest pożądany w tym stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalizorro Opublikowano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 13 minut temu, smola napisał: To weizen, w nich naturalnie występuje osad drożdżowy, który jest pożądany w tym stylu. Tak, to co mnie martwi/zastanawia to, że ten osad potrafi mieć kolor ciemno-zielony/czarny. Spodziewałbym się kremowych odcieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 (edytowane) 2 minuty temu, kalizorro napisał: osad potrafi mieć kolor ciemno-zielony/czarny. Myślałem, że ten kolor to od nagromadzenia drożdży w jednym miejscu. We wszystkich butelkach (jeśli masz inne niż zielone), czy tylko w zielonych? Edytowane 26 Czerwca 2022 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalizorro Opublikowano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 13 minut temu, smola napisał: Myślałem, że ten kolor to od nagromadzenia drożdży w jednym miejscu. We wszystkich butelkach (jeśli masz inne niż zielone), czy tylko w zielonych? Są butelki gdzie mam czysty kremowy osad. W zielonych po prostu bardziej widać pod światło. Akurat resztę brązowych mam w pionie, posadzę je na poziomo i będę obserwował. Dałeś mi do myślenia, pewnie po prostu niedomyte butle, stąd takie brzydkie gradienty niewpływające na smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 28 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2022 (edytowane) post usunięty Edytowane 28 Czerwca 2022 przez Pingwinho usunięcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrek Kowalski Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Panowie, Tak jak w opisie czy to zakażenie ? 18 blg zrobione na Voss. Fermentacja ponad 1,5 miecha. Te białe plemniki zobaczyłem dziś, wcześniej nie było. Nie śmierdzi. Help Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2022 konkursu tym nie wygrasz ale butekuj i szybko pij Jedrek Kowalski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Kveiki to juz daaawno temu powinieneś butelkowac. Czemu tak długo fermentujesz tak niski ekstratkt? Jedrek Kowalski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrek Kowalski Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2022 14 minutes ago, Bolt said: Kveiki to juz daaawno temu powinieneś butelkowac. Czemu tak długo fermentujesz tak niski ekstratkt? Cały czas bulkalo. Teraz sprawdziłem blg i wyszło 5.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Bulkanie nic nie oznacza. Mierzysz BLG i to jest wyznacznik. W wysokiej temp kveiki kończą w 24-36h często. Moje Voss w 11BLg po 10 dniach już były nagazowane w butelkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izbor Mściwy Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 (edytowane) Cześć wszystkim chyba i mnie dopadło przekleństwo warzenia w lecie. Pacjent rosanke 11blg dodatek wrzosu na 15min gotowania drożdże kveik voss 2 pokolenie. Dodać dzikich, butelkować? Czy może w kanał? W zapachu nic szczególnego w smaku bardziej gorzkie niż się spodziewałem może od wrzosu Edytowane 23 Sierpnia 2022 przez Izbor Mściwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Dla mnie wyglada Vossovo. U mnie też robiły blonke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Tylko te jasne skupiska przy ściankach dziwnie wyglądają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się